dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:135/571)

Ciasto kokosowo-kakaowe z masą serową 351

dałam półtłusty) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek 100 g margaryny (dałam masło) 200 g cukru 1 cukier waniliowy Ser zmielić przez maszynkę lub zblendować i wymieszać z pozostałymi składnikami. Włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu stałe mieszając około 3 minuty. Podzielić ser na dwie części. Gorącym serem przekładać ciasto.  składanie ciasta biszkopt kakaowy 1/2 masy serowej

O kuchni z uczuciem
Strawberry &Habanero – słodko pikantny dżem z truskawek i papryki habanero 155

przyjemnie słodki i nieoczekiwanie… rozgrzewa! Nie bójcie się takich połączeń, dajcie się zaskoczyć. Będzie dobry i do porannego croissanta i do naleśników w zimowy czy jesienny wieczór. Szykujemy słoiki. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy je otworem

Karo in the Kitchen
Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną 215

kupić na souku.  W LuLu znalazłem natomiast mąkę jaglaną, więc da się upiec chleb oraz zagęszczać zupy i sosy. Poniżej przepis na ogórkową zupę - krem mojej Szacownej Małżonki Niestety ogórków kiszonych Ola nie potrafi sobie odmówić, więc neutralizuje to kaszą jaglaną :) Składniki pół szklanki kaszy jaglanej opłukanej gorącą wodą   8 średniej wielkości ogórków kiszonych (można więcej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ziemniaki pieczone po szwedzku 319

tarce parmezanem i zapiekamy. Gotowe oprószamy grubą solą morską. Podajemy gorące… z czym kto lubi. Ziemniaki pieczone po szwedzku są wspaniałą alternatywą dla tych, którzy szukają ciekawych, a jednocześnie bardzo prostych sposobów na podanie tego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby, z jajkiem sadzonym lub jako danie samodzielne – z jogurtem, czy z maślanką. Ja do ziemniaków pieczonych

mojewypiekiinietylko
Pomarańczowo-tymiankowy kurczak i miodowe pieczone ziemniaczki 122

pomarańczowo-tymiankowego kurczaka. Pierwotna wersja kurczaka była w gazetce "Palce lizać". Danie to jest dość proste, bardzo aromatyczne i efektowne. Mięso i ziemniaki nabierają ładnego złotego koloru, w smaku są lekko słodkawe- polecam dla tych, którzy lubią owocowo-mięsne kombinacje. Jednocześnie to bardzo dobre, lekkie nomz na gorące dni. W roli głównej wystąpił tymianek, rosnący jeszcze w doniczce

les mirabelles
Spaghetti w sosie serowo-koperkowym 193

mnie spaghetti) 100 g naturalnego serka topionego 100 ml mleka (dałam odrobinę mniej) sól do smaku siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. 2. W rondelku umieszczamy serek i mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia. Delikatnie solimy i dodajemy siekany koperek. 3. Sos wlewamy do odcedzonego gorącego makaronu, mieszamy i podajemy. Smacznego!!! Źródło: Qulinarny blog

Kuchnia domowa Ani
Makaron z bazyliowym pesto 215

dodatkiem bazyliowego pesto i podsmażonej kiełbaski chorizo. Danie wyszło bardzo smaczne. Użyłam gotowego pesto firmy Grand Italia , które jest naprawdę bardzo dobre, smakiem dorównuje przygotowanym w domu. Makaron wyszedł przeeepyszny, na pewno do powtórzenia niebawem. Taki obiad lub kolację przygotujecie w zaledwie 20 minut. Gorąco polecam. Post Makaron z bazyliowym pesto pojawił się poraz

Marta Gotuje
ZUPA KLOPSIKOWA TZW. KWAŚNY KLOPS 500

Jeśli nie znacie i nie gotujecie - gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :) Ta  prosta w wykonaniu zupa wpisuje się w tradycje kuchni kujawsko-pomorskiej. Szczególnie popularna jest w okolicach Brodnicy. W wielu  domach przygotowywana z mięsa wieprzowego i drobiowego z ziemniakami, jako jednogarnkowe danie obiadowe. Tradycyjnie pulpety gotowane były na wodzie wraz z liściem  laurowym

Walijskie Pichcenie
Ciasto z malinami i pianką 219

Następnie dodać mąkę ziemniaczaną a na końcu sok z cytryny. Na gorące ciasto wyłożyć maliny. Maliny mają być ułożone równo i gęsto aby piana nie wpływała pomiędzy bo po upieczeniu opadnie. Ciasto piec jeszcze ok 20 min. aż piana się ładnie zarumieni. Ja robiłam również wersję z truskawkami, dałam małe owoce i piana nieco opadła ale ciasto było równie pyszne

Monia miesza i gotuje
Placuszki marchewkowe 365

Uwielbiam placki ziemniaczane, a pyszną alternatywą dla tego dania są placki marchewkowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wymagają tylko krótkie przesmażenia, a w efekcie mamy pyszne, chrupiące placuszki o słodkim, marchewkowym smaku. Fantastyczne jako przekąska, również dla dzieci (mój syn je ubóstwia i zajada gorące często parząc język:) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki

Kolizje Smaków
Puree z selera 153

Lubicie seler? Sam, jako warzywo nie jest zbyt smaczny. Co innego jeśli dodaje smaku w zupie. Ale, odpowiednio przyrządzony i przyprawiony do smaku potrafi zamienić całe danie obiadowe w  wyrafinowaną potrawę, wówczas charakterystyczny smak selera doskonale równoważy się z subtelnym smakiem np. ryby lub białego mięsa. Składniki: seler  (około 500 g) sok z połowy cytryny 2 łyżki(...)wody sól biały pierz gałka muszkatołowa Wykonanie: Seler po obraniu i umyciu pokroiłam w grubsze plastry a następnie na ćwiartki. Na patelni rozgrzałam masło z oliwą i na gorący tłuszcz włożyłam kawałki selera. Obsmażyłam delikatnie z obu stron na średnim ogniu. W rondelku zagotowałam mleko z wodą. Przełożyłam do niego podsmażony seler. Po zagotowaniu, zmniejszyłam ogień i zostawiłam do gotowania

Kuchnia u Krysi
Naan – indyjskie chlebki 170

tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż lub naan. Chlebkiem lub ryżem zagarnia się potrawkę wraz z sosikiem. Polecam Wam spróbowanie jedzenia jak Hindusi, czyli rękami. Wtedy całe danie smakuje najlepiej Oczywiście naan to nie jedyny dodatek w kuchni indyjskiej w postaci chlebka, bo jest ich jeszcze co najmniej kilka. Naan możecie zrobić z mąki pszennej białej lub wymieszać(...)wałkujemy cieniutkie placki, które smażymy na gorącej, nasmarowanej olejem patelni z obu stron. Jeśli decydujemy się na wersję pieczoną, nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury. Blachę smarujemy olejem i wkładamy placek do piekarnika na 3-5 min. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/garlic-naan-czosnkowe-indyjskie-chlebki/ BosowKuchni     Artykuł Naan – indyjskie chlebki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery

Mieszam w Garnku
Kiełbasa duszona w cebuli z chrupiącą kaszą gryczaną 192

ogórkiem kiszonym,    to takie nasze swojskie danie, którego przygotowanie, jest szybkie i banalne, ale w smaku idealne. Wszystkie składniki ze sobą współgrają i nasz głód zaspokajają. Danie jest pachnące, pestki słonecznika w kaszy chrupiące, kiełbasa w cebuli uduszona jest soczysta i fajnie podsmażona. Składniki: 200 g kiełbasy wędzonej z linii Premium marki   Nove(...)gorąca. Ściągamy pokrywkę i całość podsmażamy. W tym samym czasie k aszę gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Na suchej patelni prażymy słonecznik (część słonecznika odkładamy), dodajemy kaszę, oliwki i doprawiamy pieprzem i sosem chili. Kaszę z prażonym słonecznikiem podajemy z duszona kiełbasą w cebuli. Całość  posypujemy słonecznikiem i posiekanym szczypiorkiem. Do takiego dania

Moniki Smakołyki
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 243

roku. Ciepła, rozgrzewająca zupka, to smaczna dzienna porcja warzyw, których moja rodzinka zjada bardzo dużo. Większość na surowo (do śniadania, do kolacji, w formie surówek do obiadu), więc taka gorąca porcja warzyw zimą jest jak najbardziej wskazana. Była już rozgrzewająca zupa włoska z zielonej soczewicy , dzisiaj padło na soczewicę czerwoną, to m.in.bogate źródło łatwo przyswajalnego białka. W przeciwieństwie(...)był przepis znaleziony na tej stronie , jednak zmodyfikowałam go pod nasz smak. Składniki na 6 porcji: - 1,5 szklanki czerwonej soczewicy - 2l wywaru warzywnego, mięsnego lub wody (dowolnie), ja dałam 700ml wywaru i 1300ml wody - 1 cebula - 6-8 ząbków czosnku - 2 marchewki - 1 łodyga selera naciowego - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 3/4 łyżeczki ostrej papryki - 1 łyżeczka kurkumy - sól

Smaczne Zdrowe
Roszponka z pomidorem i kaszą kuskus 180

kanapkowego 1/2 awokado 1/4 szklanki kaszy kuskus 1/4 szklanki wrzątku 2 łyżki oliwy pieprz czarny sok z cytryny sól Umytą i odwirowaną roszponkę rozłożyć na głębokim naczyniu. Kuskus zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić. Można odrobinę posolić. Kaszy nie trzeba gotować, w miarę upływu czasu wchłonie całą wodę i będzie gotowa do jedzenia. Wystudzoną kaszę delikatnie przemieszać, aby ziarenka się(...)Wyłożyć na roszponkę razem z pokrojonym w kostkę pomidorem, serem i awokado. Skropić sokiem z cytryny, oliwą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem czarnym. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Na wynos , sałatki i surówki Tagged: awokado , kuskus , pomidory , roszponka

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania