Oprócz oczywistego dania obiadowego mamy również coś innego do kanapek. Najtrudniejszą chyba rzeczą jest wyluzowanie kurczaka, ale po pierwszym wyluzowanym kurczaku, każdy kolejny będzie łatwizną. Składniki: 1 kurczak 500 gram mięsa mielonego ( woł-wp ) 1 ½ szklanki orzechów włoskich 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Sól Pieprz Mielona słodka papryka 1 łyżeczka vegety Wykonanie: Orzechy zalewamy gorącą wodą(...)wagi 1 kg = 1 godzina. Podczas pieczenia obracamy aby uzyskać równomierny kolor. Pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem. Upieczonego kurczaka można wykorzystać dwojako, jako danie obiadowe lub po wystygnięciu jako pyszny dodatek do kanapek. SMACZNEGO
Smaki Ewytartej bułce na gorącym oleju smażyć na rumiano kotlety można podać z ziemniakami i buraczkami lub z czym lubisz.......SMACZNEGO!!! kotlety mają smaczny posmak wędzenia, są bardzo soczyste i kruche dzięki rozbijaniu razem z marynatą.....polecam.... sól morska wędzona Royal Brand: powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia soli morskie - skład: naturalna sól morska - zastosowanie: do dań typowo amerykańskich
W Mojej Kuchni Lubiękuchni podlaskiej. Podczas warsztatów przygotowaliśmy kilka dań z ziemniakami, ja robiłam pączki. 500 ziemniaków typu B lub C* (ja użyłam ziemniaki red sonia)**, 500 g mąki tortowej, 250 ml mleka, 1 łyżka cukru, 4 jajka, 40 g drożdży, sól, smalec do smażenia, cukier puder, cynamon, Ziemniaki dokładnie umyć, zalać gorącą wodą, ugotować, odparować. Ciepłe obrać ze skórki, przetrzeć przez(...)wyrośnięcia. Jajka rozkłócić. Razem z ziemniakami dodać do miski z zaczynem. Wyrobić. Ciasto powinno być dość luźne. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz do smażenia. Dużą łyżką zmoczoną w gorącej wody, nabierać ciasto, formować kulki (ja nabieram jedną łyżką ciasto, a drugą zdejmuje z niej ciasto prosto do tłuszczu) i smażyć w głębokim tłuszczu do zezłocenia. Wyjmować łyżką cedzakową, układać
królestwo garówmiał być rozwinięciem o diecie warzywno-owocowej ale mój dzisiejszy obiad był (jest) tak pyszny, że nie może czekać na swoją kolej, żeby wyjść do ludzi ;) A więc, na gorąco z linii stołu: BAZA OBIADU: - 1 cały kalafior, opłukany, podzielony na duże róże, wrzucony na patelnię bez tłuszczu, lekko podlany wodą, trzymany na średnim ogniu (bardziej w stronę małego(...)patelnią, - przełożyć warzywa na talerz, - wyłożyć całe pesto na warzywa, - posypać wszystko pudełkiem kiełków (soczewica, ciecierzyca, fasolka mung), - ozdobić pomidorkami, - zjeść więcej, niż potrzeba i przyzwoitość nakazuje, ale nie da się zjeść mniej :)) Dla dziecięcia ugotowane dodatkowo orkiszowe muszelki, można podkraść kilka, nie obrazi się. Najlepszy obiad w tym roku, jutro będzie chyba taki sam, spróbujcie koniecznie... SMACZNEGO
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEBardzo lubię dania jednogarnkowe. Jakiś czas temu na blogu ChilliBite znalazłam smakowitą propozycję przygotowania w jednym naczyniu karkówki. No prawie w jednym ale to nic. Dokonałam kilku zmian i efekt przedstawiam poniżej. Smaczne, aromatyczne danie, idealne by włożyć je do piekarnika i prawie o nim zapomnieć, zając się czymś innym :) u mnie jak zwykle z przygodami(...)miałam już wszystko wkładać do naczynia zadzwonił pan z serwisu z informacja, że przyjedzie zmienić grzałkę w piekarniku... czekałam na niego 4 godziny by czasem gorące urządzenie nie zbiegło się z jego przyjazdem. Karkowka pieczona w warzywach z ziemniakami 1 kg karkówki (dobrej jakości, u mnie rasa puławska) 1-2 łyżeczki pikantnej przyprawy do grilla kilka łyżek oliwy z oliwek
Dzieje kuchennej Wiewióryefekt zaskoczył nie tylko mnie. Są słodkie, gęste, aksamitne i ten smak.... Musicie spróbować! Składniki na lody karmelowe: 300 g cukru (dla mnie trochę za słodkie, następnym razem dam 250 g) 1/4 łyżeczki soli (soli nie czuć, równoważy jedynie słodycz) 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 ml mleka 500 ml śmietanki 30 lub 36 % 3 jajka(...)wanilii, studzimy. Mleko z pozostałą śmietanką (200 ml) i resztą cukru (100 g) zagotowujemy. Odstawiamy. Jajka ubijamy trzepaczką a następnie cienką strużką, ciągle ubijając, wlewamy gorące mleko (ja nawet na początku wlewałam po łyżce, za każdym razem dokładnie ubijając). Trochę to trwa, ale należy być ostrożnym, bo inaczej jajka nam się zetną i będzie jajecznica. Gotową mieszaninę
Rozpustne gotowanieOlej rzepakowy podgrzewamy i gorący wlewamy do marchewki - będzie skwierczeć. Na koniec dodajemy orzechy włoskie. Całość przekładamy do zamykanego naczynia lub słoika. Zamknięte naczynie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem surówkę można ozdobić listkami świeżej mięty. Kazachską surówkę z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi podajemy jako dodatek do dania głównego. Jeżeli planujecie podróż
My Chcemy Jeśćgorącym oleju na rumiano z obu stron schabowe można podać z tłuczonymi ziemniakami, mizerią lub z czym lubisz........SMACZNEGO!!! Royal Brand - SÓL MORSKA GUERANDE: kraj pochodzenia Francja - sól z atlantyckiego wybrzeża Bretanii zielonoszare zabarwienie powodują naturalne minerały - opakowanie: szklany praktyczny słoik z dużym otworem, co ułatwia nabieranie soli łyżeczką - pojemność: 200 gram SÓL MORSKA GUERANDE wzbogaca wszystkie dania
W Mojej Kuchni Lubięmoimi kubkami smakowymi - uwielbiam kozie sery, a za owcze dam się pokroić. Halloumi to właśnie najczęściej mieszanka mleka: owczego, koziego i krowiego. Nadzienie z mięty dodaje mu świeżości i sprawia, że jest naprawdę jedyny w swojej kategorii. Aby wydobyć jeszcze więcej smaków dobrze jest potraktować go grillem, lub gorącym tłuszczem. Do tego niezawodny makaron, jak zwykle kilka prostych, dobrej
Cook&Lovekońcówki lata. Na upartego można jeszcze przygotować to danie używając innej odmiany pomidorów i rozmrożonych malin :) 200 g makaronu rurki łyżka zielonego pesto dobrej jakości 2 pomidory malinowe garść malin 120 g naturalnego twarożku z ziołami 2 łyżki mieszanki ziaren łyżka posiekanego szczypiorku Makaron gotujemy al dente. Gorący mieszamy z pesto. Podajemy z malinami, pokrojonymi pomidorami i twarożkiem. Przed
Mienta blogTak jesiennie dzisiaj jest u mnie, dla tych co lubią pobyć w plenerze, a jak wiadomo świeże powietrze zaostrza apetyt, więc warto pomyśleć nad gorącą michą
Apetyczna babeczkapietruszki - jajko - 2 łyżki mąki kukurydzianej ( w razie potrzeby można dać więcej) - 2 marchewki - 1 czerwona cebula - sól, pieprz Sos czosnkowy: - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - pół łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Zanim rozpoczniemy gotowanie kaszy musimy ją opłukać w zimnej a następnie w gorącej wodzie. Można także wrzucić ją do gorącej wody a następnie
Pan i Pani Smith w kuchnikurek 150 ml śmietany 30 % Wykonanie: Całe danie wykonamy na jednej, dużej patelni - rondelku, do której mamy pokrywkę. Mięso myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Mięso, z obu stron, posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy na niewielkiej ilości gorącego oleju. Na patelnię jednorazowo kładziemy maksymalnie po 2 kotlety. W przeciwnym razie
