dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:160/571)

Chleb pszenny z garnka, z pomidorami 204

skórkę i ten odgłos… aż mi ślinka leci na samo wspomnienie. O zapachu chleba nie mówię. Doskonały sam, my jednak wcinaliśmy go z serem z czarnuszką. Bardzo, bardzo gorąco polecam. Do pieczenia chleba, użyłam zwykłego, żeliwnego garnka, z którego na ostatnie 20-25 min pieczenia, zdjęłam pokrywkę. Przyznam, że dla tego chleba przerwałam dietę, z czego nie jestem(...)Wyjmujemy gorący garnek z pieca, wkładamy do niego nasz chlebek. Pieczemy ok 30 min. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20-30 min. Wyjmujemy garnek z pieca, potrząsamy nim aby wydostać chleb. Chleb studzimy na kratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/chleb-pszenny-garnka-pomidorami/ BosowKuchni       Artykuł Chleb pszenny z garnka, z pomidorami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta

Mieszam w Garnku
Ciasteczka owsiane z żurawiną 224

Ostatnio podałem Wam podstawowy przepis na ciasteczka owsiane , tym razem przygotujemy pyszne ciasteczka owsiane z żurawiną. Uwielbiam te ciasteczka jako dodatek do kawy w pracy, albo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka z kaszy jaglanej - wersja słodka 201

 Musze przyznać, że z kaszą jaglaną lubimy się od niedawna. Kiedyś, ze względów praktycznych, jadłam wyłącznie kus-kus. Kasza jest wymagająca. Trzeba ją najpierw podprażyć

Humanistka w kuchni
Bardzo proste (i szybkie)leczo 488

pomidorową znajdziecie  w tym miejscu sól himalajska różowa lub morska do smaku pieprz z młynka do smaku olej kokosowy do smażenia olej rzepakowy tłoczony na zimno do wykończenia dania przed samym podaniem. Olej rzepakowy tłoczony na zimno to nasze polskie złoto, które możemy śmiało używać do wszystkiego. Ja używam tłoczony na zimno(...)owczy jest pyszny! Danie jest tak rewelacyjne, że możesz nim ugościć niejednych gości. Dodam, że smakuje najlepiej jak zwykle nazajutrz. Jadłam na ciepło i na zimno. Jeśli sok wyda się Wam za kwaśny, dodajcie do leczo w czasie gotowanie około 2 daktyli pokrojonych w drobne paseczki. Daktylami uratujecie każdą kwaśną zupę pomidorową czy sos. Gorąco polecam. Robię często

Z Kuchni Do Kuchni
Cannelloni nadziewane szparagami. 203

postawimy je do dań z grilla, czy do stołu zastawionego sałatkami, czy przy talerzu pełnym szynek i serów to zawsze będzie się świetnie komponować. Ja swoje przekąski przygotowałam na czwartkowy mecz Polski ze Szwajcarią i podałam je miedzy innymi z kiełbaskami z grilla. Więc jeżeli zamierzacie robić strefę kibica u siebie w domu, to gorąco polecam ten przepis

Poezja Smaków - blog kulinarny
Paje z wołowiną i pieczarkami. 190

rangi narodowego dania, mnożąc rodzaje farszów. Na początku lat dziewięćdziesiątych jakiś australijski Polak próbował rozpropagować je w naszym kraju i przez kilka lat pojawiały się tu i ówdzie w fastfoodowej wersji. Ja proponuję dziś paje na sposób, który wydaje mi się podstawowy i najbardziej tradycyjny - z mieloną wołowiną. Takie wytrawne ciastka są świetną gorącą przekąską - codzienną lub imprezową

zadanie-gotowanie
Krupnik z kaszą bulgur i kiełbasą bekonową Hańderek. 170

  Witajcie kochani :) dzisiaj na obiad proponuję Wam pyszną zupkę alla krupnik ale z kaszą bulgur od Melvit . Zupę ugotowałam na pysznej kiełbasie bekonowej Hańderek . Na

Sama słodycz i szczypta chili
Gulasz cielęcy 125

Niesamowity, delikatny smak cielęciny otulony pomidorami i aromatyczną przyprawą, czubryca szarą od Rafex .Jest to mieszanka przypraw i zagęstnika w postaci mąki kukurydzianej. W składnikach znajduje

