dekoracje - 3179 przepisów (strona:145/212)

Kruche jeżynowe babeczki 244

żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 200 g jeżyn 3 łyżki cukru waniliowego 250 ml śmietanki do ubijania 1 czubata łyżeczka żelatyny 4 łyżki mleka do rozpuszczenia żelatyny do dekoracji : jeżyny i listki mięty Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąki z cukrem pudrem. Dodać margarynę i posiekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię

Monia miesza i gotuje
Pavlova z bitą śmietaną i owocami 297

bitą śmietaną i owocami: Składniki na wielkość 22 cm: 6 białek z jajek 300 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukier puder mrożone jagody 1 owoc kiwi kilka czerwonych winogron Tortownicę o przekroju 22 cm obrysowujemy na papierze do pieczenia. Białka wlewamy do suchej misy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Herbaciane naleśniki z truskawkami i jogurtem 246

pomocą trzepaczki dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy patelnię do naleśników z niewielką ilością oleju. Smażymy naleśniki- 3 sztuki. Część truskawek kroimy w kostkę, z kilku robimy wachlarze do dekoracji. Mieszamy jogurt grecki z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone truskawki. Masą przekładamy przestudzone naleśniki. Dekorujemy kleksami jogurtu, wachlarzami z truskawek i świeżymi listkami mięty. The post Herbaciane naleśniki z truskawkami i jogurtem appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini beza Pavlova z truskawkami 308

bezy + kilka małych bezów: 4 białka z jajek 200 g cukru (100 g trzcinowego i 100 g pudru) sok z połowy limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 4 łyżki konfitury truskawkowo- rabarbarowej truskawki listki mięty Przygotowanie: Na papierze do pieczenia obrysowujemy 4 krążki o średnicy 10 cm. Białka wlewamy do suchej misy robota

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśnikowe roladki z truskawkami i serem ricotta 226

pomocą trzepaczki dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy patelnię do naleśników z niewielką ilością oleju. Smażymy naleśniki- 3 sztuki. Część truskawek kroimy w cienkie plastry, z kilku robimy wachlarze do dekoracji. Mieszamy ser ricotta z cukrem pudrem. Masą serową smarujemy przestudzone naleśniki. Na nich układamy plasterki truskawek, oraz pasek rozpuszczonej czekolady, zwijamy ciasno, kroimy w plasterki. Na każdym talerzu układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Okrasa z wędzonej makreli 165

chilli: SKŁADNIKI NA OKRASĘ: 40 dkg wędzonej makreli obranej z ości 10 dkg masła drobno posiekana dymka (pół niedużego pęczka) 1 łyżka śmietany 18% sól, chilli w młynku do dekoracji kiełki, roszponka i sos chili Winiary Rybę pozbawiamy ości, lekko rozgniatamy za pomocą widelca. 5 dkg masła ucieramy mikserem na puch. Z pozostałego masła należy przygotować tzw. brązowe masło

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sorbet truskawkowy z winem 316

syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu. Idealny Sorbet truskawkowy z winem: 3 szklanki słodkich truskawek 4 łyżki cukru 100 ml białe wino półsłodkie, czekolada do dekoracji Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy białym winem i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawiamy do ostudzenia. Truskawki myjemy, pozbywamy szypułek. Truskawki wsypujemy do pojemnika

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 195

też nadziane kremem kokosowym. Polecam, zróbcie je sami i spróbujcie, są pyszne, na dwa kęsy, delikatnie kruche. Tartaletki były pyszne na ciepło jak i na zimno. Ja do ich dekoracji wykorzystałam orzechy włoskie, które są w zestawie z marakują w miodzie Podczas spotkania mieliśmy okazję poznać produkty ETERNO - producenta pysznych konfitur, przetworów z owoców i warzyw oraz stworzyć autorskie przystawki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z kurek z karmelizowanym porem 160

połowa w pół plasterki 2 łyżki białego wytrawnego wina 0,5 l rosołu drobiowego chilli w płatkach sól 1 łyżeczka cukru 2 łyżki + 1 łyżeczka (36%) śmietanki do dekoracji gałązka świeżego tymianku   Sposób przygotowania W szerokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz pory w paseczkach, mieszamy, szklimy. Dodajemy kurki i smażymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sorbet jagodowy z jogurtem 184

oraz dodałam 1 łyżkę jogurtu. Idealny Sorbet jagodowy z jogurtem: 1 szklanka jagód leśnych 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru 50 ml białego wina półsłodkiego, mrożone jagody do dekoracji Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy białym winem i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawiamy do ostudzenia. Jagody płuczemy, usuwamy listki jeśli się trafią, wsypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa brokułowa z grzankami i chili 200

rozgniecionym zielem angielskim, ziarnami kolorowego pieprzu ok. 15 minut. Umyty brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do warzyw, gotujemy do miękkości brokuła. Gdy brokuł jest odpowiednio miękki część odkładamy do dekoracji, a resztę miksujemy dokładnie na krem za pomocą blendera (ja mam Triblade Kenwood) następnie doprawiamy chilli, ewentualnie pieprzem i solą, dodajemy śmietanę, mieszamy ale już nie gotujemy. Rozlewamy zupę brokułową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sorbet z melona 160

syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu. Idealny Sorbet z melona z winem: 1 melon galia 4 łyżki cukru 100 ml białe wino półwytrawne, owoce do dekoracji Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy białym winem i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawiamy do ostudzenia. Melona kroimy na ćwiartki, wydrążamy , obieramy ze skóry

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezowy torcik migdałowy 202

serek mascarpone i ubijamy aż krem zgęstnieje. Dodajemy cukier puder, migdały i likier migdałowy, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Ponadto: maliny, srebrne kulki jadalne i listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Migdałowe blaty bezowe układamy na paterze i smarujemy kremem migdałowym. Dekorujemy malinami, listkami mięty i srebrnymi kuleczkami. Schładzamy tort migdałowy przez kilka godzin w lodówce. Przechowujemy w lodówce. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem 354

soli 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki do posypania tortownicy na krem czekoladowy: 330 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru sok z cytryny do dekoracji 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 50 ml śmietanki 36% truskawki Przygotowanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Terrina z łososiem 179

Terrina z łososiem na pumperniklu będzie pyszną sylwestrową przystawką. Składniki: plastry gravlaxu z łososia 250 g sera ricotta 100 ml śmietanki 30% garść posiekanego szczypiorku trochę świeżego koperku do dekoracji 2 kromki chleba pumpernikel 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny 50 ml wody pieprz z solą w młynku Kamis do smaku Przygotowanie: Przygotowany domowym sposobem gravlax

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię