dekoracje - 3179 przepisów (strona:131/212)

Pączki z konfiturą z róży z piwnym ciastem 184

roztopionego masła 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki cukru  3 całe jajka 3 żółtka Do nadziewania: konfitura, dżem, budyń, czekolada Wierzch: lukier, polewa, cukier puder Dekoracja i nadzienie wg. upodobań  Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać. Dodać jaja i żółtka, ciepłe mleko, piwo i zagniatamy na elastyczne ciasto, jeśli jest potrzeba

Apetyczna babeczka
Babka szafranowa 163

masła 15 żółtek 2 białka 1 i 1/2 szklanki mleka 5 dag drożdży 2 dag migdałów pół laski wanilii 10 dag rodzynków szczypta szafranu 50 ml spirytusu  Do dekoracji polewa  lub cukier puder Szafran na dwa dni przed pieczeniem namoczyć w spirytusie i odstawić. Szklankę mleka zagotować, zalać nim połowę mąki, przestudzić. Wyrobić tak, aby nie było grudek

Apetyczna babeczka
Grzyby z miodem gryczanym i gorczycą 193

pokrojona w pióra cebulę. Do każdego słoika włóż liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, pieprzu i kilka ziaren gorczycy. Zalać zalewą, zakręcić nowymi zakrętkami i pasteryzować 15 minut. A do dekoracji słoiczków polecam ręcznie wykonane nakładki na słoiki Pani Karoliny, zajrzyjcie TUTAJ

Apetyczna babeczka
Krem z białej czekolady i świeżą miętą 248

smaczny a dodatek pieprzu daje specyficzny smak. SKŁADNIKI:   300g białej czekolady 300 ml śmietany kremówki  1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu 14 listków świeżej mięty ( kilka zostaw do dekoracji)resztę pokrój w cienkie paseczki                          WYKONANIE: Czekoladę wrzucamy do miski i stawiamy nad garnkiem z gorącą wodą

Gorący kąsek
Truskawkowiec z galaretkami 206

Druga to galaretka cytrynowa Trzecia to galaretka -agrestowa Czwarta to kakao. Wszystkie części ubić z mlekiem skondensowanym.  MUS TRUSKAWKOWY   Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji. Do miksera wrzucić truskawki,dodać śmietanę, zmiksować. Mus truskawkowy przelać do rondla,doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając. Zdjąć z ognia,wsypać galaretki,dokładnie wymieszać, odstawić. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę

Kuchnia Danusi
Śledzik w sosie winegret 173

mleko-1,5 szkl papryka czerwona konserwowa -2 strąki SOS WINEGRET oliwa z oliwek-4 łyżki sok z cytryny -1 łyżka czosnek -2 ząbki sól i pieprz DEKORACJA sałata zielona -3 liście koperek zielony -3 gałązki cytryna -1 plaster pomidorki koktajlowe -2 szt PRZYGOTOWANIE: Śledzie wymoczyć w mleku, odsączyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać i razem z papryką pokroić

Kuchnia Danusi
Cappuccino z ajerkoniakiem 178

jajka-6 szt mąka -1 szkl cukier-1 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka KREM śmietana kremówka Puratos-2 szkl kawa cappuccino czekoladowe- 5 łyżek PONCZ ajerkoniak -5 łyżek DEKORACJA posypka czekoladowa PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno,dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać

Kuchnia Danusi
Deser czereśniowy 190

Pyszny deser czereśniowy na upalne dni Deser czereśniowy SKŁADNIKI: mleko skondensowane niesłodkie -1 puszka galaretka truskawkowa - 2 opak galaretka agrestowa -1 opak czereśnie listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Czereśnie opłukać, osączyć. Galaretkę agrestową i jedną truskawkową rozpuścić , każdą oddzielnie w 1 szkl wody. Następną galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić galaretki do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzone mleko skondensowane

Kuchnia Danusi
Faszerowany kalafior 233

papryka zielona -1 strąk papryka czerwona -1 strąk papryka żółta -1 strąk szczypiorek pieczarki -5 szt jajka -2 szt majonez -3 łyżki cebula - 1 szt keczup do dekoracji ryż 4 łyżki ugotowany na sypko PRZYGOTOWANIE: Kalafior opłukać, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować 8 minut, wyjąć, osączyć na sicie. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić

Kuchnia Danusi
Rolada różana śmietankowa 170

Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stop.na 5 minut. 3.Ciasto biszkoptowe Trzecie ciasto przygotować w ten sam sposób z pozostałych składników, tylko bez barwników. Ciasto wylać na podpieczoną dekorację, włożyć do piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia. Z upieczonej rolady , usunąć pergamin, zawinąć ciasto w ściereczkę. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki umyć , osączyć, pokroić

Kuchnia Danusi
Tęczowe ptasie mleczko 130

puszki biszkopty -1 opak duże galaretka pomarańczowa -1 opak galaretka niebieska - 1 opak galaretka cytrynowa -1 opak galaretka agrestowa - 1 opak galaretka truskawkowa - 2 opak listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gotowanej wody. Następne galaretki, każdą oddzielnie rozpuścić w 1/2 szkl gotowanej wody. Schłodzone mleko skondensowane, przelać do wysokiego naczynia, ubić robotem to momentu

Kuchnia Danusi
Naleśniki z brzoskwiniami 175

mleko -1 szkl woda - 0,5 szkl sól tłuszcz do smażenia NADZIENIE 250 ml śmietany 30 % 350 g serka homogenizowanego gorzka czekolada cukier puder -2 łyżki brzoskwinie - 300 g DEKORACJA arbuz liście mięty PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, wodę mleko i szczyptę soli, robotem zmiksować składniki. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni, na złoty kolor. Przekładać serkiem homogenizowanym

Kuchnia Danusi
Tort śmietankowy 325

drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem i śmietaną. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym. Boki obsypać wiórkami kokosowymi, dekorujemy kleksami masy i czerwoną porzeczką. Reszta dekoracji , według własnego uznania. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document

Kuchnia Danusi
Biszkopt z jabłkami 375

opak MASA JABŁKOWA jabłka - 1,5 kg cukier - 2 łyżki galaretka cytrynowa - 1 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier -3 łyżki margaryna - 0,5 kost DEKORACJA wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet, zmiksować

Kuchnia Danusi
Sernik z żurawiną i skórką pomarańczową 188

pomarańczowa - 2 łyżki  żurawina suszona -110 g  (KRESTO) tłuszcz do formy sól - 1 szczypta mąka do obsypania żurawiny cukier puder - 2 łyżki do obsypania listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Suszoną żurawinę wsypać do garnuszka, zalać ciepłą wodą, odstawić na kilka minut do namoczenia. Następnie odsączyć żurawinę na cedzaku. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na puch, dodać cukier

Kuchnia Danusi

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję