znikła z talerza w mig. Wątróbka faszerowana pieczarkami SKŁADNIKI: wątróbka wieprzowa- 0,5 kg cebula - 2 szt pieczarki -5 szt dużych sól i pieprz tłuszcz mąka do obtoczenia DEKORACJA rzodkiewka natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Wątróbkę umyć , osuszyć, oczyścić z błonek. Następnie zrobić nożem w wątróbce głęboką kieszeń. FARSZ Pieczarki umyć, osączyć pokroić. Cebulę obrać, pokroić , udusić na tłuszczu
Kuchnia DanusiMASA SEROWA: 1,25 kg ser biały w kostce 800 g- śmietana 18% cukier puder - 0,5 szkl żelatyna - 4 łyżki WIERZCH CIASTA galaretka truskawkowa - 2 opak wiśnie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Masa orzechowa herbatniki zmiksować blenderem, dodać orzechy i margarynę, zagnieść masę. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na blachę masę orzechową, dobrze docisnąć ręką. MASA SEROWA Ser i śmietanę zmiksować blenderem
Kuchnia DanusiPyszny deser z mascarpone i galaretką SKŁADNIKI: serek mascarpone - 1 szkl śmietana 30 % - 100 ml galaretka truskawkowa - 1 opak cukier puder - 1 łyżka listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone i cukier puder i dokładnie zmiksować. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Krem mascarpone wyłożyć do pucharków, ustawić pucharki w pochyłej pozycji
Kuchnia Danusiżółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt ciecierzyca - 0,5 szkl sól i pieprz sałata -1 główka oliwa z oliwek ocet balsamiczny bazylia do dekoracji Przygotowanie Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pomidory umyć, osączyć, pokroić w paski. Ciecierzycę wcześniej namoczoną, ugotować do miękkości, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać
Kuchnia DanusiCIASTO: mąka - 300 g ciepła woda - 1 szkl oliwa - 1,5 łyżki sól NADZIENIE jagody - 230 g cukier bułka tarta - 1 łyżeczka Do polania pierogów śmietana cukier jagody do dekoracji listki mięty PRZYGOTOWANIE: CIASTO: Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, stopniowo do mąki dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Ciasto dokładnie wyrobić. NADZIENIE: Jagody opłukać, osuszyć. Wymieszać
Kuchnia Danusichoć na jednego pierożka. Pierożki jagodowo- truskawkowe SKŁADNIKI: CIASTO: mąka - 300 g ciepła woda - 1 szkl oliwa - 1,5 łyżki sól NADZIENIE truskawki - 100 g jagody - 120 g cukier DEKORACJA truskawki listki mięty PRZYGOTOWANIE: Ciasto Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołeczek, dodać szczyptę soli, oliwę i ciepłą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi. Ciasto przykryć ściereczką
Kuchnia Danusipapryka żółta - 3 szt cebula - 2 szt duże pomidor - 2 szt duże sól pieprz wegeta papryka ostra do smaku kiełbasa cienka - 450 g tłuszcz do smażenia listki bazylii do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić. Paprykę umyć, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski. Na patelnię wlać tłuszcz, włożyć cebulę, podsmażyć z wegetą
Kuchnia Danusiwiórków kokosowych 25g czekolady (ja użyłam mlecznej i deserowej pół na pół) 1 jajko 1 łyżka kakao 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia do dekoracji: 20g czekolady deserowej 1-2 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: - mleko, cukier, cukier wanilinowy i przesiane kakao podgrzać na małym palniku, mieszając do rozpuszczenia się cukru i połączenia się składników, zdjąć
Smakołyki Berenikipieczenia i ocet, następnie olej. Delikatnie połączyć z mąką.Upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto lekko przestygnie zdrapać z wierzchu skórkę. Okruchy zachować do dekoracji. Ciepłe ciasto posmarować dżemem. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić dodając 2 łyżki cukru pudru. Powoli wlewać schłodzoną maślankę, dodać pozostały cukier
Praktyczna plpłatków owsianych 150g pure z dyni 150g jogurtu naturalnego miód/ cukier/stewia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżeczka cynamonu pół łyżeczki przypraw do piernika + orzechy włoskie do dekoracji Płatki zalewamy gorącą wodą i czekamy aż napęcznieją i miksujemy na gładką masę. Dodajemy pure z dyni, słodzidło, przyprawy i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Następnie połowę owsianki przekładamy
Kuchenny Skrawek Niebaskładniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki, 125 g margaryny, 1 jajko, 6 łyżek cukru, krem: 250 g mascarpone, 100 ml kremówki, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, dekoracja: 1 ananas w puszce, posypka czekoladowa, 1/2 kaki, płatki migdałów, wafelki czekoladowe. PRZYGOTOWANIE: Z mąki, cukru, jajka i miękkiej margaryny zagniatamy ciasto. Takie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy
Aga w kuchnichandrę :) Składniki: 1 margaryna, 3 gorzkie czekolady (np. Wedla), 4 łyżeczki kakao, 2 szklanki cukru, 6 jajek, 1,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, dekoracja: 0,5 gorzkiej czekolady, 1/4 szklanki kremówki, cukier puder, płatki migdałów. PRZYGOTOWANIE: Tabliczki czekolady łamiemy w kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.W osobnym rondelku rozpuszczamy margarynę. Następnie do jednej
Aga w kuchniszklanki mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru szczypta soli krem: 400 ml kremówki 2/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 2 śmietan fixy dekoracja: 30 g gorzkiej czekolady 3 łyżki wody PRZYGOTOWANIE: biszkopt: białka oddzielamy od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajmy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę
Aga w kuchniłatwo się wyciąga po upieczeniu. Składniki: 1/2 margaryny, 1/2 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mleka, do posypania: cukier puder, dekoracja: czekoladowe serduszka. Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy w małym rondelku i studzimy. Następnie do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy jajka, mleko, cukier, ostudzoną margarynę i wszystko razem mieszamy łyżką
Aga w kuchnipudru, 225 g mąki, 1 jajko, masa serowa: 1 kg sera twarogowego, 150 g margaryny, 200 g cukru, 7 jajek, 1 budyń waniliowy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, dekoracja: polewa czekoladowa, płatki migdałowe. Przygotowanie: 1. Przygotuj kruche ciasto: 100 gram margaryny posiekaj, wymieszaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj jako, zagnieć jednolite ciasto i włóż je do lodówki
Aga w kuchni