dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:29/571)

Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 195

pora chłodów, nasz organizm domaga się KONKRETÓW. Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie. Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewających właściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze czy też porządne zupy. Ewidentnie widać jesień. JAŁOWCOWY SCHAB Z WINEM. /autorski;/ 6 plastrów schabu bez kości 2 średnie cebule

W kuchni Karmel-itki
makaron a'la włoska pasta-z sosem pomidorowym i serem 190

Witam Kochani  tego gorącego, sierpniowego popołudnia :-) Dziś przychodzę do Was po raz drugi, chciałabym Wam przedstawić przepis na bardzo smaczne i szybkie danie z makaronem w roli głównej :-) Kilka lat temu, byłam na wakacjach we Włoszech, i strasznie mi smakowały tamtejsze pasty, od tej pory szukałam dobrego przepisu, który chociaż w małym stopniu smakowałby podobnie(...)żółty, wiadomo, we Włoszech nie do pomyślenia-tam tylko parmezan, ale ja nie mam parmezanu, wiec używam sera żółtego, zresztą niewielka ilość nie szkodzi potrawie :-) Polecam Wam przygotowanie tego dania, bo warto :-) SKŁADNIKI: Porcja dla 3-4 osób -500 g makaronu rurki penne -2 dojrzałe pomidory -4 ząbki czosnku -5 łyżek oliwy z oliwek -3 łyżki koncentratu pomidorowego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką + film 182

Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką to świetna propozycja na jednogarnkowy obiad lub gorącą kolację. To nieskomplikowane w przygotowaniu, proste, bardzo smaczne, sycące i pożywne danie szczególnie polecam wielbicielom wątróbki. składniki na żaroodporne naczynie 23cm na 35 cm 1 kg wątróbki drobiowej 1 kg ziemianków 2 cebule 1 jabłko 1 papryka czerwona 3 jajka 200g śmietany 18% olej do smażenia

Smakowite Dania
Łopatka pieczona w cebuli 195

Łopatka pieczona w cebuli smakuje równie dobrze na gorąco, jak i na zimno. Jest to ulubione danie naszego Łukasza, który zawsze domaga się większej ilości cebuli :) Obowiązkowo, jako dodatek musi być surówka z białej rzodkwi.     Składniki: -ok. 2 kg łopatki -10 cebul -marynata:     3 l wody      15 dkg soli

Maminek kulinarny
pieczony w piekarniku omlet brzoskwiniowy 189

pieczony omlet z brzoskwiniami Gorący posiłek na rozpoczęcie dnia, poprawi nam nastrój i doda tak potrzebnej energii. Składniki Danie dla czterech osób 1,5 szklanki mąki ½ szklanki mleka 6 jajek 2 łyżki cukru 2-3 brzoskwinie masło do smarowania formy Sposób przygotowania Jajka wbijamy do miski i rozmącamy trzepaczką. Dodajemy cukier, mąkę, mleko, całość mieszamy i odstawiamy

Miód i pieprz
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 168

kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna jest gorąca woda, oliwa i mąka. Nie da sie ustalić ile dokładnie wody na jaką ilość mąki. Dlatego wodę należy dodawać do mąki stopniowo cały czas zagniatając ciasto. Na początku łyżką, żeby się nie poparzyć(...)dzielić go na poszczególne pierogi.   Teraz pozostaje tylko kleić i gotować. Jeżeli chcecie przygotować pierogi kilka dni przed Wigilią najlepiej je zamrozić. W tym celu pierogi wrzucasmy na gorąca posoloną wodę i obgotowujemy 7 min. Wyciągamy do obeschnięcia i zamrażamy. The post Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Chłodnik litewski 172

Chłodnik litewski - tej pozycji zdecydowanie brakowało w menu mojego bloga tak więc na specjalną prośbę jednej z czytelniczek właśnie się pojawia. Danie znane i lubiane, podawane w gorące letnie dni. Doczekało się mnóstwa modyfikacji i każdy robi je po swojemu. Ja postanowiłam zajrzeć do mądrych książek i zrobić chłodnik wedle rad mądrych ludzi. Przygotowałam więc swój chłodnik na podstawie(...)Hanny Szymanderskiej. W tej drugiej pozycji warzywa gotowały się w bulionie cielęcym a chłodnik potem doprawiany był tylko śmietaną, bez mleka. W żadnym z tych przepisów nie użyto do dania czosnku co pewnie zdziwi wiele osób. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Szybki, lekki i kolorowy obiad o smaku lata, czyly grillowana polędwica w owocach. 195

propozycja obiadowa idealna i na gorące i na zimne dni. W gorące nie spocisz się przy garach, bo bardzo szybko można takie danie przyrządzić. W zimne dni za to, przypomnisz sobie smak lata i ucieszysz oko (a przede wszystkim podniebienie rzecz jasna) kolorową zawartością  talerza. Danie wymyślił i przygotował mój M. Ja tylko nałożyłam, sfotografowałam, zjadłam ze smakiem(...)taki) . Po prostu rewelcia! Lekki i letni smak pełen aromatów. Do przygotowania od A do Z w 40 minut. Tak można się opychać. Zdrowe uczucie sytości pełne witamin. Gorąco polecam

Kuchnia po mojemu
maślankowy sernik na zimno z malinami i galaretkami na biszkoptach... 223

opakowanie, żelatyna deserowa 2 płatki galaretkę agrestową rozmieszać w 400 ml gorącej wody, wystudzić i schować do lodówki do stężenia, gdy galaretka jest sztywna do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy na dno biszkopty, sernik w proszku zmiksować z 4 minuty z zimną maślanką, na środku formy dać porcję sernika galaretkę wyjąć z miseczki i na serniku położyć na środku(...)galaretkę resztę sernika wyłożyć do formy łyżką przyciskając do dna wokół galaretki, na wierzchu ułożyć maliny, schować do lodówki galaretkę pomarańczową rozmieszać w 600 ml gorącej wody + 2 płatki żelatyny, gdy galaretka tężeje dać ją na maliny, sernik schować do lodówki na kilka godzin z gotowych serników czasem korzystam, wystarczy dać np. maślankę, śmietanę, serki homo - sernik jest obłędnie smaczny

W Mojej Kuchni Lubię
Grillowane szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą 169

pokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami(...)pokruszonej fety   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Na blaszce rozłożyć umyte i osuszone szparagi, pomidorki przecięte na pół. Skropić oliwą, octem, przyprawić solą (soli dać mało, gdyż później dodamy słoną fetę) i dłońmi wymieszać. 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek 350 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego świeżo mielony czarny

Moja Delicja
Grillowane szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą 170

pokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami(...)pokruszonej fety   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Na blaszce rozłożyć umyte i osuszone szparagi, pomidorki przecięte na pół. Skropić oliwą, octem, przyprawić solą (soli dać mało, gdyż później dodamy słoną fetę) i dłońmi wymieszać. 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek 350 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego świeżo mielony czarny

Moja Delicja
Pierogi w wersji letniej 194

pyszne pierożki z twarożkiem okraszone solidną porcją skwareczków i tłuszczyku- zapewne, dlatego lepiej zachować je na specjalne okazje, a przygotować sobie ich zdrowszą i równie pyszną alternatywę- tak, da się! Pierogi to kolejna, niezwykle uniwersalna potrawa. Możemy je przyrządzić w wersji wytrawnej z twarogiem i cebulką, ze szpinakiem, z kapustą lub też na słodko z owocami. Korzystając jeszcze z dobroci(...)wody około 50g owoców- malin, jagód, borówek lub truskawek + owoce do dekoracji 100g jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Mąkę wsypać do miski, dodać wodę- koniecznie musi być gorąca, ale należy uważać, żeby nie dać jej za dużo, 4-5 łyżek to tak orientacyjnie; powinno być tyle, aby ciasto się skleiło Wyrobić ciasto, i cienko rozwałkować  Za pomocą szklanki wycinać

peanutbuttermonster
Fasolka po bretońsku. 189

miodem. Razem z zimą rozpoczął się sezon na dania bardziej pożywne, sycące, kaloryczne, które dadzą nam siłę na odśnieżanie, skrobanie szyb i brnięcie przez zaspy w poranną zawieruchę :-)      Dzisiaj proponuję danie znane chyba każdemu, idealne w dni takie jak ten, gdy zmarznięci tulimy się do gorącej miski wypełnionej po brzegi mięciutką fasolą, skąpaną(...)godzin (ja zostawiam na 24 godziny). Po tym czasie odlewamy wodę.      W sporym garnku rozgrzewamy olej. Wieprzowinę kroimy w kostkę (około 3 cm) i wrzucamy na gorący tłuszcz, dokładamy cebulę i chwilkę smażymy, aż cebulka się zeszkli, ale nie zarumieni. Następnie dokładamy odsączona fasolę, pokrojony czosnek, zioła i przyprawy, i około 1,5 litra wody. Gotujemy

Rozpustne gotowanie
Bigos z cukinii 189

Polecam spróbować, ja odkąd mamy sezon na cukinię robię go dość często.  Znika bardzo szybko :-) Polecam serdecznie SKŁADNIKI -2 średnie cukinie, jak mamy małe takie marketowe to trzeba dać nawet z 5 sztuk -1 słoiczek  koncentratu pomidorowego dobrej jakości  190g  -2 duże marchewki -3 średnie cebule -2-3 laski kiełbasy -troszkę vegety -pieprz -papryka słodka(...)słodkiej.  Całość po dodaniu cukinii gotujemy zaledwie 3-4 minuty, tak by nie zrobiła się mamałyga. Cukinia pozostaje lekko chrupka.  I gotowe :-) Podajemy na gorąco z chlebkiem. Pyszne i proste danie, polecam :-) SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku