czerwona porzeczka - 2474 przepisów (strona:53/165)

Sos porzeczkowy na ostro (do serów i mięs) 200

zapas już wykorzystałam i mam w planach powidła śliwkowe), ale za to zajęłam się wytrawnymi... I tak oto przetworzyłam już 20 kg ogórków (wkrótce przepisy!), a także odrobinę czerwonych porzeczek (które zostały odłożone, zanim trafiły do galaretki). Szukając porzeczkowych inspiracji natknęłam się na pewien przepis w magazynie GoodFood. Sos (a w oryginalnej nazwie relish) powstał z połączenia czerwonych porzeczek, cebuli, papryki i ostrych przypraw. Jest kwaśno-słodko-ostry i idealnie sprawdzi się jako dodatek do deski serów czy też domowych wędlin. Skusicie się? :-) Jest szybki w przygotowaniu i smaczny, zapraszam po przepis na sos porzeczkowy na ostro! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
SOK Z CZERWONEJ PORZECZKI 127

czerwonej porzeczki pije zimą. Najbardziej lubię z herbatą.  Lubię kiedy sok ma posmak kwaskowaty, dlatego użyłam tylko 0,5 kg cukru, ale śmiało możecie dodać więcej. Składniki: 1 kg czerwone porzeczki 2 szklanki cukru Przygotowanie: Porzeczki po obraniu przesyp cukrem i zostaw na około 2 godziny (owoce puszczą soki) Następnie wstaw garnek na gaz i gotuj

Kukuleczki
Muffiny waniliowe z porzeczkami i kruszonką 202

dwie miski: suche i mokre. Potem dorzucam tylko ulubione dodatki (np. surową żurawinę), posypuję kruszonką i za 20 minut mam babeczki do kawy. Dziś zapraszam na wersję z czerwonymi porzeczkami :) Składniki (10-12 babeczek) 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła duże jajko 100 ml mleka 160 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli morskiej 110 g cukru 1,5 łyżeczki(...)proszku do pieczenia ziarenka z 1/2 laski wanilii 3/4 szklanki czerwonych porzeczek, umytych Kruszonka 50 g masła 50 g cukru 90 g mąki pszennej Wszystkie składniki wymieszać na kruszonkę. Mokre składniki (mleko, jajko, masło) wymieszać w jednej misce.  Suche (mąkę, sól, cukier, proszek, ziarenka wanilii) - w drugiej. Mokre wlać do suchych, wymieszać szybko i niedbale. Wrzucić do ciasta

Słodkie inspiracje
Domowy sok owocowy – jak przygotować? 224

środek . A co z owocami? Jakie można dodać do soku z sokownika? Tak naprawdę różne. Ja polecam Wam przygotować domowy sok owocowy z mieszanki malin oraz czarnych i czerwonych porzeczek. Ale śmiało można dodać też truskawki, a nawet borówki. Można też przygotować sok z sokownika jednego rodzaju owoców. Składniki: (patrz uwagi powyżej!) 2 kg owoców (tu mieszanka malin, czarnych(...)czerwonych porzeczek) 1,2-1,4 kg cukru – u nas 0,6-0,7 kg cukru na 1 kg mixu owoców – ilość zależy od rodzaju owoców, jeśli są kwaśne dodajemy większą ilość. Cukru oczywiście można dać mniej – patrz uwagi powyżej. woda Przygotowanie: Sokownik ustaw na palniku. Do dolnego garnka wlej wodę, nałóż garnek na sok, następnie

Słodkie okruszki
Deser z czekoladą i bitą śmietaną 204

składniki, czyli czekoladę, słodką śmietankę i owoce mam zawsze w domu. Mini deserki z delikatnym musem czekoladowym bitą śmietanką i owocami to świetne dodatki do popołudniowej kawki. Czerwone porzeczki zostały przykryte warstwą słodkiej ubitej śmietanki i musem z gorzkiej czekolady i śmietanki. To dobry sposób na letnie popołudnie. Deser z czekoladą i bitą śmietaną najlepiej prezentuje się w małych(...)bitą śmietaną można też zrobić z innymi drobnymi owocami: poziomkami, malinami, jagodami, truskawkami, czy z borówką amerykańską. Przepis na najprostszy deser czekoladowy. Składniki na 3 porcje: 3 łyżki czerwonych porzeczek + trochę do dekoracji 200 ml śmietanki kremowej 30%, prosto z lodówki 1 łyżka cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady świeża mięta Przygotowanie : Umyte i osuszone porzeczki bez szypułek układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta porzeczkowa 181

wykładamy papierem do pieczenia. Podpiekamy w temperaturze 180ºC przez około 10-15 minut na bladozłoty kolor. Czujnie obserwujcie, bo czas pieczenia zależy od piekarnika. Składniki na słodkie nadzienie: czerwona porzeczka świeża lub mrożona około 600-700 gram,  ale ilość również zależy od waszych upodobań 80 g cukru Dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Podpieczony(...)spód równomiernie posypujemy bułką tartą. Na wierzch wysypujemy oczyszczoną czerwona porzeczkę,wcześniej wymieszaną z cukrem - wyrównujemy. Na owoce wysypujemy pozostałą kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 30 - 40 minut do ze złocenia kruszonki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Życie zaczyna się w kuchni
Sok z aronii z dodatkiem czerwonej porzeczki 425

aronii, to gałązki pod ilością owoców chylą się do ziemi. Nie każdy ją lubi, bo jest dosyć cierpka, ale ja osobiście uwielbiam, a cierpki smak przełamuję niewielkim dodatkiem czerwonej porzeczki czy jabłek. Dzisiaj zapraszam na pyszny soczek, a już niebawem, na dżemik i nalewkę z tych pysznych owoców. Składniki na  5 litrowych słoików: 5 kg aroni(...)czerwonej porzeczki 2 kg cukru Sposób przygotowania: Na dno garnka o grubym dnie wlać szklankę wody, wsypać umyte owoce i cukier.Gotować na małym ogniu przez 60-70 minut, od czasu do czasu mieszając. Zlać sok przez sito, a następnie odcisnąć owoce. Gorący sok przelewać do słoików i ustawiać do góry dnem, żeby pokrywka się zassała. Jeśli chcecie wykorzystać

Gosia gotuje
Efektowne kostki lodu z zatopionymi owocami 104

type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-14T15:33:52+01:00","prepTime":"PT10M","cookTime":"PT3H","totalTime":"PT3H10M","recipeCategory":["Napoje"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":"","nutrition":{"@type":"NutritionInformation"},"recipeIngredient":["czerwona porzeczka","maliny","truskawki","rozmaryn","\u015bwie\u017ca mi\u0119ta","listki \u015bwie\u017cej melisy","przefiltrowana woda"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Przygotuj silikonowe foremki do mro\u017cenia kostek lodu. Do ka\u017cdego okienka(...)Łatwe Przygotowanie 10 min. Gotowanie 3 godz.  Efektowne kostki lodu z zatopionymi owocami i aromatycznymi listkami ziół. Lód do napojów, wody i drinków w wyjątkowej formie. Składniki: czerwona porzeczka maliny truskawki rozmaryn świeża mięta listki świeżej melisy przefiltrowana woda Sposób przygotowania: Przygotuj silikonowe foremki do mrożenia kostek lodu. Do każdego okienka włóż inne składniki, w niewielkiej ilości. Możesz

ProstePesto.pl
Czekoladowe ciasto kokosowo-śmietankowe z porzeczkami 536

przepisu My simple kitchen , gdzie lekko zmodyfikowałam składniki, ale i tak jest pysznie. Będziemy potrzebowali formy o wymiarach mniej więcej 25 x 30 cm. Mamy sezon na czerwoną porzeczkę, więc ciasto jak najbardziej w temacie. Warto je zrobić, zniknie szybko, bo jest pyszne! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła 1 szklanka cukru trzcinowego Demerara  Symbio(...)łyżki kwaśnej śmietany 18% Masa śmietanokwo - kokosowa: 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 500 ml kwaśnej śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 3 szklanki czerwonych porzeczek Najpierw wykonujemy ciasto. Mnie pomógł robot. Ze składników na ciasto zagniatamy kulę. Dzielimy ją w proporcji 60 % i 40 %. Obydwie porcje zawijamy w folie spożywczą i  wkładamy

