dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:168/571)

Kokosowa nutella 175

tego wlewamy szklankę gorącego mleka i nadal miksujemy przez kilka min. Przelewamy wszystko do garnka, doprowadzamy do wrzenia i mieszając cały czas gotujemy ok 2 min. Słodzimy do smaku, dodajemy kilka kropel zapachu i wkładamy masło/margarynę. mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy mleko w proszku i najlepiej mikserem mieszamy. Mogą robi nam się grudki, ale da się je rozetrzeć. Czekamy

Malinowe Pocałunki
PRZETWORY - Ogórki w musztardzie 180

da się im uciec przed moimi żarłokami;) Składniki: 2 kg ogórków na zalewę: 1 litr wody 1,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 3 łyżki musztardy 1,5 łyżki soli garść ziaren gorczycy,  3 listki laurowe Ogórki umyj, obierz, pokrój w ćwiartki (wzdłuż). Poukładaj w przygotowanych słoikach. Składniki zalewy połącz, zagotuj, gorącą zalej ogórki, zakręć słoiki i pasteryzuj

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 117

rozumiem. Zakwas zrobiłam według własnych doświadczeń, tj. pół na pól, czyli do wysokiego słoika wlewasz wodę np. 150 ml (woda musi być przegotowana i musi być lekko ciepła- nie gorąca!) i 150 g mąki. Mieszam i odstawiam na 24 godziny. Po tym czasie robię to samo. Na 3 dzień dodaje 70 ml wody i 70 g mąki. Zakwas teoretycznie(...)bardzo wysoki, więc przełożyłam go delikatnie na kamień do pieczenia pizzy, nacięłam finezyjnie nożyczkami, i wstawiłam do pieca. Pamiętajcie że chleb czasami wyrasta dłużej nawet do 12 godzin. Więc dajcie mu tyle czasu ile potrzebuje.  PIECZENIE: - na kamieniu - czas 48 minut do 55 minut - temp. pierwsze 15 minut 220 stopni C (dół + termoobieg) - kolejne  25 minut 200 stopni

SMYKWKUCHNI
Domowy chleb pszenny. Najprostszy – bez wyrabiania 201

każdemu smakuje. Chrupiąca złota skórka, miękki i puszysty jasny miąższ. Spróbujcie! Miód, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże. Do podgrzanego płynu włóżcie palec. Jeśli płyn nie parzy ale jest już mocno ciepły i można utrzymać w nim palec, temperatura jest(...)pieczywem obniżamy o jeden poziom i dopiekamy 15-20 minut. Prawidłowo upieczony chleb, puknięty dłonią od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Studzimy świeżo upieczone chleby na kratce, tak by dać ujście wilgoci. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Jak każdy domowy chleb, tak i ten jest przepyszny z samym masłem. Jeśli chcecie dodać do niego coś ‘od siebie’, śmiało wrzućcie

Karo in the Kitchen
Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem 248

Rosotto to tradycyjne włoskie danie, ale ja przygotowałam je na polski sposób :) Z bogactwem leśnych grzybów, marchewką i jarmużem, które smacznie skomponowały się z ryżem. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki grzybów leśnych 1 marchewka 1 szklanka ryżu parboiled 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki jarmużu 2-3 szklanki bulionu drobiowego sól pieprz czarny mielony Grzyby pokroić i obgotować(...)Cebulę drobno pokroić i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem lekko zeszklić, nie przyrumieniać. Wsypać suchy ryż i smażyć mieszając, a kiedy ryż zacznie się przyrumieniać wlać jedną chochlę gorącego bulionu. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować. Kiedy płyn zostanie wchłonięty, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę i wsypać pokrojony jarmuż. Przemieszać i wlać następną chochlę bulionu. Znów gotować

https:KKuchniaMniam
Walentynkowy, przesycony afrodyzjakami obiad z łososiem 285

stymulującymi zmysły afrodyzjakami. Czy nie brzmi to jak uwodzicielski dodatek to pozostałych przyjemności związanych z całym walentynkowym dniem? Przyjemności mogą zacząć sie już przy zakupach we dwoje, kontynuować przy gorącej kuchni, a moment kulminacyjny mieć miejsce w sypialni. Taki wspólnie spędzony dzień to afrodyzjak sam w sobie. Nie tylko zaoszczedzicie pieniądze nie wychodząc do restauracji, ale także będziecie mieli wyłączność(...)się. Jestem tutaj, żeby wam pomóc. Osobiście wybrałam kilka składników znanych z silnych właściwości afrodyzyjnych i połączyłam w jeden prosty do wykonania, ale seksowny i przepyszny przepis. Takie właśnie danie sprawi, że nie tylko wasz walentynkowy dzień, ale i noc będą niezapomniane. Obiad afrodyzjak z łososiem Składniki (na 2 osoby) 2 równej wielkości filety z łososia o wadze

Jem więc Jestem
Barszcz czerwony z bobem 132

W staropolskiej kuchni barszcz czerwony często podawano z bobem. W sezonie letnim warto wracać do tego sprawdzonego od wieków połączenia, bo jest to bardzo dobrze dobrana

