czerwony - 5718 przepisów (strona:157/382)

Pieczona cukinia z pomidorami i brzoskwinią 183

male zielone cukinie 1 mala zolta cukinia 2 duze pomidory 3-4 zabki czosnku 1 mala cebulka (mozna pominac) 2 brzoskwinie kilka galazek tymianku ( u mnie cytrynowy) sol,pieprz,czerwona slodka papryka kilka lyzek oliwy ( u mnie cytrynowa) kilka lyzek startego grana padano lub parmezanu Wykonanie: Przygotowac naczynie zaroodporne lub blaszke. Piekarnik nastawic na 200°C. Cukinie przekroic wzdluz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kompot morelowy,jak zdrowe sa morele? 225

starzenia sie skory. Maja tez 3 razy wiecej witaminy B2 (160 mg).Taki uklad pierwiastkow mineralnych i witamin sprawia,ze uczestnicza one w procesach krwiotworczych,a zwlaszcza w tworzeniu czerwonych cialek krwi,wzmacniaja kosci,regeneruja organizm wycienczony chorobami,czy wysilkiem.To im zawdziecza dlugowiecznosc tybetanski narod Hunzow,ktory latem je swieze morele,zima suszone w mleku,a do smazenia uzywaj jedynie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pomidor w roli głownej-zdrowotne właściwosci pomidora 149

powodu zawartego w nich likopenu, ktory ma silne dzialanie przeciwnowotworowe,zapobiega zawalom serca i chorobom krazenia,a takze obniza poziom cholesterolu we krwi.Ten cenny antyoksydant nadaje wlasnie pomidorom czerwony kolor.Co ciekawe,w przypadku pomidorow-w przeciwienstwie do innnych warzyw-przetworzenie np.do postaci przecieru lub gotowanie,wcale nie pozbawia ich cennych wartosci odzywczych.Wrecz przeciwnie,sa one wtedy skuteczniejsze w dzialaniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagody Goji-owoce "wiecznej mlodosci" 195

Jagody goji to mala czerwona jagoda rosnaca na krzewie Lycium Barbarum(kolcowoj pospolity kolcowoj szkarlatny).Rosnie ona na wzgorzach i dolinach Chin i Tybetu oraz Mongolii.Z posrod 8 tysiecy roznej zywnosci ziolowej nalezacej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chinskiej,ktora istnieje od przeszlo 6000 tysiecy lat,jagody goji plasuja sie na pierwszym miejcu tej listy. Z zawartoscia ponad 15 % protein

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony zabielany na zakwasie buraczanym-wegeteriański wg Kuchni Polskiej 182

Zupy sa pracochlonne,bo wymagaja czasu..Do tych zup nalezy przygotowanie czerwonego barszczu.Trud sie jednak oplaci,a przepis ten zadowoli i wegetarian i miesozercow.To kwestia dodania jednego skladnika wiecej.Czerwony barszcz wlasciwie powinno sie przygotowac dzien wczesniej, by poszczegolne skladniki mogly sie wtedy polaczyc w harmonijna calosc,a w harmonii wlasnie tkwi sekret naprawde dobrego barszczu.I to niezaleznie od tego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy 219

godziny.Przed podaniem uwolnic rolady z nitek. Podawac z kluskami slaskimi (przepis tutaj: kluski-slaskie ) i sosem z pieczenia podprawionym smietana.Do tego oczywiscie modra kapusta (przepis tutaj: duszona-czerwona kapusta .Choc z buraczkami pod kazda postacia sa rownie smaczne.Sos mozna przetrzec przez sito,by byl zupelnie gladki i dosolic gdy jest taka potrzeba. Gdy nie zabielamy sosu smietana,swietnie smakuje doprawiony

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z czerwonej soczewicy i marchewki z grzankami 194

jeszcze nie probowaliscie tej kombinacji goraco polecam,bo ta prosta zupa to  poezja smaku -kremowa,aromatyczna, chrupiace grzanki-pycha. Skladniki na 4 porcje: 500 g marchewki 120 g czerwonej soczewicy 20 g swiezego imbiru 1 mala cebula 0,75-1 l bulionu warzywnego 2 kromki pieczywa razowego 2 lyzki masla ghee natka pietruszki sol,pieprz Cayenne Wykonanie: Obrac marchew

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos polski-najlepszy 183

Podawac z pieczywem lub puree ziemniaczanym. Uwagi: Bigos mozna zrobic na samej kiszonej kapuscie.Zamiast przecieru pomidorowego mozna dodac powidel sliwkowych lub suszonych sliwek.Mozna rowniez dodac ,jesli ktos lubi szklanke czerwonego wina.                                             ZYCZE SMACZNEGO I DO SIEGO ROKU

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziemniaki pieczone z piekarnika 649

obierania,razem ze skorka i ze skorka jedzone.Tak podane ziemniaki sa nie tylko zdrowsze,ale na pewno beda ozdoba kazdego dania. Skladniki: ziemniaki srednie,ale jednakowej wielkosci oliwa sol czerwona slodka papryka dowolne ziola-u mnie rozmaryn Wykonanie: Wybieramy ziemniaki jednakowej wielkosci,najlepiej srednie.Dokladnie szorujemy szczoteczka.Do krojenia ziemniak ukladamy na lyzce i nacinamy go w malych odstepach .Lyzka ulatwia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z białej kapusty na chiński sposób 202

system odtruwania wydaje sie byc wowczas przestawiony na wysokie obroty-skora sie oczyszcza , a energia odnawia.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 4 porcje: 1/2 sredniej glowki kapusty 1 ostra papryka czerwona-opcjonalnie 1 maly kawalek imbiru 3 lyzki octu ryzowego 2 lyzki jasnobrazowego cukru 1 lyzka oleju sezamowego garsc orzeszkow ziemnych garsc  migdalow 1 plaska lyzka soli Wykonanie:   Kapuste

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Por duszony w mleku kokosowym 194

jego wartosci odzywcze. Jest znakomity.Sprobuj,a sie sam przekonasz! Skladniki : 2 pory-bez gornych ,mocno zielonych czesci 1/3-1/2 szklanki mleka kokosowego sol,pieprz zielona natka pietruszki 1/3 lyzeczki czerwonej pasty curry imbir-opcjonalnie 1 lyzka masla ghee Wykonanie : odciac korzonki,bardzo dokladnie wyplukac ziemie,ktora zebrala sie pomiedzy liscmi,az do bialej czesci.Najlepiej przeciac go wzdluz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakłażan i marchewka w sosie curry z ciecierzycą 182

smaczne.Polecam! Skladniki na 4 porcje: 2 spore baklazany 250 g marchewki 2 cebule 300g ciecierzycy (cala puszka) 400 ml mleka kokosowego 150-200 ml bulionu warzywnego 1,5 lyzeczki czerwonej pasty curry pieprz z mlynka 1 lyzka sosu sojowego mielona kolendra mielony kumin-jesli lubisz 1 lyzka oleju zielona natka pietruszki Przygotowanie: baklazana umyc,przekroic wzdluz na 4 grube plastry

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Golonka gotowana w warzywach 225

tylna golonka 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por kilka gałązek lubczyku-opcjonalnie 3 liście laurowe 10-15 ziarenek czarnego pieprzu 6-8 ziarenek ziela angielskiego 2-3 goździki czerwona słodka papryka w proszku suszony majeranek sól WYKONANIE:  golonke dokladnie umyc,pozbawic szczeciny i wymoczyc w zimnej wodzie przez okolo 30 minut przygotowac do gotowania duzy garnek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka owocowa na lato truskawka & melon & mięta 198

Truskawka nasza ukochana,czerwona slodka i aromatyczna.Kusi swym smakiem i niepowtarzalnym zapachem od pierwszych dni czerwca.Teraz w polowie czerwca jest doslownie wszedzie.Czy wiesz,ze truskawka nie jest dzielem matki natury? Ten cudowny owoc stworzyl czlowiek krzyzujac poziomke wirginijska z chilijska.Dzialo sie sie to w 1712 roku. Mozemy sie nimi objadac bezkarnie,nawet powinnismy.Wyjatkowo sprzyjaja nasze figurze,sa niskokaloryczne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!