dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:36/571)

Racuchy drożdżowe jak u babci – na świeżych drożdżach 234

drożdżowe, jak babcia robiła na tłuszczu smażone? Z dżemem?” Takie prawdziwe. Takie których charakterystyczny smak pamięta każdy z nas. Bardziej klasycznie racuchów zrobić się nie da. W rondelku rozpuszczamy masło. Gdy będzie już gorące i całkowicie rozpuszczone, do rondelka wlewamy mleko i po pół minuty wyłączamy gaz pod naczyniem. W ten sposób masło szybko się schłodzi, a mleko delikatnie się(...)jasnobeżowe, słodko pachnące, gładkie i zbite – ale będą dawały łatwo się skruszyć. Stare, popsute, będą brudno-szare, nie będą miały miłego zapachu tylko zapach kwasu i fermentacji, a zamiast dać się pokruszyć – będą się mazać między palcami lub pękać z przesuszenia. Jeśli kupiliście więcej świeżych drożdży niż Wam potrzeba – z powodzeniem można je mrozić. Świeże drożdże wkruszamy do miski, dodajemy

Karo in the Kitchen
Warzywa z patelni z kurczakiem i ryżem. Ekspresowe , sycące danie. 466

Warzywa z patelni z dodatkiem piersi z kurczaka i ryżu to naprawdę ekspresowe danie, a przy tym bardzo smaczne i sycące. Doskonałe właśnie teraz, w okresie przedświątecznym, kiedy wszyscy jesteśmy bardzo zabiegani i cierpmy na brak czasu. Polecam :) Składniki - paczka warzyw mrożonych na patelnię 750 gram - dwie piersi z kurczaka ( pojedyncze ) - woreczek ryżu 100 gram - sól, pieprz, domowa wegeta(...)minut, co jakiś czas mieszam i ewentualnie uzupełniam płyn. Kiedy ryż wchłonie sos a warzywa są odpowiednio miękkie ( nie mogą sie rozgotować ) Doprawiam danie do smaku sosem sojowym, pieprzem ewentualnie solą. Podaję gorące. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Szpinak w papierze ryżowym z sosem gorgonzola 130

środku szpinak z kurczakiem. I oblane serowym sosem. Wyszło naprawdę pysznie. Zwłaszcza ten sos z gorgonzoli, mniaaaam :) Zobaczmy co jutro na obiad wymyślimy. Może coś co też da się tutaj wrzucić. A teraz Madzia na Kuchnia+ ogląda jakiś program o pasztecie, a ja świeżo po zjedzeniu tych "sajgonek" serwuję wam przepis. farsz: pierś z kurczaka szpinak 2 łyżki gęstej śmietany(...)łamiemy/kroimy na kawałki i rozpuszczamy ze śmietanką w garnku. Dodajemy do smaku pieprzu i zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej. Nakładamy szpinakowe paczuszki na talerz i oblewamy gorącym serowym sosem. Możemy też nasze szpinakowe danie usmażyć w głębokim oleju. Uwaga: smaży się błyskawicznie, wystarczy 10 sekund z każdej strony. Ale "na surowo" też jest bardzo smaczne. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy

Marder&Marder Manufacture
Polenta - włoski kleik 186

pozwolić jej ostygnąć Można polać przesmażonymi ziołami i zjadać np. z rybą ( i zielona sałatą ), a można pokroić kaszkę w kostkę i usmażyć na gorącym tłuszczu, posypać czerwonym pieprzem i parmezanem. Danie proste i dietetyczne :) Inspiracja :"Wysokie obcasy" Nr.5 (712) O tej porze roku może świetnie smakować z sosem owocowym np. jagodowym, wypróbuję na pewno

Proste Potrawy
Wegańskie pomidory faszerowane ryżem 151

taka skondensowana w smaku pomidorowa z ryżem, którą je się nożem i widelcem :) Bez grama tłuszczu i soli, bo dania z ryżu smakują mi najbardziej, gdy się go nie posoli. Tak robią na Wschodzie i jakoś tak się przyjęło u mnie. Naoglądałam się ostatnio zdjęć faszerowanych pomidorów na jednym z blogów i nabrałam apetytu. Agnieszko, dziękuję za mobilizację(...)wymieszać. Napełniać pomidory przygotowaną masą ryżową. Dopychać łyżeczką. Pomidory można przykryć "kapeluszami". Ja tego nie zrobiłam . Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. Podawać gorące ze świeżymi listkami bazylii. Do tego dania nie polecam Wam pomidorów miękkich typu Bawole Serce - ich miąższ zamienia się w niezbyt ładną paćkę, która trochę zniechęca do spożycia. Myślę, że takie

Weekendy w domu i ogrodzie
Spaghetti z kurczakiem, pomidorami i cukinią 140

wszystko na szybko. Tym razem spaghetti z kurczakiem, dużą ilością cukinii i pomidorami, do tego starta marchewka, cebula, świeża roszponka, cheddar i pyszne, szybkie danie wyszło. Sosu pomidorowego tym razem nie robiłam (za gorąco), użyłam gotowych pomidorów z butelki. Miłego weekendu Wam życzę :)) Składniki: makaron spaghetti 2 filety z kurczaka 1 średnia cukinia 1/2 butelki gotowego sosu pomidorowego

kruche babeczki
Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla 264

kolor. Posyp nimi kurczaka.  Podawaj na gorąco, z kuskusem, ryżem, albo chlebem. Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie. Szafran można ewentualnie zastąpić odrobina kurkumy. Jeżeli chcecie zaostrzyć smak dania, możecie dodać do sosu odrobinę harissy

Chilli Czosnek i Oliwa
Musaka 224

wołowego, 100 gram bułki tartej, suszonego oregano, mielonego białego pieprzu, mielonego cynamonu, mielonej gałki muszkatołowej, 100 gram masła, 6 łyżek mąki pszennej, 150 ml mleka, soli, oliwy. Przygotowanie dzisiejszego dania jest trochę czaso i pracochłonne, jednak rezultat jednoznacznie świadczy o tym, że warto. Najpierw przygotowałem mięso, które potrzebuje trochę czasu, aby przejść aromatem przypraw. Na głębokiej patelni rozgrzałem(...)dalej intensywnie mieszałem. Dodałem niewielką ilość soli, białego mielonego pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość podgrzewałem intensywnie mieszając aż do uzyskania konsystencji przypominającej gęsty budyń. Gorący sos beszamelowy wylałem na wierzch przygotowanego dania i równomiernie rozprowadziłem go po warstwie bakłażanów. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piekłem przez 40 minut. Po tym czasie danie

Wyprawy kulinarne
Naleśniki z brzoskwiniami 176

Chrupiące naleśniki polane gorącym, pysznym sosem powstałym z przesmażenia miodu, odrobiny masła, cynamonu i goździków z brzoskwiniami, to propozycja dla tych, którzy uwielbiają dania na słodko, pomimo braku dodawania białego, niezdrowego cukru. Do tego kleks bitej śmietany lub odrobina lodów śmietankowych/waniliowych i jesteśmy w raju :) Polecam wszystkim łasuchom. Danie bez śmietany i lodów świetne dla dzieci

Moja Delicja
Makaron chiński z kiełbasą krakowską i warzywami 142

Bardzo dobre danie, które można zrobić naprawdę szybko. Wystarczy chwila i kilka składników i danie gotowe. Bardzo dobre połączenie smaków sprawi, że danie będzie pyszne i zasmakuje każdemu. Polecam gorąco wypróbować.                            TRUDNOŚĆ: łatwe   CZAS: 1-30 min  ILOŚĆ

Gotuję Testuję
Strucla Drożdżowa Z Budyniem I Jagodami Goji 166

soli esencja waniliowa Nadzienie : 1 i 1/2 paczki budyniu 4 czubate łyżki cukru 2 szkl mleka 3-4 łyżki jagód goji od ( Plenus ) namoczonych wcześniej w gorącej wodzie. Jeśli nie mamy jagód możemy dać rodzynki. 1. Szykujemy zaczyn. rozpuszczamy w letnim mleku drożdże razem z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W czasie gdy zaczyn rośnie, gotuje budyń

Gotowanie...to proste !
Aromatyczne skrzydełka. 119

Drób to mięso po które najczęściej sięgamy! Pyszności z piersi, udek są częstym gościem na naszych stołach. Rzadko przygotowujemy skrzydełka, a przecież mogą być wspaniałą gorącą przekąską, jednym z kolacyjnych, czy obiadowych dań! Przygotowane w dobrej marynacie z dodatkiem ogórkowego spaghetti  zaczarują Was smakiem! SKŁADNIKI: 1 kg. skrzydełek Marynata: 2 łyżki sosu sojowego lub maggi 2 łyżeczki majeranku

Kuchnia Beaty
Makrela smażona w przyprawach wędzonych 171

rozgrzany olej. Smażymy na rumiano ze wszystkich stron. Makrela smażona w przyprawach wędzonych podana z ziemniakami i surówką, a właściwie z czym kto lubi, to danie błyskawiczne na piątek … i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek” 7 października 2016r.     Wydrukuj przepis The post Makrela smażona w przyprawach wędzonych appeared

mojewypiekiinietylko
Czysty, aromatyczny barszcz czerwony z fasolą 235

zupie i barszcz podajemy od razu. Prosty, czysty, rubinowy. Lekka zupa o niesamowitym aromacie. Pełna chrupiących warzyw i smaku. Świetna rozgrzewka przed drugim daniem – ale można go też podać z gorącym pasztecikiem czy kulebiakiem, a wtedy to już pełny obiad. SKŁADNIKI 1,6l bulionu / rosołu / bulionu z kostki (2 kostki jarzynowe lub drobiowe) 400-450g buraków (1 duży

Karo in the Kitchen
Krem z kalafiora i kalarepki z indykiem w "papirusie". 165

wyśmienicie, było miękkie i soczyste. Idealnie wpasowało się w zupę. Już wiem, że ta zupa często będzie gościć w moim menu. Naprawdę nie myślałam, że danie wyjdzie takie pyszne, po prostu rewelacja. Gorąco polecam!    KREM Z KALAFIORA I KALAREPKI Z INDYKIEM W "PAPIRUSIE".           Składniki: 400 g kalafiora 3 średnie ziemniaki

Zakątek rozkoszy kulinarnych

Proponowane wyszukiwania