czerwony - 5718 przepisów (strona:155/382)

Ratatuj- Ratatouille 372

użyć inny ser (albo i bez), zamiast pęczaku-ryż, albo podać z grzanką np.czosnkową- jak wolicie. * bakłażan- 1 szt. * cukinia zielona- 1 szt. * cukinia żółta- 1 szt. * papryka czerwona- 1 szt. * pomidory- 4 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * oliwa * przyprawy: tymianek, bazylia, sól i pieprz Najpierw zaczynamy od robienia sosu pomidorowego więc pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem

Kraina Miodem Płynąca
Domowy paprykarz 187

wędzona makrela- 1 szt. (ok 300g) * ryż- 1 woreczek * marchew- 1 średnia * cebula- 1 średnia * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * woda- 6 łyżek * oliwa- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, pieprz cayenne, czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie (3 szt.) Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Cebulę cienko pokroić, a marchewkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanej oliwie zeszklić

Kraina Miodem Płynąca
Turecka zupa- z czerwonej soczewicy i bulguru z grzankami serowymi 208

można użyć kaszy jęczmiennej lub ryżu. Tak sobie myślę, że po jej spróbowaniu na pewno nieraz ta zupa zagościłaby na Waszym stole :) Polecam!!! Zupa: * kasza bulgur- 1 szklanka * soczewica czerwona- 1 szklanka * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * cebula- 1 duża * czosnek- 1 ząbek * masło klarowane- 2 łyżki * bulion warzywny- 2 litry * sok z cytryny- 2 łyżki * suszona mięta- 1,5 łyżeczki

Kraina Miodem Płynąca
Domowy marcepan 219

Migdałowa masa*: * migdały- 200 g * cukier puder- 160 g** * woda- 70 ml * aromat migdałowy- 1 łyżeczka Polewa: * biała czekolada- 150 g * olej kokosowy- 2 łyżki (można zastąpić kremówką) * barwnik czerwony*** Masa migdałowa: Migdały w skórce zalać wrzątkiem i po 5 minutach 'wyciskać ze skórki'. Ułożyć na patelni i trzymać na małym płomieniu tylko do wysuszenia!- około 1 min. (nie można

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti z cieciorką w bałkańskim sosie 160

mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing do sałatki. Jakkolwiek by go nie podać, to i tak potrawa z ajwarem będzie smakowała wybornie! Polecam! Ajwar: * papryka czerwona- 2 duże szt. * bakłażan- 1 duży * pomidory- 300 g * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * oliwa * papryczka chili- 1 łyżeczka płatków * sól i pieprz- do smaku * cukier- 1 łyżeczka

Kraina Miodem Płynąca
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 379

cebula- 1 szt. duża * imbir- 1 łyżka * papryczka chili- 1 łyżka * czosnek- 2 ząbki * sos sojowy ciemny- 5 łyżek * woda- 5 łyżek * miód- 2 łyżki z górką Coleslaw: * kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała) * marchew- 1 mała * szczypior- mały pęczek * mleko- 3 łyżki * majonez- 3 łyżki * ocet jabłkowy- 1 łyżeczka * sok z cytryny- 1 łyżeczka * cukier puder- 1 łyżeczka * przyprawy

Kraina Miodem Płynąca
Grillowana polędwiczka w lekko pikantnym sosie czekoladowym 179

się strzałem w 10tkę! Proste danie, ale jakże 'eleganckie'- niczym z najdroższej restauracji- które warto przyrządzić! :) Polędwiczka: * polędwiczka- około 500g * przyprawy- sól, pieprz, rozmaryn * odrobina oliwy Sos czekoladowy: * wino czerwone- 250 ml * listek laurowy- 1 szt. * ziele angielskie- 2 szt. * cynamon- pół łyżeczki * anyż- 1 szt. * gożdziki- 3 szt. * papryczka chili- 5 krążków* * czekolada gorzka- 6 kostek * masło

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka Gyros ognista 23695

proszku – 1 łyżeczka (ew. trochę więcej dla fanów pikantnych smaków) Pomidory – 3 średnie sztuki Ketchup pikantny – 4 pełne łyżki Ogórek świeży – 1 duża sztuka czerwona cebula – 2 małe sztuki kapusta pekińska – pół średniej sztuki Majonez – 4 pełne łyżki Kukurydza konserwowa – 1 puszka Olej do smażenia   Sałatka gyros ognista – wykonanie: Piersi

Kulinarne Przeboje
Pizza z pieczarkami 189

Składniki: 2 szklanki mąki łyżeczka cukru łyżeczka soli 10 g drożdży 3/4 szklanki letniej wody 3 łyżki oliwy Dodatkowo mała kostka sera 500 g pieczarek 8 plasterków mortadeli papryka czerwona mała puszka kukurydzy koncentrat pomidorowy ok. 4 łyżek Wykonanie: Mąkę przesiać. Drożdże pokruszyć do miseczki, dać 1/2 szklanki letniej wody i łyżeczkę cukru. Odstawić na 15 minut, aż zacznie pracować

Moje pyszne gotowanie
Czerwony Ryż 198

Przepis na Czerwony Ryż Krok po Kroku CZYTAJ DALEJj

Sylwetka Od Kuchni
Ryba po cygańsku 4035

przygotowuje się ją 2-3 dni wcześniej, a tuż przed imprezą jedynie wystarczy wyłożyć na półmisek. SKŁADNIKI: 1-1,5 kg ryby np. mintaj/tilapia 2-3 cebule 2 czerwone papryki   Ciasto naleśnikowe: 2 jajka 1 szkl. mleka 0,5 szkl. wody mąka - do gęstości (ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki) 1 łyżeczka vegety   Zalewa: 1 szkl. wody

Kto ugości moich gości?
Zupa meksykańska 229

mięso z rosołu (u mnie 2 podudzia kurczaka i 2 skrzydła indyka) 4-5 ugotowanych marchewek 1 papryka 1 cebula 30 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego makaron kokardki (farfalle) sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, pieprz ziołowy   1. Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić drobno i udusić do miękkości. Kukurydzę

Kto ugości moich gości?
Buraczkowe ciasto czekoladowe z kandyzowaną skórką pomarańczową 203

smak buraczków, który w połączeniu z dużą ilością kakao był bardzo oryginalny. Mogę Wam spokojnie polecić to ciasto, jeśli szukacie czegoś innego, czegoś bardziej oryginalnego :) Składniki: 4 nieduże czerwone buraki (przed ugotowaniem ważyły około pół kg), 150 g masła , 1/3 szklanki mleka , 1 szklanka cukru , 5 łyżek dobrego gorzkiego kakao , 5-6 łyżek bardzo mocnej kawy (2 łyżeczki drobno

Codzienna kuchnia niecodzienna
CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI 176

Czerwony barszcz to danie którym moi synowie gdyby mogli zajadaliby się codziennie. Tak więc w wigilię musi być obowiązkowo i do tego uszka Składniki: 2 kg buraków 7 dag suszonych grzybów 2 cebule 2 ziarenka ziela angielskiego liśc laurowy sok z cytryny, sól, pieprz ciasto: 20 dag mąki łyzka oleju sól nadzienie: grzyby z wywaru łyżka tartej bułki łyżka masła

Z Majeczką w kuchni
Wigilijna zupa grzybowa zabielana 338

wielu domach na kolację wigilijną podaje się barszcz czerwony. U nas, oprócz niego, jest zupa rybna i od kilku lat grzybowa. Grzybowa obowiązkowo z najlepszych suszonych grzybów i z dodatkiem dobrej kwaśnej śmietany. Każdy dostaje po filiżance każdej z zup :) I po tych kilku latach nie wyobrażamy już sobie chyba, żeby święta mogły być między innymi bez tych trzech

Codzienna kuchnia niecodzienna