dekoracje - 3179 przepisów (strona:146/212)

Zupa krem ze szparagów według Juli Child 153

bulionem. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Dodajemy około ½ szklanki śmietanki kremówki, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą zupę nakładamy do miseczek i dekorujemy podsmażonymi delikatnie pączkami szparagów. My do dekoracji użyłśmy koperku :) Wprawdzie Julia o tym nie wspomina, ale nam zdarza się dodać ugotowaną marchewkę i odrobinę czosnku. Naszym zdaniem wzbogacają smak zupy

Kolizje Smaków
Muffinki bananowe 210

maksymalnie do 2/3 wysokości papierków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. W czasie, gdy muffinki się pieką miksujemy śmietanę z cukrem pudrem. Odkładamy nieco do dekoracji, a do pozostałej części wkrajamy 2 banany. Wstawiamy śmietanę do lodówki. Kiedy upieczone muffinki nieco ostygną ścinamy wierzch i nieco wydrążamy środek. Nakładamy śmietanę z bananami do środku. Układamy wcześniej

Kolizje Smaków
Tort niespodzianka dla dzieci 185

Biszkopt: 10 jajek 10 łyżek cukru 8 łyżek mąki 4 barwniki Krem: 330 ml śmietanki 36% 500 g mascarpone łyżka aromatu waniliowego 1-2 łyżki cukru pudru 4 banany Dekoracja: 3 opakowania ciasteczek Hit 1 opakowanie drażetek Mimi w mlecznej czekoladzie Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptów.   Ubijamy białka z cukrem, a następnie dorzucamy żółtka. Do powstałej masy dokładamy

Kolizje Smaków
Muffinki Renifery 129

pierwotnie 15 upieczonych babeczek do ozdabiania wytrwało tylko 10, głównie dzięki zasłudze naszego małego pomocnika. Pomocnik ów wspaniale się spisał podczas ozdabiania muffinek mimo, że część elementów przygotowanych do dekoracji znikała w jego małym brzuszku :) Składniki: 10 muffinek np. piernikowych z bakaliami 80g czekolady ciemnej gorzkiej 80g serka homogenizowanego 10 czerwonych draży Ok. 20 precelków Czekoladę   roztapiamy w kąpieli

Kolizje Smaków
Pieczone banany z lodami 207

moich ulubionych deserów są pieczone banany. Cieplutkie, rozpływające się w ustach o słodkim smaku. Podawane z dowolnymi dodatkami zawsze smakują wyśmienicie :) Czas przygotowania: 10-12 minut pieczenia + czas na dekoracje Ilość porcji = Ilości bananów Składniki: Banany Oraz dowolne dodatki na przykład: Lody Polewa czekoladowa Cynamon Migdały Listek mięty Banany pieczemy w nagrzanym na 150 stopni piekarniku. Umieszczamy

Kolizje Smaków
Czekoladowa niespodzianka 190

Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 5 deserów Składniki: 2 tabliczki czekolady 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Dowolne owoce np.: Winogrona Banany Posypka do dekoracji 5 balonów Przygotowanie miseczek zaczynamy od nadmuchania balonów do wielkości cytryny. Balony myjemy pod bieżącą wodą oraz wycieramy. W kąpieli wodnej lub mikrofali rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady. Balony wkładamy do połowy

Kolizje Smaków
Ciasto z truskawkami na ciemnym biszkopcie. 211

łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao Warstwa śmietanowa: 600ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 1 łyżka żelatyny około 700g truskawek + kilka sztuk do dekoracji Dodatkowo: mały kubek mocnej czarnej herbaty, ½ tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od zółtek i umieszczamy w misce od miksera. Ubijamy około 2 minut, aż się

Kolizje Smaków
Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli 161

śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 gorzka czekolada Opakowanie borówek Kilka biszkoptów Borówki myjemy pod bieżącą wodą i odkładamy kilka sztuk na bok do dekoracji. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder dodajemy do 300ml śmietany kremówki, a całość miksujemy na dużych obrotach, aż śmietana będzie sztywna. Dodajemy serek homogenizowany

Kolizje Smaków
Naleśniki z serem i borówkami na słodko 178

jest zbyt gęste dodajemy odrobine wody gazowanej, jeśli jest za rzadkie dosypujemy mąki. Przygotowujemy farsz: w misce umieszczamy twaróg, cukier wanilinowy, jogurt naturalny oraz umyte borówki (kilka zostawiając do dekoracji). Składniki dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze cukrem według uznania. Kiedy mamy gotowy farsz smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną margaryny. Na ¼  ciepłego naleśnika umieszczamy farsz. Naleśniki

Kolizje Smaków
Zupa krem z marchewki z pomarańczą i imbirem 281

bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku ½ średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie (1,5 h): Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy aż marchewka zmięknie. Wyjmujemy warzywa z wody – cebulę, sałatę, selera, pora – pietruszka

PastelFood
Mini tarty z suszonymi pomidorami i łososiem 270

Almette x 2) 10 suszonych pomidorów w zalewie 2 mini papryczki chili 0,5 czerwonej papryki 0,5 cebuli sól do smaku łyżka oliwy 300g wędzonego łososia szczypiorek do dekoracji Suszone pomidory, paprykę i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Pomidory dodajemy do serka, natomiast paprykę i cebulę podsmażamy na oliwie z odrobiną soli. Kiedy przestygną dodajemy je do serka

kuchnia do kwadratu
Ekspresowy sos z tuńczyka i anchois 217

pęczki natki pietruszki (ok. 60 g) 150 ml śmietany lub creme fraiche ( użyłam ekologicznej śmietany z kulturami bakterii ) dodatkowo: 1 opakowanie makaronu spaghetti ( wykorzystałam pełnoziarnisty ) czarne oliwki do dekoracji Przygotowanie: Aby przygotować sos wystarczy zmiksować tuńczyka (po odsączeniu) z anchois (też po odsączeniu), natką i oliwą. Następnie dodajemy śmietanę i jeszcze raz miksujemy. Możesz doprawić sos, ale uważaj, bo będzie

Chilli Czosnek i Oliwa
"Sałatka na przeziębienie" - grecka sałatka z natki pietruszki 218

natce pietruszki Koncepcja przygotowywania sałatki na bazie natki pietruszki może wydawać się dla wielu pomysłem niezwykłym , ponieważ w polskiej tradycji kulinarnej pietruszkę stosuje się oszczędnie, jako przyprawę lub dekorację. Ale jest ona dobrze znana mieszkańcom krajów Bliskiego Wschodu . Pierwszy raz spotkałam się z taką sałatką w restauracji libańskiej. Gorzkawo-kwaśną sałatkę z natki pietruszki z cytrynowym dressingiem podano w niej

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 143

świecie, złożoną z ponad 600 obiektów. Będąc w Neapolu w okresie Świąt koniecznie trzeba się wybrać na Via San Gregorio Armeno, gdzie można kupić przepiękne, ręcznie robione figurki i dekoracje do szopek. Zdjęcia neapolitańskich szopek – Presepe Napoletano , możecie obejrzeć na tej stronie . Zampognari źródło zdjęcia Kolejną świąteczną ciekawostką są zampognari , wędrujący muzykanci , wykonujący tradycyjne świąteczne piosenki na dudach, fletach

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 181

przed Katedrą Najświętszej Maryi Panny w Sewilli, w czasie których dzieci wykonują specjalny taniec zwany Danza de los Seises (taniec sześciu). Większość hiszpańskich rodzin zaczyna w tym dniu wyciągać dekoracje świąteczne, wśród których centralne miejsce zajmuje szopka - belén . Wspólne budowanie szopek przez całe rodziny, dopieszczanie najmniejszych ich detali, tak jak u nas dekorowanie choinek, należy do magicznych rodzinnych chwil. Szopki

Chilli Czosnek i Oliwa