Kasza przyrządzona w ten sposób jest bardzo smaczna, często przyrządzam sobie takie pożywne śniadanie które dodaje mi dużo energii. Do przygotowania dania użyłam ekologicznej kaszy od Eco Blik . Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Eco Blik garść rodzynek garść suszonej żurawiny 1-2 łyżki miodu Sposób przygotowania: Kaszę wsypujemy(...)rondelka, prażymy ją przez kilka minut. Zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła kaszę. Gotujemy na małym ogniu do odparowania wody. Zalewamy mlekiem, dodajemy sparzone gorącą wodą rodzynki i suszoną żurawinę. Wszystko razem zagotowujemy , dodajemy miód
Bajeczna Kuchniazrobić (nie chwaląc się) coś znacznie lepszego i zdrowszego. Czuje, że ten przepis wejdzie na stałe do mojego jadłospisu i mam nadzieję, że do Twojego również. Quesadillas jest to danie wcześniej wspominanej - kuchni meksykańskiej (północny Meksyk). Zwykłą pszenną tortillę zamieniłam na razową, a ser typu Oaxaca na włoską mozzarellę. Farsz to same warzywa i przyprawy. Zdrowy(...)MEKSYK! :) Składniki na razowe tortille (ok. 10 sztuk): 1,5 szkl. mąki razowej 1 szkl. mąki pszennej białej Spora szczypta soli himalajskiej lub morskiej 55 g oleju kokosowego 3/4 gorącej wody Przygotowanie: Do miski wsypać mąki i sól. Dodać olej kokosowy i rozetrzeć razem z mąką. Zrobić wgłębienie i wlać wodę. Mieszać widelcem, aż mąka wchłonie wodę. Odczekać aż przestygnie
CzarnawisienkaPołączenie dyni z mlekiem kokosowym? Czemu nie! Miałam niezmierną ochotę spróbować dyni na sposób orientalny - efekt? Rewelacja! Pyszny, gęsty krem z dyni na spokój tajski - z
Codzienne Gotowaniezapiekanek. Gorące obiady z pieca teraz smakują wybornie. Jeśli są do tego tak pyszne jak dzisiejszy quiche, po naszemu pyszna tarta , to już po prostu bajka. Bardzo kruchy spód zrobiłam na kaczym tłuszczu co dzisiaj nieczęsto się zdarza a kiedyś to właśnie smalec wykorzystywano do takiego ciasta dużo częściej niż masło. Był tańszy i nadawał smak mięsa w daniach(...)dostępne dla każdego. Już nie trzeba jechać aż do Francji żeby poczuć jej smak. W ramach promocji produktów pochodzących z tego kraju sprowadzono sery, wędliny, słodycze, przetwory owocowo warzywne, dania gotowe, makarony, przyprawy i naprawdę jest z czego wybierać. Koniecznie poszukajcie ich na półkach! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagorąco może się rozpaść. Smacznego! :) *************************** Mój blog bierze udział w konkursie na Blog Roku 2014 . Jeśli zaglądasz tutaj, podobają Ci się przepisy i chcesz pomóc mi wygrać - zagłosuj na mój blog :) Obiecuję trzymać fason i ciągle Was inspirować, a być może po warsztatach z Jamie Oliverem (które można wygrać!) będzie jeszcze ciekawej! :) Możecie wysłać jeden SMS z danego
breakfast of dreamsniech da więcej zwykłej soli , a sól peklową pominie, schab w tym przypadku będzie mieć szarawy kolor. Przyprawione mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 12-48 godzin aby się zamarynowało, ja tym razem marynowałam 24 godziny. Wyjmujemy naczynie ze schabem na ok. 30 minut, aby naczynie uzyskało temp. pokojową przed włożeniem do gorącego piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędania polecam zieloną sałatę na słodko. Sałata idealnie pasuje do kotlecików podanych z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Sposób przygotowania który publikuję został zainspirowany przepisem siostry Leonilli. Smacznego! Zielona sałata na słodko Składniki: zielona sałata, 4 łyżki śmietany, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1/4 szklanki wody, 2 łyżki cukru, szczypta soli. Wykonanie: Cukier, sól i kwasek cytrynowy rozpuszczamy w gorącej
paapilotkaaSkładniki : seler świeży, zdrowy, co najmniej o 8-10 cm średnicy jajko bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Seler w całości obgotowałam w rosole
Proste PotrawyKlasyczny barszcz czerwony na wędzonce, zabielany , może stanowić danie obiadowe ponieważ jest dość syty a zarazem prosty i szybki wykonaniu . składniki na 1,5 litra barszczu 4 buraki czerwone 1 kość wędzona 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 3-5 ziaren ziela angielskiego sok z połówki cytryny sól pół szklanki śmietany 7 ziemniaków(...)przepis Buraki obieram , ścieramy na tarce z dużymi otworami, zalewamy gorącą wodą około 1 litra, dodajemy wędzoną kość, przekrojoną cebulę, czosnek oraz przyprawy ( ziele angielskie i liść laurowy ). Całość zakwaszamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż buraki będą miękkie . Zupę zabielamy śmietaną wymieszaną z wywarem, chwilę gotujemy. Ziemniaki, kroimy i gotujemy osobno w osolonej wodzie. Barszcz
Smakowite DaniaOdmian bigosu jest sporo tym razem przygotowałam tani bigos z produktów łatwo dostępnych . Wykonanie bigosu nie pochłania zbyt wiele czasu a mimo tego jest pyszny
Smakowite Daniamakaron z mąki pszennej błyskawiczny 100 g 3 łyżeczki przyprawy: pomidory z bazylią i czosnkiem 5 dag żółtego sera sól, pieprz ketchup Makaron zalewamy wodą. Solimy
Humanistka w kuchnikawy ( dałam 3 łyżeczki kawy) Sposób wykonania: Do jednego naczynia mąkę przesiać i wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i sodą. W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: jajka, olej, maślankę lub kefir, olejek waniliowy i krótko zmiksować do połączenia się składników. Wymieszane składniki suche połączyć z mokrymi i całość krótko zmiksować, nie przerywając miksowania wlewać stopniowo gorącą kawę
Na słodko lub wytrawnieCiasto na pizze z dodatkiem kaszy manny to dość nowatorskie połączenie. Niektórym kasza manna głównie kojarzy się z deserami i dodanie jej do wytrawnej pizzy może
Słodka StronaSmaczna i szybka w wykonaniu zapiekanka makaronowa może być dobrym pomysłem na szybki obiad czy też kolację. My zabieramy ją na różnego rodzaju wypady w
zielonacukinkaTrudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia
Kuchnia Łukaszakremy? :) Ostatnio szukałam informacji, z czego jeszcze takową można zrobić i znalazłam - por! Warzywo z zasady uznawane tylko za dodatek do rosołu, a przecież również może być bazą pysznego dania. Składniki: - 3 pory (białe części) - 1 litr bulionu warzywnego - 100 g masła - 2 łyżki mąki - 1 łyżka śmietany - sól, pieprz - chleb do zrobienia grzanek - twardy starty(...)posypania Przygotowania zaczynamy od bulionu - jeśli robimy go z warzyw, musi być gotowy wcześniej, w sumie jeśli z kostki to też - w czasie dodawania składników musi być on gorący i - co najważniejsze - czysty. Gdy bulion się robi, my zabieramy się za krojenie pora - najlepiej każdego przekroić na pół i połówki jeszcze raz na pół, a potem kroić w plasterki
Kulinarne zapędy Kokosamocno gorący olej smażyć na rumiano z każdej strony - odkładać je ręcznik papierowy ogórek gruntowy obrać i zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać sos tzatzyki, jogurtu tyle ile potrzeba i podawać z kotletami...........SMACZNEGO!!! kurkuma zmielona Royal Brand: naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana do dań
W Mojej Kuchni LubięWszyscy wiedzą, że ryba z cytryną i ziołami, to boskie połączenie. Dziś właśnie prezentuję wam przepis na taką pyszną, pachnącą, mięciutką, soczystą rybkę. Do tego
Kuchnia ŁukaszaRuskie pierogi, ulubione danie mojej rodzinki ! Moja wersja to przewaga białego sera nad ziemniakami. Odmian tego farszu jest pewnie tyle ile kucharek... Wiem, że np. na południu Polski robi się ten farsz z przewagą ziemniaków. Klasyk, czyli ruskie pierogi Składniki na ciasto pierogowe: ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki(...)soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Składniki na farsz: 1 kg białego tłustego sera 2 duże cebule 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 15 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do okraszenia pierogów: 1 kubek śmietany 18% słonina 1 cebula Wykonanie ciasta: Ciasto zagniatamy z wyżej podanych składników. Ilość płynów może się wahać, w zależności
