dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:152/571)

Bułki słodkie zajączki 137

suchych drożdży 1/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki) 250 ml mleka 70 g rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo do posmarowania 1 jajko 2 łyżki mleka Lukier 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki soku cytrynowego Wszystko razem utrzeć Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, sól, cukier. Mleko ciepłe, ale nie gorące rozbełtać z jajkami i roztopionym masłem. Wlać

O kuchni z uczuciem
Risotto z suszonymi pomidorami, bazylią i kaparami 141

tego szczególnych umiejętności kulinarnych. Oba dania mają setki wersji codziennych i odświętnych, wszystko zależy od składników. Aby zrobić dobre risotto, wystarczy znać jeden, jedyny przepis. Nic więcej. No i trzeba się przy tym sporo namieszać. Reszta jest kwestią dodatków, a możliwości jest nieskończenie wiele. Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio około 900 ml gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z ciecierzycy 221

męża (jak chcecie przepis to dajcie znać), zupę z ciecierzycy, hummus oraz pasztet z ciecierzycy. Mam też w planach zrobienie chlebka naan, do podjadania z hummusem, ps. znacie może jakiś dobry przepis na chlebek naan? Dziś przepis na pasztet z ciecierzycy*. Jest bardzo smaczny, sycący, może być jedzony na zimno i na gorąco, łatwo się go robi, jest bezglutenowy

moj przepis na
Lekkie wina na jesienne dni.... 172

komponuje się ze wszelkimi daniami. Subtelnie wyczuwalna jest w nim    nuta miodu, dojrzałego jabłka i soczystej brzoskwini. Wino musujące polecam podawać w wąskich i wysokich kieliszkach, dzięki temu bąbelki utrzymują się na dłużej.Oczywiście schłodzone. Zdecydowanie dla amatorów wytrawnych smaków :-) Są to produkty biorące udział w konkursie winiarskim na który Was gorąco zachęcam!   … http://konkurswiniarskiprw.pl

Wanilia i Kardamon
Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi 390

było to popularne i ulubione danie. Nigdy nie kupowaliśmy pierogów z mięsem bo te domowe zawsze były najlepsze. Farsz składa się głównie z mielonego mięsa drobiowego oraz białych warzyw z rosołu. Ugotowane pierogi polałam masłem tymiankowym. Było pysznie! Składniki na ciasto (na około 50 średnich pierogów): 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 40 gram rozpuszczonego masła

Mango Papaja
Sezamowiec 191

gotować, masa ma być gorąca i jednolita. Następnie masę wystudzić - podczas stygnięcia będzie gęstnieć. Jak już będzie dość gęsta przełożyć nią obydwa placki. Placek kokosowy na dole - masa karmelowo-chałwowa - placek sezamowy. Przechowywać w lodówce. *jeśli zbyt mocno przypieczemy placek sezamowy i sezam będzie twardy po wystudzeniu, możemy placek sezamowy dać na spód, a na wierzch placek kokosowy

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pierogi z białym serem i miętą na słodko + film 211

Pierogi z białym serem i miętą na słodko to ulubione danie dla dzieci i nie tylko a także  pyszny i prosty pomysł na obiad. Podane z rozpuszczonym masłem i posypane cukrem smakują wyśmienicie i mogą być kolejnym przebojem kulinarnym w menu obiadowych słodkości. składniki na około 40 sztuk(...)ciasto 4 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli 4 łyżki śmietany 18%                     farsz 700 g białego sera półtłustego 1 żółtko 3 łyżki śmietany 18% 4 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego kilka listków mięty

Smakowite Dania
Sałatka z bobu, fasolki szparagowej i fety 217

pomysł na szybki posiłek. W gorące lato zastąpią obiad, w chłodniejsze dni - są świetnym dodatkiem do kolacji. Feta sprawia, że sałatka jest naprawdę sycąca.  Dobry pomysł na lunch do pracy. Polecam. składniki 200 g fety 300 g ugotowanego, obranego bobu 300 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej 8 suszonych pomidorów 7-8 oliwek - dałam z ostrą papryczką kilka listków mięty

Stare Gary
Pralinki orzechowe 210

plasteliny. Na 4 duże babeczki dałam 4 łyżeczki masła orzechowego. Z gotowej masy formujemy kulki, do każdej wkładamy po orzechu. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Rozpuszczamy polewę i zanurzamy w niej pralinki. Układamy na papierze do pieczenia. Ciemną czekoladę rozpuszczamy i kiedy nie jest już gorąca przekładamy do woreczka strunowego. Odcinamy rożek

Ciastkozercy
Sprośnie faszerowane cukinie 208

rozpuścić ekologiczną warzywną mieszankę w gorącej wodzie), nakryj folią aluminiową lub pokrywą, jeśli taką posiadasz i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj przez ok. 40 min.  Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu można serwować. Po upieczeniu cukinie stają się nieco pomarszczone, co, moim zdaniem, dodaje im jeszcze więcej uroku. 2 porcje jako danie główne lub 4 jako przystawka

Roślinna - blog wegański
Golonka indycze zapieczone i duszone na patelni. Soczyste i mięciutkie. 183

zostaje, bo to bardzo syte danie, wtedy mięsko mrożę i wykorzystuję np. do bigosu. Polecam :) Składniki - golonka indycze ( mniejsze sztuki po 1 szt.na osobę ) u mnie 4 szt. - czosnek mielony - papryka mielona - domowa wegeta - majeranek - olej Golonka myję i osuszam papierowym ręczniczkiem. Na rozgrzaną patelnię wlewam niewielka ilość oleju, kiedy jest bardzo gorący układam golonka. Opiekam je przez kilka

Kuchnia z widokiem na ogród
Przed śniadaniem 197

robienia kawy, część ciepłej, NIE GORĄCEJ, wody, odlejemy do szklanki z przygotowanym plasterkiem cytryny i łyżeczką miodu, a robiąc kanapki, w małej miseczce zmieszamy 1/3 łyżeczki miodu z taką samą ilością sody oczyszczonej.    Wodę z cytryną i miodem wypijcie od razu po przygotowaniu. Co osiągniecie dzięki wdrożeniu tego kroku do codziennej rutyny? Dajcie sobie miesiąc, a : nawodnicie cały

Gotowanie to kochanie
Świąteczne ciasto z niespodzianką 250

bowiem siedzieć w domu z kubkiem gorącej herbaty i bezpiecznie, zza okna, podziwiać zimowy krajobraz. Na przedwigilijne spotkanie przygotowałam ciasto z niespodzianką. Dwoma właściwie. Dawno już zobaczyłam je u Ani , bardzo mi się spodobało. Bo choć okazuje się, że jest banalnie proste w przygotowaniu, to jeśli ktoś nie zna tych kilku kuchennych trików, da się nabrać i otworzy buzię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ś... świąteczna owsianka! 194

owsianki? ;) dodanie jednego owocu już dało mi poczuć magię świąt z rana!  Składniki: 1/2 szklanki wody 2,5 łyżki płatków owsianych 1 łyżka płatków jęczmiennych 1 łyżeczka otrębów żytnich garść orzechów włoskich i migdałów 1/2 jabłka 1/3 banana 1 mandarynka (+ sok z drugiej mandarynki) szczypta soli, łyżka cynamonu, łyżka miodu Przygotowanie: Do gorącego garnka wrzucamy płatki z otrębami. Podgrzanie

Kitchens Alphabet
Sajgonki ze świeżym szpinakiem i grzybami mun 166

smaczne, więc może dacie się skusić na odrobinę kuchni orientalnej?, wszystkie składniki znajdziecie na stronie  Sklep.naSushi.pl Składniki: papier ryżowy  ok. 15 sztuk  5-7 dag suszonych grzybów mun ok 10-15 dag Indyjskiego ryżu basmati 2 cebule 2 ząbki czosnku  jajko świeży szpinak lub mrożony pieprz sól  oliwa Grzyby zalewany gorącą wodą żeby zmiękły

Apetyczna babeczka
Paluszki schabowe z pieczarkami 230

chwilę smażymy Schab smażymy na gorącym tłuszczu, przekładamy do garnuszka z około 2 szklankami wrzątku Dokładamy pieczarki z cebulą- gotujemy nie dłużej jak 10-15 min. Kto lubi robi z maki zasmażkę na zagęszczenie sosu Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, po zagotowaniu możemy dodać łyżkę lub dwie gęstej śmietany - mieszamy  Jest to danie proste. A podany schab

Proste Potrawy
Moja mała przygoda z Trzema Znakami Smaku 199

nagroda przypadała w kategorii danie główne, którym była Pizza "Trzy Znaki Smaku". Koniecznie zajrzyjcie na jej bloga: Życie w apetycie. Gotowanie umilał Grzegorz, który opowiadał o produktach posiadających Europejskie Znaki Jakości - Trzy Znaki Smaku , czyli:  ChNP - Chroniona Nazwa Pochodzenia ChOG - Chronione Oznaczenie Geograficzne GTS - Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Na scenie było bardzo gorąco, nie tylko przez pogodę

Sajkofanka smaku
Babka na Białkach 188

białek ( ja podobnie jak autorka dałam 7 białek z dużych jajek) 200 g cukru 250 g masła roztopionego 180 ml mleka ciepłego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny sól Lukier: 150 g cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny gorąca woda Wykonanie: Nagrzałam piekarnik

