aksamitnym sosie z białymi szparagami i boczkiem oraz dodatkiem listków bazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż. Składniki: 4 piersi z kurczaka Około 100gram wędzonego boczku Pęczek białych szparagów 250ml śmietany kremówki 100ml gorącej wody Olej do smażenia Sól, pieprz Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą
Kolizje Smakówmiałam ) 1 i 3/4 szkl. cukru ( ja użyłam cukru trzcinowego i dałam 1,5 szkl.) 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1/2 szkl. płatków owsianych ( tak aby było zdrowiej ;) ) Sposób przygotowania Do miski należy wlac mleko, jajka, szczyptę soli, cukier waniliowy i rozpuszczoną kawę w łyżce gorącej wody. Miksujemy na kremową jednolitą masę . Następnie dodajemy margarynę , cukier i znowu miksujemy
Słodkości i nie tylkoDanie z kaszy jęczmiennej, pachnące boczkiem, grzybami i kminkiem. Pomysł na konkretny, męski obiad dla 3-4 osób. Świetnie pasuje do niego sos grzybowy. 100 g kaszy jęczmiennej (1 woreczek) 300 g boczku w kawałku 2 cebule 3 ząbki czosnku 20- 40 g suszonych grzybów 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mielonego kminku oregano, sól, pieprz ½ kostki rosołowej lub grzybowej(...)miękkości dolewając w razie potrzeby gorącą wodę. Pod koniec dodać grzyby, cebulę i boczek. Doprawić kminkiem, oregano, pieprzem i ewentualnie solą. Suszone grzyby można zastąpić pieczarkami (około 300 g). Wówczas przed dodaniem do kaszy trzeba je odparować na odrobinie oleju. Jednak suszone grzyby (najlepiej podgrzybki) są bardziej aromatyczne i lepiej pasują do dania
Trzeci talerzryż z jajkiem i sosem pieczarkowym, ach co to był za obiad! :) Składniki na obiad dla dwóch osób: Jedna z dwóch paczek ryżu ze szpinakiem w opakowaniu dania "Babci Zosi" 4 jajka 3 łyżki oliwy 1 cebula 8 pieczarek (lubimy pieczarki :>) 1 kostka rosołowa wołowa 2 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz Ryż przygotowujemy zgodnie(...)poprzednim poście). Podczas gotowania się ryżu przyrządzamy sos - kroimy cebulkę w kostkę i pieczarki w plasterki. Wszystko podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy często mieszając. Następnie Dolewamy rozpuszczoną w szklance gorącej wody kostkę rosołową i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, "uspokajamy", w miseczce mieszamy śmietanę z odrobiną wywaru z patelni i wlewamy wszystko intensywnie mieszając. Doprawiamy do smaku
Emcia Pichciminut aby podwoił swoją objętość - w tym czasie jajka roztrzep trzepaczka z cukrem i kardamonem - margarynę rozpuść w rondelku powinna być lekko ciepła ale nie może być gorąca - jeśli rozczyn już urósł, to dodajemy do miski pozostałe składniki; roztrzepane jaja, resztę mleka, miód i zagniatamy ciasto -czynność tą powinniśmy wykonywać energicznie i zdecydowanymi ruchami, tak aby jak najwięcej napowietrzyć(...)patelnię o średnicy 28 cm. Jest rewelacyjna, ma nieprzywierającą powłokę, dzięki czemu możecie używać o połowę mniej tłuszczu niż zwykle. Sprawdza się do pieczenia naleśników, placuszków, mięs, kotletów, przygotowywania dań jednogarnkowych czy też do pieczenia. Jestem z niej bardzo zadowolona. Życzę Wam przepysznych bułeczek robionych z prawdziwą dbałością o bliskich! Taaaakiego smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu: Trzymajcie z całych
SMYKWKUCHNICoś słodkiego na kolację, czasami warto sobie zaserwować. Kasza jaglana jest doskonałą bazą dla wielu dań. Jako jedyna wśród wielu zbóż ma odczyn zasadowy i nie zakwasza organizmu. Dzisiaj propozycja z bakaliami i musem malinowym. SKŁADNIKI 1 szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki wody po 2 łyżki bakalii: rodzynki , żurawina, śliwki suszone, płatki migdałów, orzechy włoskie siekane, daktyle(...)Bakalie zalewamy chwilę gorąca wodą. Do kaszy dodajemy bakalie i prażone orzechy z migdałami. Wsypujemy cynamon i cukier Mieszamy wszystko dokładnie. Farszem napełniamy małą szklaneczkę lub filiżankę, wcześniej zmoczyć woda , wtedy kasza ładnie odstanie.Wyjmujemy z formy i układamy na tacy lub talerzu. Maliny, banan oraz cukier blendujemy na mus, którym polewamy nasze danie. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyUwielbiamy ryby, łososia szczególnie, dzisiaj podam Wam przepis na delikatnego, grillowanego łososia pachnącego rozmarynem. Uwierzcie, to raj dla podniebienia:) Szybko i smacznie, gorąco