R'n'G Kitchen
Schab w sosie grzybowym! :) 274

gorącej przegotowanej wody i wlewamy to na patelnie. Następnie dodajemy cebule pokrojoną w małą kosteczkę i suszone grzyby. Posypujemy majerankiem i dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę. Na koniec wyciągamy mięso na talerz a sos zaciągamy mąką rozrobioną z odrobiną wody. Gotujemy jeszcze przez chwilę i możemy rozkoszować się smakiem naszego dania.  Smacznego

Magia jedzenia.
Chleb pszenny codzienny na drożdżach 206

bardzo polecam. Im więcej damy czasu naszemu chlebowi na wyrastanie, tym smaczniejszy będzie, więc warto uzbroić się w cierpliwość. SKŁADNIKI 10 g drożdży 400 ml letniej wody 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i do oprószenia rąk WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącą, bo zabije drożdże), dodać

Passions hobbies life
Pieróg biłgorajski - nieco lżejszy 204

500 g ugotowanych ziemniaków 400 ml  wody z gotowania ziemniaków 250g ugotowanej kaszy gryczanej pół szkl kaszy gryczanej suchej 3 jajka 1 op Ricotty 150

Gotowanie jest łatwe
Tarta z łososiem i szpinakiem 184

całkiem sycącym daniem. Dobrze mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Dzięki niemu zawsze uda się nam stworzyć coś dla niespodziewanych gości lub po prostu szybki, ciepły posiłek kiedy brakuje czasu na większe gotowanie. Polecam! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g)  - nie zużyłam całego 120 świeżego szpinaku baby 125 g łososia wędzonego na gorąco 2 ząbki czosnku

Stare Gary
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 196

sera tofu, dań w tempurze i… do gotowanego bobu. Herbata zielona Matcha jest już rozdrobniona, ma postać zielonego pudru. Wystarczy ją wymieszać z solą, mieszanki tej nie trzeba już suszyć. Do mieszania z tak drobnym produktem polecam raczej drobno zmieloną sól. Możecie ją utłuc na proszek w moździerzu. • SÓL WANILIOWA – do czekolady, do gorącej czekolady, kakao, kawy. Świetna

Karo in the Kitchen
Pierś z kurczaka na kremowym sosie ze świeżych kurek - czyli kura na kurach 207

Smażymy na bardzo gorącej patelni podlanej delikatnie oliwą. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso mocno "sprężynuje" przekładamy je do miski, posypujemy ostrą papryką w proszku, mieszamy i przykrywamy naczynie na 2 minuty.  Przystawkę można podać w głębokim talerzu, na spód którego wykładamy nasz sos kurkowy, a na wierzch kurczaka. Danie zapewne świetnie wyglądałoby

Right Behind The Kitchen
Faszerowana papryka à la gołąbki 246

dzisiaj propozycję dania, które u nas w domu zrobiło swego czasu furorę. Robi się znacznie szybciej niż klasyczne gołąbki, a w smaku jest wyśmienite. Moje dziecię zajada się tą wersją znacznie bardziej niż kapuścianą, ale to chyba dlatego, że jest wielką fanką papryki. Mamy teraz sezon idealny na paprykę i pomidory, także polecam gorąco na obiad leczo

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierogi z farszem drobiowym. 163

rosołu dałam całego kurczaka, który ważył 1,5kg), 1 większa marchew z rosołu, 1 pietruszka z rosołu, 1 cebula,  garść zielonej pietruszki (5g), 1 łyżka masła, sól, pieprz. Ciasto: ( mi ciasta zostało, także spokojnie można zrobić z mniejszej ilości mąki) 670g mąki pszennej tortowej, szczypta soli,  jajko,  1 łyżka oleju, ok. 500ml gorącej wody. Ponadto: 2 cebule

W kuchni u Moniki
Cukiniowe spaghetti 340

obiad proponuję proste danie, smaczne cukiniowe spaghetti, świetne jest :) Składniki : 2 małe cukinie pesto- tym razem użyłam gotowe ze słoiczka parmezan ziarna dyni i siemienia, ewentualnie migdały w płatkach Przygotowanie : Umytą cukinię kroimy w długie wstążki , najlepiej za pomocą obieraczki Przekładamy na sitko i posypujemy solą, pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie przelewamy gorącą wodą, pozostawiamy do zupełnego

