dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:27/571)

Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest metoda 140

Może przebywała w likierze za krótko? Bo nie wyczułem jego smaku, ale dla mnie była po prostu kawałkiem surowego (i twardego) warzywa, który trochę odstawał od aksamitnej konsystencji reszty dania. Kontrasty i zmiany tekstur są fajne, ale te były w zdecydowanie zbyt mocnej opozycji do siebie. Deser był niby przyjemny, ale o kulinarnym orgazmie nie było mowy(...)podobać. Nawet jeśli dostrzegam pewne drobne potknięcia, to uważam, że z pewnością warto odwiedzić Pappatore podczas Festiwalu Restaurant Week choćby ze względu na przepyszną maczankę. Dlatego gorąco zachęcam do dokonywania rezerwacji . Dania z pewnością do tego czasu będą doszlifowane, przynajmniej na to liczę

Food Square
Mieszanka warzywna w oleju ( do słoików ). 127

gotuj jeszcze przez chwilkę, aby warzywa były miękkie. Gorące warzywa przełóż do czystych słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez około 10-15 minut, nie dłużej, aby warzywa nie straciły cennych witamin ! Taką mieszankę możesz np. podać do drugiego dania z mięsem i ziemniakami, ale możesz też zjeść na gorąco z kromką chleba.  Ps. Jeśli chcesz możesz(...)zwiększyć ilość warzyw np. wszystkie składniki dać razy dwa, wtedy będziesz mieć więcej pysznej mieszanki warzywnej.                           Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
KREM Z BURAKA Z OLIWKAMI I ZIOŁAMI. 197

smaków... Jak widać i Grecję pokochał ze wzajemnością. Ich relacja (wzbogacona paroma dodatkami) zaowocowała w kremową ucztę dla podniebienia. Powstała delikatna zupa, choć charakterna w smaku. Wspaniała zarówno na gorąco jak i na zimno. Jej mocno ziołowy charakter zachwyca aromatami pod oliwnym drzewem. I chociaż zwykle burak jako zupa kojarzy się z typowym barszczem z uszkami lub ewentualnie(...)konieczności jeszcze doprawiamy. W miseczce posypujemy mieszanką z ziół i dodajemy pokrojone oliwki z kleksem oliwy z oliwek.  Zupa krem jak na ten aksamitny rodzaj dania przystało smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. To jest chyba główna różnica bo tradycyjnego barszczu z uszkami w temperaturze "nie parującej" sobie nie wyobrażamy. I tak, jak barszcz

Wypisz Wymaluj
Groszek z marchewką 192

Dodać  3-4 łyżki gęstej śmietany . Puszkę groszku  otworzyć i przepłukać na sicie. Wsypać do marchewki i wymieszać. Podawać na gorąco jako dodatek do drugiego dania. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Penne z kurczakiem w sosie borowikowym 294

przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 350 gram pełnoziarnistego makaronu penne, 200 gram suszonych borowików, 1 średniej cebuli, 2 ząbków czosnku, 400 ml śmietany 18%, 50 gram masła, 30 gram parmezanu, 2 łyżek białego octu winnego, 3 łyżek oliwy, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, szczypty gałki muszkatołowej, pęczka świeżego oregano, białego pieprzu, soli. Dzisiejsze danie jest(...)płynu i dokładnie wymieszałem go ze śmietaną 18%, a następnie dodałem tę śmietanę na patelnię. Zabieg ten daje pewność, że śmietana nie zważy się w kontakcie z gorącym wywarem, a konsystencja gotowego dania będzie odpowiednia. Sos z kurczakiem i grzybami dalej intensywnie podgrzewałem, aby odparować nadmiar płynu, po spróbowaniu doprawiłem go białym pieprzem, nie doprawiałem natomiast solą

Wyprawy kulinarne
KASZOTTO ZE SZPARAGAMI 158

zalewam winem, a gdy połowicznie odparuje, wlewam część bulionu (najlepiej robić to porcjami wielkości chochli do zupy). Kasza wchłonie płyn - dolewam kolejną porcję.  *Ilość bulionu zużytego  do dania zależy od jakości kaszy i preferencji, jak gęste/rzadkie kaszotto chcemy mieć. Szparagi obieram w międzyczasie i dzielę na mniejsze części. Kiedy ponad połowa przygotowanego płynu zostanie zużyta(...)mieszać zawartość garnka - dzięki temu uniknę przywarcia kaszy do dna i spalenia. Gdy kasza jest odpowiednio miękka, doprawiam danie solą i pieprzem, posypuję zieleniną i podaję na gorąco. Na przykład z lampką białego wytrawnego wina, użytego wcześniej do dania. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pieczona brukselka z boczkiem i kasztanami 208

być przygotowana w towarzystwie masła lub tłustego boczku, dlatego dziś postanowiłam podsunąć Wam przepis na brukselkę w nieco innej odsłonie - pieczoną brukselkę z boczkiem i kasztanami . Danie okazało się przepyszne i gorąco polecam wypróbować brukselkę podana w ten sposób.  Brukselkę można podać na wiele sposobów - na surowo, gotować, smażyć, piec, dusić, a nawet marynować. W jej przygotowaniu

Codzienne Gotowanie
Pieczeń z bobem 164

jadałam go ze skórką nie może być inaczej i potrawy z bobu kocham bardzo. Dziś pieczeń z bobem która smakuje doskonale do obiadu i jako samodzielne danie z ulubionym sosem. Polecam gorąco. Pieczeń z bobem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chłodnik z botwinki z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem 134

przyszłym tygodniu czekają mnie dwa ostatnie egzaminy i znów zaczynam kolejny miesiąc praktyk - w tym samym miejscu. Tymczasem, podczas takich upałów, nie lubimy sięgać po gorące napoje, zupy czy całe dania. Wolimy rozkoszować się chłodnymi lub zimnymi smakołykami, które schłodzą nas od środka. Dlatego chciałabym zaproponować Wam rewelacyjny chłodnik z botwinki, urozmaicony ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i jajeczkiem, który

Be Fit Be Strong
Quasedillas z kaczką w sosie bbq / Bbq duck quasedillas 171

nadziewana kaczką (można zamienić na kurczaka) w sosie bbq, dużą ilością roztopionego sera, cebulką i kolendrą. Dosłownie niebo w gębie! Wychodzą dużo smaczniejsze niż podobne dania w fast foodach. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Quasedillas z kaczką w sosie bbq (4 porcje) Składniki: 2 piersi z kaczki (kurczaka) ugotowane lub upieczone, posiekane lub pokrojone

karmelowy
KOKTAJL Z PŁATKAMI OWSIANYMI, MASŁEM ORZECHOWYM I BANANEM 304

idealnie na uzupełnienie energii po wysiłku fizycznym. Masło orzechowe bogate jest w białko, błonnik, witaminę E, magnez i potas, więc jest całkiem zdrowym składnikiem koktajli. Polecam gorąco! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Kolorowe spaghetti z krewetkami 160

każdego makaronu. Ja miałam resztkę czarnego spaghetti, dlatego połączyłam go ze zwykłym. Danie wyszło niezwykle barwnie i naprawdę pysznie. Może brzmi to niewiarygodnie, ale dania z makaronem poprawiają nastrój. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Kolorowe spaghetti z krewetkami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Orkiszowe uszka wigilijne 206

dodatj mąkę, sól i pieprz i wymieszaj Pozostaw do ostudzenia Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto (najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego, bo woda jest gorąca, ale ręcznie też się da) - ciasto może się lekko kleić, to nic, przestanie podczas wałkowania na stolnicy kiedy podsypiesz je mąką Ciasto rozwałkuj, na stolnicy opruszonej mąką (jeśli się klei możesz mocniej

pyszne zdrowości
Chrupiąca kaczka z żurawiną! Świąteczny obiad! 267

Pozostanie sama esencja i smak, to co potrzebujemy. Kaczkę wykładamy na talerz i ukośnie kroimy, polewamy sosem. Podajemy z konfiturą z żurawiny. Kaczkę możemy jeść na gorąco i na zimno! Smacznego! Dajcie znać co sądzicie o takiej propozycji? Buziaki! Pięknego dnia

SMYKWKUCHNI
Karkówka z pieczarkami w sosie pomidorowym 179

karkówki z pieczarkami i cebulką w sosie pomidorowym.  Wystarczy 30 minut duszenia w szybkowarze, aby uzyskać miękką, kruchą i rozpływają się w ustach - karkówkę.  Danie idealne na delegację. Wystarczy gorącą karkówkę wraz z sosem przełożyć do słoików i całość mocno zakręcić.  Składniki: co najmniej 1 kg karkówki 1 puszka pokrojonych pomidorów 250 g pieczarek 2 cebule

Ugotować
Kanapka z… kaszanką 190

musztarda cebula chleb Do dzieła! Kaszankę wysypujemy z kiszki na patelnię i dusimy z cebulką pokrojoną w grube talarki aż ta stanie się miękka. Gdy nasze danie będzie już mięciutkie i gorące wrzucamy do niego pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego, mieszamy i wykładamy na chleb który wcześniej upiekliśmy w tosterze i posmarowaliśmy musztardą. Podajemy z dowolnymi dodatkami - PYCHA! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Kremowa zupa z cukinii 177