Kulinarne przygody Gatityskórki, kroimy w plastry (ok. 0,5-0,7cm), wrzucamy do miski, podlewamy olejem rzepakowym, tak żeby wszystkie równo się nim pokryły, posypujemy solą, mielonym kminkiem i gałką muszkatołową. Dałam też odrobinę suszonego kopru. Wykładamy je w jednej warstwie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190⁰C około 25 minut, przewracamy na drugą stronę, włączamy(...)kroimy ją w równe, półcentymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy olej – mniej więcej tyle, żeby sięgał do połowy wysokości plasterka. Wsypujemy pełną łyżkę cukru, mieszamy dokładnie. W taki tłusty i gorący syrop wkładamy całe plasterki cebuli i na wolnym ogniu karmelizujemy je – cebula stanie się szklisto-przezroczysta. Odwracamy delikatnie i karmelizujemy z drugiej strony. Bavette przekroiłam na dwie porcje
Karo in the Kitchenpolecamy skorzystanie ze świeżych. Do miski dodajemy pokruszone świeże drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru (resztę cukru dodamy później) i dolewamy letniego mleka (nie więcej niż 35 stopni – zbyt gorące zabije drożdże). Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą, następnie dodajemy ok. 2 łyżki mąki, mieszamy ponownie do momentu pozbycia się grudek (konsystencja powinna przypominać śmietanę) przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy(...)zważając na zagrożenie poparzeniami. Po spożyciu smakołyki od Slocum’s Joe odejmują 10 punktów życia, przywracają 25 punktów akcji i dodają 1 punkt percepcji. OM NOM NOM! * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) *czcionka użyta na zdjęciu pochodzi z http://www.dafont.com
Nerds KitchenBardzo lubię jagnięcinę i ziemniaki ugniecione na puree. A w tym daniu jest wszystko co lubię połączone. Danie brytyjskie ,więc nie dziwi, że znowu sięgnęłam po przepis by Jamie Oliver Bardzo dobre! składniki: (na 6 osób) 1 kg łopatki jagnięcej bez kości 2 łyżki mąki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa(...)następnie dobrze odcedzić. Podgrzać mleko i polać ziemniaki. Dodać kawałek masła i dobrze rozgniatać , aż masa ziemniaczana będzie gładka i kremowa . Stopić resztę masła na patelni. Na gorące wrzucić rozmaryn i smażyć, aż zrobi się chrupiący. Osączyć. Do puree dodać rozmaryn, doprawić solą i świeżo zmielonym czarny pieprzem . Wyjąć naczynie z jagnięciną
Stare Garybył w kalendarzu Thermomixa u mnie w pracy. Skserowałam go, ciasto wyrobiliśmy u znajomych, którzy posiadają to cacko i mogliśmy się delektować pysznymi bułkami. Ale bez Thermomixa też się da! Oto dowód: SKANDYNAWSKIE* BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RÓŻĄ 600 g mąki 80 g cukru 50 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 100 gram masła 300 ml mleka 2 jajka(...)przepisy z cynamonem można znaleźć pod nazwą: norweskich , szwedzkich w wersji Ike a , szwedzkich w wersji Thermomix lub nawet fińskich ). Gwarantuję, że w wersji klasycznej też są przepyszne. Jeszcze gorące:) Jadłam jeszcze ciepłe bułeczki, popijałam kawą inką (po latach ponownie się nią zachwyciłam) i zatęskniłam za światem z książek Camilli Lackberg. Za nostalgiczną Fjallbacką, z licznymi zbrodniami
les mirabelleswarzywny. Takie warzywa robiła moja mama, ale dodawała mięso, chyba kurczaka. U mnie na razie tajine bezmięsny. Znowu porobiłam sporo zdjęć, więc postanowiłam je umieścić. Ale kolorowo! :D Jeszcze gorące. Para naszła na obiektyw aparatu :) Składniki na 3 porcje: warzywa :) - tak naprawdę wedle uznania, ulubione u mnie: 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 pietruszka 6 ziemniaków 8 pomidorków koktajlowych (mogą(...)warzywa nie przywierają Po upływie 2h - 2,5h tajiny wyjmujemy, zdejmujemy komin i zjadamy :) Naczynia myjemy po całkowitym wystudzeniu Podałam z sosem tzatziki , którym polewałam warzywa. Pycha! Tak lekkie danie można podać nie tylko na obiad, ale również na kolację. Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com