Danie wybitnie proste i każdemu dobrze znane:) Idealne na lipcowe obiady - lekkie i orzeźwiające. Pyszne z roztopionym masłem lub śmietaną. Dodatkowo można ślicznie wykończyć brzegi pierożków i urozmaicić jedzenie:) Pięknie i zachęcająco wyglądają na talerzu. Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 1szklanka gorącej wody Składniki na nadzienie: 400g jagód, oprószonych mąką ziemniaczaną Sposób wykonania: Z mąki i gorącej wody
Kuchnia Pani WiosnyKażda pora roku u mnie obfituje w dania z czosnkiem . Brukselka zdecydowanie za rzadko jest na blogu. W tym miesiącu kontynuujemy temat dyni , którą podaję na słodko i wytrawnie, kolejna czeka na swoją kolej na parapecie!. Długo by wymieniać wszystkie listopadowe warzywa i owoce, znajdziecie jest pod tym linkiem, gorąco polecam tutaj . Sałatka z rukoli z gruszką
Moja smaczna kuchniawędzony). Dla mnie to takie wytrawne danie, zaostrzające apetyt. 2 twarde gruszki (u mnie konferencja) 2 łyżki prażonych orzechów włoskich kilka plasterków żółtego sera (u mnie gouda, świetny byłby ser wędzony) szczypta kardamonu odrobina kremu czekoladowego (jeśli ktoś woli deser) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orzechy posiekać i uprażyć na gorącej patelni. Gruszki umyć, przekroić na pół i wydrążyć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedania dla ochłody, a właśnie chłodnik wydaje się być i dealnym daniem na upalne dni. Muszę przyznać, że u mnie w domu pojawiał się bardzo rzadko, albo wcale o ile mnie pamięć nie myli. W sumie nie wiem czemu, bo przecież jest to pyszna, bardzo orzeźwiająca zupa i na dodatek ma fantastyczny kolor! Gorąco..., a raczej
Codzienne GotowanieIdzie zima. No dobra, najpierw jesień ale zimnooooo już. Najlepsze jedzenie na takie dni to wszelkie gulasze, ciepłe kasze, pieczone warzywa, no i gorące placki ziemniaczane
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDla mnie idealne połączenie delikatności kurczaka z chili i pieprzem. Dodatkowo podany ze specjalnie przygotowanymi pieczonymi ziemniaczkami to już poezja. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jest rewelacyjny
Smaki EwyTilapia to pyszna ryba i często gości na naszym stole, tym razem pod kołderką z ziół. W rezultacie wyszła aromatyczna i smakowita i polecam gorąco
Moje Małe Czarowaniepełni, więc korzystajmy! To kto dziś piecze? Dajcie znać ;-))) SKŁADNIKI: - 500 g mąki pszennej typu babuni - 2 jajka - 1 żółtko - 1/2 szklanka ciepłego mleka - 1/2 szkl. cukru - zapach cytrynowy - 1/2 kostki margaryny - 1/2 paczki drożdży świeżych. Wykonanie: rozczyn: - do kubeczka wlej mleko, podgrzej w mikrofali (ma być ciepłe nie gorące!) - następnie rozpuść w nim drożdże i 2 łyżki cukru
SMYKWKUCHNIzupa cebulowa, niezastąpiona w czasie zimowych przeziębień. Wyrafinowane danie z prostych składników. Składniki: 1 kg cebuli 1,5 l bulionu warzywnego oliwa z oliwek 50 g masła 1 łyżka mąki sól i pieprz bagietka 100 g sera ementaler Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, do oliwy dodać masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone cebule. Dusić przez
Piąty grzech głównyEkspresowa zupa cebulowa i paszteciki z serem camembert to super pomysł gdy jesteśmy bardzo zabiegane i musimy szybko przygotować obiad . Wystarczy kilka składników i można wyczarować przepyszne danie. składniki na 4 porcje zupa 6 cebul 1,5 l bulionu mięsnego ( może być(...)paszteciki gotowy arkusz ciasta francuskiego białko opakowanie sera camembert przepis Cebulę obieramy w pół plasterki i rumienimy na maśle .Wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy około 15 minut.Zupę doprawiamy pieprzem , mieszamy. Ser camembert kroimy w większą kostkę . Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty i układamy na nich kawałki sera .Ciasto składamy w trójkąty, zlepiamy brzegi .Surowe paszteciki smarujemy
Smakowite DaniaUszka z grzybami to jeden z niezbędnych elementów kolacji wigilijnej. Podane z czerwonym barszczem smakują wyjątkowo smacznie. W moim domu uszka na wigilię przygotowuję z grzybami
Smakowite DaniaDziś na moim blogu przepis na pyszne pierogi. Najbardziej lubię ruskie pierogi okraszone chrupiącymi skwarkami z boczku i w takiej wersji chce je Wam zaprezentować. Polecam
Tradycyjna kuchnia Kasiborowikowo-serowy: 40 g suszonych borowików 1 cebula (dałam czerwoną) 1 ząbek czosnku 100 ml bulionu drobiowego 1 ser chaource 200 g śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200°C (termoobieg). Grzyby umieść w rondelku lub miseczce i zalej gorącą wodą. Ostaw na 30 minut. Ziemniaki obierz
Moja DelicjaSkładniki: farsz: -1 kg pieczarek -1 średnia cebula -150 g żółtego sera -sól, pieprz -olej do smażenia ciasto: -450 g mąki pszennej -1 jajko
KasiekGotujekońcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą się łamać. * S zpinak dałam rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy
bistro mama