mnie w domu wszyscy uwielbiają czerwony barszczyk dlatego postanowiłam przygotować im coś innego jako dodatek. Pyszne pierożki z ciasta francuskiego to gwiezdna alternatywa dla pierożków bądź pasztecików. Pracy przy nich o wiele mniej niż przy domowych uszkach, a równie szybko znikają ze stołu :) Gwiezdne pierożki SKŁADNIKI: 1-2 opakowania ciasta francuskiego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 150 g kapusty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwyrazisty smak i jest doskonała na zbliżający się wielkimi krokami karnawał ... Śledzik w oleju z warzywami SKŁADNIKI: 5 płatów śledziowych z oleju 2 ogórki kiszone papryka czerwona mała puszka kukurydzy cebula biała oliwa bądź olej PRZYGOTOWANIE: Śledzie kroimy w plastry bądź kostkę i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę oraz paprykę - zalewamy olejem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBabeczki mięsne z dodatkami SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego z łopatki 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1 jajko sól pieprz kawałek sera żółtego ok 150 g 2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania foremek tłuszcz do wysmarowania foremek zielona
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigrillowaniem jednak nadal pozostają szaszłykami, a wersja ta jest zdrowa i smaczna. Szaszłyki z kurczaka i cebuli z parowaru SKŁADNIKI: 130 g piersi z kurczaka 0,5 czerwonej cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej sól ziołowa do smaku kilka różyczek brokuła 50 g ryżu 20 g kiełek brokuła sól PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy do miękkości z odrobiną soli
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiudziałem są niemalże błyskawicznie to świetnie prezentuje się w rożnych zestawieniach. Dzisiaj troszkę odmiennie i mało klasycznie, jednak zapewniam że smacznie :) Spaghetti z łososiem i roszponką SKŁADNIKI: 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku oliwa 100g makaronu spaghetti razowego 2 garście roszponki 100 g łososia wędzonego pieprz kolorowy do smaku PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicebulką SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 40 ml oliwy 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli ziołowej 50 ml letniego mleka 1 łyżka cukru 1 jajko 1 cebula czerwona 1/2 cebuli zwykłej 1 łyżka oliwy do smażenia mleko do posmarowania Przygotowanie: Pokruszone drożdże wkładamy do kubeczka i zalewamy letnim mlekiem. Dodajemy do nich cukier, łyżeczkę maki, całość dokładnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiucieszy osobę, której kwiatki w takiej formie podacie... Róże naleśnikowe SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki 1,5 szklanka mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej szczypta cynamonu czerwony barwnik spożywczy 200 g śmietany kremówki 2 duże łyżki sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, proszek i jajko. Dolewamy 2 łyżki oleju
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól prowansalska 2 jajka 2 laski kiełbasy wiejskiej puszka groszku puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej kilka kropli tabasco pieprz czarnuszka Przygotowanie: Drożdże kruszymy i przekładamy do kubka, dodajemy ciepłe mleko i cukier. Całość mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikolacji. Połączenie jej z tuńczykiem okazało się bardzo trafne i smaczne. Sałatka z tuńczykiem i fasolką SKŁADNIKI: 250 g fasolki szparagowej (mrożona) puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona cebula kolorowy pieprz sól łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka majonezu Przygotowanie: Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i studzimy. Wystudzoną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijajkiem Składniki: 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli prowansalskiej pieprz 50 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy do smażenia 4 jajka 1 żółtko Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipłatków chili 2 plasterki szynki 2 cienkie kabanosy drobiowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 suszone pomidory z oleju 2 jajka łyżka suszonej natki pietruszki 3 plasterki ogórka zielonego kawałek czerwonej papryki 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz gałązka koperku 1 żółtko Przygotowanie: Do mąki dodać pokruszone drożdże, chrzan, sól prowansalską i płatki chili. Następnie dolać oliwę, wodę i zagnieść z tych
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimakaronowych 2 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu sól, pieprz czarnuszka natka pietruszki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 3 jajka 3 płaty marynowanej papryki 1 garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej Przygotowanie: Muszle makaronowe gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiformie żółwia. Na dzieciach, którym je serwowałam żółwiki zrobiły duże wrażenie. Żółwiki z mięsa i parówek SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz suszona natka pietruszki 1 jajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek ciasta francuskiego PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidziś nie wiem dlaczego nie lubiłam tego warzywa ... po prostu, nie i już. Wszystko zmieniło się kiedy zostałam zaproszona na kolację Wigilijną do mojego ówczesnego narzeczonego, zwątpiłam gdy ujrzałam czerwony barszcz ... aby nie podpaść przyszłej teściowej zjadłam go z wielkim apetytem i od tego dnia stał się jedną z moich ulubionych zup. Tak też kiedy sezon na botwinkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTruskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na połówki. Na masie serowej układamy truskawki, w środek wkładamy jedną truskawkę głębiej, wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy. Z ciasta wyciągamy truskawkę którą włożyliśmy w środek, zalewamy galaretką, posypujemy całość wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki