Księgi Kucharskiej z której w tym sezonie letnim czerpię inspiracje. Fajne połączenie smaków, więc to moja propozycja do Porzeczkowego Tygodnia . Dżem porzeczkowy z kokosem i sherry 80 dag czerwonych porzeczek 0,5 kg cukru 6 łyżek wiórków kokosowych 2 małe kieliszki sherry żel-fix Porzeczki przetrzeć przez gęste sito lub odwirować w sokowirówce. W rondlu wymieszać przecier z żelfixem
Pieguskowa Kuchniadodatku zafarbowane na czarno jadalną sepią. Morskiego klimatu nadaje aromatyczny łosoś MOWI, którego połączyłam z młodymi warzywami z własnego ogródka, świeżą miętą i orzeźwiającym sosem z dodatkiem czerwonych porzeczek. Dla mnie taki obiad to kwintesencja lata. Smacznego :) Składniki: 2 czubate łyżki mąki z quinoy 2 czubate łyżki mąki gryczanej 1 łyżka mąki z tapioki 1 duże jajko 1 saszetka(...)mątwy (sepia) 2 plastry łososia MOWI wędzonego na zimno kilka młodych marchewek 1 mała młoda cuknia 1 filiżanka obranego bobu oliwa z oliwek 2 łyżki soku ze świeżych czerwonych porzeczek świeża mięta pieprz czarny sól Wykonanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy ze skórek, marchewkę i cukinię kroimy w dowolne formy i podduszamy z odrobiną oliwy, solą
Quinoa Raz!miękkiego masła 150g cukru 3 łyżki zmielonych migdałów 150g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka ekstrakty wanilii 100g posiekanej czekolady lub wiórków czekoladowych 150g czerwonej porzeczki Wykonanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej do miski wkładamy masło, cukier, zmielone migdały, mąkę, jajko oraz ekstrakt wanilii, wszystko miksujemy na gładką masę, pod koniec dodajemy wiórki czekoladowe, mieszamy ciasto jest(...)odstępy bo ciastka mocno rosną na boki ciastka spłaszczamy łyżką ( ja łyżkę moczyłam w wodzie i to bardzo ułatwiło mi pracę) i do każdego wkładamy po parę kulek czerwonej porzeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C około 10 minut lub do chwili kiedy brzegi ciastek się zazłocą po wyciągnięciu blaszki z piekarnika ciastka musimy na chwilę jeszcze
Słodkie zapomnienienich obłędnie pyszną owocową sałatkę. W zasadzie jest to chyba bardziej surówka, bo nic się nie gotuje, ale... Owocowa surówka jakoś głupio brzmi. Truskawki, maliny, jeżyny, czerwone porzeczki i jagody zamacerowałam w mieszaninie miodu, soku z cytryny i ekstraktu z wanilii, a smak podkręciłam odrobiną mięty z ogródka. Do tego lody truskawkowe i, uwierzcie, wyszło tak dobrze(...)soli 125 g serka kremowego 2 jajka 50 g cukru 375 ml mleka 30 ml oleju sałatka: 125 g jeżyn 125 j malin 200 g truskawek 50 g czerwonych porzeczek 100 g borówek amerykańskich kilka listków mięty 30 g miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: lody truskawkowe Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie po rękach całuje za ten napój pełny witamin i skutecznie pragnienie gaszący. A ja niesiona falą tego skromnego sukcesu kulinarnego pokusiłam się ostatnio o zrobienie morsu z czerwonych porzeczek. Mors porzeczkowy smakował równie zacnie, a że porzeczek teraz ci dostatek, to i powtórka zdarzyła się już wielokrotnie. Także gorąco namawiam do ugotowania;) Mors w kuchni rosyjskiej to napój(...)procentami. Owocowy mors to źródło witamin, gdyż zawiera świeżo wyciskany sok. Polecam również przepis na domowy kwas chlebowy . Mors żurawinowy Składniki: 300g żurawiny (lub czerwonej porzeczki) 800ml wody 2-3 łyżki cukru lub miodu (do smaku) Żurawinę rozgnieść tłuczkiem, przetrzeć przez sito lu odcisnąć na gazie. Sok odstawić na później, a pozostałe skórki wrzucić do gotującej
Obiad gotowymasła (dodatkowo)1 łyżka wody Kruszonka: 50g wiórków kokosowych 5 łyżek drobnego cukru 1 opakowanie (16g)cukru wanilinowego ( użyłam domowy waniliowy) 50g masła Dodatkowo na nadzienie: około 400g czerwonej porzeczki, umytej o obranej 1 łyżka mąki kukurydzianej Wykonanie: Ciasto: do miski dodajemy wszystkie składniki czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajko oraz masło i zagniatamy(...)roztapiamy masło, następnie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier, cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe, mieszamy aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, odstawiamy do ostygnięcia Wykonanie: na ciasto wykładamy czerwoną porzeczkę (wcześniej wymieszaną z 1 łyżką mąki kokosowej), na owoce dajemy najpierw kokosową kruszonkę, następnie ⅓ ciasta które było odłożone, które również kruszymy w dłoniach jak kruszonkę ciasto pieczemy
Słodkie zapomnienieucierane ciasto z dodatkiem maku i czerwonej porzeczki :). Wychodzi mięciutkie, bardzo wilgotne, w sam raz słodkie. Dodatkowego aromatu dodaje mu skórka z cytryny, która wspaniale podkręca smak. Moje ciasto wyszło bardzo żółciutkie - to chyba zasługa wiejskich jajek ;), ale dzięki temu fajnie wyglądało w połączeniu z intensywną czerwienią porzeczek :). Sezon na porzeczki powoli już się kończy, dlatego śpieszcie się jeżeli(...)maślanki 40 g suchego maku skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 200 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać. Dodać szczyptę soli i suchy
Opowieści z piekarnikadanie banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a na dodatek wyjątkowo pyszne. Dla wielu pewnie też przypomnienie smaków dzieciństwa. ;) Dzisiaj prezentuję Wam pieczoną wersję tego przysmaku. Użyłam czerwonych porzeczek i śliwek z mojego ogródka, ale oczywiście możecie dodać również inne ulubione owoce. Takie danie to świetna opcja na dietetyczny deser czy lekkie śniadanie. Co więcej, nie zawiera glutenu - jest(...)opakowanie budyniu waniliowego (64 g) 2 szklanki mleka 1,5 % (użyłam mleka bez laktozy) 2 łyżki płynnego miodu (lub innego słodzidła) łyżka oleju kokosowego szczypta soli dodatkowo czerwone porzeczki śliwki wiórki kokosowe Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ok. 10 minutach dolewamy stopniowo mleka. Mieszamy. Zostawiamy ryż na małym ogniu do czasu aż wchłonie
Kuchnia EllieBiszkopt makowy, puszysty serniczek do tego czerwona porzeczka i borówki amerykańskie. Jak dla mnie rewelacyjne połączenie smaków czyli słodko z kwaśną nutą. Składniki: Biszkopt makowy: 6 dużych jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek maku (cały nie mielony) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1,5 szkl cukru pudru(...)galaretka cytrynowa 1,5 szkl wody 5 łyżeczek żelatyny 0,5 l kremówki 30% 1 szkl czerwonej porzeczki Dodatkowo: 2 galaretki przeźroczyste borówki amerykańskie Przygotowanie: Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę i proszek do pieczenia
Ala piecze i gotujeCzerwone porzeczki choć dość kwaśne i nie zawsze lubiane, są świetną bazą do ciasta lub wytrawnego sosu. Tym razem postawiłam na słodki wypiek, miałam ochotę na takie klasyczne ciasto z pianką. Jedynie zmieniłam spód na zdrowszy i cukier na erytrytol. Spód: 100g(...)mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki owsianej 2 żółtka 3 łyżki erytrytolu lub więcej (zależy jak słodko lubicie) 50g masła 3 łyżki jogurtu naturalnego Szczypta soli Masa porzeczkowa: 500g czerwonych porzeczek 50g erytrytolu lub więcej (zależy jak słodko lubicie) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Pianka: 4 białka 30g erytrytolu lub więcej (zależy jak słodko lubicie) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Składniki
Fabryka pomysłówgorąco. Tą kawę po prostu trzeba wypić! Jak przygotować zimową kawę Inka? SKŁADNIKI: - 2 porcje kawy INKA z orkiszem - 3 łyżki konfitury z żurawiny - 4 łyżki zamrożonych czerwonych porzeczek - 3 pierniczki - 190 ml mleka 3.2% - 2 łyżki śmietanki 36% - 1 łyżeczka sosu tiramisu - 1 łyżeczka płaska kajmaku - szczypta kardamonu - szczypta cynamonu WYKONANIE: Kawę inkę zaparz w dwóch(...)filiżankach do espresso. 70 ml mleka, kajmak, kardamon, cynamon, jedną porcję kawy i pierniczki zmiksuj na gładkie smoothie i wylej na spód szklanki. Konfiturę z żurawiny i porcję porzeczki czerwonej zagotuj w małym rondelku i przelej po ściance do szklanki. Pozostałą ilość mleka i śmietanki, spień za pomocą dyszy spieniającej przy ekspresie. Jeśli nie masz ekspresu użyj spieniacza
SMYKWKUCHNIpiekłam ciasta kruchego, więc postanowiłam upiec ciasto z owocami i budyniem. Na tej stronie znalazłam przepis na ciasto z dodatkiem jagód. Ja postanowiłam je upiec z czerwonymi porzeczkami. Niesamowicie kruche ciasto ze wspaniałą kokosową kruszonką na wierzchu. Po prostu pycha! Polecam :-) Przepis na blaszkę o wymiarach 25 x 35 Składniki na ciasto: 2 szklanki maki pszennej(...)Składniki na kokosową kruszonkę: 120 g masła lub margaryny ¾ szklanki mąki pszennej 100 g wiórków kokosowych ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 300 g dowolnych owoców ( dałam mrożoną czerwoną porzeczkę) Sposób wykonania ciasta: Mąkę zmieszać z brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki
Na słodko lub wytrawniewedług smaku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie Dodatkowo 1/2 szklanki czereśni 3/4 szklanki jeżyn lub malin 3/4 szklanki czerwonych porzeczek 10 sztuk truskawek 6 łyżek dżemu porzeczkowego lub innego 🔪 Instrukcje Przygotowanie ciasta Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Dno formy o średnicy(...)serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru lub więcej, według smaku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie Dodatkowo 1/2 szklanki czereśni 3/4 szklanki jeżyn lub malin 3/4 szklanki czerwonych porzeczek 10 sztuk truskawek 6 łyżek dżemu porzeczkowego lub innego Instructions Przygotowanie ciasta Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Dno formy o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Do miski
SprawdzonaKuchnia.plgalaretkę) 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie FIX do śmietanki z Dr Oetker 200 g świeżych truskawek 100 g malin 100 g czerwonej porzeczki cukrowa posypka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Obie galaretki rozpuść osobno w gorącej, prawie wrzącej wodzie. Przestudź, przelej do prostokątnych pojemniczków do przechowywania żywności. Galaretki wstaw do lodówki(...)u0142odzonej \u015bmietanki krem\u00f3wki 30 %","2 \u0142y\u017cki cukru pudru","1 opakowanie FIX do \u015bmietanki z Dr Oetker","200 g \u015bwie\u017cych truskawek","100 g malin","100 g czerwonej porzeczki","cukrowa posypka"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Obie galaretki rozpu\u015b\u0107 osobno w gor\u0105cej, prawie wrz\u0105cej wodzie. Przestud\u017a, przelej do prostok\u0105tnych pojemniczk\u00f3w do przechowywania
ProstePesto.plideale per i giorni più caldi dell’estate. Buon appetito! SKŁADNIKI (na 4 porcje) 4 okrągłe plastry arbuza 4 kiwi 200 ml jogurtu naturalnego lub owocowego 200 g czerwonych porzeczek 200 g borówek 200 g jeżyn listki świeżej bazylii lub mięty do dekoracji **** INGREDIENTI (per 4 porzioni) 4 fette di anguria circolare 4 kiwi 200 ml di yogurt bianco(...)menta per decorazione PRZYGOTOWANIE Każ dy plaster arbuza przekrawamy na 8 kawałków , pokrywamy jogurtem. Kawałki arbuzowej pizzy dekorujemy świeżymi owocami; my wybrałyśmy kiwi, czerwone porzeczki, jeżyny i borówki. Na sam koniec pizze dekorujemy świeżymi listkami bazylii lub mięty . Przygotowany deser schładzamy w lodó wce ok. 1 godziny. **** PREPARAZIONE Dividete 4 fette
La grande e la piccola cuoca