przygotować cienkie patyki lub użyć patyczków do szaszłyków. Składniki: 4 jabłka 4 patyczki 250 g cukru 1 łyżka miodu 50 ml wody 4 zgniecione lub zmielone goździki ½ łyżeczki cynamonu czerwony barwnik spożywczy Wykonanie: Jabłka umyć, osuszyć i wbić w nie patyki. Na blaszce lub talerzu położyć papier do pieczenia. Cukier przełożyć do garnka o grubym dnie, na średnim ogniu rozpuścić
Mama Gotujemąki 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 40 g masła 250 ml zimnego wywaru spod ozorów 25 g migdałów 25 g rodzynek sok z cytryny 200 ml wytrawnego czerwonego wina sól Wykonanie: Ozorki dokładnie umyć i jeśli są wyciąć ślinianki, zalać wrzątkiem i gotować przez około 3,5 godziny w samej wodzie. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. ozory
Mama Gotujeszybko. W przepisie w składnikach podałam kiełki soi lub seler w puszce, ale według mnie lepsza jest z kiełkami soi. Składniki: 1 puszka kiełków soi lub selera 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 łyżeczka musztardy majonez sól pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa z puszek odcedzić na durszlaku i przełożyć do miski. Do warzyw dodać majonez, musztardę i doprawić solą
Mama Gotujeryżu (specjalny ryż do sushi l) 2 i 1/4 szklanki wody 2 łyżki cukru 1 łyżeczki soli 50 ml octu ryżowego Pozostałe składniki: zielony ogórek, papryka czerwona, ogórek konserwowy- chili kawałek łososia wędzonego, paczka paluszków krabowych 1 opakowanie prasowanych alg nori do zawijania majonez wasabi (japoński zielony chrzan) do przyprawiania i do podania marynowany imbir, sos sojowy
MarciochaKucharzywłaściwościach cieciorki, obiecując ze kiedyś mu ją przygotuje... :D Miesiąc temu kupiłam cieciorkę w puszce... dziś się doczekała ... SKŁADNIKI: 1 puszka cieciorki 1 cukinia 1 papryka (ja dałam czerwoną lepsza żółta) 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek- 2 ząbki, kolendra, kminek, Latin american, papryczka chilli pół opakowania kaszy kuskus Myjemy warzywa. Na początku należy pokroić
MarciochaKucharzyzdecydowałam się na boczniaki :D SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 3 łyżki maki pszennej 1 jajko 1 cebula olej do smażenia 200 g boczniaków 1 cebula 1 mała czerwona papryka 2 łyżki masła 0,5 szklanki bulionu warzywnego (suszone warzywa, nie kostka) 200 ml śmietany sól, pieprz, natka pietruszki Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże
MarciochaKucharzyWiosennie... delikatnie...kolorowo... Zupa krem paprykowy z feta i bagietką }i{ SKŁADNIKI: 2 papryki czerwonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak oliwa/olej do smażenia bulion wegetariański (suszone warzywa, wrzątek, oliwa) sól, pieprz, pieprz cayenne feta bagietka z czosnkiem/ziołami jak ktoś lubi delikatniejszą, można dodać łyżkę jogurtu Paprykę dokładnie myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy
MarciochaKucharzyUłożyć farsz na wierzchnią część liścia przy węższej stronie, zwijać. Gotowe paczuszki umieścić na szerokiej patelni, wlać oliwę, przykryć i trzymać 5 minut. W osolonej wodzie ugotować czerwone łodygi botwinki. Odlać wodę a na jej miejsce wlać śmietanę, ser feta i 2 ząbki czosnku. Całość dokładnie zmiksować na jednolitą różową masę . W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego
MarciochaKucharzyzapiekany ze szparagami w sosie serowym z pieczonymi ziemniakami SKŁADNIKI: 5 kotletów wieprzowych pęczek białych szparagów kilka młodych ziemniaków śmietana 18% serek topiony ser żółty sól, pieprz, pietruszka, cukier, czerwona papryka chilli Szparagi i ziemniaki obrać i podgotować na parze, dodając sól i pół łyżeczki cukru. Następnie umyć mięso, osuszyć na ręczniku papierowym. Doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć kotlety
MarciochaKucharzyucztę bałkańską:D Menu: Grillowana Nadziewana Cukinia Ćevapčići (mini kotleciki) + pasta z cukinii Sałatka z cieciorki, kaszy, pomidorów, papryki, pietruszki i mięty Bagietka z pastą truflową Czerwone wino (Kadarka) z brzoskwiniami Gruszkowa Rakija Grillowana cukinia Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, miąższ wykroić łyżeczką. Połówki cukinii włożyć do gotującego się bulionu na ok. 5 minut, a następnie osączyć. Cebule
MarciochaKucharzylokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę go robić po raz pierwszy ze świeżych buraków:D zawsze używałam mrożonki...:P SKŁADNIKI: 2 buraki czerwone 1 puszka białej fasolki konserwowej 3 ziemniaki włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka) kawałek wołowiny z kością sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, suszony czosnek, cukier, oliwa z oliwek
MarciochaKucharzySycąca, idealna na chłodne zimowe dni Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: 0,5 kg łopatki wieprzowej kiełbasa myśliwska papryka czerwona papryka żółta włoszczyzna świeża papryczka chili 1 cebula 2 duże ziemniaki 100ml przecieru/sosu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, papryka słodka,liść laurowy, ziele angielskie, kminek Oczyszczoną łopatkę pokroić w mini porcje gulaszowe. Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać mięso
MarciochaKucharzypogotuje, ukorzyć na niej podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe. Dolewamy bulionu, tak by żeberka były przykryte; posypujemy wszystko suszonym majerankiem, kminkiem i czerwoną papryką, przykrywamy i dusimy przez ponad godzinę. Na talerze wykładamy kapustę z sosem, a na nią uduszone żeberka. Smacznego
MarciochaKucharzyBudowa tego warzywa zainspirowała mnie to zrobienia tego dania :) Por nadziewany łososiem (cannelloni ) SKŁADNIKI: 2 pory łosoś świeży ser typu greckiego groszek zielony ( mogą być kapary) czerwona papryka sól, pieprz białe wino bulion warzywny Umytego łososia podgotować na parze. Rozdrobnić w misce dodać ser, paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz zielony groszek. Doprawić i dobrze wymieszać. Białą część pora podzielić
MarciochaKucharzyochota na cieciorkę i kasze bulgur. Lubię to zestawienie :) Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki SKŁADNIKI: 150 g kaszy bulgur 500 g mięsa mielonego wieprzowego papryka czerwona i zielona natka pietruszki 1 duże jajko bulion warzywny sól, pieprz, czosnek, papryka słodka puszka cieciorki 1 cukinia 1 cebula 2 puszki pomidorów z puszki kiść boczniaków (ewentualnie) sól, pieprz, czosnek
MarciochaKucharzy