dekoracje - 3179 przepisów (strona:124/212)

Ciasto pomarańczowo-migdałowe 195

Składniki; 5 dkg mąki pszennej, 15 dkg cukru pudru, 4 jajka, 10 dkg startych migdałów, 3 pomarańcze, 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru waniliowego, kilka całych migdałów do dekoracji, Wykonanie; Białka ubijamy z 2/3 cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem. Łączymy z pianą, mąką i startymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut.Pomara

Anioły w kuchni
Torcik jogurtowo- czekoladowy 218

toffi ubić w 500 ml mleka. 12. Na spodnią część biszkoptu wyłożyć połowę masy czekoladowej Przykryć drugim krążkiem . 13. Na drugi spód wyłożyć masę jogurtową zostawiając troszkę do dekoracji. 14. Przykryć trzecim krążkiem . Wierzch i boki torcika posmarować resztą masy czekoladowej . 15. Biszkopty przyciąć do wysokości tortu , leciutko posmarować masą i przyklejać w koło. 16. Tort udekorować według własnego uznania

Sama słodycz i szczypta chili
Dyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim 213

czosnek niedźwiedzi, tymianek, pieprz i odrobinę pieprzu cayenne. Najpierw podsmażamy pokrojony w kostkę (ok. 250 g) boczek, cebulę. Po przestudzeniu dodajemy to do masy dyniowej (część boczku zostawiamy do dekoracji), mieszamy po czym ciasto przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i obsypanego bułką tartą, wyrównujemy i posypujemy bułką tartą, zapiekamy w 200 stopniach ok. 45 minut, aż babka dyniowa się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche babeczki z kremem orzechowym 208

wygląda zachęcająco ? Składniki : gotowe babeczki - 30 sztuk 1/2 opakowania serka mascarpone 500 g śmietany tortowej 36 % kilka łyżek cukru pudru orzechy włoskie około 15- 20 dag ewentualnie owoce do dekoracji Przygotowanie : Obrane, rozkruszone orzechy zmieliłam w młynku do kawy       Śmietanę tortową ubiłam z cukrem pudrem , w trakcie dodałam serek i stopniowo zmielone orzechy Kruche babeczki udekorowałam przygotowanym

Proste Potrawy
Jak zrobić papierowe torebki? - krótki instruktaż 259

prezent :) Tym milej jest, gdy opakowanie jest oryginalne, a najlepiej wykonane samodzielnie i ozdobione wg własnego pomysłu, dlatego dziś przygotowałam dla Was krótki kursik jak zrobić papierową torebkę. Z dekoracją można oczywiście zaszaleć :) tu wszystko zależy od Waszej kreatywności :) W zwykłe torebki można zapakować cukierki czy na przykład drugie śniadanie, a przyozdobione stosownie do okazji mogą, rzecz jasna, skrywać upominek

Delicious Titbits
Pumpkin Cheesecake / Sernik z dynią i cynamonem! /dla gości 267

cukru brązowego - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 cukier waniliowy - 1 łyżka kakao do dekoracji ciasta + orzechy bądź migdały Wykonanie: Do miski wbij żółtka, dodaj brązowy cukier, cukier waniliowy i przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj olej i białka. Miksuj blenderem przez 3 minuty

SMYKWKUCHNI
Naleśnikowe roladki z wędzonym łososiem 355

postacią roladek. Proponuję przygotować pyszną przekąskę przygotowaną z naleśników, wędzonego łososia i serka kanapkowego z dodatkiem siekanego koperku i sałaty masłowej. Z jednego naleśnika przygotowujemy trzy roladki, które dla dekoracji i wygody przewiązujemy szczypiorkiem. Ta naleśnikowa roladka jest szybka w przygotowaniu, a że do tego efektownie wygląda doskonale nadaje się np. na rodzinne przyjęcie, czy też Sylwestrowe spotkanie z przyjaciółmi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
GALARETKA Z OWOCAMI 194

łyżki słodkiej śmietanki 18% owoce: ja miałam truskawki i jeżyny Wykonanie: Galaretkę (na 500ml wody) rozpuszczamy w połowie zamieszczonej na opakowaniu wody. Owoce myjemy, zostawiamy kilka jeżyn do dekoracji, resztę jeżyn i truskawek kroimy w dość drobne  kawałki. W naczyniu bądź pucharkach układamy: na spód owoce, zalewamy tężejącą galaretką, chłodzimy, do drugiej tężejącej galaretki dodajemy 2 łyżki słodkiej śmietanki

