Lubię jednak takie dania przygotowywać samodzielnie. Wtedy stają się pełnowartościowymi posiłkami i nie zawierają zbędnych konserwantów czy starych produktów. Tortillę odkryłam kilka lat temu w jakimś lokalu, ale nie zasmakowała mi. Potem próbowałam robić je w domu używając kupionych gotowych placków. To jednak również mnie mnie zachwyciło, gdyż placki rwały się i nijak nie dało się ich porządnie(...)placki tortilli. I zaprzyjaźniliśmy się z tymi plackami :) Ciasto na placki: 3/4 szklanki gorącej wody , półtorej szklanki mąki pszennej , mąka orkiszowa - ilość odpowiednia do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta, 1 łyżeczka soli , 3 łyżki oleju . Do miski wlewamy gorącą wodę (ale nie wrzącą), wsypujemy sól i mąkę pszenną. Zagniatamy - wychodzi dość luźne ciasto. Dodajemy olej
Codzienna kuchnia niecodziennaMój mąż da się za nie pokroić. A ciastko owsiane z mlekiem…mniam… Bogate w dodatki jak daktyle, żurawina, pestki słonecznika i dyni czy orzechy. Smakują zupełnie inaczej niż te kupne. Co tam, jak raz je upieczecie, na pewno do nich wrócicie. Podczas pieczenia, w kuchni unosi się niesamowity aromat. Chce się je jeść jeszcze gorące. Ciastka mają(...)rozłożonym na nim papierze do pieczenia. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach do zrumienienia 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-owsiane/ BosowKuchni Artykuł Ciastka owsiane pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkugorąca, wrzącą wodą 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Przykryj talerzykiem i odstaw na 5 minut., aby kasza napęczniała. W tym czasie upraż na suchej patelni 70 g siekanych migdałów, po czym przesyp je na spodek do lekkiego przestygnięcia. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną w kostkę kolorową mini paprykę (ja dałam dwie(...)oliwek, dodaj pokrojoną fetę, oliwki, pomidorki oraz posiekane migdały. Całość dobrze wymieszaj. Pod wpływem ciepła feta zacznie się powoli roztapiać, dając wspaniały posmak kaszy. Całość posyp szczypiorkiem. Gotowe danie można podawać jako pyszny, ciepły, samodzielny posiłek lub po wystudzeniu jako sałatkę. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyniejadkami. Bywają owszem dania, nad którymi coś tam stękają, ale generalnie jest bardzo niewiele produktów, od których całkowicie stronią. Jak przykładowo barszcz ukraiński, nad czym z Mężem ubolewamy, bo uwielbiamy i robię go tylko w wakacje, gdy chłopaki bytują poza domem. Na drugim biegunie są dzisiejsze mini kotleciki. Jest to takie danie, że nie ma ilości zbyt(...)posmarowanej blaszce do gorącego piekarnika i są po kilku minutach gotowe. Jeszcze nie zetknęłam się z dzieckiem, które nie lubiłoby tej postaci kotlecików, więc jeśli macie pod dachem trudne do nakarmienia dzieci, spróbujcie, może zagustują w mini kotlecikach. A potem to już podczas smażenia trzeba mieć oczy dookoła głowy i gonić podjadających i podkradających czym się da. Druga wersja: przyłączyć
I tu będę miała takie tefrancuski klimat. Klimat gorący jak ciasto. Zwracając wzrok pod wyimaginowaną wieżę Eiffela zobaczycie jak DOBRZE SIĘ KOMPONUJĄ... Szpinak, łosoś, czosnek i... Kremowy serek ARLA APETINA "PESTO I RUKOLA" . Aż gorąco się zrobiło. Mimo czosnku... wręcz namiętnie i romantycznie. A do tego jak smacznie. Mowa oczywiście o potrawie, która kusi swym aromatem uciekającym z francuskiego ciasta. A ciasto francuskie , może(...)długa i tym razem ten "kij" nie ma dwóch końców (brak odnotowań, jeśli o "przeciw" chodzi). Przede wszystkim smak - wyśmienite połączenie pesto i rukoli idealnie komponuje się z naszym daniem, wydobywa nowe smaki z potrawy i podkręca te, które są najbardziej pożądane. Wpasowuje się w klimat jaki chciałyśmy osiągnąć, aby zadowolić nie tylko nasze (babskie i wybredne) podniebienia
Wypisz Wymalujdzisiejszy obiad przygotowałam proste danie mięsne. Mięso smażyłam na oleju rzepakowym. Składniki : około 50 dag mięsa wieprzowego, gulaszowego 15 sztuk pieczarek 1 cebula, olej rzepakowy do smażenia liść laurowy, pieprz ziarnisty i mielony, sól, cukier pomidory krojone szklanka wina czerwonego, wytrawnego około 2 cm świeżego imbiru, cząber suszony lub świeży 20 dag mrożonego groszku zielonego Przygotowanie: Pokrojone(...)mięso i cebulę podsmażyłam na gorącym oleju RZEPAKOWYM, dodałam pół szklanki wina, liść laurowy, 3 ziarnka pieprzu - przykryłam pokrywką i smażyłam, a raczej gotowałam prawie do miękkości mięsa ( u mnie trwało to około 45 min). Gdy zajdzie potrzeba podlać wodą, zaglądać, by nie przypalić. Po tym czasie dodałam pokrojone drobno pieczarki i obrany imbir - smażyłam podlewając na przemian winem
Proste Potrawywodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże. 60°C to tzw. punkt śmierci termicznej, drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Nigdy nie zalewamy ich tak gorącym płynem. Do podgrzanego płynu włóżcie palec. Jeśli płyn nie parzy ale jest już mocno ciepły i można utrzymać(...)dopiekamy chleb jeszcze przez 20 minut, w temperaturze 200⁰C. Prawidłowo upieczony chleb, puknięty dłonią od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Studzimy świeżo upieczony chleb na kratce, tak by dać ujście wilgoci. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. SKŁADNIKI 450g mąki pszennej typ 650 lub 750 300g mąki pszennej pełnoziarnistej mąka do podsypania 15g drożdży instant 2 płaskie łyżeczki soli
Karo in the Kitchensyfny jak kostka rosołowa, a skraca przygotowanie dania do 20 minut. Składniki na 6 porcji duża cebula 2 małe cukinie pokrojone na kawałki 2 ziemniaki ziemniak pokrojony na małe kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku koncentrat bulionu drobiowego Krakus litr gorącej wody po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki, wędzonej
Ugotowane pozamiataneUwielbiamy je więc jak mogły by się nie znaleźć na blogu :) Składniki na około 60 sztuk: 3 szkl mąki pszennej (użyłam Lubelli do pierogów ) 1 szkl
Gotowanie...to proste !Lubicie sałatki? czy raczej wolicie bardziej treściwe dania? czy moglibyście najeść się samą sałatką? nawet jakby była bardzo konkretna? Na te i inne pytania odpowiedzcie sami a ja zapraszam na sałatkę pożywną, konkretną i treściwą. Pachnie morzem i wędzeniem a także słońcem wprost z oliwek, dojrzałych i pysznych. Zapraszam gorąco. Sałatka z łososiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 6 jajek 100 g kaszy jaglanej 1 cebula 1/2 pęczku koperku bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kaszę wsypujemy na sito i przepłukujemy
magiczna kuchnia KasiPiersi z kurczaka w wersji dietetycznej. Mięso zrobione w tej wersji jest mało kaloryczne a przy tym bardzo smaczne. Tak, dietetycznie nie znaczy wcale niesmacznie. Polecam
Pobite gary Barbarystole, a każdy może sobie przygotowywać swoje danie, płyta i tacka są wyjmowane i bardzo łatwo się je czyści. 2. Funkcjonalność Dzięki wbudowanemu elementowi grzejnemu, urządzenie nagrzewa się błyskawicznie po uruchomieniu i jest gotowe do pracy. Funkcja sterowania temperaturą umożliwia dobranie pożądanego poziomu ciepła. Kilka sekund i grill jest gorący dzięki temu posiłki można przygotowywać bardzo szybko
zdrowa vege kuchniamoją propozycję startera, zupy, dania głównego oraz deseru. Bakaliowa focaccia, toskańska zupa pomidorowa, buraczane pesto oraz owocowe tiramisu! Jest bez glutenu, orkisz, mleko kokosowe, jagody Goji, nasiona chia ... Menu dla zwolenników zdrowego odżywiania. Mam nadzieję, że skorzystacie z moich pomysłów albo może tylko któregoś z nich? Gorąco polecam lekturę
Garniec Magaliełyżka oleju Mleko podgrzewamy w ganku, ma być gorące ale nie zagotowane. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, ziarna i rodzynki, całość mieszamy. Zostawiamy na ok. 20 minut w przykrytym garnku. Po tym czasie dodajemy miód (cukier), jajko i olej. Dokładnie mieszamy. Masa ma być bardzo gęsta i kleista, tak aby dało się z niej lepić nierozpadające się kulki. Gdyby masa
Przepisy na domowy ser i chleb