Smak mojego domuwyłożyłam na talerz. Podałam od razu, gorące, okraszone cebulką zrumienioną na tłuszczu. Pierogi bardzo smaczne. Udały się. Następnym razem dodam więcej cebuli i może dla zaostrzenia smaku, pieprz czarny. Próbujcie, mieszajcie, kombinujcie... Życzę SMACZNEGO! Krys Polecam inne smaczne pierogi a przepisy znajdziecie w zakładce MENU: DANIA MĄCZNE, PIEROGI, NALEŚNIKI... D ziękuję
Kuchnia u KrysiPapryczkę oczyściłem z pestek, ( jeśli ktoś lubi bardzo ostre dania, można pestki zostawić). Następnie drobno je pokroiłem. Czerwoną paprykę po usunięciu miąższu pokroiłem w paski. Wszystkie składniki podsmażyłem na oliwie z oliwek. Podlałem odrobiną wody ( tak aby zrobiło się troszkę sosu) i dusiłem około 10 minut. Podałem bardzo gorące
R'n'G Kitchenzostaje wykorzystany na drugi dzień do potrawy „na winie”. Danie jednogarnkowe, a właściwie „jednopatelniowe”. Makaron ryżowy podgrzewamy na patelni na rozgrzanym oleju sezamowym. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz sałaty i bratków), doprawiamy solą, płatkami chilli. Chwilę smażymy uważając, aby nie rozgotować warzyw i mamy obiad gotowy w 5 minut. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również : Spring rolls
mojewypiekiinietylkoprzybory do rysowania dla dzieci , bardzo rzeczowo informuje o daniach z kar ty. Karta nie ma o błędnej list y pozycji, jest zwi ę zła i czytelna. Na potrawy czekamy około 15 minut. Próbowaliśmy zupy d yniowej, rosołu, gulaszu z dzika, warmińskich farszynek, szarlotki . Są idealne! Obłędnie pyszne. Gorące, aromatyczne, bezbłędnie doprawione. Każda z ich jest kulinarnym dziełem sztuki(...)cienia wątpliwości i dwóch zdań:) Jeśli tylko będę w okolicach Ostródy lub w drodze z południa nad Bałtyk z cała pewnością odwiedzę to miejsce. I Wam również gorąco polecam, zrobić sobie przerwę, wycieczkę do tego smacznego miejsca. W zajeździe znajduje się mały sklepik, w którym można kupić lokalne produkty. Konfitury, miody, wędliny, syropy to tylko niektóre z wielu
WYSPA SZCZĘSLIWAWiecie, że bardzo lubimy poznawać nowe smaki, a "stare" danie, choć tradycyjne, bardzo nam smakuje. Składniki 400 g łopatki wieprzowej 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 cebula 1/2 szklanki otrąb owsianych 5 łyżek mąki olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Sos: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 600 ml gorącej wody 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe
R'n'G Kitchenczekolady (np. pół na pół gorzkiej i mlecznej / ja dałam mleczną) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu wanilinowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 ml śmietany kremówki 36% (około 6 łyżek) 100 g białej czekolady 2 łyżki soku z buraków 1 pełna łyżeczka żelatyny 2-3 łyżeczki gorącej wody WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni
Słodko-Słony Świat IlonyJedno danie a zawiera tak wiele, makaron, mięso i warzywa. Bardzo dobra zapiekanka, pyszny pomysł na obiadek. Można również zabrać sobie do pracy na lunch. Wodę zagotować, osolić i wrzucić makaron. Gotować makaron aż będzie all dente, odcedzić i przelać gorącą wodą. Makaron wyłożyć na dno do naczynia żaroodpornego. W małym garnuszku z lekko osoloną wodą gotować marchewki
