gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion, dodać startą obrane i starte grubo marchew i kalarepę oraz groszek. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Przyprawić solą, pieprzem cytrynowym i dodać natkę pietruszki. Po ugotowaniu przykryć ryż by jeszcze napęczniał. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie
Czerwień i błękitprzez praskę solimy szczyptą soli (ja dałam sól morską) i ucieramy czosnek z solą. Następnie dodajemy musztardę, miód, oliwę i wodę dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby smaki przeszły. Na talerz układamy szpinak baby. Na to pokrojony w kostkę pomidor i fetę również pokrojoną w kosteczkę. Na samą górę naszą usmażoną pierś z kurczaka (gorącą). Wszystko polewamy sosem w takiej ilości jaką
Amatorka kuchennaInspirację do dzisiejszego dania znalazłam na wspomnianym już kiedyś blogu Monique . Ona swoje bułki nazwała Philly Cheesesteak Sliders , ja nazwałam je bułeczkami a'la Diva :) Przyznam się, że jak oglądałam ją podczas przygotowania ich, to nabrałam ochoty, żeby już-teraz-w tej chwili pobiec do kuchni i zrobić takie same. Było już jednak późno, a nie jestem(...)roztopionym masłem, albo dość miękkim, żeby dało się równomiernie rozsmarować. Górną część bułek nałożyć na dolną, również przesmarować ją lekko masłem, lekko docisnąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni na około 10 minut - ser powinien się roztopić lekko. Po zapieczeniu, bułki rozdzielać pomagając sobie ostrym nożem. Podawać na gorąco lub na zimno, z ulubionym sosem
Codzienna kuchnia niecodziennamawiała moja babcia, jak dasz serce przy gotowaniu, wróci do Ciebie podwójnie: smaczne wraz z uśmiechem na ustach rodziny :) Zaczynamy Składniki: ok 1 kg żeberek 2 cebule 150 gr drobnych pieczarek 1 marchew 1 kubek bulionu wołowego oliwa sól, pieprz Wykonanie: Żeberka porcjujemy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na gorący olej wrzucamy żeberka. Obsmażamy . By mięso
Smaki Edytykusząco na narząd wzroku i zmysł smaku. Serce wypieku jest mało słodkie dlatego słodka polewa malinowa spełnia tutaj swoje zadanie – osładza wypiek i przybiera formę galaretki na wierzchu. Dacie się namówić na kawałek? Do przygotowania ciasta potrzebujemy: masa waniliowa/śmietankowa ¼ kostki masła cukier budyń (waniliowy lub śmietankowy) 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka (tylko żółtka) ½ kg sera masa czekoladowa(...)zależy od Waszego piekarnika) w 150-160 stopniach. Gdy sernik ostygnie, przed podaniem w garnuszku roztopić słoik konfitury. Ja użyłam malinowej, ale może być to wiśniowa lub czereśniowa. Taką gorącą konfiturą polać ciasto i od razu podawać. Smakuje wybornie
Szybko Tanio SmaczniePłynny czwartek Ostatnio było u mnie zimno, nawet bardzo zimno biorąc pod uwagę porę roku. W związku z tym naszła mnie ogromna ochota na gęsta, pożywną
Codzienne GotowanieMoja dzisiejsza propozycja to szybkie i pyszne kluseczki. Ja podałam je z pestkami granatu ale tutaj pełna dowolność, dodajcie ulubione owoce. Zapraszam serdecznie i gorąco
Moje Małe CzarowanieMoja propozycja na dziś to gulasz wieprzowy, bardzo aromatyczny . Mięso kruche, rozpadające się w ustach a do tego przepyszne dodatki czyli dynia, fasola czerwona, pomidory utworzą
Moje Małe CzarowanieDawno już nie pisałam i powiem Wam, że brakowało mi tego. Dlatego od dziś znowu regularnie będzie tutaj coś "błyszczeć". Dzisiaj pora na indyka w pieczarkach
