Czas czytania: 2 min Krewetkowe szaszłyki w marynacie z mleczka kokosowego z dodatkiem ananasa, limonki i kilku aromatycznych przypraw, to niebo w gębie. Szaszłyki polecam letnią
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Często robię burgery warzywne, podając je w bułce z różnego rodzaju dodatkami tak, jak podaje się klasyczne burgery w fast foodach. Czasami
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Dziś dorzucam do naszych tradycyjnych wypieków świątecznych, Włoskie ciasto Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe. Ciasto z powodzeniem możecie podać na Wielkanocny
SprawdzonaKuchnia.plParę dni temu dostałam kilka produktów ze sklepu Naturo ..i od razu wykorzystałam dwa produkty do jednego ciasta, a mianowicie suszone owoce czarnej morwy i cukier
Moje domowe kucharzenietrudnych życiowych przypadkach – a ratować nim można wszystko: makarony, pasty kanapkowe, po prostu kanapki, gulasze, a nawet risotto i kaszotto – ale kiedy możemy, stawiajmy na takie domowej roboty. Wtedy możemy być pewni, że tym, czemu głównie zawdzięczamy doznania smakowe nie jest sól, a połączenie płatków drożdżowych, płatków migdałowych lub orzechów pinii i bazylii, czyli samo zdrowie. 2. Płatki(...)okresie jesienno – zimowym, zwłaszcza, gdy na straganach królują dynia, cukinia, papryka – i kiedy to wszystko wrzucimy do garnka, poddusimy w sosie własnym, dodamy musztardy, do tego nieco syropu z agawy… Mniam! 5. Ketchup – co tu dużo mówić, ta forma podania pomidora u każdego wywołuje podobne uczucia. Wiadomo – puszki i przeciery to samo zdrowie, szybki pomysł
sierotka maRysia w kuchnizadbali o jakość słodyczy, które pojawią się na Waszych stołach. Półki sklepowe uginają się od wszelkiego rodzaju słodkości, jednak niestety większość z nich to słabej jakości produkty pełne niezdrowych syropów i tłuszczy, których głównym zadaniem nie jest sprawienie nam przyjemności, a zapewnienie zysku producentom.... Chyba nie chcemy zadowalać się takim byle czym, zgadza się? Jest już parę firm oferujących dobrej(...)często na swoim Instagramie. Jeśli jednak nie macie dostępu do takich produktów to nic straconego! Na szczęście z prostych składników i w kilka chwil możemy sami wyczarować domowe słodycze, które nie tylko będą pyszne, ale także będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. W taki sposób będziemy pewni tego, co jest w środku i tym chętniej i z czystym
HealthyCreationsNie ma lata bez owocowych smaków- dotyczy to także branży cukierniczej:) Bardzo lubię połączenia śmietany z delikatnym biszkoptem i owocową nutą. Staram się
Domowe ciastakawie dyniowej słyszałam, widziałam i postanowiłam przygotować ją w moim domowym zaciszu. Dyniowe latte to od lat jesienno-zimowy hit kawiarni Starbucks. Poszperałam trochę w internecie (skarbnicy wszelakich przepisów) i znalazłam kilka receptur na Pumpkin Spice Latte. Jako że jestem absolutną fanką dyni, nie mogłam pozostać obojętna wobec przepisu na pyszną, aromatyczną, rozgrzewającą kawę z jej dodatkiem. I choć dynia(...)może wydawać się mało kawowym dodatkiem, zapewniam Was, że kawa przygotowana z dyniowo-korzennym syropem smakuje doskonale. Jest bardzo aromatyczna i piernikowa. Muszę przyznać, że absolutnie mnie uwiodła. Jeśli lubicie dynię, pierniki, kawę i eksperymenty- koniecznie wypróbujcie ten przepis. Gorąco polecam! Składniki: Syrop dyniowo-korzenny 250 ml wody 100 g cukru 100 g puree z dyni 1 łyżeczka
Smakowity Blog KulinarnyJeśli lubicie domowe nalewki musicie przygotować truskawkową z różą. Jest słodziutka, lekko kwaskowa z wyraźnym kwiatowym aromatem. Tradycyjnie im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsza ;) Składniki: 500g truskawek 150g cukru 20g płatków róży 3g kwasku cytrynowego 100ml spirytusu 150ml wódki Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Układamy w wyparzonym słoju. Płatki róży zalewamy ½ szklanki wody, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy(...)Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Studzimy. Syrop z płatkami róży dolewamy do truskawek. Wódkę mieszamy ze spirytusem. Zalewamy owoce. Jeśli nie są całkowicie przykryte (zależy to od szerokości słoja) dolewamy wódki. Całość wstrząsami do wymieszania składników. Pozostawiamy na minimum 2 miesiące