Walijskie Pichcenie
CHRUPIĄCE CIASTECZKA Z TRUSKAWKAMI 237

Kolejna wariacja z ciasta francuskiego :)  Można z niego wyczarować naprawdę smaczne i szybciutkie ciasteczka. Składniki: op.ciasta francuskiego 1 jajko cukier waniliowy do posypania kilka truskawek listki mięty do dekoracji Wykonanie: Płat ciasta pokroić na kwadraty (u mnie o boku ok 5cm). W połowie kwadratów wyciąć okrągły otwór  kieliszkiem. Na cały kwadrat kłaść kwadrat z otworem, docisnąć zewnętrzne boki

Walijskie Pichcenie
TRUSKAWKOWA KLASYKA CZYLI TRUSKAWKOWY DESER 242

tygrysy lubią najbardziej :-) Składniki: 400 g świeżych truskawek 10 g żelatyny 200 ml śmietanki 30 % 5 łyżek cukru Wykonanie: Truskawki myjemy, obieramy, 4-5 sztuk odkładamy do dekoracji. Kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze, następnie dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Równie dobrze możemy cukier zastąpić cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku

Walijskie Pichcenie
SMAK DZIECIŃSTWA CZYLI DESER Z BUDYNIU I KASZKI MANNY 339

szklaneczek) 2 budynie czekoladowe z cukrem 4 czubate łyżki kaszy manny 2 czubate łyżki cukru 1.5l mleka kilka kropli aromatu waniliowego starte orzechy laskowe i czekoladowe ozdoby do dekoracji deseru Wykonanie: 2 budynie czekoladowe ugotować w 1l mleka wg przepisu na opakowaniu. 1/2 ugotowanego budyniu rozlać od razu do szklaneczek, druga połowę odstawić. W drugim garnku zagotować

Walijskie Pichcenie
KLASYKA PRZYJĘĆ CZYLI SZYNKA W GALARECIE 233

Klasyczna przekąska na wszelakie przyjęcie domowe.  Jest smaczna i niskokaloryczna, spokojnie więc mogą ją wcinać osoby dbające o linię :) .   Przy dekoracji warzywami można puścić wodzę fantazji i nasze galaretki finezyjnie udekorować, do czego... nie ukrywam ... zabrakło mi cierpliwości:) Składniki: (ilość składników uzależniona od ilości porcji, które chcemy uzyskać) szynka konserwowa kukurydza marchewka żelatyna bulion Wykonanie: W gorącym

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWE BABECZKI DO ŚWIĘCONKI 194

się oprzeć i jedną zjadłam jeszcze ciepłą...  Skoro próba zakończyła się sukcesem - następne podejście w  Wielki Piątek :))) Babeczki ozdobią koszyczek ze święconką  a potem staną się dekoracją wielkanocnego stołu... Upiekłam je z przepisu na  MAMINĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ . Wyszło 8 sporych babeczek

Walijskie Pichcenie
CZEKOLADOWY MUS Z WIŚNIAMI 196

pół) 300 ml śmietany 30% 6 łyżek cukru pudru 2,5 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody  + ok. 50 g startej czekolady (połowa do środka, połowa do dekoracji) + słoik wiśni drążonych Wykonanie: Wiśnie odsączamy na sicie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do  wystudzenia.  Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia.   W misce mieszamy

Walijskie Pichcenie
Najzdrowsze pralinki, czyli wegańskich słodyczy ciąg dalszy 398

brazylijskich Fresano( do nabycia tutaj ) oraz daktyli Fresano( do nabycia tutaj ) . Jeśli jednak macie ochotę na inne bakalie- nie ma najmniejszego problemu- kombinacje składników są nieskończone. Podobnie jest z dekoracją, do której ja użyłam wiórków kokosowych, orzeszków ziemnych i kakao Fresano( do nabycia tutaj ) . Świetnie sprawdzi się tu również gorzka czekolada, cynamon lub mąka migdałowa- eksperymentujcie! Jak łatwo się domyślić

peanutbuttermonster