Takie tam pichcenieW serze kozim jesteśmy po prostu zakochani, więc wylądował jako farsz do naszych pierogów. Składniki 300 g mąki pszennej 180 ml gorącej wody 1/2 łyżki
R'n'G KitchenSkładniki na makaron mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl żółtko jajka, 2 szt koncentrat pomidorowy, 3 łyżki sól, 1/2 łyżeczki woda gorąca, 3 łyżki
Gotowanie moimi oczamiGołąbkowa Lazania, to łatwiejsza i szybsza wersja gołąbków. Nie trzeba się męczyć z obgotowywaniem kapusty. Nie poparzymy sobie palców przy wyciąganiu gorącej kapusty z wrzątku. No
Moja DelicjaSzparagi w cieście biszkoptowym możemy podać jako smakowitą przegryzkę na podwieczorek ,do winka ,piwa lub prosto z pieca z dodatkiem sałaty jako danie obiadowe .Obie
Kulinarny karnet Christopherałyżka miodu rzepakowego 1 łyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki kuminu 1 łyżka wody 2 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny "Savarinki" - wykonanie Zagotować wodę, dodać przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić w ćwiartki, por w pierścionki. Pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, przyprawić solą(...)lekko oliwą i posypać bułką tartą. Całość dobrze wyrobić ręką i napełnić foremki w których będziemy nasze "Savarinki" piekli w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180 - 190 oC i do gorącego wstawić foremki. Piec 30 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości użytych foremek. Podać na ciepło albo na zimno. Sos - wykonanie Wszystkie składniki sosu oprócz jabłek i soku
Kulinarny karnet ChristopheraJesienią i zimą lubię dania, które rozgrzewają - i chodzi nie tylko o to, że są na ciepło! Ważne, aby były pikantne, wyraziste - dlatego o tej porze roku chętnie sięgam po imbir, chili, dużą ilość pieprzu. Dziś proponuję wołowinę właśnie w takiej ostrej, nieco orientalnej odsłonie. Z sosem sojowym, ostrą papryką, imbirem i pomarańczą. Do tego kolendra, ryż - basmati(...)Zmniejszyć pod patelnią gaz. Sos sojowy, przeciśnięty czosnek, sok z pomarańczy oraz posiekaną chilli wymieszać, wlać na jeszcze gorącą patelnię - będzie ostro parować i bulgotać. Pogotować chwilkę. Mięso pokroić w plastry - będzie jeszcze surowe w środku, dodać na patelnię z gorącym sosem i wymieszać, podgrzewać do uzyskania takiego stopnia wysmażenia mięsa jak lubimy, ale niezbyt długu, aby mięso pozostało soczyste
Kulinarne Inspiracjeciasto powstało z modyfikacji kilku ciast, które robię od lat :) Muszę powiedzieć, że połączenie jest fenomenalne. Smak tak delikatny, że chyba nie dam rady go opisać słowami. Polecam zrobienie tego ciasta. Forma: 25 cm. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanka maki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli PTASIE(...)galaretki jagodowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody. Pozostawiamy do ostudzenia i częściowego stężenia. Ciasto po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia. Później ubijamy śmietankę kremówkę i dodajemy do niej prawie ściętą galaretkę cytrynową, wkładamy do lodówki. Gdy ptasie mleczko będzie ścięte, na ciasto przekładamy prawie ściętą galaretkę jagodową. Do galaretki dajemy borówki, ja dałam mrożone (bardzo fajny sposób, szybko ścinają galaretkę
Serce zamknięte w formie pysznościobiad, pada odpowiedź ,,kurczak w majonezie''. I wlaśnie dzisiaj tak bylo :) Danie naprawde bardzo szybkie, a smakuje obłędnie. Tak przygotowanym kurczakiem zajadają się nawet osoby, które nie przepadają za mięsem z piersi kurczaka, ponieważ mięsko nie jest suche, a wręcz przeciwnie, jest soczyste i pyszne. Naprawdę gorąco polecam! Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 5 łyżek majonezu
kuchnia doski