dorzucić trochę bakali i orzechów. Ciasto jest delikatne i puszyste (to dzięki roślinnej „maślance”), a w środku znajdziesz miłą niespodziankę w postaci chrupiących dodatków. Pączki? Jakie pączki! Dla mnie domowe zdrowe wypieki to o wiele lepszy wybór na nietłusty tłusty czwartek. Składniki (12 babeczek): 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 łyżeczka sody ¼ łyżeczki soli 300 ml roślinnej „maślanki” (roślinne(...)wanilii- +2 łyżki soku z cytryny) 3 duże łyżki puree z dyni , batatów lub marchewek (warzywa pieczemy lub gotujemy do miękkości i miksujemy – zdrowy zastępnik jaj i tłuszczu) ½ szkl. syropu klonowego lub ¾ szkl. pasty daktylowej 250 g wegańskiej granoli Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Przygotuj formę na muffiny i wyłóż ją papilotkami. W dużej misce wymieszaj suche składniki- mąkę
Roślinna - blog wegańskiPyszne gofry z ciasta nocnego, bardzo wygodna opcja - wieczorem przygotowujemy ciasto, a rano jest ono gotowe do przyrządzenia gofrów. Przyznam, że w weekendy dosyć często je
Domowa Cookierenka AgiJedna z najlepszych domowych nalewek. Składniki: 1kg malin 1/2 litra spirytusu 96% 1/2 litra wódki 40% 400 g cukru lub wedle smaku w zależności od słodyczy owoców Sposób wykonania: 1. Maliny zalać wódką i spirytusem i odstawić na 2 tygodnie. Alkohol powinien przykrywać owoce. 2. Po tym czasie odlać płyn do innego naczynia, a maliny zasypać cukrem. Odstawić na kolejne(...)tygodnie. Codziennie wstrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił. 3. Syrop z owoców odcedzić, wycisnąć dobrze sok z malin. Połączyć z wcześniej zlaną wytrawną nalewką. Nalewkę zlać do butelek. Schować w ciemne miejsce na 3 miesiące. Na zdrowie
Kuchnia domowa AniPyszne domowe lody z nutką mięty. Chciałam nadać im nieco zielonkawej barwy i dodałam młodego jęczmienia ale kolor jaki uzyskałam nie jest zbyt intensywny. Można dodać więcej jęczmienia ale zbyt duża ilość może sprawiać, że lody są takie jakby "mąkowate". Jak dla mnie nie muszaąbyć takie intensywnie zielone a ważniejszy jest smak a dla uzyskania ładniejszego koloru można użyć(...)barwnika spożywczego. składniki: 500 ml śmietanki 30 % 1/2 szklanki syropu miętowego 4-6 kostek czekolady, u mnie gorzka 2 łyżki zmielonego młodego jęczmienia Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać syrop miętowy. Całość zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać młody jęczmień. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać drobno startą czekoladę. Całość zmiksować aby składniki się połączyły. Masę przełożyć do pojemnika w którym
Monia miesza i gotujechociaż ten składnik stosowany jest już bardzo rzadko) lub z niewielkim dodatkiem sody (proszku do pieczenia). Walijczycy lubią je zjadać ułożone w wysoki stosik i polane Golden Syrup (złocistym syropem), lub posypane cukrem. Kroją je wtedy na kliniki jak tort. Niektórzy smażą je bardzo małe i grube, inni większe i cieńsze, w zależności od regionu i tradycji. My zjadaliśmy(...)500g m ąki 400ml maślanki 3 całe jajka szczypta soli 1 łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia) 25g roztopionego masła 50g cukru 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka cukru domowego skórka otarta z 1 sparzonej cytryny olej do smażenia (lub sklarowane masło ) Wykonanie: Jest bardzo proste. Wszystkie skłądniki mieszamy w misce. Możemy to zrobić np. rózgą. Odstawiamy, aby ciasto
Walijskie PichcenieChciałam zamieścić przepis na pyszne smoothie truskawkowe, które robiłam bardzo często w ostatnim sezonie. Używałam do niego mleka migdałowego – w tym roku postanowiłam, że będę robić domowe. Kiedyś nakupiłam w promocji bardzo dużo krokantu migdałowego (posypki migdałowej), który świetnie nadaje się do zrobienia takiego mleka. Mleko wychodzi pyszne, więc zaczynam od przepisu na nie. Oczywiście nie należy się oszukiwać(...)migdałów bez skórki – można kupić już zblanszowane lub w formie krokantu, słupków lub płatków (u mnie krokant) przegotowana woda lub ulubiona niegazowana woda mineralna 2-3 łyżki syropu klonowego, syropu z agawy, miodu z mniszka lekarskiego, zwykłego miodu czy cukru pudru – do wyboru szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Migdały (blanszowane, krokant, słupki
Poezja smakuPyszne i zdrowe śniadanie na jesień - jaglanka gotowana na mleku, z bananem i sosem z masła orzechowego. Sos jest aksamitny i idealny w proporcjach między słodyczą
Świat Domowej KuchniCzas czytania: 2 min Francuskie mięciutkie i bardzo puszyste bułeczki. Bułeczki są fantastyczne na śniadanie i podwieczorek są tak dobre, że nie da się poprzestać na
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Przepis na masę serową jest dość klasyczny, choć wzbogacony o nutę aromatycznej świeżej skórki pomarańczy . Sernik po wystudzeniu dodatkowo dekorujemy dżemem z
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Puszyste ciasto drożdżowe z owocami Ciasto drożdżowe jest takim wypiekiem, które możemy podać o każdej porze dnia. Na przykład na śniadanie z
SprawdzonaKuchnia.plKruche babeczki z kremem, owocami i galaretką! Znane połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest krem budyniowy na bazie syropu z ananasa. Babeczki najlepsze
Via GustoZnowu wege, znowu bezglutenowo, znowu... pysznie i słodko! :) Mam nadzieję, że skusicie się na kawałek smacznej tarty czekoladowej na bazie lekkostrawnej tapioki. Polecam! Składniki (na formę
Domowa Cookierenka AgiSezon na mandarynki już się rozpoczął. W zeszłym roku zostałam obdarowana dużą ilością tych pysznych owoców i zrobiłam z nich taką konfiturę. Wyszła świetnie i dlatego
Kuchnia domowa AniFANOWSKĄ WERSJĘ NAPOJU O SMAKU COLI! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 138 kcal | 0,1 g białka | 34 g węglowodanów | 0,05 g tłuszczu Cola z pustkowi FALLOUT domowa, naturalna wersja napoju z wastelandu 30 min 1h (czekanie) 8 zł 6 porcji łatwe POTRZEBUJESZ rondelek tarka gaza Składniki Koszt cukier – 1 szklanka [200g] – można zmniejszyć ilość(...)ścieramy na tarce. Jeśli używamy całej laski cynamonu, to kruszymy ją na mniejsze kawałki. Do mieszaniny przypraw dodajemy tartą gałkę muszkatołową. Powąchajcie mieszankę – już teraz pachnię colą! 2. SYROP (5 min) Do rondelka dodajemy cukier i podgrzewamy go na średnim ogniu do rozpuszczenia. Zmniejszamy ogień i kontrolujemy barwę cukru – gry karmel będzie miał mocno bursztynowy kolor, wlewamy do rondelka szklankę
Nerds Kitchendostawić syrop cukrowy do ostudzenia. Następnie wlać do niego sok z cytryny, wymieszać. Kolejno dodać do syropu zlaną nalewkę (bez owoców), cały czas mieszając (nalewkę do syropu, a nie syrop do nalewki). Dokładnie wymieszać, przefiltrować przez gęsto złożoną gazę lub np. przez filtr do kawy (taki papierowy). Taką przefiltrowaną nalewkę z truskawek rozlać do butelek, zakręcić i odstawić w ciemne(...)miesiące), by nalewka dojrzała, ale mało cierpliwe osoby mogą jej skosztować już po miesiącu. Z podanych wyżej składników wyszło mi 1,8 litra nalewki truskawkowej . Polecam wypróbować również nasz domowy przepis na dżem truskawkowy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Nalewka z truskawek appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje