Korzenny pulled pork 209Dzień dobry! Powoli wpadamy w świąteczny nastrój, w końcu już za miesiąc Wigilia! Pora myśleć o świątecznym menu, prezentach, dekoracjach. Czemu nie umilić sobie tego czasu daniami z korzennymi aromatami? Dzisiaj prezentuję Wam korzenny pulled pork czyli długo duszoną wieprzowinę w intensywnej i aromatycznej marynacie z przyprawami, które spotkamy również w pierniku. Idealna do kanapek z warzywami, sałatą i chrzanem
Pora coś zjeść
Pastel de 3 leches - meksykańskie ciasto Trzy Mleka 201mleka pasteryzowanego 500 g mleka zagęszczonego słodkiego 340 g śmietany kremowej 18% (lub mleka zagęszczonego bez cukru) 400 g śmietanki 30% do ubijania owoce, czekolada, orzechy wg gustu do dekoracji odrobina tłuszczu i bułki tartej (lub kaszy manny) do natłuszczenia i obsypania dna foremki Przygotowanie: Z białek ubij pianę na sztywno. W misce wymieszaj żółtka z aromatem, cukrem i proszkiem
Grahamka, weka i kajzerka
Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka 198Kładę je na blasze w odległości nie większej niż długość wałka, pomiędzy nimi kładę ciasto, i idealnie je wtedy rozwałkowuję. Jeśli chcesz, możesz ponakłuwać delikatnie ciasto widelcem, w celu dekoracji. Nastaw piekarnik na temperaturę 150 °C. Wstaw blachę z ciastem do piekarnika, piecz około 45 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i od razu pokrój je na paluszki okrągłym nożem
Grahamka, weka i kajzerka
Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem 165okrągłe nacięcie na środku ciasta. Zewnętrzny pierścień podziel na osiem części - nożem zrób nacięcia, ale nie poruszaj kawałków ciasta. Nacięcia warto poprawić, na przykład tępą krawędzią noża. Możesz dla dekoracji poprawić rant ciasta delikatnie przyszczypując go palcami wokół całego obwodu. Jeśli chcesz, możesz też ponakłuwać ciasto widelcem. Wstaw blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika, piecz około 30 minut, aż ciasto
Grahamka, weka i kajzerka
Domowa przyprawa korzenna i piernikowa owsianka, czyli pierwsze świąteczne akcenty 227Choć to dopiero koniec listopada, święta widać już praktycznie wszędzie. Półki sklepowe uginające się od zabawek i słodyczy, reklamy zachwalające najlepsze okazje i dekoracje pojawiające się masowo w naszym otoczeniu- wszystko to niewątpliwie potwierdza zbliżanie się wyjątkowego czasu, jednak najlepiej czuć to za sprawą aromatów płynących z kuchni. Cóż może bardziej kojarzyć się ze świętami niż zapach korzennych przypraw
peanutbuttermonster
Staż w pracowni Zoe Clark 204się czegoś nowego. Były to trzy niezapomniane tygodnie:) . Zoe i jej przemiłe asystentki przygotowywały torty i ciastka również do sesji zdjęciowych dla magazynów ślubnych i do magazynu „Dekoracja Ciast”, którego nowe numery w Polce przestały się już pojawiać, jak dla mnie, szkoda. Tort poniżej Zoe przygotowywała do sesji zdjęciowej przez parę dni, zaczynając od przygotowania pięknych kwiatów
Mała Cukierenka
Pierniczki 228bardzo szybko i szybko piecze...moje jak widać są jaśniejsze i ciemniejsze..po prostu jedna tura za długo się piekła..moje pierniczki nie są dekorowane...jeszcze będą inne do dekoracji.. 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
Moje domowe kucharzenie
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 230możemy wykorzystać jako bazę do nalewki lub jako poncz do nasączania ciasta. Syrop pigwowy zlewamy do butelki (wrzątek) i odstawiamy aż przyjdzie jego kolej. Swoją drogą powstaje nam niezła dekoracja - pływające goździki w bursztynowej zawiesinie. :) Ciasto wyszło rewelacyjnie. Lekko wilgotne, mocno korzenne, bardzo aromatyczne i cholernie smaczne. Szczerze mówiąc, jeśli o smak chodzi, to bije na łeb wszystkie pierniki
Wypisz Wymaluj
Tort szachownica 385waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1 pomarańcza Składniki na krem budyniowy +czekoladowe cukiereczki do dekoracji (opcjonalnie) Krem przygotowujemy według przepisu . W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki na ciasto oprócz kakao. Blaszki (moja ma średnicę 15 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do suchych składników dodajemy
Ciastkozercy
Tom Kha Gai z pieczarkami i kurczakiem 357pieczarek 3 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: szczypiorek, pokrojony w słupki kiełki fasoli mung ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez) oliwa z chilli do dekoracji (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN CZAS GOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kurczaka kroimy w kostkę, galangal w cienkie paski, trawę cytrynową w 4 cm słupki. Pieczarki obieramy, kroimy
Tajskie smaki
Deser z mango i mascarpone 472sami Składniki: 250 g serka mascarpone 1 małe dojrzałe mango 100 g herbatników około 1 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z limonki Przygotowanie: Herbatniki pokruszyć (3 zostawić do dekoracji). Do serka mascarpone dodać sok z limonki i cukier puder. Mango obrać i zmiksować. Na dno kieliszków nakładamy pokruszone herbatniki, potem warstwę mascarpone, mango i cienką warstwę herbatników. Dekorujemy kawałkami
Oryginalny smak
Risotto z małżami (risotto di vongole) 197czyste małże i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy pod przykryciem około 4-5 min. W trakcie gotowania potrząsnąć garnkiem aby się wymieszały. Małże wyjmujemy z muszelek (kilka zostawiamy do dekoracji) i odkładamy. W dużej i szerokiej patelni roztopić 1 łyżkę masła, wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i zeszklić. Dodajemy ryż i przez minutę podsmażamy mieszając, aż zrobi się szklisty. Wlewamy wino
Oryginalny smak
Masa cukrowa (lukier plastyczny) 205plastelina. Do gotowej masy dodać barwnik spożywczy i dokładnie zagnieść, tak aby powstał jednolity kolor. Tak przygotowaną masę cukrową rozwałkować, podsypując cukrem pudrem i obłożyć tort lub wycinać dekoracje. Smacznego
Oryginalny smak
Filiżanka z białej czekolady z musem truskawkowym 240truskawkowy: Do rondelka wlewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Schładzamy. Umyte i obrane truskawki miksujemy (4 zostawiamy do dekoracji). Dodajemy do nich galaretkę i wszystko mieszamy. Przelewamy do czekoladowych filiżanek i wstawiamy do lodówki, do czasu, aż mus stężeje. Gotowe filiżanki wyjmujemy z foremek i odrobiną czekolady doklejamy uchwyty
Oryginalny smak
Deser „dżdżownica w ogródku” 349palców rękawiczki (oprócz kciuka). Związujemy gumkami. Jeden związany palec lekko zginamy. Wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Reszta deseru: Truskawki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (kilka zostawiamy do dekoracji) i przekładamy do salaterek. Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu i zalewamy nią truskawki. Wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy ją na galaretce
Oryginalny smak