Pyszne i zdrowe śniadanie na jesień - jaglanka gotowana na mleku, z bananem i sosem z masła orzechowego. Sos jest aksamitny i idealny w proporcjach między słodyczą
Świat Domowej KuchniCzas czytania: 2 min Francuskie mięciutkie i bardzo puszyste bułeczki. Bułeczki są fantastyczne na śniadanie i podwieczorek są tak dobre, że nie da się poprzestać na
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Przepis na masę serową jest dość klasyczny, choć wzbogacony o nutę aromatycznej świeżej skórki pomarańczy . Sernik po wystudzeniu dodatkowo dekorujemy dżemem z
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Puszyste ciasto drożdżowe z owocami Ciasto drożdżowe jest takim wypiekiem, które możemy podać o każdej porze dnia. Na przykład na śniadanie z
SprawdzonaKuchnia.plKruche babeczki z kremem, owocami i galaretką! Znane połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest krem budyniowy na bazie syropu z ananasa. Babeczki najlepsze
Via GustoZnowu wege, znowu bezglutenowo, znowu... pysznie i słodko! :) Mam nadzieję, że skusicie się na kawałek smacznej tarty czekoladowej na bazie lekkostrawnej tapioki. Polecam! Składniki (na formę
Domowa Cookierenka AgiSezon na mandarynki już się rozpoczął. W zeszłym roku zostałam obdarowana dużą ilością tych pysznych owoców i zrobiłam z nich taką konfiturę. Wyszła świetnie i dlatego
Kuchnia domowa AniFANOWSKĄ WERSJĘ NAPOJU O SMAKU COLI! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 138 kcal | 0,1 g białka | 34 g węglowodanów | 0,05 g tłuszczu Cola z pustkowi FALLOUT domowa, naturalna wersja napoju z wastelandu 30 min 1h (czekanie) 8 zł 6 porcji łatwe POTRZEBUJESZ rondelek tarka gaza Składniki Koszt cukier – 1 szklanka [200g] – można zmniejszyć ilość(...)ścieramy na tarce. Jeśli używamy całej laski cynamonu, to kruszymy ją na mniejsze kawałki. Do mieszaniny przypraw dodajemy tartą gałkę muszkatołową. Powąchajcie mieszankę – już teraz pachnię colą! 2. SYROP (5 min) Do rondelka dodajemy cukier i podgrzewamy go na średnim ogniu do rozpuszczenia. Zmniejszamy ogień i kontrolujemy barwę cukru – gry karmel będzie miał mocno bursztynowy kolor, wlewamy do rondelka szklankę
Nerds Kitchendostawić syrop cukrowy do ostudzenia. Następnie wlać do niego sok z cytryny, wymieszać. Kolejno dodać do syropu zlaną nalewkę (bez owoców), cały czas mieszając (nalewkę do syropu, a nie syrop do nalewki). Dokładnie wymieszać, przefiltrować przez gęsto złożoną gazę lub np. przez filtr do kawy (taki papierowy). Taką przefiltrowaną nalewkę z truskawek rozlać do butelek, zakręcić i odstawić w ciemne(...)miesiące), by nalewka dojrzała, ale mało cierpliwe osoby mogą jej skosztować już po miesiącu. Z podanych wyżej składników wyszło mi 1,8 litra nalewki truskawkowej . Polecam wypróbować również nasz domowy przepis na dżem truskawkowy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Nalewka z truskawek appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprzechować w postaci dżemów, konfitur czy mrożonek na jesienno-zimową porę. Truskawki idealnie sprawdzają się do robienia koktajli czy ciast, ale równie dobrze można je w ykorzystać do zrobienia domowego czekokremu. Co prawda najlepiej go zjeść w ciągu kilku dni więc do zimy raczej nie przetrwa ale może nam urozmaicić letnie desery. Poniżej znajdziecie dokładny przepis na ten przysmak(...)Składniki - 80 g daktyli - 200 g truskawek (najlepiej świeżych) - 2 łyżki kakao - 1 łyżka syropu daktylowego lub klonowego/miodu Wykonanie Truskawki oczyszczamy i myjemy. Dzielimy na mniejsze cząstki i wkładamy do miseczki. Daktyle moczymy przez około 20 minut w gorącej wodzie. Następnie odsączmy z wody i dodajemy do truskawek. Całość dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy kakao oraz syrop daktylowy. Ponownie blendujemy
Health-Fit-LifeChrupiąca i krucha domowa granola to zdrowe śniadanie dla każdego. Można ją jeść na wiele sposobów, ale najczęściej z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Potrójnie kokosowa dzięki dodatkowi wiórków i płatków kokosowych oraz oleju kokosowego nierafinowanego, który ma cudowny kokosowy smak i zapach. Składniki na litrowy słoik: 2 szkl. płatków owsianych szkl. płatków orkiszowych szkl. wiórków kokosowych 1/2 szkl. płatków kokosa(...)szkl. posiekanych migdałów 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 3 łyżki syropu klonowego Piekarnik nastawić na 160 stopni C. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Suche składniki wsypać do miski. W rondelku podgrzać olej kokosowy z syropem klonowym. Dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Wysypać na blaszkę, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Wyjąć
wyzwania kuchenneowsianych górskich 1 szklanka mleka 3 łyżki puree z dyni o mocno pomarańczowym kolorze 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka miodu lub syropu klonowego Przygotowanie : Płatki owsiane wrzuć do rondla i zalej mlekiem, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu aby płatki napęczniały- około 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodaj puree(...)Przełóż owsiankę do miski i dodaj do niej miód, wymieszaj. Ozdób ulubionymi owocami u mnie : gruszka, śliwki oraz kaki inaczej persymona. Posypałam wiórkami kokosowymi, pokrojonymi orzechami i dodałam domowej roboty fit czekoladę. Wyszło pysznie. Smacznego
Słodka Strefaprzygotuj syrop - w garnku zagotuj wodę z cukrem i mieszaj aż cukier się rozpuści. Powstały syrop studzimy. W tym czasie odsączamy i wyjmujemy ze słoika skórki i wlewamy ostudzony syrop (woda + cukier). Wstrząsamy słoikiem aby wymieszać i odstawiamy do lodówki na dobę. Następnie przelewamy likier (przez drobne sitko lub gazę) do butelki lub butelek (u mnie litrowa) i szczelnie(...)należy potrząsnąć słoikiem) - im dłużej nalewka będzie stała tym będzie smaczniejsza. Limoncello serwujemy na deser w małych kieliszkach, oczywiście musi być dobrze schłodzone ;) PS. Cytryny możecie wykorzystać na przygotowanie domowej lemoniady
Alutka-GotujeDziś nie podam przepisu na ciasto tylko na domową skórkę kandyzowaną z cytryny. Bardzo lubię sama przygotowywać dodatki do ciasta:) Składniki: skórki z 3-4 cytryn 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Wykonanie: Cytryny szoruję pod bieżącą wodą, obieram ze skórki, wrzucam do garnuszka zalewam wodą by je przykryć i gotuje do miękkości. Wymieniam wodę i ponownie doprowadzam(...)wrzenia. Gotuję kilka minut. Zestawiam z palnika i studzę. W drugim garnuszku gotuję z wody i cukru syrop do nitki. W międzyczasie skórki kroję w kostkę i wrzucam do syropu. Gotuję ok 15-20 min. Zestawiam, studzę i przekładam do słoiczka
Ciasteczkowy PotwórFANOWSKĄ WERSJĘ NAPOJU O SMAKU COLI! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 138 kcal | 0,1 g białka | 34 g węglowodanów | 0,05 g tłuszczu Cola z pustkowi FALLOUT domowa, naturalna wersja napoju z wastelandu 30 min 1h (czekanie) 8 zł 6 porcji łatwe POTRZEBUJESZ rondelek tarka gaza Składniki Koszt cukier – 1 szklanka [200g] – można zmniejszyć ilość(...)ścieramy na tarce. Jeśli używamy całej laski cynamonu, to kruszymy ją na mniejsze kawałki. Do mieszaniny przypraw dodajemy tartą gałkę muszkatołową. Powąchajcie mieszankę – już teraz pachnię colą! 2. SYROP (5 min) Do rondelka dodajemy cukier i podgrzewamy go na średnim ogniu do rozpuszczenia. Zmniejszamy ogień i kontrolujemy barwę cukru – gry karmel będzie miał mocno bursztynowy kolor, wlewamy do rondelka szklankę
Nerds Kitchen