esencja waniliowa, · 4 łyżki kakao, · 1 łyżka budyniu śmietankowego, · Biała czekolada do dekoracji. Spód: · 100 g herbatników czekoladowych, · Masło do smarowania foremek. Słony karmel: · ½ szkl. cukru
SzczyptaSmaQczerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 1 l bulionu, 4 łyżki masła, Garść listków bazylii, 150 ml Cydru Lubelskiego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki orzeszków piniowych do dekoracji, Cukier, Sól, Pieprz Cayenne, Kilka gałązek tymianku, Ocet balsamiczny, Oliwa. Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na maśle. Pomidory przeciąć na pół, usunąć zdrewniałe części, położyć na cebuli, posypać solą, pieprzem
SzczyptaSmaQłyżka masła, 1 łyżka oliwy, 3 łyżeczki soku z cytryny, 3 łyżki konfitury z owoców dzikiej róży, Szczypta soli i cukru, Kilka ziaren czerwonego pieprzu i kiełki lucerny do dekoracji. Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło i oliwę z listkami szałwii, smażyć 30 s, dołożyć pieczywo, opiec z każdej strony. Serek wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem
SzczyptaSmaQserka Almette z chrzanem, 1 cukinia żółta, 1 cukinia zielona, 2 opakowania anchois, 50 ml jogurtu naturalnego, Sok z cytryny, Sól i biały pieprz, Zielenina i kolorowy pieprz do dekoracji. Marynata : 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka miodu, Sól i pieprz. Ciasto naleśnikowe: ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki z pełnego przemiału, ½ szklanki piwa, 1 jajko
SzczyptaSmaQszklanki cukru, · 2 jaja, · Laska wanilii lub esencja waniliowa, · 1/2 szklanki borówek do dekoracji, · 1 łyżka mąki pszennej do posypania borówek, Karmelizowane figi i orzechy: · 3 świeże figi, · 8 orzechów laskowych
SzczyptaSmaQnaturalnego, 100 g orzeszków Felix (ziemnych, nerkowców lub wyłuskanych pistacji), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu do dekoracji, kilka listków rukoli lub nasturcji, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Umytą cukinię pociąć w słupki (tylko zewnętrzną część bez gniazd nasiennych
SzczyptaSmaQskórka), 3 łyżki sosu sojowego, 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, 2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu, 1 żółta cukinie, 1 jabłko, ocet jabłkowy zielenina do dekoracji, oliwa, sól i pieprz. Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy
SzczyptaSmaQłyżka nasion białego i/lub czarnego sezamu, 3-4 łyżki dżemu z rabarbaru Łowicz, 1 łyżka oleju sezamowego, soku z cytryn, pierz cayenne i sól morska do smaku, zielenina do dekoracji (u mnie lekko pikantne kwiaty i zielone nasiona nasturcji). Przygotowanie: Wakame zalać zimną wodą, odstawić na 5 minut, odsączyć na sicie. Kalarepę
SzczyptaSmaQprzygotowania: 15 minut + chłodzenie Porcje:4 Składniki: 60 g gorzkiej czekolady, 120 ml śmietany kremówki, 1 duże jajo, 15 g cukru, 1 łyżeczka brandy, czekolada do dekoracji (wiórki, płatki, kluseczki z sosu czekoladowego itp.). Przygotowanie: Ubić schłodzoną śmietanę. Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej (miskę z jajami postawić nad garnkiem z gotującą się wodą, ubijać trzepaczką
SzczyptaSmaQzmielonego twarogu, 1/4 szklanki cukru, 2 jaja, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii , 4 łyżki kakao, 1 łyżka budyniu waniliowego, 4 łyżki zmielonych herbatników czekoladowych, masło. Kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji: 1 duża pomarańcza, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. wody, sok wyciśnięty z pomarańczy. Przygotowanie: Przygotować kandyzowaną skórkę. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, obrać w szerokie paski , usunąć
SzczyptaSmaQmięsem, rybami, warzywami, owocami… Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy się z wilgotnym i sprężysty ciastem batatowym z korzennym akcentem. Jeśli nie macie jakiegoś składnika nie przejmujcie się
SzczyptaSmaQbyło grudek - w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka - dodajemy do naszego ciasta białka i delikatnie mieszamy - aby uzyskać małe naleśniczki ciasto przelałam do buteleczki plastikowej do dekoracji lukru, ma większy otwór co swobodnie pozwalało mi tworzyć mini naleśniczki, robiłam małe kółka z ciasta a gdy się po 2-3 sekundach ścinały dodawałam jeszcze odrobinę ciasta, chciałam, aby były
Basia w kuchnigrudnia przygotowałam dla Was nie tylko mikołajową przekąskę - brownie , ale także renifery. Prostą i uroczą dekorację wykonacie w dosłownie kilka chwil na dowolnych ciasteczkach - pierniczkach lub prostych kruchych maślanych. Składniki na kruche ciasteczka + cytryna, cukier puder, Lentilki lub M&Msy , czekolada do rozpuszczenia Z opakowania wybieramy czerwone cukierki. Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy
Ciastkozercybudyniowa 450ml mleka 120g masła 6 łyżek cukru pudru 1,5 łyżki (18g) mąki pszennej 1,5 łyżki (18g) mąki ziemniaczanej 2 żółtka 120g powideł śliwkowych orzechy włoskie do dekoracji Wykonanie: PLACKI KORZENNE - składniki na ciasto wyjąć trochę wcześniej z lodówki - masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę - do masy maślanej dodawać na przemian mąkę przesianą z przyprawami (korzenną
Smakołyki Berenikipowideł śliwkowych 1 łyżka spirytusu Masa serowa. 20 dag czekolady gorzkiej 25 dag serka homogenizowanego waniliowego 200 ml śmietany kremówki 1 opakowanie Śmietan-fix 2 łyżki płatków czekolady do dekoracji Wykonanie. Pierniki korzenne pokruszyć i wymieszać z powidłami i spirytusem. Masą wyłożyć dno tortownicy - 18 cm. Do rondelka o grubym dnie wsypać połamaną czekoladę i wlać 2 łyżki kremówki. Mieszając
Kulinarny karnet Christophera