dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:151/571)

Udziec indyczy z brzoskwiniami 310

Chociaż udziec z indyka jest jednym z najchudszych mięs, to po upieczeniu nie jest suche, a wręcz soczyste i aromatyczne. Dodatkowego, owocowego smaku dodają świeże brzoskwinie. Mięso krojone na gorąco. 1 duży udziec z indyka ( z kością) 2 brzoskwinie MARYNATA: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu prawdziwego 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka pieprzu(...)udziec przez ok 1,5 godziny. Przed pokrojeniem pozostawić mięso na 10 min, aby odpoczęło i wchłonęło wszystkie soki. Pokroić na grube plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: brzoskwinie , indyk , marynata

https:KKuchniaMniam
Wigilijne pierogi z makiem 262

mąki szklanka gorącej wody 2 łyżeczki masła 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki i na każdy krążek nakładamy nadzienie. Sklejamy, wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok 2 min od wypłynięcia. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/wigilijne-pierogi-z-makiem/ MieszamWGarnku Artykuł Wigilijne pierogi z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta

Mieszam w Garnku
Rosół alla Pavese 164

delikatna, aksamitna a przez to bardziej szlachetna, na wierzch dodała grzankę i posypała ją serem. Król był zachwycony daniem, które od tej pory stało się jednym z ulubionych dań na dworze i w całej Francji. Składniki: (na 2 porcje) rosół drobiowy bez mięsa (może być również rosół drobiowo-wołowy, bądź bulion warzywny- bezmięsny) 2 żółtka 4 grzaneczki(...)również do środka mięsa. Link poniżej:  http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/02/domowy-roso-na-chodne-dni.html Po przygotowaniu rosołu, przelewamy go do miseczki. Teraz czas na tarty ser, zastąpi on nam makaron. Wrzucamy go do gorącej zupy zostawiając około 2 małe garstki. Następnie wbijamy żółtko wprost do rosołu, by płyn prawie całkowicie je zakrył, na wierzch posypujemy odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Teraz pora zrobić grzanki

KreatywnePiny
Kurczak z makaronem ryżowym i brokułem 346

Gordona Ramsay’a pochodzący z książki „Gordon Ramsay’s Home Cooking”. Danie to pokazuje, jak pyszny i zdrowy może być fast food. Bo całe danie przyrządza się błyskawicznie. Kurczak z makaronem ryżowym i brokułem smakuje przepysznie. Na pewno często będziemy je robić. Składniki: (2 porcje) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g płaskiego(...)gorącego woka, przypraw i mieszaj na ogniu, pozwalając aby spód jajek się lekko ściął. Dodaj odcedzony makaron ryżowy i wymieszaj dobrze, rozbijając ścięte jaja. Włóż odłożonego kurczaka z brokułem i smaż wszystko na średnim ogniu prze chwilę dobrze mieszając. Wyłóż na talerze i podawaj od razu. Dołącz do każdej porcji cząstkę limonki, aby każdy mógł osobiście pokropić swoje danie

Moja Delicja
Zupa z kasztanów 172

Jesień i zima to okres kiedy chcemy jeść więcej ciepłych potraw. Częściej sięgamy po „cięższe” dania, zupy. Okres ten, ze względu na dłuższe wieczory spędzamy w domu, zapraszamy znajomych. I jeżeli jesteśmy przy takich spotkaniach to czasami fajnie byłoby zaskoczyć swoich gości czymś nowym, ekstra. Taka jest trochę ta zupa, o której już tyle słyszałam(...)oryginale 50 g, ale ja dałam 1 łyżkę masła ) sól, pieprz do smaku (dość sporo, bo zupa jest słodkawa) Szalotki obieramy i podsmażamy w garnku aż będą szkliste (2-3 minuty na średnim ogniu) po czym dodajemy kasztany. Po chwili dodajemy koniak, bulion i śmietanę. Całość chwilę gotujemy po czym blendujemy. Podajemy gorące posypane pietruszką, dodatkowo możemy wierzch ozdobić kleksem

Szybko Tanio Smacznie
Krewetki królewskie tandori 199

podajemy jako przystawkę lub jako danie główne - z ryżem lub makaronem. Przyznam, że w tej formie przygotowałam krewetki tylko na próbę, a potem żałowałam, że zrobiłam tak mało. Małe porcje pobudziły kubki smakowe, które dopomniały się o więcej, ale musiały niestety obejść się smakiem. Inspirację znalazłam u Jadzi na blogu JP Gotuje . Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam

mojewypiekiinietylko
Bułki słodkie zajączki 137

suchych drożdży 1/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki) 250 ml mleka 70 g rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo do posmarowania 1 jajko 2 łyżki mleka Lukier 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki soku cytrynowego Wszystko razem utrzeć Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, sól, cukier. Mleko ciepłe, ale nie gorące rozbełtać z jajkami i roztopionym masłem. Wlać

