tuńczykiem W upalny dzień , całkiem niezły na obiad jest makaron , podany np. z zielonym pesto z rukoli o lekko orzechowym smaku . Wzbogacony tuńczykiem , jest lekką , zdrową przekąską . Danie nie jest gorące , a letnie , co sprawia ,że nie leci nam pot z czoła i upał nie staje się jeszcze bardziej dokuczliwy . Aczkolwiek muszę Was ostrzec ,że dzieci nie koniecznie będą(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 puszka tuńczyka w sosie własnym starty,drobno ser – optymalnie parmezan – ja dałam jakiś tam , bo taki akurat był pesto : pęczek liści rukoli ( dwie solidne garście – młodych listków , stare będą zajeżdżać trawą ; ) ) 3 ząbki czosnku ( jeśli chcemy wersję łagodną to dajemy 1 ząbek
Ogrodnik w podróżyMoja rodzinka uwielbia dania mięsne , więc co rusz muszę wymyślać jakieś potrawy z mięsem. Ostatnio dostałam przepyszny Sos słodko kwaśny z firmy ORZECH i postanowiłam go jakoś wykorzystać. Pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy na danie obiadowe to Gorący kociołek mięsno warzywny , pyszny , sycący i rozgrzewający(...)będzie już miękkie , dodać sos słodko kwaśny , przyprawić wszystko do smaku solą i pieprzem , ja oczywiście używam vegetę :) Podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub po prostu z bułką . Danie pyszne i proste :) Smacznego : ) Zapraszam do wypróbowania przepysznych produktów ORZECH
Sama słodycz i szczypta chiliChłopski garnek to tak jakby połączyć dwie potrawy: bigos i leczo. Po wypróbowaniu dania wg "gotowca" z torebki (kiedyś korzystałam z niego często) postanowiłam przygotować po swojemu, czyli zdrowiej. Efekt był doskonały! I już nie będę kupować gotowca, bo swoje uważam za jeszcze lepsze! Składniki: 1 główka kapusty 2-3 laski kiełbasy 3 papryki czerwone około 10 ziemniaków(...)około 500 ml wody, przyprawiamy, dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty i ziemniaków (co jakiś czas należy przemieszać, aby się nie przypalało). Podajemy na gorąco jako samodzielne danie
Kolorowy PrzepisownikTego rodzaju dania serwuję co jakiś czas, gdy czyszczę lodówkę lub czuję konieczność wykorzystania warzyw, które lada moment mogą zacząć się psuć. Dziś wydanie jesienne, które będzie idealne do lunch boxa na jutrzejszy obiad w pracy. Składniki : 200 g makaronu typu kokardki 120 g sera z niebieską pleśnią 80 g kiełbasy jałowcowej mozzarella 200 g obranej dyni(...)powinno być na wysokość 1-2 cm. Mozzarellę pokroić na plastry. Ułożyć je na wierzchu. Przykryć naczynie pokrywką. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Podawać gorące jako samodzielne danie lub z surówką. ------- Podobne: Zapiekanka "nawinie" Kokardki z dynią i cukinią Szybkie danie z kaszy jaglanej
Weekendy w domu i ogrodziegrochem. Zalewamy koncentratem pomidorowym i gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku łyżeczką cukru, odrobiną soli i pieprzu. Podajemy gorące! Uwaga! By danie było jeszcze bardziej sycące śmiało możemy podać z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem. Smacznego! . , , COŚ O WOKU ( informacja ze strony ) Właściwości stopu metalu zawartego w wokach(...)zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich LINK DO PRODUKTU : http://ballarini.pl/wok-granitowy-non-stick-ballarini-granitium . . , MOJA OPINIA: Wok granitowy Ballarini spisał się na medal! Przyrządzałam na nim już kilkanaście różnych dań , a wok nie nosi śladów użytkowania. Zero rys , zero trudnych do usunięcia zanieczyszczeń. Potrawy przyrządza się błyskawicznie, a gotowe przez długi czas utrzymują ciepło. Wok jest duży, dzięki czemu przyrządzenia
