tyle pożywna, że moim zdaniem wystarcza za cały obiad. Polecam! Przepis znalazłam na stronie Delia on line składniki 225 g ciecierzycy 2 małe czerwone chilli, bez nasion, posiekane 1 płaska łyżka nasion kolendry 30 g świeżej kolendry + trochę do dekoracji 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 50 g masła 6 ząbków czosnku obrane i drobno
Stare GaryKuchenne Szaleństwa i tam znalazłam fajny, prosty przepis na sos. Warto go zrobić, jest smaczny i świetnie się sprawdził jako dodatek do żeberek . Polecam! Składniki: 1 średniej wielkości czerwona cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości 4 łyżki musztardy miodowej 6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu - nie użyłam 2 łyżki oleju 3 łyżeczki słodkiej papryki
Stare Garyduszone grzyby są pyszne, więc warto się trochę pomęczyć. składniki 1 kg podgrzybków 1/2 kg prawdziwków 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 18% natka pietruszki sól, pieprz czerwone wino do podlania przygotowanie Grzyby oczyścić, opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki, ale nie za małe - w zależności od wielkości kapelusza, na pół lub na cztery. Cebulę pokroić w piórka
Stare Garyzastąpić kukurydzą z puszki, ale ta świeża, obsmażona na oliwie z masłem, jest znacznie smaczniejsza. składniki 110 g groszku cukrowego 100 g fasolki szparagowej 2 kolby kukurydzy 1 czerwona cebula 1 długa papryka 1 ostra papryczka chili 2 ząbki czosnku saszetka oleju kujawskiego czosnek + bazylia 2 duże łyżki bazyliowego pesto (gotowe lub domowe) sól, pieprz parę liści
Stare Garyszałwii 1 łyżka posiekanego rozmarynu 1 łyżka posiekanej pietruszki (opcjonalnie) listki z 5 gałązek tymianku 3- 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy 2 łyżki sosu Worcestershire Dodatkowo 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina gałązka tymianku, rozmarynu 2 liście szałwii 4 obrane ząbki czosnku łyżka masła 1/3 szklanki śmietany przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, obwiązać sznurkiem, aby lepiej trzymało formę. Zioła
Stare Garydwoma uszkami, w której dania są przygotowywane i podawane. składniki (3- 4 małe porcje) 12 średnich, surowych krewetek 4 dojrzałe, soczyste pomidory, drobno posiekane ( lub 2 większe) 1 czerwona cebula, drobno posiekana ostra papryka chili - wg uznania 2 dymki, pokrojone (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku, posiekane 60 ml greckiego alkoholu Ouzo 2 łyżka świeżego koperku lub pietruszki, posiekane 200g
Stare Garyłyżeczki pieprzu 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii 110 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki lodowatej wody. placek porcja ciasta (przepis wyżej) 1/2 zwykłej lub czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka 3-4 duże pomidory, pokrojone w kawałki, pestki i nadmiar soku usunąć ( około 3 szklanek posiekanych pomidorów) 1/4 szklanki bazylii pociętej w paski
Stare Garyłyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 4 średnie lub 2 duże cebule, posiekane ( ok 2 szklanek posiekanej) 6 ząbków czosnku, drobno posiekany 2 łyżki masła 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1 puszka pomidorów krojonych (lub dojrzałych świeżych) duży pęk świeżych liści bazylii 1 łyżeczka świeżych liści tymianku 1 litr bulionu z kurczaka lub wody przygotowanie Rozgrzać piekarnik
Stare Garymałe cebule - drobno posiekana 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka bulionu przyprawa do faszerowanych pomidorów lub zioła (oregano, mięta, bazylia) sól, pieprz sos 1/2 puszki pomidorów 1/2 dużej czerwonej cebuli 1 szklanka bulionu sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie. Papryki umyć, ściąć górną część
Stare Garykwaśne. Dla mnie było w sam raz. Szkoda tylko, że tak mało ! składniki ok 1000 g wołowiny - ligawa marynata 200 ml octu balsamicznego 100 ml oliwy 100 ml czerwonego wina 6 ząbków czosnku, zgniecionego 1 cebula pokrojona w kostkę 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego pieprz + dodatkowo sól przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, włożyć do odpowiedniego
Stare Garyskładniki 1/3 szklanki octu 1/3 szklanki rodzynek 500 g brukselki 2 łyżki oliwy z oliwek sól i czarny pieprz 80 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie półplasterki przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Podgrzać ocet w małym rondlu na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, dodać rodzynki i odstawić na 15 minut, odcedzić
Stare Garywilgotną, warto przygotować więcej dressingu. Kolejna próba oswojenia brukselki - udana. Inspiracją był przepis z tej strony. składniki ok 300 g brukselki 1 czerwona cebula 1/2 szklanki drobno startego pecorino romano dressing sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej sól i świeżo zmielony czarny pieprz 3-4 łyżki oliwy
Stare Garyłyżka posiekanej natki pietruszki + do podania 2 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku do smaku 3 -4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina ok 1/3 szklanki wody lub bulionu słodka śmietana przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien i. Pokroić w kostkę ok 2x2 cm - moje
Stare Garystrony składniki 200 g wędzonego boczku, pokrojony w kostkę 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki mąki 1 l rosołu (4 szklanki) 1000 g czerwonych ziemniaków, pokrojone w ćwiartki 100 - 120 g szklanki startego sera cheddar (ok 100 - 120 g ) 1 szklanka mleka(3,2 %) sól i i świeżo zmielony czarny pieprz do podania: starty ser cheddar
Stare GaryHorn " Łatwa kuchnia tajska" składniki 1 kg świeżych małży 1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki grubo posiekanego czosnku 2 łyżki drobno posiekanej szalotki 1-2 czerwone chili, bez pestek, pokrojone w cienkie paseczki 2 łyżki sosu rybnego lub jasnego sojowego garść liści tajskiej lub zwyczajnej bazylii przygotowanie Małże opłukać pod strumieniem zimnej wody, wyrzucić te które
Stare Gary