Zupa ta zaskoczyła mnie swoim świetnym smakiem. Kilka prostych składników z których powstało naprawdę fantastyczne danie - idealna zarówno na dni gorące - jest bardzo lekka - jak i na te chłodne przez swoją cudowną pożywność i delikatna konsystencję. Gorąca w zimie na pewno idealnie rozgrzeje zmarznięte ciało Polecam spróbować w wersji podstawowej ale świetnie będzie też smakowała z np hinduskimi

sierotka maRysia w kuchni
KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI Z MLEKIEM KOKOSOWYM 413

soczystego kurczaka w słodko-ostrym ( ostrym na słodko :p ) sosie z mlekiem kokosowym i chrupiącym, prażonym słonecznikiem. Do tego ugotowany na sypko ryż i świeży szczypiorek. Danie na 5 z plusem! Gorąco polecam! Ps. Taki kurczak w słodko-ostrym sosie jest fantastycznym pomysłem np. na imprezę – gwarantuję, że zrobi furorę wśród gości! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka

Ostra na Słodko
Zapiekanka na grzance z kalafiorem i jajkiem z dodatkiem parmezanu 133

błyskawiczne danie idealne na kolację na gorąco lub nawet na obiad. Przygotowanie tego zajmuje kilkanaście minut, ale gwarantuję, że najecie się do syta :) Wykorzystać można pozostałości ugotowanego poprzedniego dnia na obiad.  Składniki na jedną (dużą) porcję: 2 jajka, 1 kromka chleba tostowego (najlepiej podsuszony lub podpieczony lekko), 2 większe różyczki kalafiora, sól, cukier, odrobina parmezanu, masło

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kopytka z kurkami 132

maśle z cebulką, doprawione solą i pieprzem) smażymy ok 10-15 minut na średnim ogniu i podajemy. Jeżeli macie ochotę jeszcze bardziej „podkręcić” danie, nic prostszego – posypcie parmezanem gorące jeszcze kopytka. Życzę Wam eksplozji smaku podczas konsumpcji

Szybko Tanio Smacznie
Truskawkowo – czereśniowy deser na biszkoptach 127

takie pyszne owoce.  Proponuję właśnie ten deser. Pycha… Składniki: Biszkopty Truskawki, czereśnie około ½ kg 2 galaretki truskawkowe 1 duży jogurt typu bałkańskiego lub 2 małe ( ja dałam dwa małe light ) ½ l gorącej wody Forma keksówka Wykonanie: Dno formy wykładamy połamanymi biszkoptami i lekko je ugniatamy. 2 galaretki rozpuszczamy w ½ l wody ( warto do rozmieszania użyć zwykłego miksera ). Z czereśni

Smaki Ewy
Sałatka ziemniaczana z cukinią 200

cukinią i ziołowym sosem, następnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Pozostawić na godzinę, by przeszły smakami i ostygły. Posypać zieloną pietruszką i serwować. Zjedliśmy jeszcze gorące jako dodatek do drugiego dania. Były przepyszne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TOFU na wiele sposobów + nowe tofu BIO POLSOJA 188

Kiedy makaron już ugotowany, wystarczy pokrojone wcześniej w kostkę tofu dodać do sosu i lekko przemieszać, całość dopełnić świeżymi listkami bazylii i mamy naprawdę dobre, lekkie danie, w sam raz na gorące dni (bez długiego gotowania). Z tym tofu zrobiłam jeszcze makaron tagliatelle szpinakowe ze szpinakiem właśnie, pomidorami i bazylią, z samym tofu nie robiąc nic poza wymieszaniem pokrojonych

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Torcik galaretkowy 143

stężałą galaretkę wiśniową. W ten sposób postępujemy z resztą galaretek, nalewając na siebie na przemian raz galaretkę czystą raz galaretkę mleczną. Po całkowitym stężeniu wszystkich galaretek możemy dać naczynie na chwilę do gorącej wody, aby łatwiej było całość wyjąć. Przepis pochodzi ze strony Crust&Dust

Moja Galeria Smaku
Kolteciki z kaszy jaglanej i cukinii 157

Pyszne mięciutkie kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii. Pyszne na gorąco jako dodatek do drugiego dania, jak i na zimno do kanapek. Super alternatywa dla placków z cukinii. Z myślą o kotlecikach ugotowałam już rano podwójną porcje kaszy jaglanej, część zjedliśmy z owocami na śniadanie, resztę wykorzystałam do kotletów. Polecam! Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kremowy mus z kalafiora z tajskim ziołowym sosem! 163