Ostra na Słodkoklarowanego 400 g mięsa mielonego wołowego lub wymieszanego pół na pół z cielęciną ⅓ łyżeczki suszonej bazylii ⅓ łyżeczki suszonego oregano 1 duże jajo 50 g parmezanu (startego) + ewentualnie do oprószenia dania sól i pieprz 4-8 łyżek bułki tartej Sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku (obrany) 1-2 papryczki pepperoni (opcjonalnie) 680 g (1 butelka) bardzo(...)przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem. Dodać kilka gałązek oregano. Ułożone cukinie zalać sosem pomidorowym. Piec w 180°C przez ok. 30-35 minut. Podawać gorące. Smacznego! *do dania wystarczy 500g przecieru, jednak u nas sosu prawdziwie pomidorowego nigdy dość, dlatego zużyłam całą butelkę ;) Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzświątki, piątki ani niedziele. Dziś podzielę się z Wami fantastycznym daniem - tortilkami ziemniaczanymi z boczkiem, pieczonymi w formie do muffinów. Proste, pyszne, oryginalne i bardzo ekonomiczne - możecie wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia i wiele innych zalegających resztek produktów i składników(...)polewamy ziemniaki całą jajeczną mieszaniną - każdą tortilkę osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje tu prawie każdy sos: paprykowy, pomidorowy
Kuchnia Prezydentowejgorący olej stroną łączenia od dołu, smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony aż roladki będą rumiane. Gotowe roladki odsączamy na ręczniku papierowym. Można je podawać na gorąco jako samodzielne danie np. z ziemniakami lub frytkami lub na zimno jako przekąskę pokrojoną w krążki. Smacznego! The post Roladki schabowe panierowane appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDanie, jakim jest klops gryczano-pieczarkowy, to zdrowie na talerzu, szczególnie dla kogoś, kto lubi kaszę gryczaną i pieczarki. Może być samodzielnym daniem obiadowym na gorąco z dodatkiem ulubionego sosu, np. pomidorowego. Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy
To co kochamBędąc piekarzem, trzeba się liczyć z możliwością oparzeń. Niestety - tam, gdzie są gorące piece, nie da się uniknąć drobnych, ale też bardziej poważnych wypadków. Każdy, prędzej czy później, zetknie się z rozgrzaną częścią piekarnika lub jego wyposażenia, żeby później móc opowiadać barwne historie, w których oparzenie było trzy razy większe, niż naprawdę, a on dzielny niczym bohater renesansowego romansu(...)raczej nie zostanę, choć obiecałam sobie solennie, że następnym razem będę twardsza. Po tych wszystkich przygodach w domu czekał na mnie garnek zawczasu przygotowanej zupy. Bo zupy to idealne danie na zabiegany środek tygodnia, gdy nikomu się nie tylko nie chce, ale też ciężko znaleźć czas na pichcenie, a coś ciepłego po powrocie do domu by się zjadło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobieramy ze skórki, kroimy w plastry. Pokrojone owoce, goździki, cynamon i imbir łączymy z wodą. Gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Na sam koniec dodajemy miód. Smacznego! Nie dajmy miodu do gorącego napoju. Najlepiej jeśli napój najpierw lekko wystudzimy i dopiero potem dodamy do niego miód. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb
mecooksPyszna i pożywna zupa z żółtą fasolką. Dzięki dużym kawałkom ziemniaków, spokojnie zastępuje również drugie danie. Idealna na gorące dni, bo dobrze smakuje nawet letnia. Składniki: 2,5l wody 300g łopatki wieprzowej 500g fasolki żółtej 4 ziemniaki 3 łyżki koperku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu jogurt naturalny Mięso zalewamy zimną wodą, gotujemy
Gotowanie i blogowaniePapryka. Królowa jesieni, może być pysznym dodatkiem do mięs, zup czy ryb, a także samodzielnym daniem, podana na gorąco z mięsem i ryżem stanowi pełnowartościowy posiłek obiadowy, jest dowodem na to, że w godzinę możemy zrobić coś smacznego i niezwykle apetycznego. Składniki: 6 -7 sztuk żółtych papryk ½ kg mięsa mielonego z szynki 100 g ryżu z suszonymi
Wanilia i Kardamonfareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Uwielbiam połączenie sera feta z kiszoną cytryną, postanowiłam więc dodać do tego quinoę i tak powstało to pyszne, gorące i aromatyczne danie :) Składniki: 4 papryki pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół kostki sera feta 10 zielonych oliwek kawałek kiszonej cytryny (około 3x3 cm) natka pietruszki pieprz sól
Quinoa Raz!paprykę. Tak przygotowane szaszłyki polać oliwą i oprószyć solą. Smażyć z obu stron na niewielkim ogniu tak, by mięso i szparagi zmiękły, ale się nie spaliły. Podawać gorące jako samodzielne danie lub z dodatkiem sałatki. Przepis bierze udział w konkursie sklepu ALMA www.alma24.pl ----- Podobne: Papryki faszerowane mięsem i śliwkami Piknikowa przekąska z tuńczykiem Grillowane cukinie i brokuły
Weekendy w domu i ogrodzie