pychotka.... polecam gorąco.... Składniki: szynka wieprzowa(najlepiej taka kulka )ok 1-1,2kg 4 łyżki oleju, 4 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki octu winnego 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki suszonego lubczyku, 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego, Przygotowanie: Przygotowałam marynatę mieszając wszystkie składniki, Szynkę dokładnie natarłam marynatą z każdej strony, dałam do miski,przykryłam
Swojskie jedzonkoktóre otrzymamy z danych składników, informacja o zawartości glutenu. Przygotowanie jest opisane w punktach co znacząco ułatwia gotowanie. Mówimy to z własnego doświadczenia Kolejna strona, to sama rozkosz dla oczu. Przepiękne, wyraziste zdjęcia i nasycone kolory, wszystko to zachęca do wykonania potrawy. Książka jest ślicznie wydana i z pewnością ucieszy każdego fana zdrowej kuchni. Reasumując, gorąco polecamy zaopatrzyć się
Ania i Marcin gotująbulion i musztarda dadzą wystarczająco dużo słoności Wykonanie: Bekon podsmażyć na chrupko. W garnku rozpuścić masło, wrzucić por i zeszklić. Dodać mąkę, wymieszać i podsmażać 2-3 minuty mieszając. Zalać bulionem. Lekko podgotować. Dodać musztardy i dokładnie wymieszać (można dla ułatwienia użyć miksera z łopatkami). Doprawić śmietaną, ewentualnie cukrem i pieprzem. Zupę musztardową podawać na gorąco: w misce układać
Pociąg Do Kuchnimożecie dać całe bez obaw) 200 g rodzynek lub 150 g daktyli starta skórka 3 cytryn (lub łyżka jakiejkolwiek kandyzowanej skórki cytrusowej) 3 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju (około 100 ml) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Cytrusy wyparz we wrzątku, skórkę zetrzyj z sok wyciśnij. Rodzynki zalej 50 ml gorącej wody i zblenduj na gładką masę
greenscarfgrzybowym są doskonałym daniem, godnym regularnej obecności na naszych talerzach. Składniki na około 12 gołąbków: 1 większa główka białej kapusty 1 łyżka octu 300 g kaszy jęczmiennej 40 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków 2 cebule 2 łyżki tłuszczu (oleju lub smalcu) sól, pieprz 1 szklanka bulionu Suszone grzyby przekładamy do niewielkiego garnka, zalewamy 3 szklankami gorącej wody, dodajemy ½ łyżeczki
Trzeci talerzfermentacji, a zamiast dać się pokruszyć – będą się mazać między palcami lub pękać. Jeśli kupiliście za dużo świeżych drożdży niż Wam potrzeba – z powodzeniem można je mrozić. Świeże drożdże należy między palcami rozkruszyć, a następnie zasypać je trzema płaskimi łyżkami cukru i rozetrzeć je – najlepiej w wyskim naczyniu. W rondelku rozpuścić masło. Gdy będzie już gorące i rozpuszczone, zdjąć
Karo in the Kitchenprzyprawy do piernika (dałam 3 tej firmy ) Przygotowanie: Miód, cukier i masło włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić, dodać przyprawy i bakalie, wymieszać. Do malaksera (lub solidnego miksera planetarnego) wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu
Domowa Cookierenka AgiMożna dać na wierzch łyżkę jogurtu. Piekarnik nagrzać do 250st. C, gdy pieczemy na blaszce, lub do najwyższej temperatury, gdy będziemy piec na kamieniu. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Razem z papierem zsunąć tartę na blachę lub kamień w gorącym
Stare Garydaniu jest to, że można stworzyć własną kompozycję smaków i kolorów, np. dziś z warzyw czerwonych, innym razem z zielonych, kaszę gryczaną zastąpić np. pęczakiem czy ryżem, jak najbardziej pasuje tu również mięso czy dodatek sera- ja tak eksperymentowałam i wiecie co, każda wersja smakowała inaczej, ale bez wyjątku- przepysznie i wybornie! :) Gorąco zachęcam, do przyrządzenia, póki
