przyrządziłam zupełnie inaczej. Składniki: 1 udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby suszone sól, pieprz szczypta chili szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku granulowanego szczypta szafranu Przygotowanie: Umyte mięso nasmarowałam solą
Kuchnia po mojemudrożdżach. Dobre wyszły. Oto przepis na cztery testowe sztuki, które przygotowałam: Składniki: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pełnoziarnstej 1/2 opakowania drożdży w proszku 1/4 małej papryki czerwonej 1/4 małej papryki żółtej ok 50 ml letniej wody do wyrobienia ciasta 1 suszony pomidor niecała łyżeczka soli szczypta pieprzu solidna szczypta papryki słodkiej odrobina vegety szczypta ziół prowansalskich kilka kropli
Kuchnia po mojemusprawdzić dlaczego. Składniki: 4-5 niewielkich ziemniaków kilka plasterków ulubionej wędliny 1/2 niewielkiej piersi z kurczaka kilka plasterków pora 1/2 marchewki 1/2 papryki (ja dodałam po kawałku żółtej i czerwonej) 1/2 małej cebuli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka majonezu sól, pieprz odrobina vegety 10 dag startego żółtego sera 2 łyżki jogurtu naturalnego olej do podsmażenia Przygotowanie: Ziemniaki
Kuchnia po mojemuobiedzie być nie miało to z czystym sumieniem zafundowałam sobie i Synciowi witaminowy smakołyk. Składniki( na 3-4 porcje): 1/2 kapusty pekińskiej 1 spory pomidor 1/2 małej papryki czerwonej 1/2 małej cebul 1/2 niewielkiego ogórka zielonego 1 średni ogórek kiszony sól, pieprz Składniki na dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju roślinnego 3 łyżki soku z cytryny
Kuchnia po mojemudniach dwukrotnie byliśmy na poszukiwaniach. W dwóch różnych miejscach - z czego jedno zawsze nas hojnie obdarowywało. Tym razem efekt opłakany: trzy podsuszone podgrzybki, dwa nadgniłe, robaczywe prawdziwki i kilka czerwonych... ale muchomorków. Marny był dla nas ten sezon. Jakoś, gdzieś musieliśmy się minąć z grzybami. Ale czasu spędzonego razem i zażytego świeżego powietrza oraz malowniczych krajobrazów na szczęście
Kuchnia po mojemukilka godzin. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej - kilka minut z obu stron wystarczy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas były to pieczone ziemniaczki oraz surówki: z białej i czerwonej kapusty. Schab środkowy przyrządzany na patelni grillowej smakuje wspaniale. Jest kruchy, miękki, a przede wszystkim soczysty i aromatyczny. Polecam. Według mnie smakuje lepiej niż smażony lub pieczony w sposób tradycyjny. Niestety
Kuchnia po mojemuśrednich ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (ilość - na oko) sól Składniki na sos serowo - warzywny do klopsów: 3/4 kostki serka topionego (naturalny, gouda) 1/2 marchewki 1/4 papryki czerwonej 3-4 plasterki pora 2 spore różyczki brokuła wywar z gotowania klopsów kawałek pietruszki (3-4 cm) łyżka mąki łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kluski przyrządziłam w ten sam sposób co śląskie
Kuchnia po mojemuwarzywa. Składniki (na niewielką miskę): 20 dag kapusty kiszonej z marchwią 1/2 marchewki 1 niewielki ogórek kiszony 1/4 średniego ogórka zielonego 2-3 plastry cebuli 1/2 małego jabłka 1/5 czerwonej papryki pieprz mielony 2 łyżki oliwy ulubione przyprawy (suszony koper, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, kminek) kilka kropli octu winnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną siekamy drobno. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami
Kuchnia po mojemuserowo - warzywny: 2-3 łyżki serka topionego (ten sam co do zrazików) 1/2 marchwi pociętej w paski 1/3 pietruszki startej na drobnej tarce 2-3 plastry pora 1/3 papryki czerwonej posiekanej w kostkę kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony) kilka strąków fasoli szparagowej zielonej (u mnie żółta - mrożona) 1/2 litra bulionu z duszenia roladek Przygotowanie: Filet z indyka kroimy
Kuchnia po mojemulodowej bądź garść gotowej mieszanki sałat 1 średni pomidor 1/3 ogórka zielonego 2-3 plastry sera żółtego 1/2 kęska piwnego (lub jedna wędzona pałka z kurczaka) 1-2 plastry czerwonej papryki dressing ziołowy na bazie oliwy z oliwek łyżka soku cytryny Przygotowanie: Umytą i osuszoną sałatę rwiemy na drobne kawałki. Pozostałe składniki kroimy w kostkę. Zalewamy mieszanką utartych ziół (zioła
Kuchnia po mojemuprzekąskę na domowe przyjątko ;) Składniki (dla jednej osoby): 2-3 liście sałaty lodowej 1/2 pomidora lub kilka pomidorków cherry 1/3 ogóra zielonego 2 plastry papryki żółtej lub/i czerwonej 3-4 plastry sera pleśniowego (ja użyłam Camembert, może być Lazur) 1/2 jajka gotowanego na twardo 1 mandarynka sos musztardowo - miodowy Przygotowanie: Sałatę rwiemy na drobne kawałki. Pomidora kroimy w pół-plastry
Kuchnia po mojemukilka minut, bez zbędnych zakupów. Składniki (na niewielką miseczkę): 3-4 plastry ananasa (może być z zalewy) 1 większa lub 2 małe cebule 1 łyżka drobno posiekanej papryki czerwonej i zielonej 2 łyżki dobrej klasy keczupu 1 (niepełna) łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia szczypta chili w płatkach sól, pieprz papryka słodka mielona Przygotowanie: Cebulę kroimy w pióra. Lekko
Kuchnia po mojemuwszystkim fanom najlepszego gatunku mięsa jakim jest wołowina. Składniki (na 8-10 hamburgerów): ok 1 kg wołowiny o zaw. tłuszczu ok 20% (antrykot, rostbef, ładna pręga) 1 średnia cebula czerwona kilka kropli sosu Worchester 1 konkretna łyżka musztardy Dijon 1-2 łyżki zimnej wody sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso wraz z obraną cebulą mielimy dwukrotnie. Doprawiamy
Kuchnia po mojemuwarzyw pieczonych. Nada się jako wspaniałe uzupełnienie posiłku mięsnego jak i samodzielne danie dla tych z gatunku roślinożernych ;) Składniki (wersja podstawowa): 1 średnia cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 spora marchew mieszanka ziołowa do grilla (bez konserwantów) sól szczypta pieprzu cytrynowego pieprz biały pieprz czarny łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Umyte warzywa
Kuchnia po mojemupracy i nie tylko. Na domową kolację - zamiast kanapek też fantastycznie się nada. Składniki (na jedną solidną porcję): 2 łyżki kaszy jaglanej 2 paski żołtej papryki 2 paski czerwonej papryki 1/2 ogórka małosolnego 1 plaster żółtego sera 1 łyżka siekanego szczypioru 1/4 pomidora 2 łyżki ogórka zielonego krojonego w kostkę 3-4 liście sparzonego świeżego szpinaku 1 łyżka jogurtu greckiego
Kuchnia po mojemu