wypieków ( dałam zwykły) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku) 5 dużych jajek 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 125 g miękkiego masła Sposób wykonania ciasta: Masło dokładnie utrzeć na puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i dodać do utartego masła cały czas miksując do połączenia się składników. Kawę rozpuścić w jednej łyżce gorącej wody i także
Na słodko lub wytrawnieogniu, aż da się rozetrzeć między palcami (tj. będzie pozostawiał maź). Ugotowany mak odsączyć na sicie, wystudzić i zmielić 3 - 4 razy w maszynce do mięsa z sitem do mielenia maku. Miód i masło włożyć do rondelka i podgrzewać stale mieszając, aż masło się rozpuści, a całość połączy. Tak przygotowaną mieszankę dodać do zmielonego maku. Rodzynki zalać gorącą wodą
Gospodyni Miejskamożna dać więcej lub mniej to zależy od naszego gustu i smaku). Następnie owijamy je gazą i szpagatujemy sznurkiem. Wieszamy w ciepłe i przewiewne miejsce. Nie polecam grzejnika. Mięso może nam się szybko zepsuć. U mnie wisiało pod okapem. Po 5 dniach nie darowałam i spróbowałam. Wyszło wyborne i takie jak zapamiętałam. Koneserom mniejszym i większym gorąco polecam
Malinowe Pocałunkiskutku. Jakoś nic mnie nie zadowalało. Postanowiłam wymyślić coś sama. Początkowo tarta miała być z samym kurczakiem i pieczarkami. Ostatecznie dodałam, do niej jeszcze pora i nie żałuję, bo danie wyszło bardzo smaczne. Nieskromnie przyznam, że smakowała również mojemu bratu, który nie lubi grzybów. Tym razem nie marudził, a nawet pochwalił! Mój przepis to taka wykorzystana wiedza tego(...)kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Farsz: Pół filetu z kurczaka – mój miał jakieś 27 dag 1 duży por (biała część jest nam potrzebna) 20 dag pieczarek cebula Sól pieprz 200-250ml śmietany – ja dałam 18% 3 jajka Olej Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól
Fabryka pomysłówWielkanocne – Szynka w galarecie Szynka faszerowana kremem chrzanowym Pasztet faszerowany z jajkiem Dzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienite w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowne, ale i mało pracochłonne danie: galaretka wielkanocna, czy też inaczej Terrina wielkanocna, będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Jajko, które jest synonimem Wielkanocy jest obowiązkowym składnikiem terriny, do tego kolorowe warzywa, gotowana szynka i dobrze(...)gotujemy ok. 5 minut (muszą być jędrne), przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia., Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy warzywa: marchewkę, groszek, kukurydzę i pokrojoną szynkę. W gorącym rosole rozpuszczamy wcześniej napęczniałą w zimnej wodzie żelatynę (żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody aż napęcznieje), zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie mamy rosołu to możemy w 150 ml wrzącej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 3 bardzo duże pomidory duża cebula płaska łyżka ziół prowansalskich ząbek czosnku 1 szklanka wody kostka rosołowa szklanka wody oliwa do smażenia sól pieprz Wykonanie
PychotkaaaPrzepyszne, delikatne, mocno kremowe risotto z prawdziwkami - nadszedł najlepszy czas na jego przygotowanie :) SKŁADNIKI 500g borowików 2 szklanki ryżu arborio 1 biała cebula 3 ząbki czosnku
Moje Kuchenne RewelacjeZostało Wam ziemniaków z obiadu? no to zróbcie sobie takie aromatyczne, pyszne kopytka. A jak nie zostało to szybko gotujcie, przeciskajcie przez praskę i zaraz jak
Moje Małe CzarowanieZapiekanki, któż ich nie lubi? Wystarczy do naczynia do zapiekania włożyć ulubione półprodukty, zalać ciekawym smakowo sosem i do piekarnika. Po około godzinie mamy pyszny obiad
Moje Małe CzarowanieAromatyczne i rozgrzewające piwo na mroźny zimowy wieczór to propozycja dla amatorów tego trunku , zapewniam że walory smakowe są gwarantowane. składniki na 0,5 l
Smakowite DaniaOstatnio w mojej głowie ciągle tworzą się historie na temat nadchodzącego wyjazdu na wyspy hiszpańskie. Chodzę ciągle uśmiechnięta, nucę pod nosem i oczom wszystkich ukazuje się
Gotowanie to kochanieGrzybowy sezon trwa w najlepsze, czas więc ten fakt dobrze wykorzystać! Dzisiaj na obiad przygotowałem przepyszne ravioli z grzybowym farszem z dodatkiem ricotty i zielonej pietruszki
Food SquareByły już klopsy typowo rybne, dziś dla odmiany wersja rybno-pieczarkowa i chyba pokuszę się o stwierdzenie, że ... lepsza :)) W klopsach dominuje rybny smak, ale
Walijskie PichcenieJest wiele przepisów z wykorzystaniem tych owoców morza. Dzisiaj przedstawię przepis, który mój tata (rybak dalekomorski) przywiózł wiele lat temu z jednego z licznych rejsów. Tuszki wrzucić na gorącą, osoloną wodę i gotować maksymalnie 5 minut. Czas gotowania jest bardzo istotny... jeżeli przedłuży się ten czas kalmary zrobią się bardzo gumowate. Ugotowane tuszki pokroić w plasterki o grubości około(...)czasie dodać przecier pomidorowy. Gotować kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania, do warzyw dodać wcześniej ugotowane kalmary i ponownie dokładnie wymieszać. Przed podaniem najlepiej danie zdjąć z ognia, przykryć przykrywką i odstawić jeszcze na około ½ godziny, żeby wszystko sobą wzajemnie przesiąkło . Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchni