Czas czytania: 2 min Dziś zapraszam Was na pyszne maślane bułeczki! Bułeczki są puszyste, mają sprężyste wilgotne ciasto o wspaniałym maślanym smaku. Bułki są lekko słodkie
SprawdzonaKuchnia.plWyraźnie egzotyczne ciasto na każdą okazję. Z wierzchu przez kokosową bezę chrupkie ale w środku za sprawą owoców soczyste i orzeźwiające. Całość lekka, delikatna, niezbyt słodka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki: 330 g mąki 125 ml likieru adwokat 200 g cukru 5 jajek 250 g masła 125 ml oleju 2 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do
Domowy Smak Jedzeniacukru przygotowuję syrop : na każde trzy litry wody dodaje jeden kilogram cukru. Syrop zagotowuje i studzę, chłodnym zalewam owoce w słojach. Owoce w słoikach nakładam do pełna, zalewam syropem po brzegi. Brzegi słojów przecieram dokładnie najpierw mokrą, potem sucha ściereczką i zakręcam wymytymi i osuszonymi pokrywkami. Pasteryzacja: Duży garnek wykładam bawełnianą ściereczką, układam w nim słoje i zalewam wodą(...)czasie pasteryzuję następną partię kompotów. Tak przygotowane kompoty mogą stać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu nawet dwa- trzy lata. Smacznego :) Jeśli macie ochotę na więcej moich przepisów na domowe przetwory ( nie tylko owocowe ) to zapraszam do mojej galerii: poniżej link , wystarczy kliknąć : https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/search/label/domowe%20przetwory
Kuchnia z widokiem na ogróddomowe jest bardziej kremowe. Ma to swoje odzwierciedlenie w fakturze placuszków – delikatnej i puszystej. Sok z cytryny dodatkowo zakwasi mleko i spowoduje powstanie roślinnej maślanki, która potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Składniki na 16 placuszków: 150g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (u mnie typ 1050) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 250ml mleka migdałowego 2 łyżki oleju 1 łyżka syropu klonowego
Roślinna - blog wegańskistaję się szczęśliwą posiadaczką uroczych serduszek obsypanych śnieżnymi płatkami... Są takie dni kiedy chęć na coś słodkiego staje się głównym życiowym priorytetem. W takich wypadkach zawsze tworzę domowej roboty desery, którymi nie cieszę się w samotności. Blacha pełna tych potrójnie kokosowych babeczek rozeszła się w oka mgnieniu ;). Składniki: -80g mąki kokosowej -50g wiórków kokosowych(...)więcej tym bardziej przypominają kokosanki!) -2 łyżki mleczka kokosowego -1/4 szklanki zwykłego mleka -łyżeczka proszku do pieczenia -jedno duże jajko -łyżka stewi lub innego słodzika -łyżka syropu daktylowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do babeczek wysmarować olejem kokosowym. Wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać roztrzepane jajko, mleko kokosowe i zwykłe. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek i piec
Gawron w rosoledlatego samo w sobie i jego przetwory powinny stanowił stały element zdrowego i smacznego jadłospisu” Ja nie wyobrażam sobie śniadania bez naturalnego jogurtu z owocami i domową granolą, wiosennego chłodnika beż maślanki, młodych ziemniaków z koperkiem bez zsiadłego mleka, czy w końcu kromki razowca bez twarożku z ziołami i rzodkiewkami. Składniki na 4-5 porcji Czas przygotowania(...)chłodzenie Jogurt 1 l świeżego mleka 4 łyżki naturalnego jogurtu 4 baldachy kwiatów czarnego bzu Granita truskawkowa 500 g truskawek 1/4 szklanki wody 1/2 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu 4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: 1. Jogurt - mleko przelewamy do garnka, dodajemy baldachy kwiatów i wolno podgrzewamy całość do 40 stopni, usuwamy kwiaty, dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy
Słodki Kompromisdomową tradycją, ale które chcą iść z duchem czasu i zdrowiej się odżywiać. Przecież smaki i przepisy zmieniają się a desery można zrobić z czekolady, suszonych owoców i innych naturalnych zdrowych składników. Oprócz przepisów są też porady jak ograniczyć w naszych przepisach ilość tłuszczu i cukru, przez zastąpienie ich jogurtem, bananem, awokado, olejem kokosowym, albo miodem, ksylitolem i syropem klonowym
Ugotowane pozamiatanedomowego chleba. Zachęcam Was do pieczenia własnie tego typu chleba, bo największa zabawa jest jedynie z przygotowaniem zakwasu, a potem tylko mąką i woda, wymieszać, poczekać i na tydzień nie musicie się martwić o pieczywo, bo gwarantuję, że odpowiednio przechowywany ( w bawełnianej lub lnianej szmatce) po tylu dniach jest nadal smaczny. Prezentowany chleb jest mniej kwaśny poprzez dodanie syropu klonowego
greenscarfmarmelo”.W Polsce przeważnie kojarzy się z nalewkami i galaretkami, Turcy lubią pieczoną w całości, Marokańczycy dodają do tagine z jagnięciny, inni robią pikle, kandyzują, suszą , gotują soki, syropy, pieką ciasta, nastawiają nalewki, nie wspominając o ratafii..Owoce pigwy są bogate w pektyny i słyną z dużej ilości składników mineralnych. Zawierają m.in. magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę(...)Robi się z niej okłady na pęknięcia skóry. Garść gniazd nasiennych wraz z pestkami macerować w ½ szklanki ciepłej wody. Lotion ze skórek macerowanych w alkoholu to domowy kosmetyk przeciwzmarszczkowy. Owoc nabity goździkami to bardzo aromatyczne potpourri. Wprawdzie nie wszyscy przepadają za jej dosyć intensywnym zapachem, ale ja lubię położyć je na parapecie czy w garderobie.Pigwa
Kulinarny karnet ChristopheraLubicie herbatę z cytryną? Ja nie zawsze mam na taką ochotę, ale Żarłoczek bardzo lubi dodać sobie plasterek do swojego wielgaśnego kubasa. Taka cytrynka dodaje leciutkiego
Smaczna PyzaDOMOWE LODY BEZ MASZYNY PRZEPIS NA LODY: - 250 ml serka waniliowego (wybierz bez żadnych konserwantów i skrobii) - 250 ml jogurtu kokosowego (zawartość tłuszczu minimum 5%) - 250 ml śmietanki 30% - 4 łyżki masła orzechowego o smaku piernika - 4-6 pierników ( ja użyłam prawdziwych toruńskich w białej czekoladzie) - 2 łyżki posiekanych migdałów - 2 łyżki chipsów kokosowych - 2-3 szczypty cynamonu - łyżka syropu
SMYKWKUCHNIJeśli jesteś fanem kokosu, tak jak ja :) to pokochasz te małe smakołyki. Domowe Raffaello jest proste do wykonania. Tym słodkim upominkiem możesz zaskoczyć swoja rodzinę i przyjaciół. Istnieje wiele sposobów na zrobienie trufli kokosowych -z zagęszczonego mleka, masła, mleka w proszku. Ja dzisiaj polecam dwie zdrowe wersje, idealne dla dzieci . Bez cukru więc mogą zjeść duuuuuuuże ilości(...)jajko, wiórki, syrop i mąkę. Wszystko zagniatamy, robimy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia. 2. Raffaello bez pieczenia Składniki kasza jaglana wiórki kokosowe miód / syrop klonowy (ilość według uznania) orzechy lub migdały (opcjonalnie do środka) Wykonanie Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie według przepisu na opakowaniu. (najczęściej kupuję kaszę w Biedronce, która jest (niestety) pakowana
