mięso będą miękkie. Podawać na gorąco. Smacznego! Wyliczenia: mięso 10 zł ziemniaki 1,5 zł marchewka 1,5 zł cebula 1 zł czosnek 1 zł przyprawy i chili ok. 2 zł wina nie liczę, bo jest opcjonalne, poza tym można wykorzystać pozostałości po imprezie czy kolacji ;) Koszt całego dania: 17 zł Porcja
Obiad za dychęRybę usmażyć w panierce z mąki Na dno dużego szklanego słoja układać warstwami cebulę z przyprawami, usmażoną rybę i tak na przemian, aż do wyczerpania składników Zalać gorącą zalewą, a na wierzchu ułożyć warstwę cebuli, zakryć Odstawić w ciemne miejsce, dobra już po kilku dni. w lodówce nawet do 2 tygodni(...)Smacznego ! Do zalania mojej świeżej ryby, tak by cała była zanurzona w szklanym naczyniu przygotowałam podwójną ilość zalewy, cukru dałam 1 i 1/2 szklanki. Pieprzu i ziela zaś tak jak podałam po 15 g. Cebula raczej nie jest łatwa do zjedzenia (choć smaczna ), ponieważ pieprz i ziele są trudne do oddzielenia. Przepisem podzieliła się ze mną moja koleżanka Maria
Proste PotrawyOtoczone chrupiącą skorupką, soczyste i miękkie w środku. Czosnek i pietruszka nadają im smaku oraz charakteru – jednym słowem: doskonała propozycja obiadowa lub gorąca przekąska. Składniki
Nie tylko w kuchniOto delikatna kompozycja obiadowa. Łagodna w smaku, stonowana. Przede wszystkim domowa i smakowita. Niby nic specjalnego, a na pewno nie wykwintnego - a jednak gorąco polecam
Kuchnia po mojemuDzisiaj pomysł na błyskawiczną sałatkę z pomidorami i białym serem. Całość polana oliwą z oliwek i posypana świeżym koperkiem. Idealna przekąska na gorące dni. Serek capri
Ugotowaćprzebiega przez ulicę. I co? Będzie się dziś wszystko sztorcem stawiać. Albo nie przechodź pod rozstawioną drabiną. Uważaj na sól, na lustro, na parasol otwierany w pomieszczeniu. Ach, nie dajmy się zwariować! Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna. Trzynastego każda droga jest prosta. Trzynastego nie liczy się strat. Trzynastego od morza do Tatr. Trzynastego kapelusze z głów poważnych zrywa wiatr(...)trzymać za długo w gorącym piecu, to z dnia na dzień stają bardziej miękkie. Są niesamowicie trwałe - zrobiłam podwójną porcję, po ponad tygodniu były w smaku tak świeże, jak po wyjęciu z piekarnika! A mleko w proszku powoduje, że pachną obłędnie. MLECZNE CIASTECZKA. ( cytuję za dorotus76 oraz za Mirabelkę ; ) 2 szklanki mąki ( dałam 1 szklankę ) 1/2 szklanki mleka
W kuchni Karmel-itkiBitki wołowe - pyszne, klasyczne danie kuchni polskiej. Tradycyjnie plastry wołowiny powinno się delikatnie rozbić. Ja się nie narabiam, a i tak po niecałym kwadransie zajadam się kruchym, idealnie ugotowanym mięskiem. Z wywaru, w którym gotowały się bitki, przygotowuję wyśmienity sos, aromatyzowany czarnym pieprzem oraz cebulą. Bitki wołowe z czarnym pieprzem i cebulą. Składniki(...)innego kawałka mięsa wołowego np. z udźca, usuń błony i tłuszcz 2 średnie cebule, obierz i drobno pokrój czarny pieprz świeżo mielony sól morska świeżo mielona 500 ml gorącej wody 1 łyżka śmietany Crème fraîche 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 14 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam
Szybko Szybkowarratatuj czyli duszone warzywa, które smakują nie tylko jako danie główne na ciepło, ale są doskonałą opcją na smaczne i zdrowe kanapki lub sałatka na zimno. Bardzo niskokaloryczne, ale jednocześnie syte i pełne witamin oraz składników mineralnych. Świetnie smakuje na pełnoziarnistym pieczywie lub ciepłych bezglutenowych grzankach. Polecam gorąco! SKŁADNIKI: 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej
Kuchnia bezglutenowawykorzystałam robiąc inne. warstwa agrestowa: 500 g bardzo dojrzałego agrestu (dałam pół na pół czerwony i biały) 1 szkl. cukru 2 galaretki pomarańczowe Oczyszczony i umyty agrest włożyłam do garnka,zasypałam cukrem i gotowałam do momentu aż agrest się rozpadnie,sok trochę odparuje i powstanie gęstawy dżem. Do gorącego dżemu wsypałam 2 galaretki o smaku pomarańczowym,dokładnie wymieszałam i odstawiłam
Kolorowa kuchnia Elkiwierzchu salsa.Cudowne,przepyszne ,można podać na przyjęcia.Gorąco polecam.Danie lekkie ,akurat na przyszły weekend ,dietetyczne. Ciasto: ~~~~~~~~~~ 25 dag.maki 3 jajka 250 ml.mleka 250 ml.śmietany 18% po łyżce koperku i natki 0.5 papryki czerwonej olej do smażenia Nadzienie: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 500g.zielonych szparagów z puszki lub świeżych(ja dałam świeże
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkilubczyku sól pieprz kilka łyżek oleju lub oliwy Wykonanie: Całe danie wykonujemy na jednej głębokiej patelni, do której mamy pokrywkę. Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Każdego, z obu stron, posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Przyprawione mięso odkładamy na 30 minut. Po tym czasie kotlety obsmażamy z obu stron na gorącym oleju. Mięso powinno się ładnie podrumienić. Podsmażone kotlety odkładamy
Smak mojego domumogą posłużyć jako sałatka obiadowa, są też wspaniałym dodatkiem do dań grillowych. Jeśli i Ty masz takie "ostrzejsze" upodobania, wykorzystaj ten przepis i zrób choćby kilka słoiczków :) Składniki: Etap pierwszy: 4kg ogórków 1 szklanka soli 1/2kg cebuli 7 gałązek selera 9 szklanek zimnej wody Etap drugi: 8 szklanek gorącej wody 2 i 1/2 szklanki octu 3 i 1/2 szklanki
Kuchnia w czekoladzieKotlety z sera smażonego to ulubione danie mojego męża. Zawsze, kiedy je robię to wiem że będzie smakowało. Można podawać je z żurawiną, ketchupem lub ulubionym sosem. Jest to pomysł na szybki i prosty obiad, albo przekąskę. Najlepiej smakuje taki prosto z patelni jeszcze gorący. po przekrojeniu ser powinien być płynny, a z wierzchu chrupiący. Składniki 300 g żółtego
O kuchni z uczuciempora roku, którą uwielbiamy. Na zewnątrz nie jest jeszcze gorąco, a bazarki i stragany uginają się od młodych warzyw. Dzisiaj polecam lekką surówkę z młodej kapusty. Pewnie już dość macie duszonej kapusty pod wieloma postaciami. Ta surówka z młodą marchewką, papryką i pomidorem, będzie idealnym dodatkiem do dania obiadowego. Moja kapusta miała już najlepszy czas za sobą
Mieszam w Garnku