Pyry na GazJeśli macie ochotę na małe co nieco, dodatkowo czekoladowe, to dobrze trafiliście :) Rety, ale to było dobre :) Ledwo udało mi się zrobić zdjęcia, bo musu z
Domowa Cookierenka Agidorzucić trochę bakali i orzechów. Ciasto jest delikatne i puszyste (to dzięki roślinnej „maślance”), a w środku znajdziesz miłą niespodziankę w postaci chrupiących dodatków. Pączki? Jakie pączki! Dla mnie domowe zdrowe wypieki to o wiele lepszy wybór na nietłusty tłusty czwartek. Składniki (12 babeczek): 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 łyżeczka sody ¼ łyżeczki soli 300 ml roślinnej „maślanki” (roślinne(...)wanilii- +2 łyżki soku z cytryny) 3 duże łyżki puree z dyni , batatów lub marchewek (warzywa pieczemy lub gotujemy do miękkości i miksujemy – zdrowy zastępnik jaj i tłuszczu) ½ szkl. syropu klonowego lub ¾ szkl. pasty daktylowej 250 g wegańskiej granoli Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Przygotuj formę na muffiny i wyłóż ją papilotkami. W dużej misce wymieszaj suche składniki- mąkę
Roślinna - blog wegańskiPyszne gofry z ciasta nocnego, bardzo wygodna opcja - wieczorem przygotowujemy ciasto, a rano jest ono gotowe do przyrządzenia gofrów. Przyznam, że w weekendy dosyć często je
Domowa Cookierenka AgiJedna z najlepszych domowych nalewek. Składniki: 1kg malin 1/2 litra spirytusu 96% 1/2 litra wódki 40% 400 g cukru lub wedle smaku w zależności od słodyczy owoców Sposób wykonania: 1. Maliny zalać wódką i spirytusem i odstawić na 2 tygodnie. Alkohol powinien przykrywać owoce. 2. Po tym czasie odlać płyn do innego naczynia, a maliny zasypać cukrem. Odstawić na kolejne(...)tygodnie. Codziennie wstrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił. 3. Syrop z owoców odcedzić, wycisnąć dobrze sok z malin. Połączyć z wcześniej zlaną wytrawną nalewką. Nalewkę zlać do butelek. Schować w ciemne miejsce na 3 miesiące. Na zdrowie
Kuchnia domowa AniPyszne domowe lody z nutką mięty. Chciałam nadać im nieco zielonkawej barwy i dodałam młodego jęczmienia ale kolor jaki uzyskałam nie jest zbyt intensywny. Można dodać więcej jęczmienia ale zbyt duża ilość może sprawiać, że lody są takie jakby "mąkowate". Jak dla mnie nie muszaąbyć takie intensywnie zielone a ważniejszy jest smak a dla uzyskania ładniejszego koloru można użyć(...)barwnika spożywczego. składniki: 500 ml śmietanki 30 % 1/2 szklanki syropu miętowego 4-6 kostek czekolady, u mnie gorzka 2 łyżki zmielonego młodego jęczmienia Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać syrop miętowy. Całość zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać młody jęczmień. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać drobno startą czekoladę. Całość zmiksować aby składniki się połączyły. Masę przełożyć do pojemnika w którym
Monia miesza i gotujechociaż ten składnik stosowany jest już bardzo rzadko) lub z niewielkim dodatkiem sody (proszku do pieczenia). Walijczycy lubią je zjadać ułożone w wysoki stosik i polane Golden Syrup (złocistym syropem), lub posypane cukrem. Kroją je wtedy na kliniki jak tort. Niektórzy smażą je bardzo małe i grube, inni większe i cieńsze, w zależności od regionu i tradycji. My zjadaliśmy(...)500g m ąki 400ml maślanki 3 całe jajka szczypta soli 1 łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia) 25g roztopionego masła 50g cukru 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka cukru domowego skórka otarta z 1 sparzonej cytryny olej do smażenia (lub sklarowane masło ) Wykonanie: Jest bardzo proste. Wszystkie skłądniki mieszamy w misce. Możemy to zrobić np. rózgą. Odstawiamy, aby ciasto
Walijskie PichcenieChciałam zamieścić przepis na pyszne smoothie truskawkowe, które robiłam bardzo często w ostatnim sezonie. Używałam do niego mleka migdałowego – w tym roku postanowiłam, że będę robić domowe. Kiedyś nakupiłam w promocji bardzo dużo krokantu migdałowego (posypki migdałowej), który świetnie nadaje się do zrobienia takiego mleka. Mleko wychodzi pyszne, więc zaczynam od przepisu na nie. Oczywiście nie należy się oszukiwać(...)migdałów bez skórki – można kupić już zblanszowane lub w formie krokantu, słupków lub płatków (u mnie krokant) przegotowana woda lub ulubiona niegazowana woda mineralna 2-3 łyżki syropu klonowego, syropu z agawy, miodu z mniszka lekarskiego, zwykłego miodu czy cukru pudru – do wyboru szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Migdały (blanszowane, krokant, słupki
Poezja smaku