Dziś chciałam zaproponować pyszną zupe klopsikową. Jest naprawdę smaczna i bardzo pożywna, a zarazem bardzo delikatna i dlatego jest świetną propozycją obiadową również dla dzieci. Gorąco
kuchnia doskiPyszne sajgonki na cieplejsze dni. Szybkie w wykonaniu, smaczne, pełne kolorów i znikają zdecydowanie za szybko. Zróbcie sobie dużo bo będą smakowały. Polecam gorąco. Sajgonki
Moje Małe CzarowanieWspaniałe uwielbiam je. Taki obiad zadowoli wszystkich i jest bardzo syty. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Wycisnąć gorące
Kuchnia PokoleńNo moi kochani postarałam się i na święta zapeklowałam karkówkę,wstawiłam ją w środę i zapiekłam w czwartek no to mamy tydzień czasu.Wyszła wyśmienita
Różowa kuchniaSzybko, sprawnie i do gara czyli zielony kalafior, razowe świderki, trochę sosu i obiad na stole. Romanesco to zielony ozdobny kalafior. Polecam gorąco bo warto
Moje Małe Czarowaniedzień wcześniej. Tartę można podać jako danie główne, ale równie dobrze sprawdzi się jako przystawka. Najlepiej smakuje na ciepło. Tarta bardzo smakowała moim gościom, więc myślę że i wam posmakuje. Tarta nie rozpada się zaraz po upieczeniu, ani na talerzu, ładnie prezentuje się po przekrojeniu. Jeżeli lubicie tarty w słonym wydaniu, gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Tartę(...)jogurtowa będzie ścięta w środkowej części. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, pokroić i podawać. Smacznego! *W tym przypadku dobrze sprawdzi się forma z wyjmowanym dnem, ale inna forma też da sobie radę, problem będzie jedynie z pierwszym kawałkiem tarty
moj przepis naDługo zbierałam się, by wrzucić przepis na to danie, choć uwielbiam je niesamowicie. Robi się je bardzo szybko i choć brzmi egzotycznie, na pewno posmakuje także miłośnikom tradycyjnego jedzenia. :) 1 średnia polędwiczka wieprzowa (około 500g) 400g kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki odłuszczonych ziaren sezamu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek sosu(...)sojowego 2 czubate łyżki pędów bambusa z puszki sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny 4 łyżki gorącej wody 4 łyżki cukru łyżeczka mielonego imbiru sól i pieprz świeżo mielone natka pietruszki do posypania olej rzepakowy do smażenia Polędwiczkę przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy ją wzdłuż, po czym każdy kawałek kroimy na bardzo cienkie plasterki. Mięso przekładamy do miski
Kuchenna Kontrrewolucyaczasu do czasu. Podawać gorące, z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego! A teraz wyliczenia: łosoś 15 zł mleczko kokosowe 8 zł cebula 0,2 zł pasta curry 2 zł cytryna 0,5 zł kolendra 2 zł ryż 3 zł rodzynki 0,7 zł przyprawy i olej 1 zł Koszt całego dania: 32,40 zł Porcja
Obiad za dychęZapraszam na pyszne domowe batoniki z mlecznym nadzieniem, oblane czekoladą :) Polewy wystarczy na wszystkie batoniki, ja jednak połowę zostawiłam "czystych", a z reszty rozpuszczonej czekolady przygotowałam czekoladę na gorąco :) Składniki: 3 blaty wafli tortowych 200 g masła lub margaryny (1 kostka) 1/3 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 szklanki mleka 1 szklanka tłustego mleka w proszku Polewa(...)może się okazać, że nie będzie potrzebna aż taka ilość masła i śmietanki, lub będzie trzeba dodać ich troszkę więcej- masa po rozpuszczeniu powinna być lejąca i gładka, aby dało się nią polać batoniki, ale nie za bardzo rozcieńczona, ponieważ wtedy pozostanie zbyt miękka. Wafelki bez polewy
My Culinary Artokazuje się że zwykłego, czerwonego buraka da się przyrządzić na kilkanaście sposobów, a gdyby akcja "Tost Burak Kawior" trwała dłużej, to pewnie i na kilkadziesiąt! ;) Dziś risotto z buraczkiem, boczkiem i groszkiem - naprawdę wspaniałe, nietypowe i zaskakujące. Spróbujcie! Składniki: 100g ryżu arborio 1 ugotowany burak na marynatę do podpieczenia buraka - 3 łyżki oliwy, 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego(...)wędzonego surowego boczku 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 cebula pokrojona w grubszą kostkę 2 ząbki czosnku posiekane 100 ml wina kilka szpilek rozmarynu 1/2 l gorącego (!) bulionu warzywnego 1 garść mrożonego groszku 10-15 g startego na drobnej tarce parmezanu 3 łyżeczki startej skórki cytrynowej czarny pieprz do smaku orzeszki piniowe, uprażone i posiekane (ewentualnie
