dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:150/571)

Polędwiczki ze śliwkami (Porc aux pruneaux) 168

zawiera przypraw, poza solą i czarnym pieprzem. Sos jest bardzo łagodny, aksamitny, świetnie współgra z delikatnym mięsem i słodkimi śliwkami kalifornijskimi. Razem z podpieczonymi ziemniakami czy makaronem stanowi smakowite danie obiadowe. Przygotowanie jest proste, ale niebanalne - podpalanie alkoholu i polewanie płonącym smażące się mięso stanowiło dla mnie prawdziwą frajdę(...)Bardzo się cieszę, że Dziewczyny ( Iza , Ola , Basia )zechciały znów ze mną pogotować. ;) Mam nadzieję, że przepis się spodobał. A tym, którzy nie gotowali z nami, gorąco polecam przepis. Smacznego!                      A przepis jest z mojej nowej książki kucharskiej, pierwszej

Kuchnia Prezydentowej
Lekki tort jagodowo-malinowy 307

prosty w przygotowaniu, jedynie czasochłonny - ponieważ nie da się ominąć czasu oczekiwania na tężenie galaretek. Ale uwierzcie mi... każda minuta jest warta poświęcenia dla tego ciasta. Składniki na biszkopt: 2 jajka 50 g cukru pudru 60 g mąki tortowej 50 g stopionego, wystudzonego masła Masa śmietanowo-jogurtowa: 2 galaretki malinowe 250 ml gorącej wody 400 ml śmietany kremówki

Świat Ciasta
Szwajcarska inspiracja na 130 lecie firmy Victorinox - Black pudding w szynce parmeńskiej 128

jednej płaszczyźnie, wykorzystałam w daniu także słynną szynkę parmeńską, czyli rarytas mięsny prosto z Włoch, ser Ementaler, który nazwę swoją wziął od doliny rzeki Emme właśnie w Szwajcarii, a także jabłko, od legendy o Wilhelmie Tellu, szwajcarskim bohaterze narodowym. Efekt wyszedł ekscentrycznie tak smakowo, jak wizualnie. Najlepiej smakuje podany na gorąco, z domowym sosem czosnkowym

Kuchenna Kontrrewolucya
Miętowe orzeźwienie z imbirem 185

Podany na przyjęciu w przerwie między daniem mięsnym, a słodkim odświeża kubki smakowe. Składniki: 1 litr wody 3 - 5 cm korzenia świeżego imbiru 5 torebek mięty Posti 1 cytryna cukier trzcinowy lub miód Przygotowanie: Korzeń imbiru obrać i drobno pokroić. Wodę zagotować, dodać imbir, gotować 10 - 15 minut. Po ugotowaniu włożyć do gorącego płynu (98 stopni C) torebki mięty

Kuchcik gotuje
Szarlotka z delikatną pianką - bez mąki i cukru | dietetyczna, bez laktozy 287

wyciągnęłam ciacho na talerz. Nie dałam za wygraną, wykroiłam, przełożyłam na talerzyk i zjadłam z ogromną satysfakcją. Składniki: 100g płatków owsianych 20g lnu mielonego 2 białka 2 duże jabłka 3 łyżki ksylitolu  4 łyżeczki stewii w proszku Cynamon Masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Płatki owsiane wymieszane z lnem zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody. Formę smarujemy masłem i przekładamy napęczniałe

Czarnawisienka
Groszek konserwowy 166

książki pt:,, 153 Przetwory i Dania Mięsne" Czy posmakuje mojej rodzince ? Nie wiem, ale warto spróbować inaczej nigdy się nie dowiem Składniki: groszek zielony ( dowolna ilość) Zalewa: 1 litr wody 1 płaska łyżka soli kwasek cytrynowy do smaku Wykonanie: Oczyszczony groszek podgotowuję, przelewam zimną wodą nakładam w słoiki. Składniki zalewy gotuję, gorącą zalewam groszek, słoiki zakręcam i pasteryzuję

Bea(u)ty kitchen
Fondue mięsne po burgundzku 246

dwoje. Może być w formie deseru, daniem głównym lub przystawką. Ja dzisiaj proponuję Wam mięsną odmianę, w której w garnku rozgrzewa się tłuszcz, a w nim smaży kawałki wołowiny. Do mięsa obowiązkowo podajemy sosy, ale można również podać korniszony, marynowane pieczarki lub cebulki. Na koniec jeszcze krótka uwaga. Smażenie w garnku z gorącym tłuszczem ustawionym na środku stołu może