Wyjmujemy do miseczki. W kubku miksujemy zioła, skórkę z limonki z oliwą z oliwek. Otrzymamy nadający charakteru potrawie sos tajsko-limonkowy! Polewamy danie zielonym sosem. Danie może być spożywane na gorąco lub na zimno jako chłodnik. Przepyszne! 30 minut i gotowe! To co próbujecie

SMYKWKUCHNI
Tabbouleh z komosą ryżową 140

się ją z kaszy bulgur  (przepis) , spotykane są także wersje z wykorzystaniem kuskusu. Ja tym razem przygotowałam ją w wersji bezglutenowej, bulgur zastąpiłam komosą ryżową. Gorąco polecam jako dodatek do dań z grilla! Dodam jeszcze, że komosa ryżowa (inaczej quinoa lub proso peruwiańskie) jest skarbnicą witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i doskonale uzupełnia ich niedobory. Nasiona komosy

Smakowity Blog Kulinarny
Votà'-Votà' – sycylijska przekąska teściowej 227

zrobi w domu sam. Jest tak popularna jak nasza...kanapka. Teściowa robiła ją zawsze w nocy, lub bardzo wcześnie, nad ranem, gdyż około 9.00-10.00 nie dało się już , z powodu gorąca, „odpalić”piekarnika. Zresztą o 10.00 to człowiek już leży w zasadzie, na plaży dobre 4 godziny. Przekąska jest syta i poręczna. Składniki na ciasto -2 łyżeczki suchych

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka owsiane 354

przypalają się od dołu więc gdy widzę po brzegach że już się "upiekły", staram się je odwrócić i jeszcze trochę przypiec lub obracam po wyciągnięciu żeby ciepło gorącej blachy im jeszcze coś dało

W kuchni bez szafek
Bigos z cukinii + film 158

Pyszny, kolorowy z mnóstwem witamin bigos z cuknii z dodatkiem papryki, pomidorów, pieczarek i kiełbasy z boczkiem to znakomite danie idealne na obiad lub gorącą kolację. Prosty w przygotowaniu bigos najlepiej smakuje podany z pieczywem. składniki na 6 porcji 3 małe cukinie 3 pomidory 2 papryki czerwone 1 cebula 15 dag pieczarek 30 dag kiełbasy cienkiej 30 dag boczku(...)gotujemy do miękkości warzyw. Kilka minut przed końcem gotowania doprawiamy bigos  solą, czerwoną ostra papryka , pieprzem i szczyptą czosnku granulowanego. Całość jeszcze chwilę gotujemy . Bigos podajemy na gorąco razem z pieczywem

Smakowite Dania
Jedna z dziesięciu. Ricotta. 128

przeczytałam, że przepis zakłada zmieszanie ubitej piany z ricottą to już wpadłam po uszy! I muszę Wam powiedzieć, że naprawdę świetnie ulokowałam swoje uczucia. Was też gorąco namawiam do tego zakochania:)  Danie jest niezwykle proste, lekkie, świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Może być podane jako przekąska, lunch, część lekkiej kolacji. Idealne na zakończenie lata(...)zdjęciami i chwilami, jakie na nich uwiecznia. 4. Annę z addio pomidory - uwielbiam jej poetycką wręcz subtelność, to jak pięknie wybiera słowa i jak pokazuje na zdjęciach swoje wspaniałe dania.  5.  Amber z Kuchennymi Drzwiami - moja bratnia blogowa dusza i niestrudzona towarzyszka z TU I TAM.  6. Zaytoon z Cynamon i oliwka - urzeka mnie

KUCHARNIA
Gulasznikow Kurkowy z Kopytkami. 137

gotowaliśmy je około 1,5 h a następnie dodałem kurki które gotowały się jeszcze 15 minut . Danie jest dobre gdy mięsko jest już miękkie. Kończymy danie dodając do garnka zahartowany gorącym sosem mały kubeczek jogurtu naturalnego oraz doprawieniem 1 łyżką sosu sojowego . Smacznego życzą Wspólne Smaki

Wspólne smaki
Roladki schabowe z ziołowym farszem 183

Przepis zaczerpnęłam z biedronkowej broszurki. Autorem dania jest Jakub Kuroń - polecam gorąco takie roladki na obiad - są pyszne! Składniki: 600 g kotletów schabowych 300 g sera żółtego 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 małe jajko (w oryginale żółtko) 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia mąka

Kuchnia domowa Ani