lady-och-mistrzyni.blogspot.comCiasto na naleśniki: 115 g mąki pszennej np. tortowej, 2 duże jajka, 300 ml mleka, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 30 g roztopionego masła. Nadzienie serowe
Świat Domowej KuchniCzas czytania: 2 min Dziś będzie ryba na obiad, ale w niecodziennej formie, bo będą to kotleciki. Małe zgrabne porcje, smakowicie doprawione aromatycznymi przyprawami. Kotleciki świetnie
SprawdzonaKuchnia.plsmaku można dodać kilka listków świeżej mięty. Kompot z rabarbaru - przywodzi na myśl zapach domu i wspomnienie z dzieciństwa. Korzystajcie z przepisu na kompot i ulepszajcie go :) Polecam. Domowy kompot z rabarbaru - przepis. Kompot z rabarbaru - składniki: 7-8 łodyg rabarbaru ok. 3/4 szklanki cukru 2 litry wody stołowej skórka otarta z cytryny (ewentualnie) kilka truskawek (ewentualnie) Kompot(...)rabarbaru - przepis i przygotowanie krok po kroku : Krok 1. obrać łodygi rabarbaru z wierzchnich włókien, pokroić je na kawałki 2,5cm, następnie sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Krok 2. Przygotować syrop: zagotować wodę z cukrem. Na wrzący syrop wrzucić sparzony rabarbar i zagotować kilka razy. Dla aromatu można dodać trochę otartej skórki cytrynowej. Na koniec do kompotu z rabarbaru można wrzucić
Moja Książka KucharskaNieco inne naleśniki, bo można je jeść bez żadnych dodatków ze względu na ich smak. Świetnym dodatkiem będzie lekko kwaśny dżem (u mnie był to domowy dżem wiśniowy). Sam pomysł zaczerpnęłam z książki Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj! 2". Na pewno warto spróbować. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 80 g cukru trzcinowego 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego(...)wody 2 łyżki oleju rzepakowego 160 g mąki ryżowej 100 g mąki pszennej tortowej 50 g wiórków kokosowych skórka starta z 2 limonek do podania: syrop klonowy lub dżem WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier i rozbełtać. Następnie wlać mleczko kokosowe, wodę, olej rzepakowy i wymieszać. Stopniowo wsypywać obie mąki
Passions hobbies liferuszyli po samochód w kierunku Pasterki a ja z Synciem poczłapałam do Karłowa. Po drodze mijaliśmy stragany i stoiska, zapachniało mi goframi. Postanowiłam, że po powrocie zrobię takie domowe, pyszne, pulchniutkie... Dzisiaj po północy gdy próbowałam zasnąć po długiej drodze i nocnym powrocie wpadł mi do głowy pomysł na lekkie jak puch gofry na białkach, z makiem(...)makiem, na białkach, lekkie i puszyste 450 ml mąki pszennej 400 ml mleka 2 łyżeczki maku szczypta soli 5 łyżeczek drobnego cukru 60 ml oleju 4 białka syrop klonowy do podania Białka ubijamy na sztywno. Pozostałe składniki mieszamy dokładni w misce a następnie łączymy z białkami. Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem i pieczemy gofry ok 4 minut. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewiórydeser będzie bardzo sycący i słodki. Zmiękczone orzechy nerkowca blendujemy, dodajemy na koniec sól himalajską, sok z cytryny i miód. Zostało nam jeszcze kilka sztuk leczniczego syropu z mniszka lekarskiego. Sprawdź tutaj. Wszystkie te dodatkowe składniki dodajemy i dozujemy bazując na smaku masy. Tak uzyskaną masę wykładamy we wcześniej przygotowanych salaterkach na "spodach(...)słodki i mocno energetyczny. Wkładamy do lodówki na 1-2 h. Po tym czasie przed podaniem na masę dokładamy pokrojone ulubione owoce. Gotowe. Smacznego! Zapraszam po domowe przetwory 100% Ekologiczne i Naturalne. Sprowadzamy też z Indii najwyższej jakości lecznicze przyprawy i nasiona. Zajrzyj do Organic Farm
IzaGotuje