Proste Potrawy
Pulpeciki z buraków, słodkich ziemniaków i świeżych ziół 125

Korzystając z sezonu na buraki postanowiłam przygotować pulpeciki z ich udziałem. Żeby uzyskać aromatyczne danie dodałam świeże zioła, takie jak cząber, tymianek. Do przygotowania ok 16 pulpecików potrzebujemy: – 500 g batatów – 100 g buraków – 4 czubate łyżki ugotowanej komosy – cząber/tymianek ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz – 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)łyżek mąki gryczanej – 4 łyżeczki mielonego lnu rozmieszane w ok 3/4 szklanki gorącej wody (zamiast jajka) Bataty i buraki pieczemy w piekarniku przez ok 1h. Gdy będą miękkie studzimy, oddzielamy ze skórek i przenosimy do miski. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formuje w rękach (lub za pomocą dwóch łyżek) kuleczki. Umieszczamy na rozgrzanej patelni (z 1 łyżką tłuszczu

Szybko Tanio Smacznie
Pierogi z mięsem drobiowym 148

Zastanawiałem się co zrobić z resztą upieczonego kurczaka...wyszły pierogi. Składniki 500g mięsa z pieczonego kurczaka cebula łyżka smalcu 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa maggi sól

R'n'G Kitchen
Kurczak z grilla z chrupiącą maślaną skórką 244

Mięsożercy nareszcie będą zadowoleni. Kurczak tak przyrządzony ma chrupiącą pachnącą skórkę i soczyste mięso. Cały sekret polega na tym aby wetrzeć masło w skórkę a potem

Moje Małe Czarowanie
Jabłko pieczone z dżemem wiśniowym i orzechami 210

Wyjątkowo pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu deser - pieczone jabłko z dżemem wiśniowym z orzechami , może stanowić lekką przekąską w ciągu dnia lub wspaniały podwieczorek dla

Smakowite Dania
Masło extra 100%... cukiniowe 129

tyle dziamgata, że da się ją rozsmarowywać na chlebie. W międzyczasie dodajemy też sól i pieprz wedle uznania. Gotową masę umieszczamy w słoiku i po wystygnięciu przechowujemy w lodówce- nawet do miesiąca. A jak jemy? Poza tym, że łyżką ze słoika, to mi najbardziej podpasowało na podpieczonym chlebie- poezja. Sprawdzi się też pod wędlinę. Gorąco polecam

les mirabelles
Podpłomyki farmerskie 327

Znalazłam ten przepis w starych zeszytach i nie wiem skąd mama czy babcia go miały, ważne że podpłomyki robione w ten sposób są pyszne i delikatne

Moje Małe Czarowanie
Nowe oblicze ruskich pierogów...z ketchupem i chorizo :-P 173

Zawsze lubiłam jeść ruskie pierogi z ketchupem. Postanowiłam dodać go do farszu :) Wyszły super. Na pewno będą smakowały dzieciom :) Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki 

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik truskawkowy na zimno 211

łyżki cukru (dałam mniej) 2,5 łyżki  żelatyny (użyłam żelatyny w listkach - 12 listków) 1/4 - 1/3 szklanki wody przygotowanie Składniki spodu umieścić w malakserze i utrzeć na drobny "mokry piasek". Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masą z ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki

Stare Gary
Gołąbki idealne, które udadzą się każdemu! 558

 Trochę Polskiej kuchni zawitało w naszym domu, bo dziś na obiad były gołąbki. Pyszne, smaczne i jak już napisałem w tytule bardzo proste w przygotowaniu

Kuchnia Łukasza
Spaghetti z sosem szpinakowym 183

cyklu "Dania obiadowe w parę chwil" ! Przygotowanie sosu szpinakowego potrwa tyle, ile będzie się gotował makaron. To ostatni moment, żeby jeszcze wykorzystać świeży szpinak. Potem zostanie nam już tylko mrożony, a to niestety nie to samo... Jeśli lubicie intensywny aromat czosnku, podsmażcie trzy ząbki, a czwarty, przeciśnięty przez praskę,  wrzućcie do gotowego gorącego sosu. Spaghetti

