. Jest niezwykle łatwe do zrobienia, składa się z trzech składników, wspaniale pachnie i prezentuje się na talerzu. Zapieczony bakłażan staje się kremowy, przesycony smakiem zawiesistego sosu i parmezanu. Danie warto podać z dobrym pieczywem. Dobrze smakuje po odgrzaniu. Składniki: 2 średniej wielkości bakłażany 2 puszki całych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku Szklanka startego parmezanu(...)przewróć na drugą stronę. Kontynuuj, aż cały bakłażan będzie obsmażony. Krok 3 Do naczynia żaroodpornego wylej kilka łyżek sosu pomidorowego i rozprowadź po dnie. Ułóż na nim warstwę bakłażana, polej sosem i posyp parmezanem. Połóż drugą warstwę i znowu polej ją sosem, a potem posyp serem. Układaj kolejne warstwy, aż do wyczerpania bakłażana. Wierzch dania polej sosem
Niedzielny kucharzDla jednych znana, dla drugich wciąż do odkrycia- DYNIA. Ci, którzy jeszcze się nie zdecydowali na zupę z tego sezonowego warzywa mają ostatnią szansę
Tagebuch po polskuWitam!!! Nadeszły wakacje. Z jednej strony odpoczynek, z drugiej powinnam zacząć szukać pracy. Wstępnie nic mi się nie chce, i siedzę w domu. Mam zamiar
sierotka maRysia w kuchniDynia w gulaszu jednym, dynia w gulaszu drugim i jeszcze zostało pół dyni, więc dziś - ZUPA KREM Z DYNI. Jak to u mnie, obiad
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEMasz ochotę na coś słodkiego? Zapraszam na ciasteczka z czekoladą "Pieguski" . Najlepsze są ciepłe, ale nawet na drugi dzień smakują. Szkoda tylko, że zostaje ich niewiele
Salonik smakówklasycznym połączeniu melona z szynką parmeńską ten drugi składnik zamieniłam na szczyptę chili i wyszło przepyszne połączenie. Słodkawy ryż o ostrym posmaku jest doskonałą propozycją na romantyczną kolację albo bezmięsny obiad. Poziom trudności: średni Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 2-3 Wartość kaloryczna(...)Następnie dodaję wino, i na małym ogniu czekam aż ryż wchłonie cały płyn. Później porcjami dodaję bulion (po chochelce) i czekam, aż się wchłonie, cały czas mieszając. Przy tym daniu nie ma skrótów, trzeba stać przy patelni bite pół godziny. Efekt jest jednak tego wart. Kiedy zostanie mi około połowa bulionu, dodaję pokrojony w międzyczasie melon, listki tymianku (kilka
Bazując na smakujuż moja druga tarta (po tarcie z pieczonym jogurtem greckim i owocami) ale pierwsza całkowicie pełnoziarnista. Uwielbiam takie ciasta, nie dość, że zdrowsze, to jeszcze bardzo smaczne. Dzisiejsze jest w wersji bardzo light, tylko z dodatkiem karmelizowanych jabłek ale bardzo zaskakujące smakiem. Nawet nie spodziewaliśmy się iż będzie tak dobre ... Polecam tę tartę bo jest tego warta. Przepis znaleziony(...)skarmelizować go (nie mieszamy). Gdy cały cukier nam się rozpuści dorzucamy pokrojone jabłka i energicznie mieszając smażymy kilka minut (ok.2-3). Do jabłek dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy (ja dałam ok.1 łyżeczki). Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy w kształcie koła i delikatnie przenosimy do formy, dokładnie wyklejając jej dno i boki. Nakłuwamy widelcem i układamy przestudzone jabłka. Ja moje jeszcze dodatkowo
Smaczne Zdrowecygańsku… placek po zbójnicku… a może jeszcze inaczej? U mnie, to jest placek ziemniaczany z gulaszem. Są wersje z papryką, z pieczarkami, ja robię – i z jednym i drugim. A nazwa? Cóż znaczy nazwa, przy aromatach wydobywających się z kuchni, podczas przygotowywaniu placka i gulaszu. „Jaki jest Twój sposób na ziemniaka???” Składniki na gulasz(...)stron, aż się zrumienią. Na połowę placka nałożyłam gorący gulasz i przykryłam drugą połową. Podałam z surówką z białej kapusty. Jako dodatek może być, ale nie musi – kleks z kwaśnej śmietany lub jogurtu. Same placki, jako danie nie są treściwe, ale dodatek pikantnego gulaszu sprawia, że potrawa nabiera treści. Zresztą, kto lubi placki