Blondynka Gotuje
Bułeczki z daktylami (+ eksperyment) 182

Składniki 100 g suszonych daktyli (można dać więcej) 7 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych 1 łyżka cukru 500 ml ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka soli 300 g płatków owsianych z otrębami 250 g mąki orkiszowej jasnej 100 g mąki orkiszowej razowej mąka do podsypywania (chlebowa lub orkiszowa) Przygotowanie Daktyle wrzucić do gorącej wody. Dzięki temu(...)zmiękną, jeśli są twarde. Wodę później wykorzystamy do ciasta, dlatego warto od razu odmierzyć 0,5 l przegotowanej, gorącej wody. Wszystkie składniki (prócz wody i daktyli) umieścić w misce, zamieszać widelcem. Jeśli woda z daktylami ostygnie (powinna być ciepła, nie gorąca) wlewamy ją do przygotowanych w pkt. 2 suchych składników. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki (na razie nie dodawać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Torcik na zimno z truskawkami i mascarpone + film 199

drugiego. Połowę umytych i obranych z szypułek truskawek kroimy na połówki a pozostałe truskawki przekładamy do miski i blendujemy do uzyskania konsystencji jednolitego musu. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, po czym studzimy. W dużej misce ucieramy serek mascarpone z cukrem pudrem na gładki krem, stopniowo dodajemy mus truskawkowy oraz wystudzoną żelatynę. Połowę masy wykładamy na pokruszone biszkopty(...)około 4 godziny aby stężał, przed podaniem oprószamy go cukrem pudrem i dekorujemy miętą.   Artykuł Torcik na zimno z truskawkami i mascarpone + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Zupa z pieczonych pomidorów z ciecierzycą 163

Gorąca, aromatyczna zupa to doskonała propozycja obiadu w zimny dzień. Doskonale syci i rozgrzewa, a pikanterię zawdzięcza paście harissa, którą uwielbiam! Może znaleźć się w menu wegetarian. Zawiera ciecierzycę, zwaną również grochem włoskim, która jest bardzo popularne w krajach basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jest ona głównym składnikiem hummusu. Dla wegetarian może być podstawowym składnikiem wielu dań(...)dużo wartości odżywczych, a zawarte w niej białko idealnie zastępuje białko zwierzęce. Jej smak perfekcyjnie łączy się ze składnikami wielu kuchni świata. Jest zdrowym dodatkiem do zup, sałatek i dań wielowarzywnych. Doskonale komponuje się z pomidorami, indyjskimi przyprawami czy natką pietruszki.   Składniki: 1 szklanka suszonej ciecierzycy 1 kg pomidorów 1 czerwona papryka, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona

Smakowity Blog Kulinarny
Łosoś w galarecie 148

galarecie. Od zawsze kojarzą mi się ze świętami bożonarodzeniowymi. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania łososia w galarecie. Taka przekąska na zimno jest naprawdę łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Danie idealne na kolację wigilijną. Łososia w galarecie możecie przygotować kilka dni przed Wigilią. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014  i Świąteczna rybka . Składniki: 3 kawałki filetów z łososia(...)wywar, tzn. do wywaru dodać lekko ubite białko. Całość chwilę gotować, a następnie przelać do innego naczynia. Najlepiej durszlak wyłożyć gazą, aby jak najwięcej resztek zostało na gazie. Do gorącego, przecedzonego wywaru dodać żelatynę. Za pomocą trzepaczki rozpuścić ją w wywarze. Odstawić w chłodne miejsce, aby ostygła.  Na półmisku ułożyć umyte i suche liście sałaty. Na nie ułożyć ugotowane

Ugotować
Kurczak balti z chlebem pita 404

łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru 1 ząbek czosnku (startego) 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka chili w proszku (lub mniej jeśli nie lubicie bardzo pikantnych dań) 1 łyżeczka soli 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki soku z cytryny świeża kolendra do dekoracji Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni balti lub w woku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę(...)wyłożonej papierem do pieczenia desce, przykryć i odstawić na 20-30 minut.Wyrośnięte pity posmarować lekko oliwą. Piekarnik nagrzać do 260 stopni, wraz z blachą do pieczenia. Na gorącą blachę zsunąć chlebki wraz z papierem do pieczenia. Piec przez 8-10 minut. Upieczone pity powinny być mocno napuszone, z pustym środkiem. Nie muszą się zrumienić. Wyliczenia: chlebki pita

Obiad za dychę
Ruskie pampuchy z dynią 271

były gotowe do gotowania. Wkład do gotowania na parze lub sito posmarować olejem (koniecznie!) i układać na nim pampuchy, zachowując odstęp. Nie mogą dotykać wody. Parować pod przykryciem 10min. Gorące podawać z masłem, ze zrumienioną cebulką, boczkiem, śmietaną, jogurtem. Co kto lubi, tak jak przy pierogach ruskich :) Smacznego :) RADA : jeżeli puree z dyni będzie miało gęstość ugotowanych ziemniaków, należy zmniejszyć(...)szklanek. W wersji dla zabieganych ciasto drożdżowe po wyrobieniu, wstawić do lodówki. Na przykład rano, a popołudniu można lepić pampuchy :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: drożdże , dynia , twaróg , ziemniaki

https:KKuchniaMniam