Kulinarne przygody Gatity
Para do Sherry - Wystawa win hiszpańskich 145

super słodkie. Historia powstania tego wyjątkowego wina sięga czasów panowania Maurów na Półwyspie Iberyjskim, którzy jako pierwsi zaczęli fermentować uprawiane w Jerez od wieków winogrona, wprowadzili destylację i dali początek historii produkcji brandy oraz wzmacnianych win.    W czasie panowania Maurów miasto nazywało się Seris, Hiszpanie przekształcili je w Jerez a Brytyjczycy w Sherry. Położone jest na południu Hiszpanii(...)wraz z Sanlucar de Barrameda i El Puerto de Santa Maria tworzą tak tak zwany „złoty trójkąt”. Panują tu bardzo dobre warunki klimatyczne. Zimy są łagodne a lata gorące (300 dni słonecznych w roku). Również unikalna gleba, czysta, biała zwana Albariza najlepsza do uprawy winorośli palomino składa się w 40-50% z kredy, reszta to mieszanina wapienia, gliny i piasku

królestwo garów
Jajko na twardo w papryce z parowaru z mixem sałat 240

papryki czerwonej  2 jajka  mix sałat ( ilość zależy od wielkości papryki)  szczypiorek  3 łyżeczki majonezu Jajka parowałem wcześniej, jak lubicie obierać i jeść je gorące możecie zrobić wszystko razem. Jajka wstawiamy do parowaru i włączamy go na 15 minut. W parowarze trwa to trochę dłużej niż tradycyjne 5 minut w garnku :) Jak jajka ostygły, zabieramy się(...)talerz i nadziewamy mixem sałat :) Na sam środek każdej papryki kładziemy po połówce jajka. Dekorujemy majonezem i posypujemy szczypiorkiem. Czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam

Parowar Faceta
Pomidory faszerowane 154

sól i pieprz Pomidory umyć, ściąć wierzch (ścięte czapeczki zostawić, będą potrzebne do przykrycia pomidorów na czas pieczenia), delikatnie wydrążyć środek, uważając aby nie uszkodzić skórki.  Kuskus zalać gorącą wodą (180ml), przykryć i zostawić na kilka minut. Gdy kuskus napęcznieje, dodać wyciśnięty czosnek, paprykę, drobno pokrojoną dymkę, posiekaną kolendrę i miętę, sok z cytryny, rodzynki, oliwę, doprawić solą(...)Dobrze wymieszać. Jeżeli kasza jest zbyt sucha dodać sok  z wydrążonych pomidorów i odrobinę drobno pokrojonego miąższu. (Reszty z wydrązonych pomidorów nie wyrzucać! Przyda się do innego dania, np. jutrzejszego śniadania;)) Nadziewać pomidory przygotowanym farszem z kuskusu. Nafaszerowane pomidory przykryć odciętymi czapeczkami, ułożyć w żaroodprnym naczyniu, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 20 minut

Codzienne Gotowanie
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 202

ryby (waga już bez skóry) u mnie był to haddock - 500g makaronu kokardki - 2-3 czerwone papryki - por (młode części) - koperek - cytryna - sól - pieprz cytrynowy - ok.150g sera żółtego (dałam cheddar) - trochę szczypiorku Składniki na kokosowy sos beszamel: - 3 łyżki masła - 3 łyżki mąki pszennej - puszka 400ml mleka kokosowego - 2-3 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz cytrynowy - świeżo starta gałka(...)skóry i ości, kroimy na większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Na gorące wsypujemy mąkę, mieszamy (jak przy zasmażce). Wlewamy puszkę mleka kokosowego, mieszamy, aby nie utworzyły się grudki (jeżeli sos wyjdzie za gęsty – dolewamy mleka). Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, sokiem

mojewypiekiinietylko
Ciszki kaszubskie babuni 477

mnie to nie przeszkoda, mogę je jeść ciągle. Jak patrzę na to zdjęcie to zaraz miałabym ochotę zrobić je znowu Kaszę jęczmienną wsypać do miseczki i zalać ją gorącą wodą. Zostawić, żeby napęczniała. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do potartych ziemniaków dodać napęczniałą kaszę i sól, dokładnie wymieszać. Ciszki muszą być gotowane w woreczkach, ja uszyłam(...)samej patelni obsmażyć plasterki cieszek na złoty kolor. Wyłożyć ciszki na talerz i polać tłuszczem z wysmażonego boczku i obsypać chrupiącym boczkiem z cebulą. To jest cudne pyszne danie, ja je uwielbiam . Dziękuję babuniu za przepis