Kuchnia Pokoleńwyczerpania wszystkich składników. Ogólnie sushi to określenie dań bazujących na ryżu, a nigiri jest najbardziej rozpoznawalnym jego rodzajem. Samo przygotowanie, to dość misterna praca, lecz naprawdę „warta zachodu”. Czasem w przerwie między schabowym, a mielonym warto dla odmiany i zdrowia przygotować właśnie nigiri sushi z łososiem. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Nigiri sushi
mojewypiekiinietylkominut robimy najlepszą rzecz w tym konkretnym daniu. Przygotowany wcześniej filet z pstrąga, pokrojony na kilkucentymetrową kostkę dodajemy do ryżu. Wyłączamy źródło ciepła pod patelnią. Delikatnie przykrywamy mięso ryżem z dna patelni. Ryba jest tak delikatna, że wystarczy jej ok. 1,5 minuty pod kołderką z gorącego ryżu aby białko pstrąga ścięło się całkowicie. Mięso dzięki temu zachowuje swój
Right Behind The Kitchentego dania można użyć całego kurczaka , ćwiartki , tylko piersi lub inne mieso , ale najszybciej jest z piersią kurczaka Składniki - pierś kurczaka - papryka żółta - papryka zielona - cebula biała - duży pomidor - marchewka - ząbek czosnku - sól ,pieprz - majeranek, bazylia - olej Sposób wykonania Na gorącym tłuszczu podsmażamy kurczaka , z obydwu stron po . 2 minuty. podsmazone mięsko odstawiamy na talerzyk
Eli Gotowaniedżemu (ja tu dałam ciut za dużo dżemu, także dać mniej) i przykryć ten dżem ciastem. Foremek nie uzupełniać do końca. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190stopni na około 20-25min.. Uwaga!!! Poczekać aż muffinki przestygną, ponieważ dżem może wycieknąć podczas wyciągania z foremek, a jest bardzo gorący i można się poparzyć. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem
W kuchni u Monikilunch w pracy. Szybko wyskakujesz do ‘chińczyka’ po porcję gorącego makaronu stir fry. Knajpa napakowana ludźmi po brzegi. Myślisz, że kucharze nad wokami specjalnie do Twojej porcji mieszają w pocie czoła specjalny sos? Pozwól, że Cię rozczaruję. Nie ma takiej możliwości, żeby kucharz do każdej jednej zamówionej porcji dania robił osobny sos. Po prostu nie ma. Restauracje
Karo in the Kitchenspróbować miejscowej wersji podanej w wydrążonym chlebku. Zupa była gorąca, sycąca, dobrze doprawiona i zawierała wszystko, czego od niej oczekiwałam. Mąż wybrał ( co mu się rzadko zdarza ) grzybową z mrożonych zapewne grzybów. Grzyby faktycznie w niej były a razem z pozostałymi składnikami okazała się naprawdę smaczna. Na drugie danie zaserwowałam sobie sandacza w sosie grzybowym z dodatkami. Spory
Smaki Ewybułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać gorące np. z pomidorami z czerwoną cebulą posypanymi solą morską. Dodatek sera-niespodzianki w środku może sprawić, że po takie kotlety chętnie sięgną dzieci. Jeśli pozwolicie im na usypywanie serowych stożków na plastrach cukinii, z większą ochotą zjedzą danie przyrządzane własnymi rączkami. ----------- Podobne: Kotlety z cukinii z kalarepką Kotlety
Weekendy w domu i ogrodziecebulę w pióra. Wykonanie: Ogórki solimy wg uznania (ja dałam trzy obfite szczypty) i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Z podanych składników przygotowujemy zalewę. Gotujemy ją. Do wrzącej zalewy wrzucamy ogórki odsączone z soku, który puściły. Dodajemy też paprykę i cebulę. Całość gotujemy ok. 5 min. i gorące nakładamy w słoiki. Nie trzeba pasteryzować
Pyza i Surówkawoda 3/4 szklanki do nasączenia BISZKOPT: jajka, cukier, woda gorąca, cukier wanilinowy ubijać w misie robota z 6 minut na najwyższej mocy - następnie żmienić na mniejszą moc i trakcie ubijania wsypywać obie mąki z proszkiem tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować, do blaszki dać ciasto piec w 200 C około40 minut, do suchego patyczka