Wiszniówka
Smażone pierogi w bulionie krewetkowym 108

Troszkę wariacji na temat pierogów nikomu nie zaszkodzi. Wyszły przepyszne <3   Składniki Farsz: 50 g ryżu 200 g łopatki wieprzowej 1 łyżka sosu sojowego

R'n'G Kitchen
Cannelloni z mięsem i pomidorami 137

oregano 1 płaska łyżeczka bazylii sól pieprz 1/2 łyżeczki cukru 125 g makaronu cannelloni 100 g drobno krojonego sera mozzarella Wykonanie: Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podsmażamy chwilkę na gorącej oliwie (1- 2 minuty).  Dodajemy mięso i chwilę razem podsmażamy (około 4 minuty). Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Doprawiamy Vegetą, oregano, bazylią, solą, pieprzem(...)wodzie, aż będzie al dente. Gotowy makaron delikatnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. Każdą rurkę cannelloni kroimy na trzy kawałki i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym dziurką ku górze. Danie najlepiej jest przygotować w kilku małych naczyniach żaroodpornych, w których podamy je na stół i z których będziemy je jeść. Makaron napełniamy sosem mięsnym i mozzarellą. Najpierw łyżeczką nakładamy

Smak mojego domu
placuszki z płatków owsianych 165

                 placuszki z owsianych płatków Owsiane płatki, pełne cennych składników, to wyśmienity pomysł na śniadanie. Szczególne w chłodny

Miód i pieprz
Letni zestaw - ziemniaki z zsiadłym mlekiem 182

Idealne połączenie na letnią, upalną pogodę. Oczywiście najlepsze mleko jest od "prawdziwej krowy";) Ciocia uraczyła mnie mlekiem a mama sposobem na szybkie "zakwaszenie" - wystarczy wlać mleko

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI I ŚMIETANĄ 229

delikatna, aromatyczna i przepyszna. Można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej (wówczas pomijamy boczek), ale można tak jak ja z dodatkiem wędzonego boczku, który podkręcił smak zupki. Polecam bardzo gorąco, u nas wchodzi na stałe do letniego menu... :-) Składniki: - 250g oczyszczonych* kurek - 1,5 litra wywaru jarzynowego (lub dowolnego innego bulionu) - ok.500-600g obranych ziemniaków - 2 łyżki masła klarowanego(...)chwilę podsmażyłam (można dorzucić grzyby już obgotowane ok.10-15 minut). Na małej patelni wysmażyłam na chrupko drobno pokrojone plastry boczku. Dorzuciłam je do garnka z grzybami. Gdy zależy nam na daniu wegetariańskim- boczek pomijamy. Dodałam także pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz marchewkę i pietruszkę -gdy dodajemy świeże, nie gotowane, (ja wykorzystałam warzywa z bulionu, dodałam je pod koniec gotowania). Całość

Smaczne Zdrowe
Miętowe rosotto 177

diety odchudzającej i pominąć masło lub nieco zmniejszyć ilość obu czyli sera i masła.Warzywnym uzupełnieniem witamin jest bardzo zdrowy bób lub inne zielone warzywo np.cukinia lub szparagi By danie było kompletnie obiadowe i nasyciło męskie potrzeby żywieniowe na tym miętowym risotto można podać kawałek łososia z patelni doprawiony tylko sola i pieprzem bez żadnych dodatków.Miseczka sałaty lub rukoli(...)oliwie dopełni szczęścia. SKŁADNIKI: 1 por pokrojony w cienkie krążki lub 1 cebula posiekana w kostkę 300 g ryżu na risotto 2 łyżki oliwy+1 łyżka masła 1 l gorącego bulionu warzywnego (może być z kostki) 200 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) lub wody duża garść młodego bobu lub 1 cukinia pokrojona w kostkę lub zielone szparagi 300 g młodego

Sztuka gotowania w/g Samiry
Węgierska galuszka z boczkiem 117

wodę z solą i 2 łyżkami oleju. • Ja używam do robienia kluseczek specjalnego sita z lejkiem, ale można robić kluski kładzione. • Maczać w gorącej wodzie łyżkę i oddzielać małe kluseczki prosto do wrzątku. • Poczekać aż kluski wypłyną na powierzchnię i gotować partiami ok. 2 minut. • Boczek pokroić w paski(...)Posypać galuszkę. Na Wegrzech galuszka jest tak popularna jak u nas ziemniaki. Zakupiłam na węgierskim targu sitko do kluseczek i od tamtej pory danie to często gości w mojej kuchni. {jcomments

To co kocham
Janssons frestelse - kremowa zapiekanka po szwedzku 1003

się to danie z okazji różnych świąt, np. Wigilii, głównie z dodatkiem anchois lub sardynek. Z racji tego, że skandynawskie zimy są naprawdę bardzo zimowe i dość długie, jedzenie musi dobrze sycić i rozgrzewać, a także pomagać w utrzymaniu tego ciepła na dłużnej ;) Wszystkie z tych warunków spełnia Janssons frestelse (co za geniala nazwa!). Sycące, gorące i dość...tłuste

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania