Ratatuj- Ratatouille 398użyć inny ser (albo i bez), zamiast pęczaku-ryż, albo podać z grzanką np.czosnkową- jak wolicie. * bakłażan- 1 szt. * cukinia zielona- 1 szt. * cukinia żółta- 1 szt. * papryka czerwona- 1 szt. * pomidory- 4 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * oliwa * przyprawy: tymianek, bazylia, sól i pieprz Najpierw zaczynamy od robienia sosu pomidorowego więc pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem
Kraina Miodem Płynąca
Domowy paprykarz 217wędzona makrela- 1 szt. (ok 300g) * ryż- 1 woreczek * marchew- 1 średnia * cebula- 1 średnia * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * woda- 6 łyżek * oliwa- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, pieprz cayenne, czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie (3 szt.) Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Cebulę cienko pokroić, a marchewkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanej oliwie zeszklić
Kraina Miodem Płynąca
Turecka zupa- z czerwonej soczewicy i bulguru z grzankami serowymi 247można użyć kaszy jęczmiennej lub ryżu. Tak sobie myślę, że po jej spróbowaniu na pewno nieraz ta zupa zagościłaby na Waszym stole :) Polecam!!! Zupa: * kasza bulgur- 1 szklanka * soczewica czerwona- 1 szklanka * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * cebula- 1 duża * czosnek- 1 ząbek * masło klarowane- 2 łyżki * bulion warzywny- 2 litry * sok z cytryny- 2 łyżki * suszona mięta- 1,5 łyżeczki
Kraina Miodem Płynąca
Domowy marcepan 245Migdałowa masa*: * migdały- 200 g * cukier puder- 160 g** * woda- 70 ml * aromat migdałowy- 1 łyżeczka Polewa: * biała czekolada- 150 g * olej kokosowy- 2 łyżki (można zastąpić kremówką) * barwnik czerwony*** Masa migdałowa: Migdały w skórce zalać wrzątkiem i po 5 minutach 'wyciskać ze skórki'. Ułożyć na patelni i trzymać na małym płomieniu tylko do wysuszenia!- około 1 min. (nie można
Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti z cieciorką w bałkańskim sosie 193mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing do sałatki. Jakkolwiek by go nie podać, to i tak potrawa z ajwarem będzie smakowała wybornie! Polecam! Ajwar: * papryka czerwona- 2 duże szt. * bakłażan- 1 duży * pomidory- 300 g * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * oliwa * papryczka chili- 1 łyżeczka płatków * sól i pieprz- do smaku * cukier- 1 łyżeczka
Kraina Miodem Płynąca
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 399cebula- 1 szt. duża * imbir- 1 łyżka * papryczka chili- 1 łyżka * czosnek- 2 ząbki * sos sojowy ciemny- 5 łyżek * woda- 5 łyżek * miód- 2 łyżki z górką Coleslaw: * kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała) * marchew- 1 mała * szczypior- mały pęczek * mleko- 3 łyżki * majonez- 3 łyżki * ocet jabłkowy- 1 łyżeczka * sok z cytryny- 1 łyżeczka * cukier puder- 1 łyżeczka * przyprawy
Kraina Miodem Płynąca
Grillowana polędwiczka w lekko pikantnym sosie czekoladowym 211się strzałem w 10tkę! Proste danie, ale jakże 'eleganckie'- niczym z najdroższej restauracji- które warto przyrządzić! :) Polędwiczka: * polędwiczka- około 500g * przyprawy- sól, pieprz, rozmaryn * odrobina oliwy Sos czekoladowy: * wino czerwone- 250 ml * listek laurowy- 1 szt. * ziele angielskie- 2 szt. * cynamon- pół łyżeczki * anyż- 1 szt. * gożdziki- 3 szt. * papryczka chili- 5 krążków* * czekolada gorzka- 6 kostek * masło
Kraina Miodem Płynąca
Sałatka Gyros ognista 23728proszku – 1 łyżeczka (ew. trochę więcej dla fanów pikantnych smaków) Pomidory – 3 średnie sztuki Ketchup pikantny – 4 pełne łyżki Ogórek świeży – 1 duża sztuka czerwona cebula – 2 małe sztuki kapusta pekińska – pół średniej sztuki Majonez – 4 pełne łyżki Kukurydza konserwowa – 1 puszka Olej do smażenia Sałatka gyros ognista – wykonanie: Piersi
Kulinarne Przeboje
Pizza z pieczarkami 215Składniki: 2 szklanki mąki łyżeczka cukru łyżeczka soli 10 g drożdży 3/4 szklanki letniej wody 3 łyżki oliwy Dodatkowo mała kostka sera 500 g pieczarek 8 plasterków mortadeli papryka czerwona mała puszka kukurydzy koncentrat pomidorowy ok. 4 łyżek Wykonanie: Mąkę przesiać. Drożdże pokruszyć do miseczki, dać 1/2 szklanki letniej wody i łyżeczkę cukru. Odstawić na 15 minut, aż zacznie pracować
Moje pyszne gotowanie
Ryba po cygańsku 4058przygotowuje się ją 2-3 dni wcześniej, a tuż przed imprezą jedynie wystarczy wyłożyć na półmisek. SKŁADNIKI: 1-1,5 kg ryby np. mintaj/tilapia 2-3 cebule 2 czerwone papryki Ciasto naleśnikowe: 2 jajka 1 szkl. mleka 0,5 szkl. wody mąka - do gęstości (ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki) 1 łyżeczka vegety Zalewa: 1 szkl. wody
Kto ugości moich gości?
Zupa meksykańska 259mięso z rosołu (u mnie 2 podudzia kurczaka i 2 skrzydła indyka) 4-5 ugotowanych marchewek 1 papryka 1 cebula 30 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego makaron kokardki (farfalle) sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, pieprz ziołowy 1. Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić drobno i udusić do miękkości. Kukurydzę
Kto ugości moich gości?
Buraczkowe ciasto czekoladowe z kandyzowaną skórką pomarańczową 225smak buraczków, który w połączeniu z dużą ilością kakao był bardzo oryginalny. Mogę Wam spokojnie polecić to ciasto, jeśli szukacie czegoś innego, czegoś bardziej oryginalnego :) Składniki: 4 nieduże czerwone buraki (przed ugotowaniem ważyły około pół kg), 150 g masła , 1/3 szklanki mleka , 1 szklanka cukru , 5 łyżek dobrego gorzkiego kakao , 5-6 łyżek bardzo mocnej kawy (2 łyżeczki drobno
Codzienna kuchnia niecodzienna
CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI 205Czerwony barszcz to danie którym moi synowie gdyby mogli zajadaliby się codziennie. Tak więc w wigilię musi być obowiązkowo i do tego uszka Składniki: 2 kg buraków 7 dag suszonych grzybów 2 cebule 2 ziarenka ziela angielskiego liśc laurowy sok z cytryny, sól, pieprz ciasto: 20 dag mąki łyzka oleju sól nadzienie: grzyby z wywaru łyżka tartej bułki łyżka masła
Z Majeczką w kuchni
Wigilijna zupa grzybowa zabielana 362wielu domach na kolację wigilijną podaje się barszcz czerwony. U nas, oprócz niego, jest zupa rybna i od kilku lat grzybowa. Grzybowa obowiązkowo z najlepszych suszonych grzybów i z dodatkiem dobrej kwaśnej śmietany. Każdy dostaje po filiżance każdej z zup :) I po tych kilku latach nie wyobrażamy już sobie chyba, żeby święta mogły być między innymi bez tych trzech
Codzienna kuchnia niecodzienna