O kuchni z uczuciem
Risotto z suszonymi pomidorami, bazylią i kaparami 141

tego szczególnych umiejętności kulinarnych. Oba dania mają setki wersji codziennych i odświętnych, wszystko zależy od składników. Aby zrobić dobre risotto, wystarczy znać jeden, jedyny przepis. Nic więcej. No i trzeba się przy tym sporo namieszać. Reszta jest kwestią dodatków, a możliwości jest nieskończenie wiele. Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio około 900 ml gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z ciecierzycy 221

męża (jak chcecie przepis to dajcie znać), zupę z ciecierzycy, hummus oraz pasztet z ciecierzycy. Mam też w planach zrobienie chlebka naan, do podjadania z hummusem, ps. znacie może jakiś dobry przepis na chlebek naan? Dziś przepis na pasztet z ciecierzycy*. Jest bardzo smaczny, sycący, może być jedzony na zimno i na gorąco, łatwo się go robi, jest bezglutenowy

moj przepis na
Lekkie wina na jesienne dni.... 172

komponuje się ze wszelkimi daniami. Subtelnie wyczuwalna jest w nim    nuta miodu, dojrzałego jabłka i soczystej brzoskwini. Wino musujące polecam podawać w wąskich i wysokich kieliszkach, dzięki temu bąbelki utrzymują się na dłużej.Oczywiście schłodzone. Zdecydowanie dla amatorów wytrawnych smaków :-) Są to produkty biorące udział w konkursie winiarskim na który Was gorąco zachęcam!   … http://konkurswiniarskiprw.pl

Wanilia i Kardamon
Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi 390

było to popularne i ulubione danie. Nigdy nie kupowaliśmy pierogów z mięsem bo te domowe zawsze były najlepsze. Farsz składa się głównie z mielonego mięsa drobiowego oraz białych warzyw z rosołu. Ugotowane pierogi polałam masłem tymiankowym. Było pysznie! Składniki na ciasto (na około 50 średnich pierogów): 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 40 gram rozpuszczonego masła

Mango Papaja
Sezamowiec 191

gotować, masa ma być gorąca i jednolita. Następnie masę wystudzić - podczas stygnięcia będzie gęstnieć. Jak już będzie dość gęsta przełożyć nią obydwa placki. Placek kokosowy na dole - masa karmelowo-chałwowa - placek sezamowy. Przechowywać w lodówce. *jeśli zbyt mocno przypieczemy placek sezamowy i sezam będzie twardy po wystudzeniu, możemy placek sezamowy dać na spód, a na wierzch placek kokosowy

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pierogi z białym serem i miętą na słodko + film 211

Pierogi z białym serem i miętą na słodko to ulubione danie dla dzieci i nie tylko a także  pyszny i prosty pomysł na obiad. Podane z rozpuszczonym masłem i posypane cukrem smakują wyśmienicie i mogą być kolejnym przebojem kulinarnym w menu obiadowych słodkości. składniki na około 40 sztuk(...)ciasto 4 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli 4 łyżki śmietany 18%                     farsz 700 g białego sera półtłustego 1 żółtko 3 łyżki śmietany 18% 4 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego kilka listków mięty

Smakowite Dania
Sałatka z bobu, fasolki szparagowej i fety 217

pomysł na szybki posiłek. W gorące lato zastąpią obiad, w chłodniejsze dni - są świetnym dodatkiem do kolacji. Feta sprawia, że sałatka jest naprawdę sycąca.  Dobry pomysł na lunch do pracy. Polecam. składniki 200 g fety 300 g ugotowanego, obranego bobu 300 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej 8 suszonych pomidorów 7-8 oliwek - dałam z ostrą papryczką kilka listków mięty

Stare Gary
Pralinki orzechowe 210

plasteliny. Na 4 duże babeczki dałam 4 łyżeczki masła orzechowego. Z gotowej masy formujemy kulki, do każdej wkładamy po orzechu. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Rozpuszczamy polewę i zanurzamy w niej pralinki. Układamy na papierze do pieczenia. Ciemną czekoladę rozpuszczamy i kiedy nie jest już gorąca przekładamy do woreczka strunowego. Odcinamy rożek

Ciastkozercy
Sprośnie faszerowane cukinie 208

rozpuścić ekologiczną warzywną mieszankę w gorącej wodzie), nakryj folią aluminiową lub pokrywą, jeśli taką posiadasz i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj przez ok. 40 min.  Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu można serwować. Po upieczeniu cukinie stają się nieco pomarszczone, co, moim zdaniem, dodaje im jeszcze więcej uroku. 2 porcje jako danie główne lub 4 jako przystawka

Roślinna - blog wegański