Świeże, ścięte tuż przed kwitnienciem listki bazylii smakosze cenią najbardziej. Dodaje się je do surówek, głównie z pomidorów, a także kompozycji sałatkowych, w których skład wchodzą świeże ogórki i czerwona kapusta. Suszone, rozdrobnione ziele bazylii dodaje charakteu i wyrazistości potrawą z pomidorów lub z dodatkiem pomidorów, sałatką z ryżem, zapiekanką z kasz i makaronów, potrawą z fasoli, ale przede
Klaudynkowa kuchniaprzykładem. Składniki: - 8 szt. portobello - 200g kaszy jaglanej - 1 jajko - 150g sera żółtego Gouda - 4 szalotki - czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo) - po ½ papryki żółtej i czerwonej - szczypiorek - świeża kolendra - 2 łyżki wina Marsala - ½ łyżeczki pieprzu ziołowego - oliwa do smażenia - sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny - płatki migdałowe (do ozdoby) Odmierzamy 2,5 raza więcej wody
mojewypiekiinietylkozupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 6-7 osób Składniki: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łodyżki selera 1 puszka czerwonej fasoli 420 g 1 słoik ugotowanej ciecierzycy 540 g 4 ziemniaki 1 litr bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania zupy przed podaniem 1 łyżka posiekanej natki 1 łyżka
Kulinarne przygody GatityPikantne są tu też krewetki i inne owoce morza. Prawdziwy facet grilluje, ale nie delikatne chude mięso z kwiatami bzu i kurdybankiem, jak my zeszłego lata , tylko duże kawałki czerwonego mięsa. Prawdziwy facet je też desery, słodkieeeee! Prawdziwy facet dużo też podróżuje, kosztując tradycyjnych dań takich, jak Flammkuchen, mussaka czy carbonara – znajdziemy tu nie tylko dania z Europy, jest
GRUBY WAŁEKostrej cebuli. Zatopione w ketchupowo-brzoskwiniowym sosie. Pyszna odmiana tradycyjnej, smażonej ryby. Smacznego ! Składniki: 1 kg filetów z morskiej ryby (u mnie dorsz atlantycki); 4 duże cebule; 2 średnie czerwone papryki; 1 średnia żółta papryka; Puszka brzoskwiń w syropie (waga netto 820 g); 2 czubate łyżeczki musztardy (u mnie kremska); 200 g ketchupu (u mnie pikantny); 2 łyżki sosu sojowego
Gospodyni Miejskawykonania. Zobaczcie jak ślicznie prezentuje się na talerzu. Mamałyga z sosem grzybowym (4-5 osób) Składniki: 2 szklanki kaszy kukurydzianej 4 szklanki wody 1 kostka warzywnego bulionu czerwona czubrica, czosnek niedźwiedzi, pieprz, sos sojowy W rondlu zagotowujemy 4 szklanki wody z bulionem. Dodajemy przyprawy oraz sos sojowy do smaku. Kaszę delikatnie wsypujemy do wody ciągle mieszając do uzyskania jednolitej
vegetanieFajna sprawa, bo taki skarmelizowany cukier stworzył taką fajną cukrową taflę, która cudownie chrupała. czas wykonania? Kilka minut, bo to tak naprawdę zwykła kasza manna gotowana na mleku. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki dla 1 osoby: 1 szklanka mleka
Blondynka Gotujetrzy solidne obiady dla modelu 2+1): ok 1,5 kg filetu z indyka po 1/3 papryk w różnych kolorach (u mnie z braku asortymentu skończyło się na czerwonej
Kuchnia po mojemumałych, kolorowych kutrów na brzegu i krótki ciąg "garaży" zagospodarowanych na mini - giełdę rybną. We wrotach każdego z nich skrzynki pełne flądry zwanej Strornią i pstrąga tęczowego o pięknym czerwonym mięsie. A przy każdym stoisku rybak - sprzedawca sprawiający ryby wybrane przez turystę - klienta. Opustoszałe kutry stały już na piasku a port zdawał się dopiero nabierać życia. Połów zakończony. Teraz
Kuchnia po mojemupostanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam do tego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka ok 300 gram udźca z indyka bez kości i skóry 3 niewielkie, dojrzałe pomidory 1/4 opakowania makaronu pełnoziarnistego (pióra) 1 kulka mozzarelli
Kuchnia po mojemuresztą też bardzo smakował. Składniki: 200 gram mięsa z piersi indyka lub kurczaka + ulubione przyprawy do mięsa (ja użyłam mięsa, które nie zmieściło się do papryk ) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1-2 pieczarki 1/2 małej cebuli 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 litra wody 100 ml przecieru pomidorowego domowej produkcji solidna szczypta płatków chili Przygotowanie: Paprykę pokroiłam
Kuchnia po mojemuswoją barwą oraz delikatnym lekkim smakiem marchwi z nutą pieczonej papryki i imbiru zdecydowanie poprawi humor w jesienne szare dni. Składniki: 5 marchwi 1 papryka żółta 1 mała papryka czerwona 2 niewielkie pomidory plaster dyni (ok 20 dag) 1 kostka serka topionego śmietankowego łyżeczka masła sol, pieprz imbir świeży (kawałek ok 1 cm.) woda do ugotowania marchwi 100 ml wywaru
Kuchnia po mojemuponiedziałek - trzeba było je poświęcić, gdyż wypadło na tortille z kurczakiem ;). Składniki (na 2 quesadille): 4 pszenne tortille 1/2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli 1 mała papryka czerwona 1 papryka żółta 10-15 dag sera żółtego Edam 1 pieczarka Przygotowanie: Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę (mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący się ser żółty ścieramy na tarce
Kuchnia po mojemuktóry zawsze robi furorę u mojego Męża, a obecnie także u mięsożernego Syncia. Składniki (na dwa obiady dla modelu 2+1): 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości 1/2 papryki czerwonej 2-3 grzyby suszone 1/2 średniej cebuli 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia mąka (do obtoczenia mięsa) szczypta
Kuchnia po mojemudobrej cenie można kupić. Dzięki temu ostatnio przygotowałam sobie przepyszną, ciepłą kolację witaminową. I przyznam, że nie jeden raz ;) Składniki (na 1 solidną porcję): 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 1 pomidor 1/2 marchewki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki chili solidna szczypta soli 1/2 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego (lub miodu) 1 łyżeczka
Kuchnia po mojemu