tortów, ciast czy też deserów. Mam w planach upieczenie na Święta tortu marchewkowo-piernikowego przekładanego kremem na bazie mascarpone, a do jego dekoracji wykorzystam właśnie plasterki pomarańczy. Kandyzowane plasterki pomarańczy Składniki: 2 pomarańcze 2 szklanki cukru 2 szklanki wody Wykonanie: Pomarańcze dokładnie myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Owoce kroimy na cienkie
Kulinarne przygody Gatityłyżki rodzynek Krem 400 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Do dekoracji kandyzowane plasterki pomarańczy czekoladowa posypka Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta delikatnie mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem
Kulinarne przygody Gatitywafelków kokosowych 70 g wiórków kokosowych Masa 250 g serka mascarpone 330 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 100 g białej czekolady 100 g wiórków kokosowych Do dekoracji kakao wiórki kokosowe Wykonanie: Kremówka i mascarpone powinny być schłodzone. Z opakowania mascarpone odkładamy tylko 2 płaskie łyżki, które zostawiamy w temperaturze pokojowej. Dodamy je później
Kulinarne przygody Gatitymleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 łyżka mąki kartoflanej barwniki spożywcze w proszku: czerwony, zielony, niebieski i żółty (można zastąpić pomarańczowym) Do dekoracji 250 ml schłodzonej kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru kolorowe perełki cukrowe Wykonanie: Ciastka rozdrabniamy blenderem lub w malakserze, dodajemy do nich roztopione chłodne masło, miksujemy
Kulinarne przygody Gatitymascarpone 300 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru 150 g masy kajmakowej z puszki 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 10 suszonych daktyli Do dekoracji: gorzkie kakao daktyle Wykonanie: Przed robieniem bezy sprawdźmy czy miska i mieszadła miksera nie są tłuste. Minimalna ilość tłuszczu spowoduje, że białka się dobrze nie ubiją. Białka
Kulinarne przygody Gatitymnie Wilton Na krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 szklanka mocnej herbaty kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. dalej obijając dodajemy po jednym jajku. Maki
Kulinarne przygody Gatitybiałej porzeczki 180 g jogurtu greckiego 8 łyżek cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody 1 zielona galaretka, u mnie agrestowa parę gałązek porzeczki do dekoracji Wykonanie: Ser miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy barwnik i ponownie miksujemy, aż barwnik się dokładnie rozprowadzi. Do gorącej wody wsypujemy żelatynę, odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitymasła 40 g płatków migdałowych Masa serowa: 700 g mielonego twarogu 250 g mascarpone 200 g cukru pudru 3 łyżki żelatyny 250 g malin 250 g borówki amerykańskiej Do dekoracji: płatki migdałów maliny Wykonanie: Ciastka wkładamy do blendera i miksujemy z masłem, dodajemy płatki migdałowe i zagniatamy. Następnie wyklejamy masą ciasteczkową dno tortownicy mocno dociskając. Tortownicę wkładamy
Kulinarne przygody Gatitysię ze sobą złączyły. Masę pozostawiamy w lodówce ok 1h tak aby delikatnie zgęstniała, będzie nam łatwiej przy smarowaniu. Z chałwy odkrajamy 2 rogi do dekoracji a pozostałą cześć kroimy na bardzo cienkie paski i dzielimy na dwie części i zabieramy się na kończeniem tortu :) Biszkopt układamy na tortownicy, nasączamy go ponczem, smarujemy masą
Niezły Młynekbiałej czekolady * 1/2 szklanki mleka w proszku * 50-70 g malin ( świeże lub mrożone ) do polania: * 100 g gorzkiej czekolady * 1 łyżka oleju pistacjowego lub innego roślinnego ponadto - do dekoracji na talerzu * mrożone maliny * sos balsamiczny * listki bazylii * cukier puder Wykonanie: Trufle możemy zrobić tradycyjnie, czyli z długimi okresami chłodzenia pomiędzy kolejnymi etapami lub ekspresowo - mrożąc. Na początku, rozpuszczamy białą
kolorowotorcikowoprzepis własny dla 4 osób czas przygotowania: 20 min. Składniki: 1 opakowanie spaghetti (lub trenette, linguine) bazyliowe pesto 4 mączyste ziemniaki 250 g zielonej fasolki szparagowej świeża bazylia do dekoracji parmezan do posypania Przygotowanie: Przygotuj pesto bazyliowe, ewentualnie możesz użyć takiego ze słoika. Zagotuj duży garnek osolonej wody. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Z fasolki odetnij końcówki
Chilli Czosnek i Oliwaszklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli masa 1 kg gruszek obranych wydrążonych 2 galaretki wiśniowe do dekoracji cukier puder Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, cały czas ubijając powoli dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ocet. Wyrobione ciasto przelewamy do formy prostokątnej wyłożonej
Niezły MłynekWidzieliście nową czekoladę Wedla- KarmelLove? ;> Pachnie obłędnie i bardzo fajnie wygląda jako dekoracja, nie mówiąc już o smaku. ;) Babeczki bez polewy są średnio słodkie, ale mocno słodka czekolada sprawia, że smakują idealnie ;) Korzystałam z przepisu z bloga Kuchnia do kwadratu , trochę go zmodyfikowałam. Porcja na 12-14 muffinek. Składniki: 125g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka wiórek
Czerwona Porzeczkamateriały przygotowałyśmy wspólnie :-). W zeszycie przepisów znajdziecie też kilka moich sprawdzonych jesiennych przepisów. A co więcej? Obowiązkowo artykuł o sezonowych produktach, grzybobraniu oraz jabłkach, przepisy w jednym kolorze, dekoracje stołu, jesienne przeziębienie, lawenda, czarny bez, krakowskie foodtrucki, JEdynie, podróż do Zalipia i Maroka, oczywiście obszerny zeszyt przepisów jak zawsze na koniec oraz wiele wiele innych, w sumie 120 stron
Pora coś zjeśćŻelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Na sam koniec dodać żelatynę, krótko zmiksować. Kilka łyżek masy odłożyć do dekoracji, resztą przełożyć blaty ciasta. Polewa: 100g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady, 100ml śmietanki 30%. Czekolady połamać na kawałki i wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić
Z miłości do słodkości