Lato to świeże owoce i warzywa oraz czas robienia przetworów. Na blogu mam ich naprawdę dużo, ale ciągle szukam nowych pomysłów i inspiracji. Akurat dostałam przedpremierowy
Kuchnia domowa AniKolejny miesiąc minął..oj ten czas tak szybko leci..W miesiącu październiku opublikowałam 42 wpisy..Obserwatorów bloga mam 201 ... ..Polubień" na FB przybyło tym
Moje domowe kucharzeniepodałam z fasolką szparagową i bułką tartą z masłem . Pieczemy je wtedy na aluminiowych tackach. Polecam też skrzydełka BBQ , które mają specyficzny dymny posmak, albo pyszne Skrzydełka kurczaka z syropem klonowym. Ten przepis szczególnie wam polecam, ponieważ jest bardzo łatwy i wygodny. Nie ma znaczenia, która jest pora roku i jaka jest pogoda na zewnątrz, ponieważ pieczenie skrzydełek odbywa się(...)miękkie, mają wspaniały smak i kolor. Przepis na pyszne skrzydełka z piekarnika marynowane w majonezie, musztardzie i ketchupie : Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 łyżka soli kamiennej ½ szklanka domowej marynaty z majonezu, ketchupu i musztardy Przygotowanie marynaty: Majonez, musztardę i ketchup w stosunku 1: 1 umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Czyli jeśli robimy z 2 łyżek majonezu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczekolady dodaję często do domowych piegusków). A wracając do przepisu… Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 1 galaretka o smaku truskawkowym* 1 i 1/4 szklanki wody pokruszone bezy (najlepiej domowe) gęsty sos jagodowy czekoladowa posypka – u mnie ozdoby czekoladowe 4w1 Amus listki świeżej mięty do podania *jeśli macie świeże truskawki można dodać je do naszej pianki (drobniej pokrojone) Przygotowanie(...)trzepaczką, tak aby nie utworzyły się grudki. Przelewamy do pucharków / szklaneczek i wstawiamy do lodówki (u mnie na całą noc). Przed podaniem nakładamy pokruszone bezy, polewamy całość gęstym jagodowym syropem i zdobimy czekoladową posypką (dolną). Na wierzch układamy listki świeżej mięty. Smacznego
Słodkie okruszkibowl musi porządnie nakarmić! Miska pełna zdrowia może być miską z resztek . Jedzenie resztek wcale nie oznacza niesmacznie i nijako. Wręcz przeciwnie! Zostały mi resztki bulgur, jarmuż zerwałam z domowej hodowli, dodałam kozi ser i pieczone śliwki, a całość posypałam orzechami…Jak widzicie przygotowanie healthy bowl to nic trudnego. Wystarczy rozejrzeć się po spiżarni, zrobić przegląd lodówki i pomysł(...)kaszy bulgur 50 g świeżego jarmużu killa pieczonych śliwek 2 łyżki orzechów laskowych 100 g koziego twarogu Dressing 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 2 lyżki syropu klonowego lub miodu 1 łyżka musztardy, grubo ziarnistej sól i czarny pieprz do smaku Bulgur ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Ja wykorzystałam resztki z wczorajszego obiadu. Bulgur można zastąpić inną
codojedzeniadużej misce mieszamy suche składniki. Polewamy mokrymi składnikami i “wmasowujemy” je aż całkowicie pokryją suche składniki (ja używam rękawiczek ). Jeśli masa jest za sucha to należy dodać więcej syropu. Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja używam silikonowej maty) i dokładnie dociskamy, aby całość była gęsto upakowana. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut. Po wyjęciu(...)Polecam włożenie przestygniętej granoli do szczelnych pojemników np. słoików, dzięki czemu nie traci ona nic ze swej chrupkości ( “chrupowatości”, jakby powiedział mój przedszkolak ). Smacznego! *Szklanka ma pojemność 250 ml Domowa granola gotowa do pieczenia Artykuł Granola pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plSłodka pasta ze słonecznika Stosunkowo rzadko robię pasty kanapkowe na słodko, bo jestem zakochany w maśle orzechowym domowej roboty , któremu towarzyszą dżem lub dobre powidła. Są jednak momenty w moim życiu, gdy chcę spróbować czegoś nowego, dokonać zmiany. Dla jednych będzie to zakup mieszkania, zrobienie prawa jazdy… dla mnie dzisiaj jest to pasta ze słonecznika . Ja to mam ambicje(...)dzisiejszym wydaniu jest na słodko. Zrobiona prosto i klasycznie. Świetnie zastępuje na kanapce masło orzechowe. Zresztą jak prażony słonecznik mógłby nie być dobry… Do wykonania przepisu użyłem syropu ryżowego, ale możesz go zastąpić również syropem klonowym, daktylowym, z agawy lub po prostu miodem. Użyj po prostu tego co masz. Inne pasty na słodko: Cieciorella Piernikowe masło orzechowe Pasta śliwkowo
