Lubicie sałatki? czy raczej wolicie bardziej treściwe dania? czy moglibyście najeść się samą sałatką? nawet jakby była bardzo konkretna? Na te i inne pytania odpowiedzcie sami a ja zapraszam na sałatkę pożywną, konkretną i treściwą. Pachnie morzem i wędzeniem a także słońcem wprost z oliwek, dojrzałych i pysznych. Zapraszam gorąco. Sałatka z łososiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 6 jajek 100 g kaszy jaglanej 1 cebula 1/2 pęczku koperku bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kaszę wsypujemy na sito i przepłukujemy
magiczna kuchnia KasiPiersi z kurczaka w wersji dietetycznej. Mięso zrobione w tej wersji jest mało kaloryczne a przy tym bardzo smaczne. Tak, dietetycznie nie znaczy wcale niesmacznie. Polecam
Pobite gary Barbarystole, a każdy może sobie przygotowywać swoje danie, płyta i tacka są wyjmowane i bardzo łatwo się je czyści. 2. Funkcjonalność Dzięki wbudowanemu elementowi grzejnemu, urządzenie nagrzewa się błyskawicznie po uruchomieniu i jest gotowe do pracy. Funkcja sterowania temperaturą umożliwia dobranie pożądanego poziomu ciepła. Kilka sekund i grill jest gorący dzięki temu posiłki można przygotowywać bardzo szybko
zdrowa vege kuchniamoją propozycję startera, zupy, dania głównego oraz deseru. Bakaliowa focaccia, toskańska zupa pomidorowa, buraczane pesto oraz owocowe tiramisu! Jest bez glutenu, orkisz, mleko kokosowe, jagody Goji, nasiona chia ... Menu dla zwolenników zdrowego odżywiania. Mam nadzieję, że skorzystacie z moich pomysłów albo może tylko któregoś z nich? Gorąco polecam lekturę
Garniec Magaliełyżka oleju Mleko podgrzewamy w ganku, ma być gorące ale nie zagotowane. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, ziarna i rodzynki, całość mieszamy. Zostawiamy na ok. 20 minut w przykrytym garnku. Po tym czasie dodajemy miód (cukier), jajko i olej. Dokładnie mieszamy. Masa ma być bardzo gęsta i kleista, tak aby dało się z niej lepić nierozpadające się kulki. Gdyby masa
Przepisy na domowy ser i chlebDanie wybitnie proste i każdemu dobrze znane:) Idealne na lipcowe obiady - lekkie i orzeźwiające. Pyszne z roztopionym masłem lub śmietaną. Dodatkowo można ślicznie wykończyć brzegi pierożków i urozmaicić jedzenie:) Pięknie i zachęcająco wyglądają na talerzu. Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 1szklanka gorącej wody Składniki na nadzienie: 400g jagód, oprószonych mąką ziemniaczaną Sposób wykonania: Z mąki i gorącej wody
Kuchnia Pani WiosnyKażda pora roku u mnie obfituje w dania z czosnkiem . Brukselka zdecydowanie za rzadko jest na blogu. W tym miesiącu kontynuujemy temat dyni , którą podaję na słodko i wytrawnie, kolejna czeka na swoją kolej na parapecie!. Długo by wymieniać wszystkie listopadowe warzywa i owoce, znajdziecie jest pod tym linkiem, gorąco polecam tutaj . Sałatka z rukoli z gruszką
Moja smaczna kuchniawędzony). Dla mnie to takie wytrawne danie, zaostrzające apetyt. 2 twarde gruszki (u mnie konferencja) 2 łyżki prażonych orzechów włoskich kilka plasterków żółtego sera (u mnie gouda, świetny byłby ser wędzony) szczypta kardamonu odrobina kremu czekoladowego (jeśli ktoś woli deser) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orzechy posiekać i uprażyć na gorącej patelni. Gruszki umyć, przekroić na pół i wydrążyć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedania dla ochłody, a właśnie chłodnik wydaje się być i dealnym daniem na upalne dni. Muszę przyznać, że u mnie w domu pojawiał się bardzo rzadko, albo wcale o ile mnie pamięć nie myli. W sumie nie wiem czemu, bo przecież jest to pyszna, bardzo orzeźwiająca zupa i na dodatek ma fantastyczny kolor! Gorąco..., a raczej
Codzienne GotowanieIdzie zima. No dobra, najpierw jesień ale zimnooooo już. Najlepsze jedzenie na takie dni to wszelkie gulasze, ciepłe kasze, pieczone warzywa, no i gorące placki ziemniaczane
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDla mnie idealne połączenie delikatności kurczaka z chili i pieprzem. Dodatkowo podany ze specjalnie przygotowanymi pieczonymi ziemniaczkami to już poezja. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jest rewelacyjny
Smaki EwyTilapia to pyszna ryba i często gości na naszym stole, tym razem pod kołderką z ziół. W rezultacie wyszła aromatyczna i smakowita i polecam gorąco
Moje Małe Czarowaniepełni, więc korzystajmy! To kto dziś piecze? Dajcie znać ;-))) SKŁADNIKI: - 500 g mąki pszennej typu babuni - 2 jajka - 1 żółtko - 1/2 szklanka ciepłego mleka - 1/2 szkl. cukru - zapach cytrynowy - 1/2 kostki margaryny - 1/2 paczki drożdży świeżych. Wykonanie: rozczyn: - do kubeczka wlej mleko, podgrzej w mikrofali (ma być ciepłe nie gorące!) - następnie rozpuść w nim drożdże i 2 łyżki cukru
SMYKWKUCHNIzupa cebulowa, niezastąpiona w czasie zimowych przeziębień. Wyrafinowane danie z prostych składników. Składniki: 1 kg cebuli 1,5 l bulionu warzywnego oliwa z oliwek 50 g masła 1 łyżka mąki sól i pieprz bagietka 100 g sera ementaler Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, do oliwy dodać masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone cebule. Dusić przez
Piąty grzech głównyEkspresowa zupa cebulowa i paszteciki z serem camembert to super pomysł gdy jesteśmy bardzo zabiegane i musimy szybko przygotować obiad . Wystarczy kilka składników i można wyczarować przepyszne danie. składniki na 4 porcje zupa 6 cebul 1,5 l bulionu mięsnego ( może być(...)paszteciki gotowy arkusz ciasta francuskiego białko opakowanie sera camembert przepis Cebulę obieramy w pół plasterki i rumienimy na maśle .Wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy około 15 minut.Zupę doprawiamy pieprzem , mieszamy. Ser camembert kroimy w większą kostkę . Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty i układamy na nich kawałki sera .Ciasto składamy w trójkąty, zlepiamy brzegi .Surowe paszteciki smarujemy
Smakowite DaniaUszka z grzybami to jeden z niezbędnych elementów kolacji wigilijnej. Podane z czerwonym barszczem smakują wyjątkowo smacznie. W moim domu uszka na wigilię przygotowuję z grzybami
Smakowite DaniaDziś na moim blogu przepis na pyszne pierogi. Najbardziej lubię ruskie pierogi okraszone chrupiącymi skwarkami z boczku i w takiej wersji chce je Wam zaprezentować. Polecam
Tradycyjna kuchnia Kasiborowikowo-serowy: 40 g suszonych borowików 1 cebula (dałam czerwoną) 1 ząbek czosnku 100 ml bulionu drobiowego 1 ser chaource 200 g śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200°C (termoobieg). Grzyby umieść w rondelku lub miseczce i zalej gorącą wodą. Ostaw na 30 minut. Ziemniaki obierz
Moja DelicjaSkładniki: farsz: -1 kg pieczarek -1 średnia cebula -150 g żółtego sera -sól, pieprz -olej do smażenia ciasto: -450 g mąki pszennej -1 jajko
KasiekGotujekońcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą się łamać. * S zpinak dałam rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy
bistro mamajeśli ktoś lubi bardzo słodkie to wiecej cukru da-,i do tego 1-2 cytryny -sok...ja dalam sok z limonek ,bo je lubie.Brzoskwinie umyć ,obrać ,przekroić na pół ,usunąć pestkę .ZAGOTOWAĆ syrop i do zagotowanego syropu wkładać partiami brzoskwinie .Następnie wyjąć z syropu i wkładac do wyparzonych sloików .Zaleć gorącym syropem i pasteryzować około 12-15 minut.GOTOWE...SMACZNEGO!!!..-----------------------------------------------------------------------------.... Pesche
w mojej kuchniobiad. Można je serwować jako danie główne na ciepło lub jako sałatkę na zimno. Filety z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przyprawić obficie przyprawą "Delikat" i usmażyć na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Po usmażeniu przełożyć do dużej miski. Ryż ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Jeszcze gorący dodać do kurczaka. Pieczarki i paprykę umyć
Świat Domowej KuchniDzisiaj proponuję słodkie bułeczki zrobione z bananowego puree, nadziane dżemem z czarnych porzeczek i udekorowane plasterkami banana. Ciekawe połączenie smaków, które idealnie do siebie pasują. Bułeczki
Oryginalny smaksłonecznika - 1/2 szklanki pestek dyni - 1/2 szklanki orzechów (dałam po 1/4 szkl. orzechów laskowych i migdałów) - 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki chia - 2 łyżki babki płesznik - 1,5 szklanki płatków jaglanych - 40g oleju kokosowego (stopionego) - 1,5 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska, zwykłej troszkę mniej) - 0,5l gorącej wody Do wysypania dna formy użyłam białego maku. * szklanka
Smaczne ZdroweGramigna. Gramigna, krótki makaron ,obojętnej barwy, to alternatywa w stosunku do tagiatelli. W idealnym przypadku do powyższego dania, kolorową gramignę przygotować samemu od A do Z ,za pomocą specjalnej maszynki do makaronu. Kto nie ma maszynki, może wykorzystać spaghetti połamane dokładnie na 4 cm kawałeczki. Potrawa zyskuje swój niepowtarzalny smak dzięki nieodzownemu aceto balsamico, octowi balsamicznemu(...)jego pochodzenia i tradycyjnego sposobu wytwarzania. .W tym daniu ,intensywny aromat aceto balsamico poprawia smak boczku, istotnego składnika potrawy. 200g pasty gramigna lub spaghetti kolorowego 200g boczku wędzonego 125 ml aceto balsamico di Modena 50 g parmezanu 1 łyżka oliwy z oliwek Graminę lub połamane spaghetti ugotować al dente. Na gorącej oliwie smażyć przez kilka sekund drobno pokrojony boczek
Kulinarny karnet ChristopheraGrilled zucchini with cherry tomatoes. Składniki. 1 szt. cukinia 2 łyżki majonez 1 łyżka sos chilli 15 pomidorki koktailowe 5 dag ser mozzarella Przyprawa
Kulinarny karnet ChristopheraPyszna, smaczna, sycąca zupa krem z cukinii, to jedna z niewielu zup krem które bardzo lubię, a jako że w tym roku cukinii w ogrodzie
Kuchnia ŁukaszaPierogi ze szpinakiem i fetą Składniki na ciasto pierogowe: ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok
Kulinarne przygody Gatitysię! Skoro ja to przeżyłam, to Wy tez dacie radę ! OŚMIORNICZKI W SALSIE Z PALONYCH POMIDORÓW. /przepis: Grzegorz Łapanowski/ 15 małych ośmiornic (tu: mrożone) niecały litr bulionu szklanka białego wina 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku 2 dymki pęczek posiekanej natki pietruszki 1/3 zielonego chili Ośmiorniczki już rozmrożone wrzucamy do gorącego wywaru i gotujemy 30 minut lub 15, jeśli
W kuchni Karmel-itkiprzekładamy gorący makaron do sosu i mieszamy wszystko razem. Rozkładamy porcje na talerze, posypujemy płatkami parmezanu lub Grana Padano, rozsypujemy grzanki i grubo posiekaną bazylię. Obiad w 20 minut gotowy – szybko i sprawnie, bez zbędnej babraniny. Nie pomijajcie grzanek jako dodatku do tego makaronu – wspaniale podkreślają rybny smak całości, są też jedynym elementem chrupkim tego dania i wzbogacają
Karo in the Kitchenprzepisu na polędwicę z dorsza. Wbrew pozorom nie jest ona łatwa w obróbce, bo niewłaściwie przygotowana potrafi być sucha jak wiór. Jednak wraz z przygotowaniem tego dania moje poszukiwania dobiegły chyba końca. Dorsz upieczony pod kołderką z sosu pomidorowego z pysznymi dodatkami jest wilgotny i delikatny. Ryba przy tym zachowuje swój oryginalny smak(...)nieco zmiękną dodajemy zioła prowansalskie i lekko solimy (uwaga, bo oliwki i kapary są słone) oraz dodajemy szczyptę lud dwie pieprzu. Gdy zioła zaczną wydzielać zapach dodajemy pomidory i trochę gorącej wody. Dusimy całość, aż powstanie kremowy sos. Dorzucamy kapary i oliwki, a na koniec dodajemy ocet balsamiczny. Sprawdzamy czy sos nie wymaga jeszcze dosolenia, a następnie
Simple DishNastępnie zalewamy gorącym bulionem, koniecznie zakrywamy przykrywką i gotujmy około 15 minut (pod koniec czasu kontrolujemy, czy nie brakuje na patelni bulionu, jeśli tak to dolewamy odrobinę). Fasolki przecinamy poprzecznie na 3 części. Po kwadransie dorzucamy strąki, całość delikatnie mieszamy i kosztujemy*.Jeśli ryż już jest miękki, bulion odparowany, a całość ma kremową konsystencje to danie jest gotowe
Kolizje Smakówelementów. Po pierwsze gumbo musi być gęste. Sama nazwa potrawy najprawdopodobniej pochodzi od okry, warzywa, którego określenie w języku banto brzmi ( ki gnombo ) [ Wikipedia] . Okra wydziela śluz, który zagęszcza dania i jest często stosowana w różnych odmianach gumbo. Podstawowym zagęstnikiem jest też zasmażka (roux), która nadaje oryginalnego smaku i ciemnego koloru potrawie. Innym słynnym zagęstnikiem jest również(...)przypraw i soli. PODANIE Gorącą zupę przelewamy do misek, posypujemy posiekaną dymką i serwujemy z odrobiną ryżu. Tak oto świętujemy premierę Mafii III! Mieszkańcy Orleanu z 68′ zapewne nie omieszkaliby nalać szklanicy whiskey w ramach akompaniamentu Wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega , która jest wydawcą tytułu w Polsce. Grę można zamówić m.in. na Muve.pl. * dane dotyczące wartości energetycznych
Nerds Kitchenmigdałami i kruchym, orkiszowym ciastem, jest wprost bajeczne. To ciasto ma wszystko to, co nam najbardziej odpowiada. Makowiec japoński, w mojej starej wersji, jest ciastem bezglutenowym, zamiast kaszy manny dałam bowiem kaszę jaglaną, bardzo nam ten zamiennik przypasował. Dzisiejszy jest również z kaszą jaglaną, ale dodatek kruchego ciasta, bezglutenowości go już pozbawia (możemy co prawda przygotować ciasto kruche bazując(...)możemy również przygotować go bez dodatku kruchego ciasta). Mnie na wersji bezglutenowej nie zależało, zależało mi na pysznym smaku ciasta makowego i taki efekt uzyskałam. Polecam to ciasto bardzo gorąco, jest przepyszne :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm. Składniki kruchego ciasta: - 300g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750 ( pszennej ok.270g) - 170g zimnego masła - 3 żółtka
Smaczne Zdrowemąką podsmażyć na gorącym oleju, jeśli zostało nadzienie to wsypać je do rondla wlać wodę, kostkę rosołową i pod przykryciem gotować z 30 minut na mniejszym ogniu 2 łyżki mąki wymieszać z wodą i zagęścić sos mieszając BURACZKI: na 3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, wsypać 1/2 kg starte na grubszych oczkach tarki ugotowane buraczki, do smaku dać cukier, ocet winny
W Mojej Kuchni Lubię