przygotowaniu ciasto. Pyszne! Nie kończy się na jednym kawałku! Jedno z prostszych ciast, więc jeśli Wam się nie chce, czasu nie macie, za pieczeniem nie przepadacie a cenicie domowe wypieki to sięgnijcie po ten przepis, nie zawiedziecie się! Głównymi składnikami są mąka, cukier i kasza manna w równych proporcjach, bez jajek, oleju, jogurtu czy mleka. Do tego ulubione posiekane owoce(...)pyszny deser gotowy! Ciasto sypane z brzoskwiniami SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżka cukru z wanilią 6 połówek brzoskwiń w syropie + 6 łyżek syropu 150 g mocno schłodzonego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Uwagi do przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przepis
Zasmakuj Kuchnimusicie tego robić dopasowując konsystencję budyniu do własnych potrzeb. Do budyniu - słodkiego o kremowej konsystencji - świetnie pasują lekko kwaskowate, surowe i pieczone owoce, musy i przeciery owocowe, domowe konfitury oraz zioła jak np. mięta i melisa. My często dodajemy cukier różany ( jak zrobić cukier różany - tu ), który jest genialnym, niezwykle aromatycznym dodatkiem zawierającym wit. C, wodę różaną lub pomarańczową(...)minut) Porcje: 4 Składniki: 800 ml (2 puszki) mleka kokosowego 1/2 szklanki drobnej tapioki laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki ksylitolu, dowolnego cukru lub syropu klonowego opcjonalnie szczypta soli morskiej (podbija nam słodycz w potrawie) dodatkowo dowolne owoce (u nas mango) Przygotowanie: Tapiokę zalać mlekiem w rondu z grubym dnem i odstawić na 30 minut. Dodać
SzczyptaSmaQDomowa, tradycyjna i pełna aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie odłącznym składnikiem pierników, serników, keksów czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie połączenie z pączkami. Zapach unoszący się podczas tego procesu przypomina niezwykłą podróż w nieodkryte zakątki świata. Na półkach sklepowych możemy zobaczyć pełno gotowych, pełnych dziwnych dodatków skórek pomarańczowych. Czym jednak jest zrobienie samodzielnie takiego pysznego smakołyku(...)Jednak czym jest kandyzowanie? Kandyzowanie jest to proces konserwacji owoców polegający na gotowaniu w co raz słodszym syropie cukrowym. Kandyzować możemy praktycznie małe i duże cząstki owoców. Co możemy kandyzować? Kandyzować możemy różne dodatki. W Polsce najpopularniejszym dodatkiem na bazie tego procesu jest kandyzowana skórka pomarańczowa oraz cytrynowa. Pełen aromatu jest również kandyzowany imbir. Niestety proces kandyzowania jest to proces
Ciasta z tradycjamioraz karobowy mogą jeść dzieci od 10 miesiąca życia. W wersji z kakaem i miodem możemy taki budyń podać po ukończeniu 1 roku życia. Do przygotowania tego budyniu użyłam domowego mleka owsiano-daktylowego , przygotowanego z bezglutenowych płatków owsianych. Świetnie sprawdza się ono do deserów, bo jest gęste i lekko słodkie. Takie mleko nawet bez dodatku skrobi ziemniaczanej zaczyna gęstnieć(...)możecie je wykorzystać. Składniki na budyń waniliowy: 1 szklanka mleka owsianego 1 łyżka oleju kokosowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej ok 2 cm świeżej laski wanilii (opcjonalnie) 1 łyżka syropu klonowego/miodu W rondelku rozgrzewamy pół szklanki mleka owsianego wraz z łyżką oleju kokosowego. Kawałek laski wanilii przekrawamy na pół i wyskrobujemy z wnętrza wszystkie ziarenka. W miseczce mieszamy pół szklanki
Dieta bez mlekaJeżeli staracie się unikać cukru i tłuszczu, a macie ochotę na krem czekoladowy to musicie przygotować poniższy przepis. Cieciorella to pomysł na domową nutelle, w zdrowszym wydaniu. Tutaj główną rolę odgrywa ciecierzyca, która po zmiksowaniu z masłem orzechowym i daktylami tworzy kremową, lekko słodką pastę. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 2 małe słoiczki: 1 puszka ciecierzycy (waga puszki wraz(...)gorzkiego kakao 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka miodu* 2 łyżki mleka* kilka łyżek wody z moczenia daktyli *w przypadku wegan - pomińcie miód i mleko, zamiast tego dodajcie syrop z daktyli/agawy, a także dolejcie wodę z moczenia daktyli Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na co najmniej 15 minut. Odcedzić (wodę z moczenia daktyli pozostawić!). Do wysokiego naczynia przełożyć
