dekoracje - 3179 przepisów (strona:120/212)

Tort z malinami i bitą śmietaną 495

pierwszą warstwę biszkoptu. Rozsmarowujemy na nim porcję lekko tężejącej bitej śmietany i układamy na niej maliny. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, nasączamy go i układamy resztę malin (kilka zostawiamy do dekoracji). Przykrywamy kolejną warstwą, ponownie go nasączamy, cały tort obsmarowujemy bitą śmietaną i wstawiamy do lodówki mniej więcej na dwie godziny, aż krem całkowicie stężeje. Gotowy tort dekorujemy malinami i czekoladą

Oryginalny smak
Raita z ogórkiem 259

przez gazę). Kawałek papryczki chilli bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać jogurt, dodać ogórka, chilli, cukier, czosnek i przyprawy (małą szczyptę zostawić do dekoracji). Wymieszać i d oprawić solą. Posypać resztą przypraw. Podawać schłodzoną. Smacznego

Oryginalny smak
Sernik na zimno z borówkami 506

jednak się zrobiły, masę należy delikatnie podgrzać (np. w kąpieli wodnej), aż grudki się rozpuszczą (nie zagotować!) i połączyć z resztą masy. Na koniec dodać borówki (kilka zostawić do dekoracji) i wszystko lekko wymieszać. Przełożyć na schłodzony spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. Udekorować bitą śmietaną i borówkami. Smacznego

Oryginalny smak
Barszcz ukraiński 332

łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mąki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki soku z cytryny oliwa plasterek masła sól pieprz Dodatkowo: natka pietruszki do dekoracji gęsta śmietana 18% pampuszki Przygotowanie: Do dużego garnka włożyć umyte żeberko, wlać wodę i lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu, do miękkości. Ugotowane wyjąć, obrać z mięska i pokroić na kawałeczki

Oryginalny smak
Cukrowa posypka 195

największym gronie, wśród najbliższych i najważniejszych nam osób :) A teraz przechodząc do przepisu. Mianowicie mam dla Was do pokazania pomysł na kolorową, cukrową posypkę, którą można wykorzystać jak dekoracja tortów, muffinek czy różnego rodzaju ciasteczek. Wszystko zależy od naszej kreatywności :) A czym się różni od tej ze sklepowych półek? Hmm ... myślę że w sumie niczym poza oczywiście ceną

charlotte gotuje
Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami 306

ciasta. Zaparzamy herbatę i studzimy. Brzoskwinie wyciągamy na talerzyk, a sok łączymy razem z herbatą. Część brzoskwiń kroimy w kosteczkę, a cześć na półplasterki - to będzie nam służyło do dekoracji. Mus brzoskwiniowy : 1 galaretkę rozpuszczamy w ok. 1 szklance wody, czakamy aż wystygnie. Do ostudzonej galaretki dodajemy dżem brzoskwiniowy i dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy w chłodne miejsce do czasu

charlotte gotuje
Tort z masą kajmakową i bitą śmietaną 882

smaku 1/2 śmietan-fixy Poncz: 2/3 szkl wody cukier waniliowy 1/3 szkl. cukru  1 kieliszek spirytusu 2-3 łyżki rumu Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie kolejno dodajemy

charlotte gotuje
Babeczki z kremem 191

Przepis znalazłam na blogu mała cukierenka. Babeczki są świetną dekoracją stołu, nie są za słodkie, więc jeśli lubimy słodsze wypieki, to radzę dodatkowo dorzucić od siebie trochę cukru :) Wyszło mi ok 16 małych babeczek.  Składniki : 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120g miękkiego masła 3/4 szkl cukru 2 jajka 1/2 szkl mleka 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego

charlotte gotuje
Ogórkowa po staropolsku (z mięsem) 218

dodaję śmietany , bo nie lubię, ale jak kto woli. Można ewentualnie pokusić się o dorzucenie połowy kostki rosołowej, jeżeli smak nie jest wystarczający. Wrzucamy koperek i zostawiamy trochę do dekoracji zupy wlanej do miseczki. Smacznego!  P.S.WeAreCrazy

WeAreCrazy
Galaretka truskawkowa z pianką pomarańczową 158

SKŁADNIKI: 2 galaretki truskawkowe 1 galaretka pomarańczowa 100 g truskawek (około 4 truskawki do dekoracji) 2 serki homogenizowane 100 g cukru 250 ml wody 2,5 łyżki żelatyny WYKONANIE: W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1 l wody wrzącej, a pomarańczową w 1/2 l wody. Galaretkę truskawkową rozlewamy do szklaneczek. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki. Przygotowujemy truskawki

Serce zamknięte w formie pyszności
Tarta bananowa 193

Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę.  Ubitą śmietankę dajemy na tartę i wkładamy do lodówki. Czekolada do dekoracji: Do rondelka dajemy czekoladę, mleko i rozpuszczamy. Ciepłą czekoladą dekorujemy tartę bananową

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto biszkoptowe z musem wiśniowym 237

łyżka soku z cytryny BITA ŚMIETANA: 650 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 3 łyżki gorącej wody + kilka borówek amerykańskich do dekoracji. WYKONANIE: Na samym początku najlepiej przygotować mus wiśniowy. Wiśnie należy wypestkować i zmiksować bardzo drobno. Następnie dodać cukier puder i cały czas miksować. Rozpuścić galaretki w gorącej wodzie i dokładnie

Serce zamknięte w formie pyszności
Babeczki misie polarne 427

Babeczki misie polarne   Kolejna zimowo-świąteczna dekoracja na dziś to polarne misie - na święta lub na wszystkie te zimowe wieczory, kiedy odrobina słodyczy to coś, czego potrzeba najbardziej. Wystudzone babeczki (możecie wykorzystać jeden z przepisów, np.: ten ) dekorujemy białym lukrem ( przepis znajdziecie tu ). Do małej miseczki sypiemy cukier i dokładnie obtaczamy w nim wierzch babeczki - tak by cukier przykleił

Ciastkozercy