Pełny talerz
Sałatka ze szpinakiem baby 176

przez praskę solimy szczyptą soli (ja dałam sól morską) i ucieramy czosnek z solą. Następnie dodajemy musztardę, miód, oliwę i wodę dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby smaki przeszły. Na talerz układamy szpinak baby. Na to pokrojony w kostkę pomidor i fetę również pokrojoną w kosteczkę. Na samą górę naszą usmażoną pierś z kurczaka (gorącą). Wszystko polewamy sosem w takiej ilości jaką

Amatorka kuchenna
Bułeczki a'la Diva 364

Inspirację do dzisiejszego dania znalazłam na wspomnianym już kiedyś blogu Monique . Ona swoje bułki nazwała  Philly Cheesesteak Sliders , ja nazwałam je bułeczkami a'la Diva :) Przyznam się, że jak oglądałam ją podczas przygotowania ich, to nabrałam ochoty, żeby już-teraz-w tej chwili pobiec do kuchni i zrobić takie same. Było już jednak późno, a nie jestem(...)roztopionym masłem, albo dość miękkim, żeby dało się równomiernie rozsmarować. Górną część bułek nałożyć na dolną, również przesmarować ją lekko masłem, lekko docisnąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni na około 10 minut - ser powinien się roztopić lekko. Po zapieczeniu, bułki rozdzielać pomagając sobie ostrym nożem. Podawać na gorąco lub na zimno, z ulubionym sosem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żeberka II 189

mawiała moja babcia, jak dasz serce przy gotowaniu, wróci do Ciebie podwójnie: smaczne wraz z uśmiechem na ustach rodziny :) Zaczynamy Składniki: ok 1 kg żeberek 2 cebule 150 gr drobnych pieczarek 1 marchew 1 kubek bulionu wołowego oliwa sól, pieprz  Wykonanie: Żeberka porcjujemy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na gorący olej wrzucamy żeberka. Obsmażamy . By mięso

Smaki Edyty
Bezglutenowy sernik z malinami 181

kusząco na narząd wzroku i zmysł smaku. Serce wypieku jest mało słodkie dlatego słodka polewa malinowa spełnia tutaj swoje zadanie – osładza wypiek i przybiera formę galaretki na wierzchu. Dacie się namówić na kawałek? Do przygotowania ciasta potrzebujemy: masa waniliowa/śmietankowa ¼ kostki masła cukier budyń (waniliowy lub śmietankowy) 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka (tylko żółtka) ½ kg sera masa czekoladowa(...)zależy od Waszego piekarnika) w 150-160 stopniach. Gdy sernik ostygnie, przed podaniem w garnuszku roztopić słoik konfitury. Ja użyłam malinowej, ale może być to wiśniowa lub czereśniowa. Taką gorącą konfiturą polać ciasto i od razu podawać. Smakuje wybornie

Szybko Tanio Smacznie
Zupa z czerwonej soczewicy z kminem 173

Płynny czwartek Ostatnio było u mnie zimno, nawet bardzo zimno biorąc pod uwagę porę roku. W związku z tym naszła mnie ogromna ochota na gęsta, pożywną

Codzienne Gotowanie
Kluseczki serowe z granatem 208

Moja dzisiejsza propozycja to szybkie i pyszne kluseczki. Ja podałam je z pestkami granatu ale tutaj pełna dowolność, dodajcie ulubione owoce. Zapraszam serdecznie i gorąco

Moje Małe Czarowanie
Gulasz wieprzowy z dynią i czerwoną fasolą 216

Moja propozycja na dziś to gulasz wieprzowy, bardzo aromatyczny . Mięso kruche, rozpadające się w ustach a do tego przepyszne dodatki czyli dynia, fasola czerwona, pomidory utworzą

Moje Małe Czarowanie
Indyk w towarzystwie gorących pieczarek 241

Dawno już nie pisałam i powiem Wam, że brakowało mi tego. Dlatego od dziś znowu regularnie będzie tutaj coś "błyszczeć". Dzisiaj pora na indyka w pieczarkach

Kuchnia moimi oczami