Ghiveci - rumuński gulasz warzywny 227łyżką i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec gotowania, gulasz doprawiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy odsączony groszek konserwowy i delikatnie mieszamy. Danie podajemy z gorącym ryżem. Naprawdę genialny, bo jakże prosty obiad
Kuchenna Kontrrewolucya
Słoneczna tarta ze szpinakiem i serem śródziemnomorskim 215Słońce na Niebie jest gorące, a moje danie jest słoneczne i pachnące. Tartę ze szpinakiem przygotowałam do której serek śródziemnomorski dodałam, jajko na środku Słońce imituje i całość świetnie smakuje. Składniki: na ciasto kruche: 1 łyżka oleju rzepakowego, 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, szczypta soli, ponadto: 100 g sera białego śródziemnomorskiego w drobnej
Moniki Smakołyki
Ziemniaki z kiełbasą, fasolką i pieczarkami w pomidowowym sosie. Szybkie danie jednogarnkowe. 434Następnie dodaje fasolkę z puszki wraz z zalewą, plus 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego. Na koniec do dania dolewam rozrobione mleko z mąką. Całość gotuję jeszcze kolejne 3-4 minuty aż sos zgęstnieje. Gotowe danie podaję na gorąco z ulubionym pieczywem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród
Ryż zapiekany z jabłkami 420Ryż z jabłkami......smak dzieciństwa. Pachnący cynamonem....pyszotka ;) Chyba każdy lubi to danie ? Można jeszcze gorący polać gęstą śmietaną lub jogurtem , każda wersja jest smaczna . Ryż można ugotować na mleku lub wodzie jak kto woli. Dzielę się z Wami moim sposobem na pyszną zapiekankę, jabłkowo ryżową z nutą cynamonu :) Smacznego :) Ryż
Takie tam pichcenie
Chłodnik owocowy 201Danie idealne na gorące dni - przygotowanie poniższego chłodnika zajmuje mniej niż 5 minut, a zimny jogurt lub kefir świetnie gasi pragnienie. Jeżeli chcecie, aby wasz chłodnik był gęsty to kefir zastąpcie jogurtem naturalnym. Składniki na 2 porcje: 500 g kefiru lub jogurtu naturalnego (ja użyłam całe opakowanie kefiru 400 g i 100 g jogurtu) owoce ilość według uznania
Ugotować
Zapiekanka z kurczakiem + film 213Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i kukurydzą, może być idealnym daniem głównym lub gorącą kolacją czyli stanowić smaczną potrawę jednogarnkową , pożywną i sycącą a zarazem prostą i szybką w przygotowaniu. składniki na naczynie żaroodporne o pojemności 2,4 l 2 torebki ryżu podwójny filet z kurczaka cebula puszka kukurydzy 2 łyżki oleju mały koncentrat
Smakowite Dania
Cukinia faszerowana + film 207zakończenie lata - to cukinia faszerowana mięsem mielonym z czerwoną papryką, kukurydzą, cebulą oraz czosnkiem, a następnie zapiekana z serem żółtym, może być p rostym, smacznym i sycącym daniem obiadowym lub gorącą kolacją. składniki na 3 porcje 3 średnie cukinie 400g mięsa mielonego 1 cebula 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 5 łyżek kukurydzy z puszki 3 łyżki oliwy
Smakowite Dania
Princepolek, czyli ciasto z Prince Polo, migdałów, orzechów i kokosu :) 517powiem, że masą princepolkowa jest świetna jako wkładka do tortów, zresztą kiedyś zrobię i sami zobaczycie :) A samego Princepolka można też wywrócić do góry nogami tzn. biszkopt dać na górę. Gorąco polecam Princepolka :) Masa Princepolkowa: 1 szklanka białek 1 ½ szklanki cukru 2 Prince Polo XXL 200g bakalii (np. po 1/3 migdałów, orzechów i kokosu) Białka ubijamy na sztywną pianę
Smakowy Raj
EKSPRESOWY OBIAD - INDYK W PAPRYCE Z DIPEM CZOSNKOWYM + ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA I FASOLKA. 320ziemniaczki. Umyte, pokrojone tak jak chcemy, ponacierane przyprawami z odrobiną oleju. 180 stopni, góra-dół (+ termoobieg jeśli na czasie nam zależy). 15-20 minut im wystarczy. Na gorące ziemniaczki możemy dać odrobinę masła. (i mamy prawie, że ziemniaki z ogniska). Gotujemy fasolkę. Gdy będzie "al dente" dodajemy masło, domową vegetę i wstrząsamy. :) Zamrożona latem ma w takim wypadku swoje wielkie
Wypisz Wymaluj
Wakacyjne wyprawy - ciąg dalszy. Bałkany 185oliwie z oliwy, dodając 1/2 łyżeczki imbiru. Po ugotowaniu ryżu przelewamy go przez sito, aby odlać wodę po gotowaniu i mieszamy z marchewką. Smacznego :) Gorąco polecamy to danie, ponieważ jest niezwykle smaczne. Często gości na naszym stole
vegetanie
Placuszki z cukinii w greckim stylu. 164Witajcie :) Dzisiaj nie najlepsza pogoda, więc postanowiliśmy zrobić obiad z gorących klimatów. Wspaniałe danie rodem z Grecji, oczywiście trochę je zmieniliśmy na nasze potrzeby. Żeby umilić dodatkowo deszczowy dzień pocieszamy Was widokami z pięknej Grecji :) Poprawił się Wam nastrój ? Jeśli tak, to zabieramy się do pracy :) Placuszki z cukinii z tzatzikami: (4 osoby) Składniki na placuszki : 2 większe
vegetanie
Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana z mielonym mięsem i serem. Walentynki moim okiem. 239wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Pod koniec zapiekania można odkryć naczynie, żeby przyrumienić ser. Taki bakłażan świetnie sprawdza się jako danie obiadowe na gorąco... ...lub na zimno, jako przystawka na przykład z keczupem czy ostrym pomidorowym sosem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna
Gratin Dauphinois 206sosem, w którym się gotowały, do małych naczyń lub jednego dużego naczynia żaroodpornego, równomiernie je rozkładając. Pieczemy, aż ziemniaki się przyrumienią około 30-40 minut. Podajemy gorące jako samodzielne danie lub dodatek do dań mięsnych
Smakowity Blog Kulinarny
Kiełbasa z cebulką i żółtym serem 273pracy. Właśnie w taki sposób powstało to danie. Jest jednym z naszych kuchennych eksperymentów i choć jest niezwykle banalne, jest również smaczne. Do kiełbasy, będącej głównym składnikiem naszego dania kolacyjnego, idealne są również pieczarki, niezawarte w przepisie. Dlatego, jeśli lubicie te grzyby, można je dodać w tym samym czasie, co cebulę. Potrzebne(...)opcjonalnie) posiekane pieczarki. Posypujemy 2 łyżeczkami przyprawy uniwersalnej, pieprzem i czosnkiem. Mieszamy, żeby całe danie przeszło przyprawami. Gdy cebula jest już miękka a pieczarki ściemniały, dodajemy plastry sera żółtego i mieszamy, żeby równomiernie się roztopił i połączył z daniem. Podajemy na gorąco z grzankami albo świeżym pieczywem posmarowanym masłem
W poszukiwaniu inspiracji
Konfitura z zielonych pomidorów 232pomidory puszczą sok. Po 60 minutach zdjąć z ognia. Jeśli konfitury są zbyt rzadkie można je odsączyć na sicie (sok wykorzystać, np. jako sos do deserów lub dań na słodko). Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, odstawić do wystygnięcia do góry dnem, lub pasteryzować na mokro.* * Garnek wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki, tak żeby się nie stykały
SzczyptaSmaQ