W Mojej Kuchni Lubięzaczyn wyrósł 2. - Roztopić masło i ostudzić Do miski dać mąkę cukier żółtka i masło wyrośnięty zaczyn i resztę mleka Wyrobić ciasto w razie potrzeby dodać troszkę mleka Ciasto przesypać troszkę mąką przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia 3. - Zmielony mak orzechy ,rodzynki włożyć do miski zalać stopniowo gorącym mlekiem wymieszać Dodać cukier i olejki zapachowe odstawić
W królestwie smaków BeatyUwielbiamy pierogi ,a Wy? Jeśli tak ,to serdecznie polecamy Wam tą smaczną wersję serowo-szpinakową. Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko 250 ml gorącej wody Farsz
R'n'G Kitchenpierogi z botwinką, bryndzą i fetą. Można dać tylko jeden gatunek sera - albo bryndzę albo fetę. Miałam akurat końcówki więc użyłam obu. Podałam z jogurtem greckim wymieszanym z ostrą pastą paprykową. Bardzo smaczne! Polecam składniki (ok 60 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (na ok 30szt) ok 140 g botwinki
Stare Garyowsianka na mleku sojowym z gorącym sosem śliwkowym* i domowym masłem orzechowym~ *śliwki gotowane z niewielką ilością wody i łyżeczką miodu ok. 10 minut Miasto 44 - film ciężki, ale warto go obejrzeć. W dwóch momentach się popłakałam, a raz nawet miałam wrażenie, że nie dam rady tego obejrzeć do końca i chciałam wyjść...ale obejrzałam i film zrobił na mnie
breakfast of dreamsrobi dla tych malutkich słodkości :) Dla urozmaicenia polecam posypać danie orzechami włoskimi :) Składniki : 300 ml mleka 4 łyżki płatków owsianych 4 truskwawki orzechy Płatki umieścić w garnku o grubym dnie i zalać mlekiem. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki. Podawać na gorąco z kawałkami truskawek i orzechami. Smacznego
Chocolate Muffin BlogKasza pęczak z kurczakiem i pieczarkami. Łatwe do wykonania danie obiadowe. Nigdy nie przepadałam za kaszą, jednak w tym wydaniu bardzo mi smakuje. 250 g mięsa z piersi kurczaka 100 g kaszy pęczak 250 g pieczarek 1 mała natka pietruszki 1 mała cebula 2 szklanki bulionu (lub ewentualnie gorącej wody z 2 łyżeczkami vegety) łyżeczka masła 50 g parmezanu
BullioNa 10 muszelek: 1 szklanka płatków owsianych 1 jajko 2 duże cebule, natka pietruszki 2 łyżki masła przyprawa Maggi sól, pieprz Płatki owsiane zalać gorącą wodą
Jadło i czytadłoPotrawy z kurczaka bardzo często goszczą na naszym stole.Można je przygotować na 1000 różnych sposobów.Duszone z grilla, pieczone, smażone.... Gotowane na gorąco lub
Gosia gotujeKasza pęczak z kurczakiem i pieczarkami. Łatwe do wykonania danie obiadowe. Nigdy nie przepadałam za kaszą, jednak w tym wydaniu bardzo mi smakuje. 250 g mięsa z piersi kurczaka 100 g kaszy pęczak 250 g pieczarek 1 mała natka pietruszki 1 mała cebula 2 szklanki bulionu (lub ewentualnie gorącej wody z 2 łyżeczkami vegety) łyżeczka masła 50 g parmezanu
BullioWitam Was gorąco!, dziś zaczynam cykl musów i koktajli PROzdrowotnych po których gwarantuje efekt w spożyciu. Brzmi niczym namowa dilera, lecz rośliny użyte w koktajlach
Kuchnia PROzdrowotnakakaowy krem z wierzchu - powinnam była zamiast kakao dać cappuccino, ponieważ w zamierzeniu torcik miał być cappuccino a wyszedł tylko z lekkim posmakiem kawy:) Także w przepisie zmieniłam już te składniki. Tort pięknie się prezentował, bardzo dobrze kroił i był wyśmienity w smaku! Czego chcieć więcej?!:) Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY (przepis z blogu Moje Wypieki
Słodko-Słony Świat Ilony