Kuchnia moimi oczamiChociaż udziec z indyka jest jednym z najchudszych mięs, to po upieczeniu nie jest suche, a wręcz soczyste i aromatyczne. Dodatkowego, owocowego smaku dodają świeże brzoskwinie. Mięso krojone na gorąco. 1 duży udziec z indyka ( z kością) 2 brzoskwinie MARYNATA: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu prawdziwego 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka pieprzu(...)udziec przez ok 1,5 godziny. Przed pokrojeniem pozostawić mięso na 10 min, aby odpoczęło i wchłonęło wszystkie soki. Pokroić na grube plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: brzoskwinie , indyk , marynata
https:KKuchniaMniammąki szklanka gorącej wody 2 łyżeczki masła 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki i na każdy krążek nakładamy nadzienie. Sklejamy, wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok 2 min od wypłynięcia. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/wigilijne-pierogi-z-makiem/ MieszamWGarnku Artykuł Wigilijne pierogi z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta
Mieszam w Garnkudelikatna, aksamitna a przez to bardziej szlachetna, na wierzch dodała grzankę i posypała ją serem. Król był zachwycony daniem, które od tej pory stało się jednym z ulubionych dań na dworze i w całej Francji. Składniki: (na 2 porcje) rosół drobiowy bez mięsa (może być również rosół drobiowo-wołowy, bądź bulion warzywny- bezmięsny) 2 żółtka 4 grzaneczki(...)również do środka mięsa. Link poniżej: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/02/domowy-roso-na-chodne-dni.html Po przygotowaniu rosołu, przelewamy go do miseczki. Teraz czas na tarty ser, zastąpi on nam makaron. Wrzucamy go do gorącej zupy zostawiając około 2 małe garstki. Następnie wbijamy żółtko wprost do rosołu, by płyn prawie całkowicie je zakrył, na wierzch posypujemy odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Teraz pora zrobić grzanki
KreatywnePinyGordona Ramsay’a pochodzący z książki „Gordon Ramsay’s Home Cooking”. Danie to pokazuje, jak pyszny i zdrowy może być fast food. Bo całe danie przyrządza się błyskawicznie. Kurczak z makaronem ryżowym i brokułem smakuje przepysznie. Na pewno często będziemy je robić. Składniki: (2 porcje) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g płaskiego(...)gorącego woka, przypraw i mieszaj na ogniu, pozwalając aby spód jajek się lekko ściął. Dodaj odcedzony makaron ryżowy i wymieszaj dobrze, rozbijając ścięte jaja. Włóż odłożonego kurczaka z brokułem i smaż wszystko na średnim ogniu prze chwilę dobrze mieszając. Wyłóż na talerze i podawaj od razu. Dołącz do każdej porcji cząstkę limonki, aby każdy mógł osobiście pokropić swoje danie
Moja DelicjaJesień i zima to okres kiedy chcemy jeść więcej ciepłych potraw. Częściej sięgamy po „cięższe” dania, zupy. Okres ten, ze względu na dłuższe wieczory spędzamy w domu, zapraszamy znajomych. I jeżeli jesteśmy przy takich spotkaniach to czasami fajnie byłoby zaskoczyć swoich gości czymś nowym, ekstra. Taka jest trochę ta zupa, o której już tyle słyszałam(...)oryginale 50 g, ale ja dałam 1 łyżkę masła ) sól, pieprz do smaku (dość sporo, bo zupa jest słodkawa) Szalotki obieramy i podsmażamy w garnku aż będą szkliste (2-3 minuty na średnim ogniu) po czym dodajemy kasztany. Po chwili dodajemy koniak, bulion i śmietanę. Całość chwilę gotujemy po czym blendujemy. Podajemy gorące posypane pietruszką, dodatkowo możemy wierzch ozdobić kleksem
Szybko Tanio Smaczniepodajemy jako przystawkę lub jako danie główne - z ryżem lub makaronem. Przyznam, że w tej formie przygotowałam krewetki tylko na próbę, a potem żałowałam, że zrobiłam tak mało. Małe porcje pobudziły kubki smakowe, które dopomniały się o więcej, ale musiały niestety obejść się smakiem. Inspirację znalazłam u Jadzi na blogu JP Gotuje . Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam
mojewypiekiinietylko