Kuchnia Pokoleń
Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew 202

duszona ze słodkimi ziemniakami, jarmużem, soczewicą, cukinią, papryką i pomidorami, w sosie z dalekowschodnimi przyprawami i masłem orzechowym. Podany posypany uprażonymi orzeszkami ziemnymi i dymką, uszczęśliwi każdego głodomora Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem (4 porcje) Składniki: 300 g karkówki pokrojonej w 2 cm kostkę 2 średnie bataty, obrane i pokrojone(...)przez 30 minut, mieszając od czasu, aż warzywa zmiękną. Następnie wmieszaj masło orzechowe i śmietanę wraz z jarmużem i gotuj przez pięć minut. Dopraw solą i pieprzem i podawaj danie posypane dymką i orzeszkami. Smacznego! English version Pork, sweet potato and kale stew (4 servings) Ingredients: 300 g pork neck, cut into 2 cm cubes 2 medium sweet potatoes

karmelowy
Dzisiaj, jak uprzedzaliśmy coś trudniejszego :) 141

łatwo można przez nie przebrnąć bez większych problemów. Jest to kolejna wycieczka po świecie, ale naszego pomysłu. Zabieramy was do Azji, trudno określić do jakiego kraju pasowałoby to danie najbardziej. My myślimy, że Chiny będą odpowiednie :) A zatem zaczynamy !           Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą i soczewicą ( 4 osoby) Składniki: średnia główka kapusty pekińskiej(...)woreczki ryżu parboiled przyprawy: pieprz kolorowy, garam masala, pieprz cayenne (chili), tymianek Farsz: Ugotować kaszę w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na gorącej oliwie. Soczewicę i fasolę przepłukać wodą. Dodać wraz z cebulą do ugotowanej i przestudzonej kaszy, doprawić do smaku. Dobrze wymieszać.   W szerokim rondlu lub głębokiej patelni zagotować wodę

vegetanie
Zupa fasolowa 183

dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne. 20 dkg fasoli kawałek boczku wędzonego 20-30 dkg kiełbasy olej rzepakowy ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1-2 pomidory suszone 1-2 łyżeczki koncentratu sól, pieprz listek, ziele majeranek Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie na noc, ewentualnie zalać gorącą wodą i odstawić

Moje domowe kucharzenie
Tacos 216

przygotowania tego dania. Ja jednak zapraszam na wersję z mięsem mielonym. Składniki: 500 g mięsa mielonego 100 g fasoli czerwonej 1 pomidor 1 czerwona papryka 100 g kukurydzy 1 cebula Kilka listków sałaty 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1 cebula czerwona 100 g mąki kukurydzianej 50 g mąki pszennej Pół szklanki gorącej wody Przyprawa tacos

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Szynka pieczona w niskiej temperaturze-na kanapki 1293

pychotka.... polecam gorąco.... Składniki: szynka wieprzowa(najlepiej taka kulka )ok 1-1,2kg 4 łyżki oleju,  4 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki octu winnego 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki suszonego lubczyku, 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego, Przygotowanie: Przygotowałam marynatę mieszając wszystkie składniki, Szynkę dokładnie natarłam marynatą z każdej strony, dałam do miski,przykryłam

Swojskie jedzonko
„Retro Warzywa” – recenzja 167

które otrzymamy z danych składników, informacja o zawartości glutenu. Przygotowanie jest opisane w punktach co znacząco ułatwia gotowanie. Mówimy to z własnego doświadczenia Kolejna strona, to sama rozkosz dla oczu. Przepiękne, wyraziste zdjęcia i nasycone kolory, wszystko to zachęca do wykonania potrawy. Książka jest ślicznie wydana i z pewnością ucieszy każdego fana zdrowej kuchni. Reasumując, gorąco polecamy zaopatrzyć się

Ania i Marcin gotują
Zupa musztardowa holenderska 225

bulion i musztarda dadzą wystarczająco dużo słoności Wykonanie: Bekon podsmażyć na chrupko. W garnku rozpuścić masło, wrzucić por i zeszklić. Dodać mąkę, wymieszać i podsmażać 2-3 minuty mieszając. Zalać bulionem. Lekko podgotować. Dodać musztardy i dokładnie wymieszać (można dla ułatwienia użyć miksera z łopatkami). Doprawić śmietaną, ewentualnie cukrem i pieprzem. Zupę musztardową podawać na gorąco: w misce układać

Pociąg Do Kuchni
Wegańskie ciasto cytrynowe 205

możecie dać całe bez obaw) 200 g rodzynek lub 150 g daktyli starta skórka 3 cytryn (lub łyżka jakiejkolwiek kandyzowanej skórki cytrusowej) 3 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju (około 100 ml) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Cytrusy wyparz we wrzątku, skórkę zetrzyj z sok wyciśnij. Rodzynki zalej 50 ml gorącej wody i zblenduj na gładką masę

greenscarf
Podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami 248

grzybowym są doskonałym daniem, godnym regularnej obecności na naszych talerzach. Składniki na około 12 gołąbków: 1 większa główka białej kapusty 1 łyżka octu 300 g kaszy jęczmiennej 40 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków 2 cebule 2 łyżki tłuszczu (oleju lub smalcu) sól, pieprz 1 szklanka bulionu Suszone grzyby przekładamy do niewielkiego garnka, zalewamy 3 szklankami gorącej wody, dodajemy ½ łyżeczki

Trzeci talerz
Puszyste drożdżowe bułeczki ze śliwkami 221

fermentacji, a zamiast dać się pokruszyć – będą się mazać między palcami lub pękać. Jeśli kupiliście za dużo świeżych drożdży niż Wam potrzeba – z powodzeniem można je mrozić. Świeże drożdże należy między palcami rozkruszyć, a następnie zasypać je trzema płaskimi łyżkami cukru i rozetrzeć je – najlepiej w wyskim naczyniu. W rondelku rozpuścić masło. Gdy będzie już gorące i rozpuszczone, zdjąć

Karo in the Kitchen
Świąteczne pierniczki z ciasta dojrzewającego 222

przyprawy do piernika (dałam 3 tej firmy ) Przygotowanie: Miód, cukier i masło włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić, dodać przyprawy i bakalie, wymieszać. Do malaksera (lub solidnego miksera planetarnego) wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu

Domowa Cookierenka Agi
Flammkuchen z botwinką 193

Można dać na wierzch łyżkę jogurtu. Piekarnik nagrzać do 250st. C, gdy pieczemy na blaszce, lub do najwyższej temperatury, gdy będziemy piec na kamieniu.  Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Razem z papierem zsunąć tartę na blachę lub kamień w gorącym

Stare Gary
Pieczone warzywna z kaszą gryczaną 181

daniu jest to, że można stworzyć własną kompozycję smaków i kolorów, np. dziś z warzyw czerwonych, innym razem z zielonych, kaszę gryczaną zastąpić np. pęczakiem czy ryżem, jak najbardziej pasuje tu również mięso czy dodatek sera- ja tak eksperymentowałam i wiecie co, każda wersja  smakowała inaczej, ale bez wyjątku- przepysznie i wybornie! :) Gorąco zachęcam, do przyrządzenia, póki

Kraina Miodem Płynąca
Zapach cynamonu 176

świeczki, zrobiłam sobie gorącej herbaty z cytryną (najlepszej, choć podobno trującej ) i usiadłam w fotelu, napawając się poczuciem dobrze spełnionego obowiązku. Rzeczonym było przedwczoraj zagniecione ciasto, które leżało w lodówce zamiast godziny - całą noc. Wszystko za sprawą NS, który wpadł znienacka -  bardzo to miła była wizyta oczywiście. A ciastu nic się nie stało. I dzisiaj dało z siebie wszystko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowa nutella 203

tego wlewamy szklankę gorącego mleka i nadal miksujemy przez kilka min. Przelewamy wszystko do garnka, doprowadzamy do wrzenia i mieszając cały czas gotujemy ok 2 min. Słodzimy do smaku, dodajemy kilka kropel zapachu i wkładamy masło/margarynę. mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy mleko w proszku i najlepiej mikserem mieszamy. Mogą robi nam się grudki, ale da się je rozetrzeć. Czekamy

Malinowe Pocałunki