karkówki z jelenia, 3 cebule, 300 ml bulionu warzywnego, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 listki laurowe, pieprz kolorowy, 2 łyżki smalcu (smalec gęsi) do smażenia, sól, cukier Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, usunąć błony. Kotlety stłuc, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki poddusić dodając szczyptę cukru, soli
królestwo garówwypieczone należy je piec aż osiągnie 70 stopni wewnątrz. Podawać na ciepło lub na zimno. Do udźca polecam - Spaetburgunder Trocken z winnicy Kühling-Gillot, kolejne znakomite wino tym razem czerwone, które wyszło spod ręki znakomitej kobiety winiarza uznanej właśnie za winiarza roku 2015 w Niemczech wg pisma Falstaff. Świetne Pinot Noir, dojrzewane i leżakowane w beczkach, dzięki czemu to wino
królestwo garówbiałe szparagi zielone szparagi szparagi z sosem holenderskim szparagi pod beszamelem jajecznica ze szparagami jajka w koszulkach z musem szparagowym komosa ryżowa czerwona z kurczakiem i szparagami krem mus z białych szparagów mini tarty ze szparagami naleśnikowy duet napoleonka z zielonymi szparagami omlet ze szparagami placki szparagowe polędwiczki wieprzowe ze szparagami i smardzami sałatka ze szparagów
królestwo garówmięsa z jelenia na gulasz, 5 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód jałowca, łyżka tymianku świeżego, sól, smalec gęsi lub wieprzowy, 2 cebule, 100 ml bulionu wołowego, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 suszonych śliwek, 1 winne jabłko, 100 g orzechów włoskich łuskanych Przyprawy zemleć, wymieszać z solą, natrzeć nimi mięso i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Cebule
królestwo garówPyszne skrzydełka faszerowane, na każdy dzień i od święta. Faszerowane skrzydełka w cieście naleśnikowym Składniki: Farsz skrzydełka z kurczaka - 4 szt papryka czerwona - 8 słupków ogórki korniszony - 8 słupków ser żółty - 8 słupków przyprawa do kurczaka tłuszcz do smażenia Ciasto naleśnikowe: jajko - 1 szt mąka - 50 g woda - 40 ml mleko - 50 ml sól- szczypta papryka ostra- szczypta
Kuchnia Danusialbo na cieście francuskim. Tutaj akurat używałam francuskiego (kupiłam gotowe ciasto). Spód: ciasto francuskie (zanim wyłożymy na nie nadzienie, koniecznie trzeba je podpiec w piekarniku) Nadzienie: 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz, papryka słodka do smaku 1 papryczka pepperoni oliwa z oliwek Warzywa kroimy w kosteczkę. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę, dodajemy pozostałe warzywa
kuchcikowniachia napęczniały. W tym czasie wykonać sałatkę : Składniki : 3 liście sałaty lodowej przynajmniej pół pęczka kolendry z doniczki ok. 100 g makreli wędzonej 2 rzodkiewki 1/4 papryki żółtej lub czerwonej pół długiego ogórka pieprz Sałatę porwać na kawałki. Kolendrę posiekać. Połowę dodać do sałaty. Resztę zostawić. Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić
Weekendy w domu i ogrodziedrugiego dania, ale bardzo smaczne są również te podawania samodzielnie jako przystawka. Proponuje kilka rożnych suróweczek z mojego bloga. SURÓWKA PEKIŃSKA SURÓWKA Z BURACZKÓW SURÓWKA COLESŁAW SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyzachęcam do wykorzystania przepisu , a gdy zostanie nam ryż z innego obiadu- rewelacyjnie możecie wykorzystać go w dzisiejszym obiedzie. Zaczynamy : Składniki: 8 podudzi z kurczaka 2 marchewki 1 czerwona cebula 1 mała puszka groszku 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 i 1/3 szklanka ryżu długoziarnistego sól, pieprz ,papryka, szczypior
Smaki Edytytłuszczowe (NNKT) - działają przeciwzapalnie, regulują cholesterol kwas mlekowy - poprawia stan skóry, wzmacnia odporność, reguluję przemianę materii witamina A - odżywia i chroni skórę witamina B12 - niezbędna do produkcji czerwonych krwinek Najważniejsze właściwości mleka: zapobiega powstawaniu osteoporozy chroni przed nowotworami pomaga w przemianę materii (białko szybciej się trawi) Co robić, jeśli jest się uczulonym na laktozę? Zastąpić krowie
Truskawkowa Fiestaładnie układam i wtedy dziecko widzi, że się starałam, więc niezręcznie wybrzydzać, a takie połączenie akurat polubił już jakiś czas temu. No więc zabieramy się za naleśniki! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka mleka (250 ml) + troszkę
Blondynka Gotujestrony, przewracamy na drugą i smażymy również dwie minuty. Mięso może się trochę podpalić, ale nie jest to tragedia, ważne, co mamy w środku. a w środku mamy czerwone mięsko Podczas smażenia mięsa nie nakłuwamy i nie przewracamy drugi raz do podsmażenia. Steku nie serwujemy od razu po smażeniu. Mięsko musi odpocząć.Na górę kładziemy łyżeczkę masła i przekrywamy
W kuchennym oknie Ewyjako dodatek do pieczywa na kolację. Rolada z żółtego sera z kolorowym farszem SKŁADNIKI: 350 g sera żółtego w kawałku (zapakowanego próżniowo) 300 g serka śmietankowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1/2 papryki zielonej 2 korniszony 100 g szynki 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżeczka majonezu PRZYGOTOWANIE: W garnku gotujemy wodę, wyłączamy i wkładamy do niej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidużą ilością świeżych warzyw i dresingiem pomidorowo-ogórkowym. Potrzebujemy: makaron orkiszowy – 1 szklanka suchego ogórek dwa, dobrej jakości pomidory pęczek rzodkiewk awokado puszkę tuńczyka w sosie własnym ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej pęczek koperku pęczek szczypiorku sól, pieprz ząbek czosnku 2 łyżki oleju lnianego łyżeczka musztardy sarepskiej Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, to zatrzyma proces gotowania
ladykitchenprzepis na szybką i bardzo smaczną sałatkę :) Składniki: -750 g selera w zalewie octowej (masa selera po odsączeniu zalewy) -1 puszka kukurydzy -6 jajek ugotowanych na twardo -1 cebula czerwona -100 g sera żółtego -150 g szynki konserwowej -majonez -sól, pieprz czarny i ziołowy -szczypta cukru Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, czarnym pieprzem oraz szczyptą cukru
KasiekGotuje