Z Kuchni Do Kuchni
Keks z owocami lata 135

nimi – sezonowymi owocami. Zimą zawsze piekę z suszonymi owocami i wtedy taki smakuje najlepiej. Do letniego keksa użyłam czarnych jagód i czerwonej porzeczki, ale można dać również czarną czy białą porzeczkę, poziomki, borówkę amerykańską czy żurawinę. Ważne, aby to były małe owoce i nie krojone, bo wtedy nie wylatuje(...)różnymi owocami. Składniki: • 5 jajek • 1 szklanka cukru pudru • 1 szklanka oleju • 3 szklanki mąki pszennej • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia • 1 szklanka jagód • 1 szklanka czerwonej porzeczki • 100 g czipsów/płatków czekoladowych Wykonanie: • Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Wlewać powoli olej cały czas ucierając. • Dodać mąkę z proszkiem

To co kocham
Lemoniada porzeczkowa 186

Czerwona porzeczka zawsze zachwyca mnie smakiem, zapachem, kolorem no i oczywiście wyglądem. Jest bardzo dekoracyjnym owocem. Jeśli macie ochotę na coś orzeźwiającego mam dzisiaj dla Was przepis na lemoniadę porzeczkową. Składniki: 400 g czerwonej porzeczki 1,5 l wody 2 gałązki mięty 3 łyżki cukru cytryna Porzeczkę dokładnie opłukujemy w zimnej wodzie ( nie obieramy),wrzucamy do garnka

noteskulinarnyfiga
Nalewka na soku z czerwonej porzeczki. 151

Składniki : 1/2 l świeżo wyciśniętego soku z czerwonej porzeczki 1/2 kg cukru 1 l wody ( najlepiej źródlanej ) 3/4 l spirytusu 96 % 25 dkg rodzynek kilka goździków kawałek kory cynamonu Sposób wykonania :   S ok wlej do czystego słoja. Do soku z czerwonej porzeczki wlej przestudzony syrop sporządzony z cukru i wody. Następnie dodaj rodzynki, goździki, korę cynamonu, wlej

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z pieczonych buraków z serem feta, prażonym słonecznikiem i czerwonymi porzeczkami. 201

większych) 100 g sera feta 3-4 łyżki octu balsamicznego szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka oliwy bazyliowej kilka listków rukoli, rozmarynu. 4 łyżki prażonego słonecznika sos balsamico garść czerwonych porzeczek Buraki obrać ze skórki. Pokroić je w duże kawałki i delikatnie podsmażyć na patelni z octem balsamicznym, aż ocet się zredukuje.  Buraczki przenieść do salaterki, delikatnie oprószyć(...)pieprzem cayenne, pokruszyć ser feta, dodać słonecznik, rukole i garść czerwonych porzeczek.  Można delikatnie skropić oliwą, lub sosem balsamicznym .  Tu  znajdziecie przepis na sos balsamico. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Konfitura czereśniowo- porzeczkowa z miodem 93

Coś pysznego dla wielbicieli przetworów. Pyszna konfitura, która łączy w sobie smak słodziutkich czereśni i kwaskowatych czerwonych porzeczek. Do tego miodek z zaprzyjaźnionej ekologicznej pasieki i mamy słodycz zamkniętą w słoiczku, która poczeka sobie na siarczyste mrozy do otwarcia :) Zapraszam :) Konfitura czereśniowo - porzeczkowa z miodem - 1,5 kg czereśni -300 g czerwonej porzeczki - 4-5 łyżek ( kopiastych) miodu

Kuchnia Pełna Emocji
Nalewka z czerwonej porzeczki ( mleczna ). 130

aleweczka ta jest delikatna, przyjemna słodycz dopełniona jest subtelnym kwaskowatym smakiem czerwonych porzeczek. Ma ona kolor ciemnoróżowy, głęboki. Aromat delikatny, na początku nieco mleczny, ale z czasem ustępuje aromatowi porzeczkowemu.   Z e względu na jej delikatny smak polecana jest dla pań.  Składniki : 1 l rozgniecionych dojrzałych czerwonych porzeczek 1 l spirytusu 95 % 75 dkg cukru

Przepisy i porady kulinarne