Kraina Miodem Płynącaświeczki, zrobiłam sobie gorącej herbaty z cytryną (najlepszej, choć podobno trującej ) i usiadłam w fotelu, napawając się poczuciem dobrze spełnionego obowiązku. Rzeczonym było przedwczoraj zagniecione ciasto, które leżało w lodówce zamiast godziny - całą noc. Wszystko za sprawą NS, który wpadł znienacka - bardzo to miła była wizyta oczywiście. A ciastu nic się nie stało. I dzisiaj dało z siebie wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrzetego wlewamy szklankę gorącego mleka i nadal miksujemy przez kilka min. Przelewamy wszystko do garnka, doprowadzamy do wrzenia i mieszając cały czas gotujemy ok 2 min. Słodzimy do smaku, dodajemy kilka kropel zapachu i wkładamy masło/margarynę. mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy mleko w proszku i najlepiej mikserem mieszamy. Mogą robi nam się grudki, ale da się je rozetrzeć. Czekamy
Malinowe Pocałunkida się im uciec przed moimi żarłokami;) Składniki: 2 kg ogórków na zalewę: 1 litr wody 1,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 3 łyżki musztardy 1,5 łyżki soli garść ziaren gorczycy, 3 listki laurowe Ogórki umyj, obierz, pokrój w ćwiartki (wzdłuż). Poukładaj w przygotowanych słoikach. Składniki zalewy połącz, zagotuj, gorącą zalej ogórki, zakręć słoiki i pasteryzuj
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałarozumiem. Zakwas zrobiłam według własnych doświadczeń, tj. pół na pól, czyli do wysokiego słoika wlewasz wodę np. 150 ml (woda musi być przegotowana i musi być lekko ciepła- nie gorąca!) i 150 g mąki. Mieszam i odstawiam na 24 godziny. Po tym czasie robię to samo. Na 3 dzień dodaje 70 ml wody i 70 g mąki. Zakwas teoretycznie(...)bardzo wysoki, więc przełożyłam go delikatnie na kamień do pieczenia pizzy, nacięłam finezyjnie nożyczkami, i wstawiłam do pieca. Pamiętajcie że chleb czasami wyrasta dłużej nawet do 12 godzin. Więc dajcie mu tyle czasu ile potrzebuje. PIECZENIE: - na kamieniu - czas 48 minut do 55 minut - temp. pierwsze 15 minut 220 stopni C (dół + termoobieg) - kolejne 25 minut 200 stopni
SMYKWKUCHNIkażdemu smakuje. Chrupiąca złota skórka, miękki i puszysty jasny miąższ. Spróbujcie! Miód, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże. Do podgrzanego płynu włóżcie palec. Jeśli płyn nie parzy ale jest już mocno ciepły i można utrzymać w nim palec, temperatura jest(...)pieczywem obniżamy o jeden poziom i dopiekamy 15-20 minut. Prawidłowo upieczony chleb, puknięty dłonią od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Studzimy świeżo upieczone chleby na kratce, tak by dać ujście wilgoci. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Jak każdy domowy chleb, tak i ten jest przepyszny z samym masłem. Jeśli chcecie dodać do niego coś ‘od siebie’, śmiało wrzućcie
Karo in the KitchenRosotto to tradycyjne włoskie danie, ale ja przygotowałam je na polski sposób :) Z bogactwem leśnych grzybów, marchewką i jarmużem, które smacznie skomponowały się z ryżem. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki grzybów leśnych 1 marchewka 1 szklanka ryżu parboiled 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki jarmużu 2-3 szklanki bulionu drobiowego sól pieprz czarny mielony Grzyby pokroić i obgotować(...)Cebulę drobno pokroić i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem lekko zeszklić, nie przyrumieniać. Wsypać suchy ryż i smażyć mieszając, a kiedy ryż zacznie się przyrumieniać wlać jedną chochlę gorącego bulionu. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować. Kiedy płyn zostanie wchłonięty, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę i wsypać pokrojony jarmuż. Przemieszać i wlać następną chochlę bulionu. Znów gotować
https:KKuchniaMniam