Kuchnia Prezydentowejłyżeczki ksylitolu Sposób przygotowania: Kawę Inkę zaparzamy w szklance gorącej wody. Słodzimy. Mleko sojowe ubijamy mikserem (zwiększy objętość). Ostawiamy na 3-4 minuty, by wyraźnie oddzieliła się pianka od mleka - piankę zbieramy do miseczki lub szklanki. Do dwóch szklanek przelewamy zaparzoną Inkę, dolewamy oddzielone mleko sojowe i kropelki miętowe (*ja dałam po 1 łyżeczce na szklankę i kawa była intensywnie
Kolorowy Przepisownikroku podczas przygotowania świątecznych wypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad ” i „Święta bez dobrego sernika to wręcz niemożliwe. Jest elegancki i smaczny na pewno zdobędzie uznanie gości. Polecam gorąco! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka ½ kostki masła
Wanilia i Kardamonśmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą z posypką z nasionek. Smacznego! Nie nazwałabym kremu z kalafiora duńską zupą narodową (w przeciwieństwie do jakby rosołu z klopsikami i kluskami; kiedyś Wam może taki pokażę), jednak z racji znalezienia przepisu w duńskiej gazecie i idealnego wpisania się tego dania w duńską aurę, dodaję tę propozycję do akcji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorzeszkami, czekoladki z masłem orzechowym… Uwierzcie mi dajcie się skusić, dla takich słodkości warto zgrzeszyć Składniki na biszkopt: 350 g mąki pszennej 400 g cukru kryształu 105 g kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka 380 ml maślanki 325 ml gorącej, mocnej kawy 115 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki ekstraktu
Made By Mom And Sonmiałam akurat mango pod ręką postanowiłam go wypróbować. Danie wyszło przepyszne! Rozpływający się w ustach łosoś z delikatnym sosem z mango, którego podałam z fasolką szparagową ugotowaną na parze i obtoczoną w zredukowanej marynacie po łososiu. Niebo w gębie, a jeszcze jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Łosoś
karmelowykotleciki - miną mową i smakowaniem. Syn natomiast nie dał się nabrać i nawet w tej formie nie zjadł omijanego zawsze kalafiora, mimo wcześniejszych zachwytów nad pysznym, zapachem i wyglądem kotlecików (słowo kalafior nie padło, więc liczyłam, że jednak się uda.) Przepis prosty a efekt pyszny i o wielu zastosowaniach. Gorąco polecam
Kuchnia po mojemułaski wracają w naszym domu wszystkie dania typu szybki pomysł, szybka realizacja. Najczęściej lądują wówczas na naszych talerzach potrawy włoskie lub niby włoskie. Kocham kuchnię włoską za jej prostotę i czas przygotowania dań. Prosty sos do makaronu al dente sprawia, że błyskawicznie możemy mieć na stole pyszne ciepłe danie. Jednak dzisiaj propozycja nie jest makaronowa. Frittata(...)pieprzu, jajka roztrzepuję blenderem. Przed wylaniem na danie jajek staram się wszystko rozłożyć w miarę równomiernie na patelni, wylewam na całą powierzchnię jajka. Przykrywam i cały czas na średnim ogniu zostawiam bez mieszania na ok. 12 minut. Oryginalnie frittatę na koniec pieczenia wkłada się na kilka minut do gorącego piekarnika, ew. można ją odwrócić przy użyciu pokrywki, ja zostawiam
I tu będę miała takie tekilka kolejnych godzin po jego pieczeniu, smak, którego nie da się zastąpić chlebem sklepowym i świeżość, o którą zawsze można liczyć po upieczeniu. Uwaga! Bochenek jest naprawdę duży, wiec jeżeli chcecie upiec mniejszy to proporcjonalnie zmniejszcie proporcje składników :) Składniki: 100g mąki żytniej 600g mąki pszennej chlebowej 300ml ciepłej wody (nie gorącej) 150ml mleka ciepłego płaska łyżeczka cukru 2,5 łyżeczki
ChilliJemyzasobami. Często wyrzucane jest jedzenie, ale zawsze można dać jemu recykling, drugą szansę na smak w innym wydaniu. Może po świętach coś zostanie, ale staramy się by nie szło to do kosza. Tak powstały te pierogi. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni. Składniki Ciasto na pierogi: 500 g mąki 250 gorącej wody 1 jajko Farsz: 500 g wątróbki gęsiej
R'n'G Kitchenrozwałkować ciasto bardzo cieniutko (niektórzy mówią, że powinno się dać przeczytać to, co jest napisane na kartce podłożonej pod ciasto). Pokroić w paski, a z każdego paska wycinać romby. Każdy romb naciąć po środku i jedną z końcówek rombu przewlec przez powstały otworek. Smażyć na dobrze rozgrzanym, ale nie za gorącym tłuszczu (temperatura powinna wynosić ~175 C), na złoty kolor
Przepysznik - BLW i nie tylkoszklanka kaszy na 3 szklanki wody) . Gorącą (!) kaszę zmiksować za pomocą blendera z pozostałymi składnikami (oprócz bakalii) - do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodać bakalie i wymieszać łyżką. Masa może się wydawać zbyt rzadka, ale po nocy spędzonej w lodówce zastygnie i rolada z łatwością da się pokroić. Nie czekamy, aż masa ostygnie, tylko od razu pokrywamy nią
Domowa Cookierenka Agijest bardzo mało. Pierogi są jednym z tych dań, które zależnie od farszu jakiego użyjemy zmieniają się, możemy więc z nimi kombinować do woli i nigdy nam się nie znudzą. Moje są tym razem na słodko - z masą serową (zdjęcia pamiętają wigilię). Ciasto 1/2 kg mąki 1,5 szkl. gorącej wody szczypta soli Masa serowa 80 dag twarogu
Kuchenne aromatymiksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą się łamać. * Szpinak dałam rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy
bistro mamanajszlachetniejszych odmian oliwek rosnących i dojrzewających w słońcu gorącej Toskanii. Dzięki temu, pełna włoskiego temperamentu, Oliwa Extra Vergine ORIGINALE wn iesie śródziemnomorską nutę do Twojej kuchni. Z jej udziałem przyrządzisz wiele oryginalnych i zaskakujących potraw. Z uwagi na swój smak i aromat Oliwa Bertolli jest polecana do każdego rodzaju dań, zarówno pieczonych jak i surowych. Idealnie komponuje się
CookYourselfPewnie zaskoczyła Was nazwa mojego dania :) Truposz w dywanie to pierwsze skojarzenie jakie mi się nasunęło po zrobieniu po raz pierwszy naleśników z kiełbaskowym farszem. Są ciekawą propozycja na ciepłą kolację lub obiad, a farsz można jeść również bez naleśnika. Polecam serdecznie :) Farsz: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka(...)teflonowej patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przechodzimy do faszerowania. Na blasze wyłożonej pergaminem układamy kolejno naleśniki, nadziewamy farszem, składamy. Na koniec układamy na placuszki plasterki sera i wkładamy do gorącego piekarnika na czas rozpuszczenia się sera, czyli około
Smakowy Rajpropozycji śniadaniowej, a mianowicie owsianki :) Tym razem pyszna, gorąca i kremowa o smaku deserku czekoladowego Monte, znanego z dzieciństwa . Myślę, że każdy z nas uwielbiał grzebać łyżeczką w dwukolorowych warstwach kremowo-czekoladowych lub delektować się smakiem każdej z nich osobno - ja należałam do grupy drugiej ;) Jeśli lubicie słodsze dania, polecam użyć czekolady mlecznej :) Składniki: 4 łyżki płatków
Chocolate Muffin Bloginnych ziemniacznych potraw. Dzisiaj przepis na proste danie: Placki ziemniaczane: Składniki: 2 kg ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki Sól pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Obrać ziemniaki, zetrzeć na tarce lub w mikserze. Do startej masy dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Smażyć na patelni na gorącym oleju z obu stron, do chwili
Na słodko lub wytrawniedużej misce. Pozostałe 2/3 płynu zagotować w małym garnku. Gorący płyn wlać do masy utartej z płynu i wyżej wymienionych składników. Całość dobrze wymieszać i wstawić na kuchenkę, żeby zagotować. Uwaga! Lubi się przypalać, więc ogień delikatny i cały czas trzeba mieszać, aż powstanie gęsty budyń :) Masę wystudzić. Do miski dać miękkie masło i stopniowo dodać nasz przestudzony budyń. Utrzeć
Lawendowe NieboCzekoladę pokruszyłam i rozpuściłam w łaźni wodnej Jeszcze w gorącą włożyłam obrane kawałki orzechów, mieszałam stopniowo wkładane orzechy, by pokryły się czekoladą i wyjmowałam je na folię Po wystudzeniu czekolada twardnieje i orzeszki stają się pyszne ! Są w miarę słodkie, na pewno zdrowsze niż kupne batoniki :O Zbyt wiele nie da się ich zjeść, bo są bardzo syte
Proste Potrawy