dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:28/571)

Kanapka z… kaszanką 190

musztarda cebula chleb Do dzieła! Kaszankę wysypujemy z kiszki na patelnię i dusimy z cebulką pokrojoną w grube talarki aż ta stanie się miękka. Gdy nasze danie będzie już mięciutkie i gorące wrzucamy do niego pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego, mieszamy i wykładamy na chleb który wcześniej upiekliśmy w tosterze i posmarowaliśmy musztardą. Podajemy z dowolnymi dodatkami - PYCHA! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Kremowa zupa z cukinii 177

Zupa ta zaskoczyła mnie swoim świetnym smakiem. Kilka prostych składników z których powstało naprawdę fantastyczne danie - idealna zarówno na dni gorące - jest bardzo lekka - jak i na te chłodne przez swoją cudowną pożywność i delikatna konsystencję. Gorąca w zimie na pewno idealnie rozgrzeje zmarznięte ciało Polecam spróbować w wersji podstawowej ale świetnie będzie też smakowała z np hinduskimi

sierotka maRysia w kuchni
KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI Z MLEKIEM KOKOSOWYM 413

soczystego kurczaka w słodko-ostrym ( ostrym na słodko :p ) sosie z mlekiem kokosowym i chrupiącym, prażonym słonecznikiem. Do tego ugotowany na sypko ryż i świeży szczypiorek. Danie na 5 z plusem! Gorąco polecam! Ps. Taki kurczak w słodko-ostrym sosie jest fantastycznym pomysłem np. na imprezę – gwarantuję, że zrobi furorę wśród gości! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka

Ostra na Słodko
Zapiekanka na grzance z kalafiorem i jajkiem z dodatkiem parmezanu 133

błyskawiczne danie idealne na kolację na gorąco lub nawet na obiad. Przygotowanie tego zajmuje kilkanaście minut, ale gwarantuję, że najecie się do syta :) Wykorzystać można pozostałości ugotowanego poprzedniego dnia na obiad.  Składniki na jedną (dużą) porcję: 2 jajka, 1 kromka chleba tostowego (najlepiej podsuszony lub podpieczony lekko), 2 większe różyczki kalafiora, sól, cukier, odrobina parmezanu, masło

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kopytka z kurkami 132

maśle z cebulką, doprawione solą i pieprzem) smażymy ok 10-15 minut na średnim ogniu i podajemy. Jeżeli macie ochotę jeszcze bardziej „podkręcić” danie, nic prostszego – posypcie parmezanem gorące jeszcze kopytka. Życzę Wam eksplozji smaku podczas konsumpcji

Szybko Tanio Smacznie
Truskawkowo – czereśniowy deser na biszkoptach 127

takie pyszne owoce.  Proponuję właśnie ten deser. Pycha… Składniki: Biszkopty Truskawki, czereśnie około ½ kg 2 galaretki truskawkowe 1 duży jogurt typu bałkańskiego lub 2 małe ( ja dałam dwa małe light ) ½ l gorącej wody Forma keksówka Wykonanie: Dno formy wykładamy połamanymi biszkoptami i lekko je ugniatamy. 2 galaretki rozpuszczamy w ½ l wody ( warto do rozmieszania użyć zwykłego miksera ). Z czereśni

Smaki Ewy
Sałatka ziemniaczana z cukinią 200

cukinią i ziołowym sosem, następnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Pozostawić na godzinę, by przeszły smakami i ostygły. Posypać zieloną pietruszką i serwować. Zjedliśmy jeszcze gorące jako dodatek do drugiego dania. Były przepyszne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TOFU na wiele sposobów + nowe tofu BIO POLSOJA 188

Kiedy makaron już ugotowany, wystarczy pokrojone wcześniej w kostkę tofu dodać do sosu i lekko przemieszać, całość dopełnić świeżymi listkami bazylii i mamy naprawdę dobre, lekkie danie, w sam raz na gorące dni (bez długiego gotowania). Z tym tofu zrobiłam jeszcze makaron tagliatelle szpinakowe ze szpinakiem właśnie, pomidorami i bazylią, z samym tofu nie robiąc nic poza wymieszaniem pokrojonych

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Torcik galaretkowy 143

stężałą galaretkę wiśniową. W ten sposób postępujemy z resztą galaretek, nalewając na siebie na przemian raz galaretkę czystą raz galaretkę mleczną. Po całkowitym stężeniu wszystkich galaretek możemy dać naczynie na chwilę do gorącej wody, aby łatwiej było całość wyjąć. Przepis pochodzi ze strony Crust&Dust

Moja Galeria Smaku
Kolteciki z kaszy jaglanej i cukinii 157

Pyszne mięciutkie kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii. Pyszne na gorąco jako dodatek do drugiego dania, jak i na zimno do kanapek. Super alternatywa dla placków z cukinii. Z myślą o kotlecikach ugotowałam już rano podwójną porcje kaszy jaglanej, część zjedliśmy z owocami na śniadanie, resztę wykorzystałam do kotletów. Polecam! Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kremowy mus z kalafiora z tajskim ziołowym sosem! 163

Wyjmujemy do miseczki. W kubku miksujemy zioła, skórkę z limonki z oliwą z oliwek. Otrzymamy nadający charakteru potrawie sos tajsko-limonkowy! Polewamy danie zielonym sosem. Danie może być spożywane na gorąco lub na zimno jako chłodnik. Przepyszne! 30 minut i gotowe! To co próbujecie

SMYKWKUCHNI
Tabbouleh z komosą ryżową 140

się ją z kaszy bulgur  (przepis) , spotykane są także wersje z wykorzystaniem kuskusu. Ja tym razem przygotowałam ją w wersji bezglutenowej, bulgur zastąpiłam komosą ryżową. Gorąco polecam jako dodatek do dań z grilla! Dodam jeszcze, że komosa ryżowa (inaczej quinoa lub proso peruwiańskie) jest skarbnicą witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i doskonale uzupełnia ich niedobory. Nasiona komosy

Smakowity Blog Kulinarny
Votà'-Votà' – sycylijska przekąska teściowej 227

zrobi w domu sam. Jest tak popularna jak nasza...kanapka. Teściowa robiła ją zawsze w nocy, lub bardzo wcześnie, nad ranem, gdyż około 9.00-10.00 nie dało się już , z powodu gorąca, „odpalić”piekarnika. Zresztą o 10.00 to człowiek już leży w zasadzie, na plaży dobre 4 godziny. Przekąska jest syta i poręczna. Składniki na ciasto -2 łyżeczki suchych

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka owsiane 354

przypalają się od dołu więc gdy widzę po brzegach że już się "upiekły", staram się je odwrócić i jeszcze trochę przypiec lub obracam po wyciągnięciu żeby ciepło gorącej blachy im jeszcze coś dało

W kuchni bez szafek
Bigos z cukinii + film 158

Pyszny, kolorowy z mnóstwem witamin bigos z cuknii z dodatkiem papryki, pomidorów, pieczarek i kiełbasy z boczkiem to znakomite danie idealne na obiad lub gorącą kolację. Prosty w przygotowaniu bigos najlepiej smakuje podany z pieczywem. składniki na 6 porcji 3 małe cukinie 3 pomidory 2 papryki czerwone 1 cebula 15 dag pieczarek 30 dag kiełbasy cienkiej 30 dag boczku(...)gotujemy do miękkości warzyw. Kilka minut przed końcem gotowania doprawiamy bigos  solą, czerwoną ostra papryka , pieprzem i szczyptą czosnku granulowanego. Całość jeszcze chwilę gotujemy . Bigos podajemy na gorąco razem z pieczywem

Smakowite Dania