Jako, że sezon owocowy w pełni o to propozycja deseru idealnego na gorące dni. Po raz kolejny zapraszam na kisiel owocowy Składniki: pojemnik malin pojemnik borówek amerykanskich kilka szypułek czerwonej porzeczki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ok 100 ml wody Przygotowanie: Umyte owoce wrzucamy na patelnię. Zasypujemy cukrem - im bardziej dojrzałe i słodkie owoce tym mniej. Gdy owoce
Kuchnia po mojemuwyrazy szacunku się należą. Tym bardziej, że placki niestandardowe - z dodatkami. Składniki (na ok 15 placków): ok 1 kg ziemniaków 4 jajka 10 dag wędliny 1/2 małej papryki czerwonej 1 cebula sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę ścieramy na grubej tarce. Wędlinę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je lekko z odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy do ziemniaków
Kuchnia po mojemumoże uratować Wasze menu. Warzywny sos na mięsie, który można podać na wiele różnych sposobów. Składniki: 1/3 szyi indyczej ok 3/4 litra wody 1/2 papryki żołtej 1/2 papryki czerwonej kilka plasterków pora łyżka cebuli siekanej kilka strąków zielonej fasolki łyżeczka szczypioru świeżego łyżeczka koperku siekanego 1 łyżka serka topionego 1 łyżka śmietany listek laurowy sól, pieprz gałka muszkatołowa mielona
Kuchnia po mojemuupalne obiady - w sam raz. W ostateczności jeśli nie będzie chciało się nic więcej robić to i z samą bułeczką będzie pyszne. Składniki: (na niewielki garnek): 1 papryka czerwona 1 i 1/2 papryki żółtej 1/2 pętka niezbyt tłustej dobrej kiełbasy 1 duża cebula 2 średnie pomidory sól, pieprz papryka mielona słodka papryka mielona wędzona Przygotowanie: Cebulę i paprykę kroimy
Kuchnia po mojemutego co znajdę w lodówce. Wyszło całkiem smakowicie, a do tego kolorowo. Składniki: 1/3 szyi indyczej 1 marchew 1 pietruszka kilka plasterków pora 1/4 papryki żółtej 1/4 papryki czerwonej kilka strąków zielonej fasolki 3-4 ziemniaki 2-3 łyżki siekanego kopru 2 łyżki śmietany 18% 1 listek laurowy szczypta vegety pieprz czarny mielony Przygotowanie: Na szyi indyczej gotujemy wywar doprawiony
Kuchnia po mojemuGulasz z indyka. Jasny sos, kruche zdrowe mięso i sezonowe warzywa. Po szczegóły zapraszam do dalszej lektury: Składniki: 60 - 70 dag piersi z indyka 1/2 cebuli 1/2 malej papryki czerwonej 1/2 malej papryki żółtej 1 mała marchew kilka strąków fasoli szparagowej (najlepiej zielonej) ok 1 litra wrzątku sól pieprz biały czosnek suszony kurkuma szczypta gałki muszkatołowej kilka płatków chili maka
Kuchnia po mojemuminut swobody wieczorem więcej góruje nad staniem w kuchni. Oto bezwysiłkowy zestaw śniadaniowy, który od kilku dni towarzyszy mi każdego ranka: 1 pomidor malinowy 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki czerwonej 2 paski sałatkowego sera typu greckiego solidna szczypta ziół prowansalskich kapka oliwy z oliwek Jedyne co robię w domu to myję i osuszam warzywa oraz kroję w pojemniczek odpowiednią ilość
Kuchnia po mojemupierś z kurczaka 1/2 opakowania warzyw chińskich 2 torebki ryżu sok z 1/2 cytryny łyżka kiełków fasoli Mung 1 łyżka pędów bambusa ok 50 ml mleka kokosowego słoiczek czerwonej pasty curry dobrego producenta Przygotowanie: Pierś kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy solą pieprzem, imbirem. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy na rumiano mięso wraz z kiełkami oraz bambusem. Na drugiej patelni podsmażamy
Kuchnia po mojemuDawno ich w naszym menu nie było. Tym razem kurczaka zastąpiliśmy indykiem i to mielonym. Pyszności. Składniki: 6 tortilli pomidorowych mały udziec indyczy do zmielenia 1/2 cebuli 1/3 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 15 dag sera żółtego tartego 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta płatków chili sól, pieprz szczypta ziół tureckich do mięs sos czosnkowy Przygotowanie: Cebulę szklimy na oleju. Dorzucamy
Kuchnia po mojemupowtórzenia. Sprawdźcie sami: Składniki (na dość ok 3 litry zupy): 1 kg obranej wydrążonej dyni w kawałkach 2 średnie marchewki 2 średnie cebule 2 świeże ostre papryczki czerwone (w teorii) 1 - 2 kostki bulionowe warzywne ok. 1,5 litra wody 200 ml śmietany 18% łyżka oliwy sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, tak by pozostał
Kuchnia po mojemutytułowa sałatka już kilka lat temu wpisała się w zimowo - świąteczne menu. Sprawdźcie czy to Wsze klimaty: Składniki: 60 dag świeżych pieczarek 4 jaja gotowane na twardo puszka fasoli czerwonej łyżka siekanego pora do smaku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Można dodać odrobinę soku z kiszonych ogórków lub z cytryny
Kuchnia po mojemukobitki naraz. Postanowiłam więc moją pastę na piątkowe śniadanie udziwinić. Czy warto było?: Składniki: 4 jaja gotowane na twardo 2 spore pieczarki 1 łyżeczka drobno siekanej czerwonej cebuli 1 łyżka siekanego szczypioru 2 łyżki tartego sera żółtego Przygotowanie: Ugotowane jaja kroimy w drobniutką kostkę. Pieczarki kroimy w plastry i przysmażamy na maśle. Doprawiamy dość intensywnie solą i pieprzem oraz zakrapiamy
Kuchnia po mojemukostce warzywnej kaszy jaglanej 5 - 6 polędwiczek z piersi kurczaka 1 brokuł gotowany (same różyczki) garść suszonych pomidorów (tu użyto domowego produktu autorstwa Mamy Hani) 1 niewielka papryka czerwona garść prażonego słonecznika ulubione przyprawy (do kurczaka) garść pomidorków koktajlowych pieprz cytrynowy (jako moja modyfikacja) Przygotowanie: Kaszę gotujemy w bulionie warzywnym (z dodatkiem szczypty kurkumy by miała ładny kolor). Polędwiczki
Kuchnia po mojemuKolejna pyszna i eksperymentalna sałatka. Sałatka kolorowa i bardzo aromatyczna. Składniki paczka ulubionych warzyw np. mieszanka warzyw z działu mrożonki duży por świeży ogórek czerwona papryka puszka ananasa w kawałeczkach kukurydza w puszce 3 ząbki , małe, czosnku majonez+musztarda,pieprz+sól natka pietruszki Pora umyj i przekrój wzdłuż. Następnie poszatkujna paseczki. Zalej wrzątkiem, zostaw na minutę następnie odsącz z wody
Z Kuchni Do Kuchniwszystko czego nam potrzeba;) No i jest gotowa w 15 minut! Składniki na 4 porcje: 8 wiejskich jaj 1 średniej wielkości cukinia 1/2 ostrej czerwonej papryki 3 szalotki świeży tymianek (ok łyżka listków) łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szalotki obrać i pokroić w półplasterki. Zeszklić na patelni z oliwą
Kulinarne Inspiracje