BlendmanDania i potrawy z makaronem Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przygotowania potrawy z makaronem, od przepisów na domowy makaron zaczynając, poprzez makaronowe dania z warzywami, mięsem, rybami, owocami morza, na słodkich i lub makaronowych daniach kończąc. Siostra Maria Goretti Guziak należy do Zgromadzenia Sióstr Salawatorianek(...)kulinarne. Książka wydana solidnie. Gruba oprawa. Całość szyta. A oto pyszne danie! Składniki 400 g makaronu penne 500 ml przetartych pomidorów 3 ząbki czosnku cebula świeża bazylia łyżka masła Syrop z agawy sól i pieprz do smaku OLEJ KOKOSOWY do smażenia ser-parmezan lub owczy do posypania przed podaniem u mnie dodatkowo czarnuszka+zielona sałata ozdobna Makaron ugotuj
Z Kuchni Do Kuchniśniadania, to wcina z przyjemnością. Gorzej jak trzeba zjeść coś innego. Uwielbiam takie smaki :-). Udanego weekendu Wam życzę :-))). Składniki na 1 szt. 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jabłko cynamon olej kokosowy do smażenia Białka oddzielam od żółtek, żółtka miksuję razem z cukrem, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i dalej(...)reszty, mieszam drewnianą łyżką, dodaje cynamon i jabłka, mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, wlewam ciasto. Smażę na małym ogniu, jak zacznie skwierczeć przewracam na drugą stronę. Można podać z syropem klonowym, lub jeść solo, u nas były solo, posypane cukrem pudrem
kruche babeczkiKolejna propozycja na domowe lody to połączenie smaków malin, jagód, lawendy i limonki czyli pyszne lody owoce leśne. Możecie zrobić je w kupnych pojemnikach lub w zwyczajnych plastikowych kubeczkach z patyczkami do lizaków lub drewnianymi patyczkami (do kupienia w aptece). Składniki: jagody maliny limonka 2 łyżeczki lawendy 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki cukru Wodę zagotowujemy z cukrem, lawendą(...)sokiem z połowy limonki. Odstawiamy do przestudzenia. Do pojemników na lody wkładamy na zmianę maliny i jagody. Odcedzamy przestudzony syrop z lawendy i zalewamy nim owoce. Wbijamy patyczki. Wkładamy do zamrażarki. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercynakładam porcję konfitury. Zwijam w rogaliki. 3. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Do przygotowania rogalików użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż" , którą otrzymałam do testowania od firmy Premium Rosa . Konfitura to doskonały dodatek do ciastek, ciast i deserów. Już po otwarciu słoiczka poczułam piękny różany zapach. Konfitura(...)aromat. Konfitura jest zamknięta w estetycznie wyglądającym słoiczku. Produkt jest godny polecania i wart zakupu. Serdecznie zapraszam do sklepu PREMIUM ROSA , gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przetworów owocowych i warzywnych, syropów, soków oraz wiele innych produktów
Tradycyjna kuchnia Kasitrzeba. Cała zadowolona wróciłam do domu i ukręciłam sobie wyjątkowe lody. Wyszły pyszne. Czy takie, jak oryginalne? Nie mam bladego pojęcia, ale może kiedyś spróbuję... Może, bo te domowe smakują wybornie. I już mnie do tych sklepowych nie ciągnie wcale.Czym jest skyr? To taki jakby jogurt naturalny, bardzo gęsty i nieco łagodniejszy w smaku. Czym najlepiej zastąpić? Jogurtem greckim, może(...)akurat były w niezwykle zachęcającej cenie. Do tego nieco cydru - dzięki niemu lody mają subtelny posmak bzu. Mi to odpowiada, bo bardzo go lubię. Można pominąć albo zastąpić syropem, albo cydrem jabłkowym czy cytrynowym. W ogóle przy lodach można fantazjować do woli. Ja mam w zamrażarce jeszcze cztery inne smaki, każdy zachwycający. Już niedługo wszystkie pokażę - pogoda bowiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSłodki, gęsty i bardzo kremowy Może być słodzony cukrem, miodem lub innym ulubionym słodziwem (np. ksylitolem, syropem klonowym). Osoby nie tolerujące mleka, mogą użyć mleczka kokosowego
Kulinarny S.O.S.Czas czytania: 2 min Tagine (tadżin) czyli potrawa jednogarnkowa znana głównie z kuchni marokańskiej. W oryginalnej wersji z dodatkiem jagnięciny. Dziś zaproponuję Wam wersję wegetariańską, ale
SprawdzonaKuchnia.plTiramisu to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia, bo wiadomo jestem kawoszem;) Ten deser robiłam kilkukrotnie wciąż poszukując lepszego przepisu… Ten, który dziś Wam podaję
Domowe ciasta