rozpoczyna swoją przygodę z fotografią kulinarną dość szybko orientuje się, że naturalne światło jest nie do przecenienia, a sztuczne oświetlenie to zupełnie inna szkoła jazdy. Po powrocie z pracy, oglądam wieczorami zdjęcia Helen Dujardin i staram się nie załamywać. Na szczęście pomaga mi w tym prosta szarlotka, której przygotowanie nie wymaga dużo pracy. Najdłużej trwa obieranie jabłek i ścieranie
W kuchni wieczoremLubię połączenie słodkiego owocu z mięsem. Taka sałatka jest świetna na lunch do pracy. Zapakujcie osobno zieleninę, osobno mięso i osobno dressing. W pracy wystarczy podgrzać mięso, wyłożyć na talerz sałatkę, polać dressingiem i ułożyć na wszystkim wieprzowinę. Na koniec należy uśmiechnąć się do czerwonej truskawki, zapomnieć o deadline'ach i wszystkich sprawach na wczoraj i schrupać wszystko ze smakiem
W kuchni wieczoremkuchniach, o których dopiero się uczę. Wydaje mi się jednak, że nie przeszkadza to w tym, żeby podzielić się z Wami moimi odkryciami. Liczę, że będziecie mi towarzyszyć. Do pracy mam zamiar przyłożyć się rzetelnie. W miesiącach zimowych zacznę od dwóch kuchni, które już trochę poznałam i które uwielbiam. Mogę zdradzić już dziś, że w styczniu startujemy z kuchnią indyjską(...)czwartek. Mam nadzieję, że uda mi się wytrwać w tej podróży, bo mój zapał często jest słomiany i łatwo się poddaję. Trzymajcie kciuki. Zanim jednak przejdziemy do wytężonej pracy - przyjemności, czyli sylwestrowe szaleństwo. Poniżej przepis na świetne serowe ciasteczka. Jako fanka słonego - polecam. Do piwa - polecam. Jako przekąskę z dipem - polecam. I jeszcze cydrowy drink zimowy, żeby nie zaschło
W kuchni wieczoremprzez sito. Na zdrowie! DLACZEGO TO DZIAŁA? SELER NACIOWY - oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn, pobudza przemianę materii, likwiduje zaparcia i ułatwia trawienie. Dodatkowo działa korzystnie na układ nerwowy, polepsza pracę nerek i serca. Ponadto, seler naciowy to zaledwie 11 kcal na 100 g, więc sprawdzi się również jako przekąska między posiłkami :) POMARAŃCZE - obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii(...)organizmu. MIÓD - zabija bakterie, wspomaga leczenie wątroby, dróg żółciowych oraz wrzodów żołądka. Dodatkowo kroi nerwy i wspomaga zasypianie, obniża ciśnienie tętnicze, przyspiesza gojenie się ran, pobudza nasz mózg do pracy - dlatego warto spożywać miód nie tylko w tym koktajlu
My Culinary Artoliwie z oliwek. Masło klarowane zawiera kwas masłowy,czyli kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych,podnoszący w organizmie poziom interferonu. Nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Stymuluje pracę wątroby i poprawia pracę enzymów. Ma wyjątkowo wysoki punkt dymienia,aż 252 stopnie C.Dlatego świetnie nadaje się do głębokiego smażenia.W kuchni ma wszechstronne zastosowanie.Ghee ma niebiański orzechowy zapach i wspaniały
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nowy tydzień, nowe wyzwania, dużo pracy. Tak to mniej więcej będzie u mnie wyglądać. Oczywiście nie narzekam, szczególnie, że zawitało do nas piękne Polskie Babie Lato. Nadal świeci słońce i jest ciepło. Chociaż, powiem Wam szczerze, że nie mogę się doczekać wyjęcia moich jesienno-zimowych butów, kupienia sobie nowych dodatków, i tego lekkiego luzu, który zacznie się na uczelni, wreszcie(...)słów, zapominam zwrotów i gubię się w wypowiadanych zdaniach ( chociaż i po polsku czasem tak mam - jak nie częściej!). No ale zanim to nastąpi, przede mną ciężkie dwa tygodnie pracy. A żeby sobie umilać ten czas (który u innych zapewne bywa trzy razy gorszy :) ) pozostaje mi szykować jakieś małe co nieco na drugie śniadanie. Dziś będą to Babeczki czekoladowe
Słodkie Przyjemnościdzisiejsze wyjście :) Dziś wieczorkiem wybywamy na Skyfall i robimy sobie romantic day :) Bardzo się z tego cieszę, bo muszę zebrać trochę sił - szczerze mówiąc, chciałabym zrobić sobie wolne w pracy, zostawić szkołę i leniuchować. No ale wiadomo, że tego nie zrobię. Pewnie po tygodniu i tak by mi się to znudziło, a zostałabym z niczym. No i za co kupowałabym(...)składniki do kolejnych wypieków? Poza tym przede mną i eM. wspólne urządzanie gniazdka na poddaszu, więc o porzuceniu pracy nie ma mowy :) Wszystko byłoby super gdyby te nieszczęsne egzaminy się nie zbliżały, tak, to chyba najbardziej boli :) Żeby sobie poprawić jeszcze bardziej humor idę do kuchni i piekę - to oczywiste, im więcej czekolady tym lepiej! Dziś kolejna propozycja z dodatkiem
Słodkie PrzyjemnościMacie wolny dzień? Ja nie, daty urodzin się nie wybiera, więc wybieram się do pracy, chociaż pracą tego nazwać nie mogę :) Ale popołudnie będę mieć wolne i będę szykować na pewno jakiś deser. Jeżeli jeszcze nie zaplanowaliście, co podacie na podwieczorek, to polecam zapiekane naleśniki. Fajne popularne danie, lekko podkręcone, albo zakręcone - jak wolicie :) Lekka wariacja godna polecenia!" Składniki
Słodkie PrzyjemnościWeekend! Co prawda dziś cały dzień w pracy, w niedzielę będę się uczyć do egzaminów, ale mimo wszystko weekend! Zawsze to jakoś lepiej brzmi :) Staram się nie myśleć o tym, że już dawno powinnam zacząć pisać pracę magisterską. Jakoś nie mam weny, choć do końca miesiąca powinnam w końcu zacząć ( deadline na pierwszy rozdziała minął 12.31.2012 ). No cóż
Słodkie PrzyjemnościWolny piątek! Jedyny wolny dzień w tym tygodniu. Brzmi wspaniale, aczkolwiek jutro też będzie fajny dzień. Najpierw dwie godzinki pracy, później Konferencja Blogerów Kulinarnych w siedzibie Agory, a wieczorkiem wspólna integracja! Zapowiada się niezła zabawa! Teraz tylko trzeba to wszystko jakoś ogarnąć organizacyjnie - na konferencje trzeba się zarejestrować osobiście o 10, pracę zaczynam o 11, po której muszę wrócić
Słodkie PrzyjemnościWizytówki wzięte? Tak! Wszystko spakowane, a na co? Na dzisiejszą Konferencję Kulinarną: Food Blogger Fest II! O 10 rusza rejestracja, oświadczam szybko, że wezmę udział i jadę do pracy 10 km dalej. Dwie godziny zabaw z dziećmi w krainie Ben Ten'a i wracam szybciutko z powrotem na konferencje mając nadzieję, że zaraz dowiem się co mnie ominęło. Strzelę serię(...)równie ciekawy wieczór - After party Blogerów Kulinarnych. I jak tu się nie cieszyć? W sumie aż tak długo zostać na spotkaniu niestety nie mogę, bo w niedziele czeka mnie praca, ale zawsze chwila rozmów z miłymi ludźmi (a ludzie którzy lubią jedzenie musza być mili!) naładuje mi akumulatory na dalsze przygody :) Co dziś przygotowałam dla Was? Mmm, coś idealnego
Słodkie PrzyjemnościJakie plany na weekend? Ja będę całą sobotę i niedziele leniuchować :) Planuję spotkać się z przyjaciółmi, dobrze zjeść i się trochę pobawić, żadnej cięższej pracy czy nauki. No może znajdę chwilę na napisanie rozdziału pracy magisterskiej (w sumie by wypadało), ale czy rzeczywiście tak będzie, obiecać nie mogę. Za to mogę obiecać, ze dzisiejszy przepis jest obłędny! No bo czego
Słodkie PrzyjemnościOstatnio sporo mam tego wolnego czasu - pracując tylko co drugi weekend i chodząc na uczelnie raz ( w porywach do dwóch ) w tygodniu. Ostatnie chwile wolności przed 'prawdziwym' życiem i pracą na etat. Ciągle myślę o tym co będę robić po zakończeniu studiów. Na pewno będę pracować z dziećmi - w przedszkolu, szkole, sali zabaw albo w.. kawiarni. Planuję kiedyś stworzyć(...)małe słodkie miejsce na ziemi. Z dobrą kawą, ciekawą muzyką i moimi wypiekami. Oj będzie fajnie :) Ale zanim zajmę się tymi planami, muszę skończyć magistra ;) Ba!Muszę zacząć pisać pracę, do której jeszcze się dobrze nie zabrałam, a czasu coraz mniej (obrona w drugiej połowie czerwca). Huh! Nie chcę nawet o tym myśleć! Wolę myśleć o zbliżających się świętach
Słodkie PrzyjemnościWeekend mimo tego, że od kilku lat wiąże się u mnie z pracą, mi kojarzy się zdecydowanie z odpoczynkiem. Nie potrafię Wam powiedzieć dlaczego tak jest, ot po prostu tak mam. Dlatego na ostatni weekend sierpnia zaproponuję Wam jedno z lepszych ciast które ostatnio udało mi się przygotować! Tarta jest prosta, choć jej przygotowanie - nie ukrywam - chwilę Wam zajmie(...)uwierzcie mi, że na prawdę warta jest pracy i grzechu! Bo gdy będzie gotowa, spokojnie możecie wygodnie usiąść i rozkoszować się smakiem. Dziś zapraszam Was na Tartę ptysiowa z kremem patissiere. Aż chce się rzec "om nom nom!" :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 70 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego Sposób
Słodkie Przyjemnościmąki pszennej przesianej 2 jajka i szczypta soli. Z mąki tworzymy kopiec i do środka wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy do środka. I tutaj czeka nas sporo pracy, aby ciasto było idealnie elastyczne proces zagniatania musi potrwać, nawet kwadrans. Nie jest to łatwa praca. Jak zobaczycie, że ciasto jest bardzo podatne i elastyczne zagniatacie w kulę
BaRepas