mojewypiekiinietylkoBardzo popularny, tutaj w UK, przepis na batonik owsiany to świetna przekąska na drugie śniadanie. Przepis łatwy, szybki i tani. Nie jest to wersja tradycyjna, którą oczywiście przetestowałam, gdyż zdecydowanie jest dla nas za słodka. Dałam niewielką ilość cukru, gdyż słodkości nadaje dżem. Składniki: 130 g mąki 130 ml oleju 250 g płatków owsianych 150 g dżemu(...)płatkami cukrem, cynamonem, solą i olejem. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę masy z płatkami i łyżką dociskamy tworząc spód. 4. Na płatki wykładamy dżem i drugą połowę płatków i znów dociskamy łyżką. 5. Pieczemy aż do zbrązowienia płatków (około 20 minut). Studzimy. Kroimy w kostkę lub w podłużne batoniki. Mmm Pycha! Zajrzyjcie tutaj
NA MOIM TALERZUzanadrzu jeszcze co najmniej kilka! Dajcie znać w komentarzach: czy podobają się Wam te przepisy, oraz – przede wszystkim – czy wypróbowaliście któreś z nich w domu? Po drugie: wszyscy lubią stromboli. Choć nie wszyscy je znają. Tak naprawdę stromboli przypomina nieco pizzę, tylko jest inaczej podany, a składniki są raczej zapieczone, mniej wysuszone. Po trzecie: jest dobry na wykorzystanie(...)skończy, a dwa, że zwyczajnie nieco się nudzą. Znacznie lepszym wyjściem od ich wyrzucenia będzie zrobienie z nich pizzy lub właśnie stromboli – pozwoli to wszystkim na odkrycie tych dań na nowo. Stromboli ma jeszcze jedną cechę – składników nie powinno być zbyt dużo, bo będziemy mieć problem z zawinięciem ciasta
Proste-przepisy.plosób aktywnych fizycznie. Takie naleśniki można przygotować sobie na śniadanie bądź drugie śniadanie. Składniki: * 2 jajka * 1 szklanka mąki * 1 szklanka mleka * szczypta soli * pół szklanki płatków owsianych * 1 miarka odżywki proteinowej o smaku czekoladowym Wykonanie: Wszystkie produkty (oprócz płatków owsianych) dać do miski, wymieszać mikserem na gładką masę. Dodać płatki owsiane
Zrób to smaczniepracować długo i ciężko. A później pielęgnować , bo nic nie jest nam dane na zawsze i bezwarunkowo. Chwila nieuwagi i szybko możemy stracić dużo, a nawet wszystko. Dziś coś bardzo prostego, szybkiego, smacznego i najważniejsze....zdrowego. Bardzo lubię wszelakie omlety, a te które mają drugie albo i trzecie dno jeszcze bardziej. Nie wiem czy wiecie, ale omlet swój(...)dałam łyżeczkę, a później dosłodziłam pudrem. Następnie dodajemy otręby i na koniec sodę. Mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli mamy dobrą, można smażyć bez tłuszczu. Na wierzchu placka układamy jabłka i lekko je wciskamy. Przykrywamy pokrywką i wolno smażymy. Gdy spód ładnie się zarumieni, zsuwamy na talerz i obracamy aby podsmażyć przez chwilę drugą stronę
Dieta moja pasjaZarówno jedno, ja i drugie warzywo bardzo lubię i z wielką przyjemnością przyrządzam z nich smakołyki w swojej kuchni. Dziś mam dla Was przepis na pyszne risotto – jedno z moich ulubionych połączeń na koniec lata. Takie połączenie ryżu Arborio z kurczakiem i cukinią smakuje bardzo fajnie, a całe danie jest niezwykle lekki
Ostra na SłodkoJajka oddzielamy na białka i żółtka. W jednej miseczce białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Jabłuszko (ja dałam ze skórką, aczkolwiek można obrać) trzemy na tarce o dużych oczkach i odsączamy od soku. Wkładamy je do drugiej miseczki wraz z resztą składników i miksujemy. Po ubiciu białek, delikatnie łączymy je z masą z drugiej miseczki
Be Fit Be Strong