dekoracje - 3179 przepisów (strona:129/212)

Jak się bawić,to się bawić - placuszki ziemniaczane z wędzonym łososiem. 189

łyżki mąki ½  cebuli. 1 łyżeczkę śmietany kwaśnej Sól Olej do smażenia 0,5 l. kwaśnej gęstej śmietany 0,5 kg łosoś wędzony Koperek i cytryna do dekoracji Ziemniaki, jajka, mąkę, cebulę, śmietanę i sól wkładam do malaksera i miksuję. Jak ciasto jest za rzadkie dosypuję trochę mąki. Oczywiście, można zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę. Jak kto woli

Kulinarny karnet Christophera
Pianka cytrynowa. 138

cytryny 4 żółtka 125 g cukru 2 laski wanilii lub cukier waniliowy 250ml wina białego 125ml śmietanki   4 łyżeczki żelatyny 200ml śmietanki do dekoracji Wycisnąć sok z 2 cytryn. 1 cytrynę obrać i pokroić w drobną kostkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka z cukrem i wanilią utrzeć do białości. Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę. Wino dodać

Kulinarny karnet Christophera
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim. 251

aluminiową ( błyszcząca strona do mięsa)  i odstawić do wystygnięcia. Polędwicę wyjąć z folii, osuszyć ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie  rozłożyć na blacie, ściąć nierówne brzegi - przydadzą się do dekoracji. Płat ciasta  lekko przesmarować  rozbełtanym jajkiem, położyć na cieście zimną polędwicę i zrolować, boki podłożyć  pod spód. Wierzch można udekorować. Ważne, żeby złączenie  ciasta znalazło się

Kulinarny karnet Christophera
Marcepanowe skrzaty. 153

Robiąc mikołaje mamy dwa w jednym. Po pierwsze będzie ktoś, kto przyniesie prezenty i po drugie mamy ładną świąteczną dekorację na ciasta ,ciasteczka itp. Składniki . 150g marcepana 1 łyżka soku z buraka 1/2 białko kurze 100 g cukru 1 para rękawiczek Zakładamy rękawiczki. Z  masy marcepanowej uformować główki mikołajów i guziczki ,pozostawić jasne. Z reszty uformować tułowie, czapeczki

Kulinarny karnet Christophera
Tort marcepanowy z mango. 220

Wino zagotować z cukrem, wanilią, anyżem , cynamonem oraz żurawiną. Dodać żelatynę i mieszając zagotować. Nie gotować! Przyprawy wyjąć i masę zmiksować, wystudzić. Polać wierzch tortu i odstawić do skrzepnięcia. Dekoracja dowolna. Ja rozpuszczoną czekoladę wylałem na szklaną tacę w nieregularne figury i po stężeniu zwijałem łopatką i okleiłem bok tortu. Każde ciasto ładnie ozdobione i pachnące korzennymi przyprawami na pewno

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocne mazurki. 191

300g mąki 150 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Wierzch. 150g dżemu morelowego 150g masy marcepanowej 50g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła migdały do dekoracji Wykonanie. Składniki ciasta zagnieść. Odstawić do lodówki na 30minut. Ciasto wywałkować, najwyżej na 1cm grubości, do kształtu foremki. Upiec w temp.180stop,12 minut. Posmarować dżemem morelowym. Z masy marcepanowej wywałkować

Kulinarny karnet Christophera
Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. 153

kamicę nerkową i schorzenia przewodu pokarmowego. Ale nadmiar wszystkiego zawsze jest niebezpieczny, nawet szczęścia. Składniki. 2 porcje. 300g rabarbaru 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii 2,5 szkl. wody Dekoracja zupy. 1 łodyga rabarbaru 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 2 gałki lodów waniliowych 2 łyżki krokantu migdałowego Wykonanie. Kulki lodów obtoczyć w krokancie migdałowym i wstawić do zamrażarki. Rabarbar

Kulinarny karnet Christophera
Sernik z tuńczykiem i pomidorami. 216

puszki  sol, pieprz, sok z cytryny do smaku 4 łyżeczki żelatyny Warstwa pomidorowa 500 ml przecieru z pomidorów sól, pieprz, chilli , cynamon 5 łyżeczek żelatyny Do dekoracji oliwki bazylia Wykonanie. Krakersy rozdrobnić blenderem ,dodać stopione masło i wszystko dobrze wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy 21cm,ubić łyżką i wyrównać. Mamy kruchy spód sernika. Do miski włożyć ser, śmietanę ,osączonego

Kulinarny karnet Christophera
Śliwki marynowane 194

używam jako aromatyczny ocet śliwkowy. Rada. Śliwki marynowane ze względu na smak i aromat doskonałe są w przystawkach bo pobudzają apetyt. Są dodatkiem do sałatek, mięs i jako ładna dekoracja innych potraw

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety w migdałowej panierce. Żółty ryż. Sałatka z patisonów. 198

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 2 woreczki ryżu, 100 g migdałów, 2 łyżki płatków migdałowych, 2 łyżki miodu Miody Wileńskich , 1 jajko, kurkuma, sól, pieprz, sałatka z patisonów Orzech , dekoracja: blanszowane migdały, czarny sezam, natka pietruszki.   Przygotowanie:     Pierś kurczaka myjemy i osuszamy. Rozbijamy na kotlety. Każdy kotlet przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku

Aga w kuchni
Pierogi w wersji letniej 192

PORCJĘ-5 PIEROGÓW: 75g mąki żytniej razowej(typ 2000) + mąka do posypania 4-5 gorącej łyżek wody około 50g owoców- malin, jagód, borówek lub truskawek + owoce do dekoracji 100g jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Mąkę wsypać do miski, dodać wodę- koniecznie musi być gorąca, ale należy uważać, żeby nie dać jej za dużo, 4-5 łyżek to tak orientacyjnie; powinno

peanutbuttermonster
Galaretkowy deser "Wakacje nad Morzem Czerwonym" 167

już doczekać się wakacji :) Składniki: galaretka truskawkowa 1 szt woda 1,5 szklanki budyń bananowy 1 szt mleko (krowie, sojowe lub ryżowe) 1,5 szklanki żelki i pianki do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklank gorącej wody, wlać na talerz lub płytką salaterkę. Ostudzić. Ugotować budyń z 1,5 szklanki mleka, jeszcze ciepły wlać na zastygniętą galaretkę - wyspa

głodny alergik
Galaretkowe lizaki i babeczki na mini przyjęcie :) 150

przyjęciu u alergika dziś mini cudeńka z galaretki ;) Składniki: galaretka truskawkowa 1 szt galaretka cytrynowa 1 szt żelki i owoce (truskawki, borówki) do dekoracji  Przygotowanie: Każdą z galaretek  osobno  rozpuścić  w 1 szklance gorącej wody (połowie ilości podanej w instrukcji na opakowaniu). Do kieliszków (ja użyłam plastikowych) włożyć żelki, drobne owoce typu borówki, poziomki lub kawałki

głodny alergik
Spaghetti dla dzieci z łagodnym sosem pomidorowym /mięso 235

mięso leciutko się zarumieni. Przełożyć na sitko aby odsączyć nadmiar oleju. Marchew, jabłko i kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić kawałek marchewki do dekoracji! Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić warzywa z jabłkiem i dusić aż zmiękną. Przełożyć mięso i warzywa do garnka, dolać 2-3 szklanki wody, sól, cukier, majeranek, oregano. Jeśli

głodny alergik