Ugotowaćochotę na domowe czekoladki? Dodam, że w zdrowszej wersji, więc można przymknąć oko i zjeść o jedną więcej :) Czekoladki są przepyszne, a to za sprawą orzeźwiającego nadzienia w postaci galaretki truskawkowej. Mniam :) Muszę też wspomnieć, że ich przygotowanie jest banalnie proste: nie są potrzebne specjalne foremki do czekoladek, wystarczą te na muffiny. Jeśli tęsknicie za truskawkami, ten przepis jest(...)Składniki (na 12 szt.): Czekolada: 3/4 szklanki oleju kokosowego lub masła kakaowego (roztopionego w kąpieli wodnej) 5 łyżek syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej) 3/4 szklanki tradycyjnego kakao 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego garść suszonych jagód goji Nadzienie: 1 szklanka (250 ml) NESTEA Green Tea o smaku truskawkowo-aloesowym 1 czubata szklanka mrożonych
Domowa Cookierenka Agisię oprze, może pora zerwać z tradycją i zamiast sernika, czy babki przygotować ten deser? Panna cotta na blogu jest w różnych wersjach smakowych: Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym Panna Cotta kokosowa Panna Cotta – sernik na zimno Deser z galaretkami na kefirze (light) Tym razem proponuję przygotować klasyczną wersję tego deseru- panna cotta z truskawkami. Deser ma delikatnie(...)zmiksowanych truskawek z dodatkiem octu balsamicznego i cukru pudru. Panna Cotta klasyczna jest warta polecenia. Smacznego Składniki: 100 ml mleka 400 ml śmietany kremówki 30 % lub 36% 50 g domowego cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy aby napęczniała. Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę kremówkę, dodajemy domowy cukier waniliowy. Podgrzewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoi Drodzy! Mam nadzieję, że zdrowie Wam dopisuje i zostaliście w domu. Wobec zagrożenia związanego z wirusem dbajcie o siebie po stokroć bardziej niż
Domowe ciastaCzas czytania: 2 min Chleb na zakwasie żytnim z mąk mieszanych. Lekko wilgotny z chrupiącą grubą skórką, długo utrzymuje świeżość. Ten chleb potrzebuje czasu, ale nie
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Pewnie wiele osób uczulonych na gluten ucieszy się z przepisu na pierniczki bezglutenowe. Osoby skazane na dietę bezglutenową mają problem z kupieniem
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Kto chce zjeść dobrego hamburgera, a w moim przypadku wegeburgera, powinien mieć dobre bułki! Ja takie mam i podzielę się z Wami
SprawdzonaKuchnia.plporcje dla 2 osób: czerwony grejpfrut pomarańcza banan mały jogurt naturalny (180-200 g) 2-3 łyżki miodu (jeśli nie masz, dodaj cukier, cukier trzcinowy, ksylitol lub słodki syrop) Pomarańczę, grejpfruta i banana obierz ze skóry, rozdrobnij na mniejsze części – wrzuć je do pojemnika malaksera lub wysokiego naczynia, by użyć blendera ręcznego. Całość zmiksuj na gładką jednolitą masę(...)szklanek lub wstawić napój na pół godziny do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam też… Sałatkę owocową z malinowym sosem Sałatkę Caprese Lody z arbuza Nalewkę brzoskwiniową Domowy napój pomarańczowy
Kulinarny S.O.S.porcje dla 2 osób: czerwony grejpfrut pomarańcza banan mały jogurt naturalny (180-200 g) 2-3 łyżki miodu (jeśli nie masz, dodaj cukier, cukier trzcinowy, ksylitol lub słodki syrop) Pomarańczę, grejpfruta i banana obierz ze skóry, rozdrobnij na mniejsze części – wrzuć je do pojemnika malaksera lub wysokiego naczynia, by użyć blendera ręcznego. Całość zmiksuj na gładką jednolitą masę(...)szklanek lub wstawić napój na pół godziny do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam też… Sałatkę owocową z malinowym sosem Sałatkę Caprese Lody z arbuza Nalewkę brzoskwiniową Domowy napój pomarańczowy
Kulinarne S.O.S.Jeden z moich ostatnio ulubionych deserów, czyli pudding chia matche z domową bitą śmietaną. Do przygotowania puddingu możesz użyć dowolnego mleka roślinnego, a jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej to krowiego. Ja wybrałam migdałowe ponieważ jest delikatne i lekko słodkie dzięki temu nie dosładzam już mojego puddingu. Deser przygotowuję dzień wcześniej, aby nasionka chia mogły napęcznieć, pamiętaj, aby zamieszać kilka(...)mleko już z nasionami. Składniki: 250 ml mleka roślinnego ( owsiane, kokosowe, migdałowe, ryżowe… ) 3-4 łyżki nasion chia 1, 5 łyżeczki zielonej herbaty matche 1 łyżka słodzika np syropu z agawy lub klonowego ( można pominąć) Składniki na kokosową śmietankę: 250 ml schłodzonego mleka kokosowego 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mleko łączę z matche, dodaję nasiona chia, syrop klonowy
Kukuleczkidrożdżowe, albo ucierane, albo sernik u mnie gościły. A już tak miałam smak na takie ciasto. Proste, a pyszne. Mięciutkie kakaowe biszkopty przełożyłam kremem budyniowym z ananasem i udekorowałam domową polewą czekoladową. Wyszło bardzo pysznie, idealnie do popołudniowej kawki. Macie ochotę? To poczęstujcie się lub upieczcie. Słodkich inspiracji i miłego dnia :) Potrzebujemy: Na biszkopty: Biszkopty x 3: 5 jajek pół(...)krem: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny 1 puszka ananasa w syropie Na polewę: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Wykonanie pysznego ciasta: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier
IzabelawkuchniDomowy, mięsny, otulony słodką galaretą na bazie półsłodkiego wina, słodkich malin i żurawiny pasztet to świetny pomysł na świąteczną przekąskę. Składniki: Pasztet 500g udka z kurczaka bez kości 500g karkówki bez kości 200g wołowiny 300g wątróbki drobiowej 9 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 2 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 jajka 1 szklanka mleka 1 kajzerka(...)gałka muszkatołowa sól pieprz oliwa bułka tarta do wysmarowania formy Galaretka 150g suszonej żurawiny 1 szklanka malin w syropie 1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina 1 szklanka wody 2 łyżki żelatyny Wykonanie: 1. Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach
Szalona Kuchnia EwelinyWiadomo, domowy jest sto razy lepszy niż ten gotowy ze sklepu! Musi być w lodówce, bo przydaje się do wielu potraw. Składniki czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek łyżka cukru kokosowego lub trzcinowego sól pieprz wędzona papryka (do smaku, ale dosyć sporo - u mnie łyżeczka pikantnej) chlust czerwonego wina lub chlust octu jabłkowego chlust sosu(...)Worcestershire (sprawdź, czy w składzie nie ma glutenu!) 200 g passaty pomidorowej chlust czegoś słodkiego: (mój tajemniczy składnik to syrop żurawinowy, ale może być też: syrop klonowy, z agawy, łyżka dżemu figowego lub śliwkowego) kolejny składnik, który dodałam za kolejnym podejściem i sos był lepszy a mianowicie kilka namoczonych wcześniej suszonych pomidorów opcjonalnie: cynamon i mielony kminek Podsmaż cebulę
Cytryna&Co.Zapraszam na kolejny świąteczny wypiek, szwedzki chleb z czerwoną borówką. Na świątecznym stole oczywiście nie może zabraknąć chleba domowego wypieku. Co roku piekę różne świąteczne chleby na ogół z bakaliami. W tym roku proponuję Wam szwedzki chleb świąteczny z czerwoną borówką. Jest to przepyszny chleb, który piecze się w postaci okrągłych nieco grubych placków o dowolnej wielkości. Z tego przepisu(...)mniejszych placków, tak zwane tekaka . Szwedzki chleb świąteczny Składniki: 550 g pszennej mąki 180 g mąki żytniej razowej 150 g mąki żytniej 500 ml mleka 1 dl golden syropu lub miodu 50 g świeżych drożdży 1 łyżka soli 100 g mrożonej borówki lub 200 ml konfitury z borówki 50 g masła Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże, masło
codojedzeniaDziś już z myślą o weekendzie zapraszam po przepis na pyszne i niezwykle szybkie ciasto. Zrobiłam je w jeden wieczór. Do ciasta użyłam produktów firmy Polskie
Kuchnia domowa AniLikier pomarańczowy jest składnikiem wielu ciast i tortów, deserów. Najpopularniejszy w cukiernictwie jest likier o nawie Cointreau. Z uwagi na dostępność do tego produktu
vaniliowoczekoladowaProsty przepis na domowy chleb z dodatkiem zakwasu a jaki smaczny! Zachęcam do upieczenia go wieczorem na drugi dzień mamy pyszny świeży chlebek na śniadanie z masełkiem i dżemem lub innym dodatkiem, czy może być coś lepszego? Dodatek płatków jaglanych sprawia, że jest zdrowy i pożywny. Polecam! Składniki: Na jeden duży bochenek 50 dag mąki pszennej luksusowej(...)szklanki czynnego zakwasu- klik 1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody 5 dag mąki żytniej razowej Młynomag 5 dag płatków jaglanych 1 łyżka syropu trzcinowego lub klonowego 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka przyprawy do chleba użyłam Kamis Sposób wykonania: Mąki przesypać do miski, wlać zakwas, wodę, sól, przyprawę do chleba, syrop trzcinowy , dodać płatki jaglane a potem zagnieść gładkie
Wanilia i Kardamonmnie nowością. Herbatka idealna jako "zapobiegacz".Niezastąpiona po wypasionych przyjęciach jako zakończenie ciężkich posiłków. Będzie idealna do... poświątecznych szaleństw z jedzeniem ciężkostrawnym choć pysznym. Warto mieć opakowanie w domowej szafce..i leczyć nią dolegliwości żołądkowe. Ja napar ten podawałam dzieciom w tym tygodniu, gdyż miały grypę żołądkową. Sama popijam do słodyczy. I gdy czytam książkę. Sam w sobie napar jest(...)każdego. Mocno owocowa, pięknie czerwona. Wręcz bordowa. Idealna na jesień! Idealna na zimę. Broncho nie wymaga słodzenia. Natomiast LOVE można dopieścić słodyczą. U mnie słodycz naturalna płynąca z Syropu z Agawy SKWORCU Herbatka dla zakochanych...i nie tylko. Dla kochających żyć. Dla tych zabieganych. Dla każdego ,kto potrzebuje się zatrzymać z kubkiem gorącej herbaty , choć na chwilkę. Dla każdego
Z Kuchni Do Kuchnidomowych przetworów nie trzeba dodawać żadnych żelfiksów ani ulepszaczy! Wystarczy odpowiednie postępowanie z owocami a uzyskamy dokładnie taki efekt jaki można uzyskać z dodatkiem tej chemicznej (moim zdaniem niepotrzebnej w domowych przetworach) mieszanki! **Wszystkie przetwory zawsze pasteryzuję! Jestem nauczona wieloletnim doświadczeniem mojej mamy i szkoda by mi było, gdyby któryś z moich przetworów był do wyrzucenia. Jeśli nie pasteryzujesz(...)dużego garnka, zasypuję cukrem, dodaję wodę różaną i gotuję całość 45-60 minut. Truskawki powinny się rozpaść a całość powinna być dość gęsta- jeśli taka nie jest możemy zlać syrop i wykorzystać go w inny sposób. Wszystko zależy do stanu i zawartości wody truskawek. Następnie miksuję truskawki na mus i wkładam do słoiczków. Pasteryzuję w piekarniku nagrzanym
Mango Papajadoskonały dodatek do mięs, sałat, serów, dań z grilla, czy kanapek. Można przyrządzać ją na wiele sposobów w zależności od upodobań (winną, słodką, gęstą lub z dużą ilością syropu). Oto moja propozycja na ten wspaniały przysmak o rubinowej barwie.Składniki:500 g czerwonej cebuli500 g cukru100 ml czerwonego wytrawnego wina (np. Merlot lub Cabernet Sauvignon)50 ml octu winnego(...)oraz octem. Gotować na małym ogniu przez 30-45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż osiągniemy żądaną gęstość. Przechowywać w lodówce w słoiku lub pasteryzować i umieścić w domowej spiżarni. Cukier zawarty w konfiturze po tygodniu/dwóch ulega krystalizacji; wtedy należy ją nieco podgrzać przed podaniem.Jeżeli chcecie otrzymać bardziej wytrawną konfiturę, to dodajcie o połowę mniej cukru
Food Square